Robert
Foreldrene hans er døde av AIDS. Han lever hos bestemoren sin. Hun er gammel og syk.
Mer enn 13 millioner barn i Afrika er foreldreløse på grunn av AIDS-katastrofen.
Utstyr
  • Canon EOS-1v
  • Canon EF 2,8/28-70 L
  • Brennvidde70mm
  • Blenderf/2.8
  • FilmtypeIlford XP2
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMorten Hvaal - Orphan Voices
  • Lastet opp
  • Visninger789
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_16978} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (38)
Haiman A.

Jeg har kanskje ikke fått med meg hvem denne Morten Hvaal typen er, men jeg må innrømme at bildene her IKKE er så fantastiske som alle skal ha det til. Jeg har sett bilder her på foto.no som er minst 15 ganger så bra som de bildene her. Eneste spesielle med de bildene her er det AIDS greiene. Bilde av et afrikansk barn kan man ta på Grønland i Oslo med samme effekten som dette bildet her. Det er en historie bak alle bider. Nesten... Det er bare det at her kommer det fram tydelig skrevet. Ikke alle som gjør det. Karaktere: Bilde: 35% Superb. Historie: 100%Superb.

::Haiman::
Haiman A.

Bør vel kanskje legge frem et eksempel: bilde nr. 900 Etter min mening, et mye bedre bilde enn nettopp ''Robert'' bildet.

::Haiman::
Sophie S.

Jeg er selvsagt partisk, men det er kanskje riktig å presisere at alle fotografiene i dette prosjektet er gjort uten noen bevisst påvirkning fra fotografens side. Ingenting er lyssatt og ingen er flyttet på eller bedt om å gjøre eller ikke gjøre noe som helst. Altså konservativt dokumentarfotografi. Å sammenligne dette bildet med et (veldig fint) lyssatt, posert, portrett ville være starten på en veldig lang og vanskelig diskusjon...
Haiman A.

Kamera fanger det DU vil det skal fange.

::Haiman::
Hege Helen R.

Om bildet er arrangert eller ikke, så liker jeg det veldig godt. Og syns det er et flott prosjekt.
Hilsen Hege
Lise B.

HA og HR: Skjønner dere virkelig ikke forskjellen på arrangerte, poserte, lyssatte porttretter og dokumentarbilder, eller bare later dere som for å provosere?
Haiman A.

Lise Braathen: Please do feel free to enlighten me! You seem like such a bright individual!

::Haiman::
Lise B.

HA: Det var det jeg tenkte meg. Gidder ikke krangle om et så seriøst tema for moro skyld.
Lise B.

...du kan jo spørre ''denne Morten Hvaal typen''... Men du syns kanskje ikke han har peiling nok?
Ishi K.

First thing first, jeg støtter 100% saken, og mener at MH's engasjement er bemerkverdig.

Så må jeg si meg enig med Haiman om at jeg har sett bedre bilder enn det som er presentert her. Og da snakker jeg ikke om oppsatte, poserte bilder.

mvh K.
Hege Helen R.

LB: jeg skjønner ærlig talt ikke hva du mener med kommentaren din til meg. Min opplevelse av bildekritikken er at man kommenterer bildene og ikke kommer med nedverdigende kommentarer om personer, ( fotografer og kommentatorer) Her på bildekritikken er ikke alle eksperter, men vi kan alle si hva vi mener om et fotografi. Jeg opplever at du er mer opptatt av hva andre kommenterer enn å kommentere bildene selv. Henviser også til bilde nr. 23963
hvor jeg også synes at din kritikk går mer mot personer en foto. Syns det er leit.
Hilsen Hege
Atle P.

Jeg synes dette er et fint portrett. Vinkelen er litt annerledes enn vanlig med en modell som ser tilbake inn i bildet. Lyset faller fint og fremhever øynene, også øyet i den mørke halvdelen. Uttrykket passer veldig godt til historien og ser for meg naturlig ut. Bildet som det sammenlignes med over kunne aldri passet til denne historien.

Kort sagt, jeg sitter å lurer på hva som trekker ned. Er det noe her som ikke jeg ser?
Hege Helen R.

AP; ikke vet jeg hva det skulle være som sagt jeg liker det veldig godt.
Hege
Carsten A.

Bildet er bra, men sier ihvertfall ikke meg særlig mye mer enn at det det er et (godt) portrett av en afrikansk gutt. Jeg er forsåvidt et godt stykke på vei enig med Haiman Askari - ''Bilde av et afrikansk barn kan man ta på Grønland i Oslo med samme effekten som dette bildet her'' - for den saks skyld også uten at et slikt bilde ville være ''arrangert'', ''posert'', særskilt lyssatt etc. Historien her ligger vel for det meste i underteksten. Det er i og for seg en grei måte for å bære fram et budskap, men jeg finner jo egentlig ikke dette budskapet i bildet.

For ordens skyld: Jeg vet godt hvem fotografen er, og har for ikke lenge siden hatt gleden av å være tilstede mens han viste mange av sine engasjerende bilder.
MVH CA
Atle P.

CA: Jeg ser litt mer i bildet, jeg ser tristhet og en unge som er litt sliten. Noe som passer historien. Historien i seg selv ser jeg ikke.

Jeg forventer det heller ikke i et portrett.

Etter å ha studert bildet kunne jeg tenkt meg å kutte 10% av venstre kant.

Mvh
Atle
Sophie S.

Fint at dere har meninger! Enda finere om dere kommer og ser utstillingen og kjøper boka på Barnekunstmuseet i Oslo, Lille Frøens vei 4. Gjør det på søndag! Da er museet åpent fra 11 til 16, Morten vil være der og signerer sikkert gjerne bøker, det er TV-aksjon og overskuddet fra boksalget går til kampen mot HIV/AIDS. Ta med ungene!
Arvid B.

Eg likte bildet med teksten.
Haiman... Sjølvsagt har ein sett betre bilder. Det kan ein seia om nesten alle her på foto.no. Dersom ein berre skulle plassera ut bilder om ein synest var betre enn dei fleste andre, ville det vel bli ganske få kvar dag. Eg ville i alle fall aldri leggja inn eit einaste.
Arvid
Henry L.

jadda jadda ..
Morten hadde nylig bilder i ett eller annet blad -

Det gjør ham automatisk til bedre fotograf enn oss andre.

Neida ;) Det tror ikke jeg. Og det tror jeg ikke Morten mener heller. Personlig syntes jeg det er stilig at han velger foto.no som en plass å legge ut sine bilder for å få kritikk fra oss andre.

Hva jeg reagerer på, however (som det heter,) er mer i parti med hva jeg tror Haiman Askari vil frem til, og det er at Morten Hvaal får spesial behandling her på foto.no

Han får sin egen kategori bare for å legge inn sine egne bilder. Dette syntes jeg forsåvidt er en god ide, så lenge alle vi andre også kan få dette.

Jeg har ett par ideer, ser dere .. :)
morten h.

takk for kommentarer. jeg skal ikke begi meg ut på noen ''bra/dårlig'' diskusjon, men det er et par relevante problemstillinger i kommentarene her: selvfølgelig er det ikke mulig å fortelle historien om hiv/aids katastrofen i ett enkelt fotografi. ''orphan voices'' prosjektet inkluderer hundrevis av barnetegninger, fotografier, utstillinger, en bok og en dokumentarfilm. likevel er det bare en dråpe i informasjonshavet. faktum er at folk flest er langt mer opptatt av andre ting. 6-7000 mennesker dør av aids hver dag. det er ikke nok til å komme på tv..

men det finnes glimt av håp. ett av dem er ''særbehandlingen'' prosjektet har fått her på foto.no. engasjementet og hjelpsomheten fra menneskene bak foto.no er imponerende, og jeg er helt sikker på at hvis andre fotografer trenger hjelp til å presentere et veldedig prosjekt, vil de få like fin behandling her.

ta også gjerne kontakt med oss i stiftelsen media19. vi er alltid interesserte i folk som kan og vil gjøre noe positivt med kameraene sine.

og ikke glem at i dag er det tv-aksjon til inntekt for kampen mot hiv/aids. det er tross alt enklere å putte noen sedler i en bøsse enn å fotografere aids i afrika i flere måneder..
Haiman A.

Morten Hvaal: Jeg synes at der er helt utmerket at bildene dine vises her på Foto.No. Prosjektet er meget gripende osv... Det jeg reagerer på er komentarene fra enkelte til dine bilder.
For meg virker det som om folk har glemt at her skal man gi komentarer til bilder som blir lagt ut. Folk blir veldig engasjert i bildenes historie. Noe som bare er fint. det beviser bare at folk bryr seg. Det er jeg glad for.
Særbehandling, kategori og slikt bryr meg null.
Som sagt, det jeg reagerer på er at folk komemnterer bildene dine ut fra historien og ikke kvalitet og ellers øvrige finesser.
Historien i bildene fortjener en særbehandling! det er helt sikkert! Men bildene skal vurderes og komenteres som alle andres.

Jeg mener ikke å fornærme noen på noe som helst måte.

::Haiman::
Lise B.

HR: Selvsagt ikke personlig ment. Syns bare det er mye drøvtygging og bildekritikk etter terningkastmetoden her, så derfor slenger jeg med leppa av og til. Ikke ta deg nær av det.
Når det bildet skulle jeg gjerne visst hvordan en utenlandsk fotograf kommer tett nok innpå en ugandisk gutt og samtidig er så lite ''til stede'' i bildet selv. Akkurat det er nok forresten lettere å få til på Grønland.
HL: Selvsagt er Morten Hvaal en mye bedre fotograf enn de aller fleste av oss andre. Og selvsagt er han veldig klar over det. Det skulle bare mangle. Han er fortsatt den eneste norske fotojournalist/dokumentarfotograf som har jobbet på internasjonalt toppnivå. Typisk norsk at en sånn som deg begynner å klage over ''særbehandling''.
mange l.

Hej Morten

Först vill jag lyfta på hatten för en mycket, mycket bra bild som engagerar.
Med bildtexten till, ännu bättre.
Bildkvalitén och ditt arbete för att få möjligheten att ta bilden imponerar.

Jag trodde tills nyss att det hette den ''svenska avundsjukan'' men ser att den spridit sig även till grannlandet.
Skulle inte bry mig så mycket om jag vore dig.

På den här sidan finns gott om avundsjuka.
Att man sen får många fina kommentarer och många träff om man levererar en tekniskt katastrofal bild på när man blir avsugen av sin flickvän säger väl lite om nivån också.

Fortsätt som vanligt och gör en del av oss på sidan glada och inspirerade.

MVH/Magnus
Erling K.

Bildet har antakelig en symbolikk som jeg ikke helt har fått tak i. En svart flate som med at farget ansikt ytterst til høyre, sier ikke meg så altfor mye. I tillegg så ligger dette ansiktiet delvis i en skygge som går i ett med den svarte flata. Men teksten under bildet forklarer mesteparten.

Jeg er i midlertid helt enig i den saken som bildene representerer, og har i dag gitt min skjerv til TV-innsamlinga i dag.

Mvh EK
Ishi K.

Hei Morten Hvaal, må si det en gang til om at det dere gjør er absolutt fantastisk. Og mente i min forrige kommentar ikke å si bildene var dårlige.

Så kan jeg godt tenke meg å få følge med mer hva dere driver med i media19 dersom dere har noe opplegg som ''newsletter'' eller den slags. Jeg har gjerne lyst til å gjøre noe mer meningsfull med kameraet mitt enn å bare knipse ivei. Du finner bildene mine her i FotoDotNO, så kan du bestemme selv om jeg er brukendes eller ikke.

mvh K.
Torbjørn V.

Jeg liker bildet. Blikket og komposisjonen 'sitter' slik det skal.
Dag T.

Enig med TV, men et lite minus for å være litt ''studio-aktig'' i lyssettingen. Nesten for rent til å være et reportasjebilde...
morten h.

takk igjen for interesse og kommentarer. for de som vil vite mer om media19: www.media19.org , eller dagens kronikk i aftenposten. for de seriøst interesserte holder vi workshop i februar.
om bildet: komposisjonen og utsnittet er et subjektivt utrykk for hva jeg forsøker å formidle. bruken av en stor mørk flate er en måte å vise at noe mangler på. bildet er selvfølgelig ikke manipulert eller ''lyssatt'' på noen som helst måte. måten lyset faller på er resultatet av mange dager tilbrakt sammen med robert. og valget av bildet med det ''rene'', tiltalende lyset på ansiktet er bevisst gjort for å manipulere publikum.
Sophie S.

Til dere som vil gjøre noe, og er interesserte i hva vi holder på med: Det er åpent møte hos media19 tirsdag 23. klokken 1700 i lokalene til Rabalder Mediecompagni, Waldemar Thranes gate 75, (inngang fra Darres gate), Oslo. Alle er velkommen!
Lise B.

Morten: Hva mener du med å ''manipulere publikum'', og hvor og når er workshopen?
Ishi K.

Sophie: Rekker dessverre ikke det fra
Bergen. Dette er nok et møte forbeholdt Oslo-folket. :)K.
morten h.

takk for kommentarer. den bevisste bruken av ''pene'' kompositoriske virkemidler, lys, skygge, osv. er et forsøk på å få publikum til å se på og forholde seg til bilder med et innhold de kanskje vanligvis ville gått raskt forbi.
workshop i norge er tentativt planlagt til februar, i vågå.
Sophie S.

Hei! Nå er ENDELIG www.hvaal.com oppe igjen. Det betyr at boken kan bestilles fra siten, eller fra bok@hvaal.com . Dessuten ligger den nå på online salg hos www.tronsmo.no . Husk at pengene går til en god sak!
lisbeth a.

Hei! Har nå sett alle bildene dine, og jeg liker det jeg ser! Selv elsker jeg svart-hvitt, og bildene dine har den renheten jeg liker. Det er enkle, sterke følelsesmessige motiver, og det er knallbra! Når Haiman mener at et studiobilde av en smilende gutt er mye bedre enn enn dette av Robert, ja da viser han at han er en ekte amatør! Jeg blir helt matt av all denne usaklige kritikken, det er tydelig mange misunnelige mennesker her... Bildet av Robert og alle de andre står sterkt uten historien som medfølger. Det er fantastiske bilder...at vi får vite bakgrunnen, gjør det bare sterkere...Tror det ville blitt vanskelig å få en gutt på Grønland til å se så trist ut...Har du forresten noen utstilling nå? Vennlig hilsen Lisbeth
morten h.

takk for kommentar. mennesker her har selvfølgelig mange forskjellige utgangspunkt for den kritikken de gir. det er fint, selv om saklighetsnivået kan variere en del..

utgangspunktet for dette samarbeidsprosjektet med foto.no var at brukerne her gjennomgående er ressurssterke mennesker som både er interesserte i fotografi og i verden omkring seg. det gjenstår å se om vi hadde rett i den vurderingen.

joda, jeg har det store privilegiet å få stille ut sammen med de unge afrikanske kunstnerne jeg har fotografert her, i barnekunstmuseet i oslo, som uansett er verdt et besøk. det er et magisk sted.

Espen A.

Hei. Jeg syns også det var veldig mye svart i dette bildet, men ansiktsutrykket og lyset på han er veldig sterkt. Tror kanskje ikke det er så mange på Grønland som har det sånn som han her.
Mvh.
Espen.
morten h.

takk for kommentar. det finnes helt sikkert foreldreløse barn på grønland også, men jeg håper og tror de har det ganske mye bedre enn robert her.
Tina E.

Jeg er av den enkle oppfatning at et bilde enten har det udefinerbare som gir det ''uttrykk'' utover det rent tekniske, eller det har det ikke. Hvaals Bilder har det definitivt. Også bildet ovenfor. Sårheten gutten uttrykker slår meg umiddelbart i magen. Å ''fange'' denne type uttrykk krever mer, og noe annet, enn teknisk dyktighet.
La meg legge til at det bilder (både foto og annen billedkunst)vanligvis mangler, er nettopp ''uttrykk''. De er teknisk gode, komposisjonen er feilfri men; de beveger seg på overflaten og makter ikke å formidle
''uttrykk''/''karisma'', det lille ekstra som skiller et interessant bilde med noe å si fra et bilde som er pent men uinteressant.
morten h.

takk for kommentar.
det er riktig at det ikke holder med teknikk hvis man skal arbeide med dokumentar om vanskelige temaer. omfattende research, mye tid og stor respekt for det man holder på med er en begynnelse. og selv da er det langt mellom bildene..
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste