Fjellryper
Bildet inngår i albumet - Norske fugler - - Bilder av arter som finnes i naturen rundt meg her i Namdalen.

De aller fleste av bildene er også tatt i mitt nærområde.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-02-09 23:33:04
    Versjon #2
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger1273
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_176176} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (30)
Roy M.
Ikke mange fugler som er vakrere enn hvite ryper!
Dette var et fint bilde av en flokk i herlig vinterslig lys. Litt synd med greina opp til høyre, men alt i alt et pent bilde.

Mvh, Roy
Christian E.
Skarpt, teknisk godt og velkomponert bildet, de uskarpe fuglene i bakgrunnen hever bildet betraktelig. Finner ikke stort å utsette. Det er ikke så mange bra rypebilder her på foto.no - dette er ett av dem...

Mvh CE
Avsluttet .
.....dette liker jeg også......jeg synes dybden og skarpheten forsterkes med kvisten......+ det kribler litt ubestemmelig i haglefingern :-)........bra
med hilsen bjørn fostad
Tommy B.
Litt synd med kvisten som gjør det litt rotete, men likte skarphetsplanet og det lave kamerastandpunktet. Et meget bra rypebilde!!

Helsing Tommy
Svein B.
Fjellrypa i vinterdrakt er jo noe av det vakreste og reneste en kan møte på i Norges natur, og å oppleve en fjellrypeflokk i finvær er jo en svært flott opplevelse. Mye bra i dette bildet Kjartan, men jeg blir liksom ikke helt fortrolig med komposisjonen. Jeg ville også prøvd en beskjæring- mitt forslag er: ta en halv cm i bunnen, to cm i toppen og 6 cm i høyre kant (akkurat så du tar vekk det knekte strået bak den fremste rypa. Litt krøll blir det også i høyre øvre hjørne da- men likevel litt bedre balanse- synes jeg.

Mvh
Svein B
Roger V.
Dette må da være et riktig blinkskudd. Ikke ofte man kommer over seks fjellryper, og får alle festet på minnebrikken...
Hverken busker eller gresstuster plager meg, syntes det hører med når man fotograferer i fjellet..

Roger
Bent O.
Hei Kjartan, kjempefint bilde av rypa i vinterpryd. Er forøvrig enig med SB om beskjæringen. Synes hovedmotivet er noe feil plassert i bildet.

Mvh Bent
Kjell G.
Rypejakt med kamera gir i hvert fall meg mye mer enn jakt med gevær. Dette flotte bildet er et godt eksempel. Jeg ville også ha beskåret bildet som foreslått ovenfor.

mvh kjellg
Ole Birger S.
Ett flott bilde etter min smak. Kvisten oppe i høyre hjørne er ikke noe pluss synes jeg. Du må da ha tatt et bilde til, når rypene har sparert en meter framover, slik at de alle går klar av kvisten? I så fall, legg det ut Kjartan.
Kjartan T.
Takk for fine tilbakemeldinger, skal prøve meg på beskjæringsforslaget senere i kveld. Ser fram til å knipse flere ryper utover i mars, april og mai.

OBS, jeg liker godt formasjonen på rypene i dette bildet. Komposisjonen er kanskje ikke helt etter boka, men jeg synes det funker. Kvisten var gjemmestedet til flokken som altså lusket av gårde når jeg kom ålende. Kvister kan være helt håpløse, men de er ofte der:)
Rolf S.
Flott Rypebilde, enig i beskjæringsforslaget.
Mvh Rolf
Robin J.
Fint rypebilde, vakkert lys,

mvh robin
Morten W.
Ville beskåret som SB anbefaler.
Flott å se rypa i vinterdrakt!
Jonas L.
Rent, vinterlig og vakkert. Skulle gjerne ha opplevd dette selv, men jeg har dessverre ikke ryper (med fjær) på mine trakter...
Jeg foretrekker utsnittet i v2, selv om orginalversjonen er veldig bra den også.

Jonas
Line Kristin W.
Har selvsagt ingen problemer med å forstå fascinasjonen over en vakker fugl man sjelden møter i flokk og følge på nært hold.

Likevel, som fotografi finner jeg dette relativt uinteressant.
Komposisjonen virker tilfeldig og rotete med det formål å ''få med alt''.
Resultatet fremstår derfor mer som et tilfeldig knips enn en situasjon fotografen tross alt hadde en viss mulighet til å forutse og vurdere mht. valg av miljø, utsnitt mm.

Rypa er flott den, men det jeg ser er en distansert avbildning (da ikke ment som fysisk avstand). Verken fuglens storhet eller spenningen fotografen utvilsomt opplevde under opptak når frem til meg som betrakter.

Fra tid til annen faller vi alle for fristelsen til å presentere et bilde der vi er ''blendet'' av selve opplevelsen. Og ja, selvfølgelig har jeg gjordt det selv. Men heldigvis har jeg da raskt blitt minnet om at det skal mer til enn en sjelden situasjon/motiv for å skape et godt bilde :-)

- Line :-)
Arne S.
Jeg sier meg enig med siste taler.

Hvite ryper er fascinerende dyr, ikke minst i sitt rette element som her. Det er lett å forstå at opplevelser som dette vil formidles videre. Men fotografiet i seg selv er ikke godt nok. Bildet mangler innlevelse og de nødvendige visuelle kvaliteter som forventes. Husk at vi er bortskjemt når det gjelder vakre naturbilder.

Kvantitet er sjelden et godt virkemiddel i et fotografi. Det går gjerne på bekostning av kvalitet, som her. Bakgrunnen virker rotete og stjeler for mye av oppmerksomheten. Rypa i forgrunnen er ikke visuelt sterk nok til å kompensere for dette. Til tross for ganglaget.

Kjartan T.
Flott tilbakemelding Line K W. Hver av oss som fotografer, og som betraktere av et bilde, har vårt eget bakteppe for det vi presenterer og ser. Som friluftsmann og naturelsker er det godt å se en fjellrypeflokk på denne måten.

Kanskje ble jeg blendet av selve opplevelsen, men etter å ha trasket timevis i fjellet og endelig fått sjansen til å oppleve fjellrypene på denne måten så er jeg godt fornøyd med resultatet. Jeg er glad for at det var mulig å få et forholdsvis skarpt bilde av de hvite fuglene, og at jeg klarte å få med meg flere av de i bakgrunnen. I ettertid gjenskaper bildet noe av opplevelsen.

Tilfeldig, ja så klart. Man har liten styring på en flokk ryper, og dette var noe av det beste jeg fikk ut av denne situasjonen. Men jeg drømmer om å få til noe bedre, klart det. Bare at det kan ta noen uker/år før jeg er i en lignende situasjon dersom jeg er uheldig.

Ser også at bildet gir forskjellig tankespinn, for noen gir det drømmer om avtrekkeren, for meg handler det mer om verdien slike opplevelser har. Uansett får du ha takk for dine tanker om et slikt bilde, det er alltid nyttig å høre kritiske røster og det er alltid motiverende når folk mener jeg kunne ha prestert bedre.
Ronnie S.
Syntes du beskriver rypene i vinterdrakt godt her. Og brukt dybdeskarpheten på en fin måte. Syntes ver# 1 holder godt.
Kjartan T.
Og takk også til Arne som smatt i mellom. Ser fram til å fotografere noen arter som er litt mer tilgjengelig i tida som kommer, men jeg synes noe av utfordringa med naturfoto ligger i å få noen andre arter enn fiskemåke, ekorn og grønfink festet til bildebrikken.

Enig i at det kan gjøres bildemessig bedre, selv om jeg altså er ganske så fornøyd med det jeg fikk ut her.
ingebjørg fyrileiv g.
Nesten så man blir sulten..
Et svært vakkert skue, disse vinterkledde rypene.
#1 blir litt rotete, så jeg foretrekker #2. Selv om de mister litt av miljøet der.
Fin skarphet på den fremste rypa, det samme gjelder positur.
Gresset passer godt for å bryte opp litt i det hvite.

Jeg synes du har god grunn til å være fornøyd,
kan ikke finne noe jeg ikke liker.

god helg, hilsen ingebjørg

Jonny E.
Hei hei

Du har hatt nokken spenstige komposisjona tidligare
og eg synes, med min smak, at det kunna gjort seg her også
for og gjøre det mere interessant og da også skille seg mere ut.

Mitt forslag:
''Kapp haue'' av rype nr to og tre i bakgrunnen regna fra rypa i forgrunnen.....
Eg synes du da får en spennede innramming og fin balanse.

Men eg skjønner jo også at det va det her du ville vise oss.



Ha en god dag

. JonnyE
Line Kristin W.
Det er lett å (automatisk) gå i forsvarsposisjon ift. bilder man selv knytter sterke opplevelsesmessige følelser til.
''Filler'n og, de ha'kke peiling på hvor små og kjappe sprinterbladlus er! Skjønner de ikke at dette er den eneste gangen i hele verdenshistorien at en bladlus løper akkurat der og med det fjeset!'' ;-D

Nettopp det at du evner å ''skifte side''/se bildet gjennom en 'betrakter uten rype-fetish' sine øyne OG respondere reflektert (finner ikke noe noe bedre uttrykk i farten) er ikke bare verdifullt for deg som fotograf og meg som kritiker, men også for Billedkritikken som helhet.

Mao.; takk for fin tilbakemelding til deg også, Kjartan! :-)
Per Harald O.
Her blir det V1!

For meg, bymann og glad i fjellet, er dette et nydelig øyeblikk i naturen!
Som fotografi, finner jeg derfor dette absolutt intressant!

Men, smaken er som baken...lufta kommer og går...eller noe sånt?
Kjartan T.
Takk igjen til Ronnie som smatt i mellom i formiddag, og til dere som har kommet til i ettertid. Fine tilbakemeldinger på bildet.

Jeg er veldig fornøyd når jeg får en slik respons på et foto. Det er både lærerikt og det gir meg lyst til å dra ut igjen. Tror det blir skitur i morgen tidlig:)
Ole Martin D.
Hallo gamle ørn.
Herlig! gleder meg til tidlig vårstemning i fjellet og bildet ditt er utmerket.
Det hadde vært dumt av deg Kjartan og prøve å fjerne kvisten!! Ser en stor mulighet for at Fjellrypa hadde fløyet! Hvorfor kan ikke et kjempebilde være slik det er uten at alt skal ''omskjæres'' eller fjernes i photoshop! D e no sånn.
Birger J.
Nja tja, synes dette var et annerledes naturfotografi. Ser at du vil noe annet enn å avbilde artene. Flere synes bakgrunnen er rotete og henger meg litt på de kommentarene, MEN tror det ville fått en annen effekt om størrelsen på bildet hadde vært 70 x 50 cm, kanskje du også kunne heve kontrastene på rypen foran i forhold til de bak for å øke den effekten du viser til nå.
Terje V.
Flott bilde:)

Veldig skarpt, og fin bruk av dybdeskarphet. Er selv en ivrig rypejeger, og vet at det er lettere å komme seg inn på fjellryper enn liryper (i mange tilfeller).

Hvordan går du fram for å ta rypebilder? Er det tilfeldige situasjoner du kommer over på jakt? Hvor er det tatt forresten? Langt mellom rypene i år...

Mvh Terje
Kjartan T.
Hei Terje

Bildet er tatt i Lierne. Jeg prøver å jakte med kamera, legger igjen hagla hjemme. Da blir det best resultat, og sesongen varer mye lenger. Best er det å ta rypebildene i mars, april og mai.

Nå i tida som kommer er det forholdsvis enkelt å finne fuglene på grunn av lyden (de er der selv om de er vanskelig å finne under jakta). Bruk tid når du treffer en flokk med ryper, ikke gi deg dersom du støkker dem. Det går ikke mange timene før de begynner å bli vant til deg og skjønner at du har fredelige hensikter denne gangen. Bruk en dag da du har sjans til å få med deg litt godt lys utover ettermiddagen.
Odd E. k.
Hei Kjartan!

Det er fint å kunne oppleve de omgivelsene som rypa ferdes i uten at det skal bli beskjært i høyde og bredde for at det skal bli så perfekt som mulig. Det er klart at en ønsker å presentere et så perfekt bildet som mulig og skjule alle de uønskede delene i et bilde ved å klone eller beskjære. I dette bildet er det mange ryper i forskjellige posisjoner, der noen beveger seg paralellt med rypa i fokus, mens de i høyre bildefelt beveger seg bort fra forografen. Det å beskjære bildet gir sikkert et mer stiltent bilde, men det forteller meg mindre om stemningen og de forhold fotografen jobbet under. Dette bildet er presentert på en slik måte at det gir meg stemning og assosiasjon om det å møte rypene i høyfjellet. Det å beskjære bildet som foreslått vil kunne ta bort mye av den stemningen. Bildet slik det fremstår forteller også mye om fotografens jobbing med å kunne få et slikt motiv. Det å roe ned den anspente stemningen hos ville fugler og dyr krever erfaring og tålmod når en inntrenger er oppdaget. I dette tilfelle gir bildet meg en god dokumentasjon på en flink fotograf som ønsker å formidle stemning og assosiasjon fra en opplevelse.

Mhv Odd E. Kjølstad
Kjartan T.
Takk for en fin kommentar Odd E. Satte virkelig pris på å lese den.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu