Sangsvane, ungfugl 31-01-06
Utstyr
  • Canon 1D Mk.II
  • Canon 500/4L IS USM
  • Brennvidde500mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/1250s
  • FilmtypeISO 320 RAW
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1306
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_174947} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (25)
Torgeir S.

Hærlig Carsten, flott setting, bra komposisjon og flotte farger gjør dette til et fint ''artsbilde''.

Mvh. Torgeir
Ivan E.

Nydelig bilde av en ung sangsvane. Fargespillet er jo helt fantastisk!

mvh Ivan
Kjell G.

Perfekt match med fargene i fjærdrakt og is/rim oppe og nede, samt gullbestrødd vann i midten. Ingen forstyrrende elementer av type kvister eller brødskalker.

Skarphet og detaljering ''sitter'' som det skal. Flott komponert - det var antagelig ikke mye rom for utstnitt her.

- Veldig bra!
Stein Rune B.

Nydelig lys, flott bilde
Kåre H.

Hei!

Herlig bakgrunn og fin belysning av svanen. Skarpt!
Steinulf L.

Imponerende skarphet, kfr. dråpen på fuglens bryst, samt særdeles flotte farger. Nok et inspirerende bilde.
Espen A. I.

Du imponerer gang på gang, med tanke på skarphet plassering i billedflaten osv.

Utrolig.

mvh Espen
Kurt S.

Imponerende flott. Veldig fin skarphet og struktur i fjærdrakten og flotte farger både på fuglen og i omgivelsene rundt.
Kan det tyde på agressive tendenser mot fotografen når den bøyer halsen slik som dette eller er det bare en naturlig bevegelse? Det er vel helst det siste ettersom du neppe var helt nært fuglen.
Mvh Kurt
Rolf S.

Enda ett flott bilde av Sangsvane fra deg, knivskarpt, med flott belysning og farger som gjør bilde til en nytelse og se på.
Mvh Rolf
Ina W.

Skarpt bilde med utrolig flotte farger! godt eksponert, fuglen er perfekt belyst. finnner ingenting å sette fingeren på. Vakkere gull-farger mot det blå.. Kjempeflott!
Inger-Lise S.

Meget bra! Dyktig eksponert, lekkert lys, fine fargenyanser og typisk deg:)

Inger-Lise
Carsten A.

Takk for kommentarer.

KS: Nei, aggressive tendenser har nok dette eksemplaret ikke, og heller ikke dens to foreldre (en av dem er den blåøyde sangsvanen jeg nylig har lagt ut bilde av). Ikke er familien så sky at det gjør noe heller. Ungfuglen (fjorårsunge?) har en vakker musegrå fjærdrakt (med ulike sjatteringer) som kan gå litt over i blått ettersom hvordan lyset faller. Jeg har aldri skjønt hvorfor man har snakket om den ''grimme elling''!

MVH CA
Erik A.

Steike ta, dette var flott ja! Ser ut som fuglen er skeptisk til istjukkelsen, slik den duknakket føtter seg smått om senn bortetter isflata. Den ''gulliga'' vannflaten er særs softet og lekker, og som KG sier, finnes intet som forstyrrer helheten i bildekompet. Denne helheten forsterkes også av det sterkt forenklede fargespekteret, der bildet framstår nesten som kun tofarget. Den flotte bakgrunnen synes å være ''brattere'' enn vannflata (hehe, skal jo ikke mye til!), så hva er dette? Er det likevel isflata, eller er det nedsnødd kratt/siv? Kompet upåklagelig, og skarpt så det holder!

Skal noe pirkes på, må det være en mulig overmetning av blått, der partier i både nebb, føtter og fjørdrakt framstår som rent blå...
Åkke som er - et klassebilde spør du meg!
På Østensjøvannet eller?
Inge S.

Heisan.
Meget flott dette og det passet utmerket med den
gule bakgrunnen. Nydelig.

Mvh Inge
Jonas L.

Særs pent. Flott kombinasjon med blåtonene i isen og gulfargen på vannet. Pen positur på svanen også.
Har ikke noe å klage på, skulle gjerne vært bak kamera her selv.

Jonas
Lasse H.

Hei

Nok et fint bilde fra deg. Fint matchende farger og en flott skarphet. Kjenner det klør i utløserfingeren, inspirerende!

Søren også, her sitter jeg hele dagen på jobb mens sola skinner og forholdene er ypperlige for fotografering... :-(

Mvh
Lasse
Carsten A.

Takk for ytterliger kommentarer! Ja, lyset på stedet var litt av en opplevelse!

EAa: Når det gjelder at bakgrunnen virker å være brattere enn vannflaten, er forholdet flg: Trangt utsnitt med lang brennvidde(bildet er også litt beskåret på alle kanter) skaper ofte litt uvanlige perspektivvirkninger. Ungsvanen står på tynn is, og føler seg sikkert noe usikker. Vandlaten utenfor reflekterer solbelyste trær høyt oppe på elvebredden og langt utenfor bildeutsnittet. Øvre del av bildet er et isflak med frostroser. Elven renner mellom høye snødekte bredder som fra alle kanter reflekterer blått himmellys. Opptaket er gjort like før solen forsvinner helt (ca. kl. 15.00), så at det er mye blått i bildet er nok ikke til å unngå. Dette er så nær blåtimen som man kan komme uten helt å være der.

Nei, Østensjøvannet er dette ikke, og det er ikke ofte man ser sangsvaner der, selv om streiffugl kan forekomme senhøstes eller på vintertid. Ungfugl holder sammen med foreldrene, og det er ingen grunn til at de skulle trekke til Østensjøvannet (ingen beitmuligheter på islagt vann), selv om det er forholdsvis kort vei fra Øyeren (kjent oppholdssted på vinteren).

MVH CA
Gro K.

Nydelig. Selvfølgelig er jeg sent ute med å kommentere som vanlig, så alle superlativene er brukt opp allerrede, så hva annet kan jeg si enn at du har gjort en god jobb. Men hvor ved elva har du stått her ?????? Kjenner meg ikke igjen. Har du vært der igjen etter sist vi var der ???
Hilsen Gro.
ingeborg w.

Et veldig pent bilde, fin positur, lys, skarpt, detaljer osv. Jeg ville dempet det blå litt, det er min ærlige mening og ærlig skal man vel være, selv om det går mot strømmen. Men så var jeg ikke der heller, kanskje jeg ville tenkt annerledes hvis jeg var der og opplevde det sånn du beskriver det. Som utenforstående betrakter synes jeg blåfargen blir litt påfallende, spesielt på nedre del av halsen. Men som sagt, et flott bilde, langt over gjennomsnittet.
ingebjørg fyrileiv g.

Kjempefine farger som kommer igjen i de fleste bildene dine.
Bildet har en god helhet, man finner farger av svanen i både bak- og forgrunn.
God skarphet og detaljert fjærdrakt.

ha en fin dag. vHilsen ingebjørg
Geir Arne M.


Dette ble virkelig fint. Aldeles supert lys på fuglen - og ikke minst bakgrunnen.
Topp bilde - posituret forteller med all tydelighet - svak is.

mvh
geir
Magnus A.

Nydelige fargetoner i bildet,og meget bra detaljer i fjærdrakten, og skarpt så det holder.Traff på en flokk på 10-15 stk sangsvaner på Lista igår,men kom ikke på skuddhold.Der var også en ganske stor flokk med viper,så våren er nok i anmarsj om ikke så altfor lenge.
mvh.Magnus A.
Frode H.

Flott bilde med fine farger, godt ivaretatt høylys og ikke minst meget god detaljering på Sangsvanen.

En annen ting som jeg la merke til, og som opptar meg en del for tiden, er hvor skarpt bildet er i de riktige områdene. I dette tilfellet svanen. Det virker som om f.eks. vannet ikke har det typiske USM- trekket over seg, som man ofte får når man kun benytter et trekk med USM - korn.

Kan jeg få spørre om fremgangsmåten/prinsippet m.h.t. oppskarpingen - grovt sett?

Mvh
Frode
Carsten A.

FH: Skarphet ''i de riktige områdene'' er først, fremst og sist et spørsmål om opptaksteknikk. Som du ser er det her brukt Canons 500/4, et meget skarpttegnende objektiv, og på f/5.6 (som opptaket er gjort med) er det antakelig maksimalt skarpt. Samtidig gir 500mm brennvidde meget liten dybdeskarphet (det som ofte kalles selektiv fokus), hvilket bl.a. betyr at forgrunn og bakgrunn er godt ute av fokus. De ser på isen der ungsvanen står at det bare er et smalt felt med skarphet, iskanten like bak fuglen er ute av fokus. Til dette kommer så kort lukkertid (1/1250 sek) til overmål fra et stødig stativ med det meget stabile Wimberly-hodet ''Sidekick'' fra www.tripodhead.com

Ungsvanen står ellers i en kombinasjon av mot- og medlys, det er mao. ikke noe overstrålende motlys her, noe som ellers fort kan gi svakere kontrast i mellomtoner og dermed svakt inntrykk av skarphet.

Jeg skjønner ikke helt hva du sikter til med at ''...vannet ikke har det typiske USM- trekket over seg, som man ofte får når man kun benytter et trekk med USM - korn.'' Uansett, vannet (og endel annet, isen med isrpser ibakgrunnen) er altså klart ute av fokus og da vil alle oppskarpingsrutiner ikke gi noen særlig effekt akkurat der. Dessuten benytter jeg stort sett ikke den vanlige USM i PS, men en rutine (plugin) fra Fred Miranda som er spesielt tilpasset for 1D Mk.II (men som også virker meget bra med filer med annet opphav). Men det er nok opptaksteknikken som avgjort slår mest ut for det du spør om.

MVH CA
Frode H.

Takk for et grundig svar, Carsten. Du har nok rett i at opphavsteknikken er det som slår mest ut m.h.t. til skarphet.

''USM- trekket'': ved å kun benytte en omgang med USM, hvor man skarper opp HELE bildet, vil man ofte få uønskede ''korn'' på f.eks. i hudtoner, vann osv. For å unngå slike uønsked effekter, er det noen som benytter seg av såkalt ''Edge- sharpening''. Slike uønskede effekter er helt fraværende i f.eks. vannet i ''Sangsvane, ungfugl 31-01-06'', samtidig som selve hovedmotivet er skarpt.

Skal sjekke ut plugin`en som du nevner. Takk :-).

Mvh
Frode
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu