Babakoto
Babakoto er forsanger i Andasibe Indri Quintett. Om dagen hopper han og familien hans mellom trekronene og synger i kor så det jomer i hele regnskogen. Indrier synger bare triste sanger. Triste sanger om franskmennene som hugget trærne deres for å lage møbler, om alle vennene deres som ble kidnappet og sendt til rike utlendinger og om fattige, sultne mennesker som brenner skogen deres for å dyrke ris.
Indriene synger vakre, triste sanger om at de nesten ikke finnes lenger.

Babakoto heter Babakoto fordi Babakoto betyr ''Menneskets (stam)far''.
Mange malagassere tror fremdeles han er det.

Da jeg møtte Babakoto hadde han nettopp fått vite at de endelig skal få både klingende Ariary og menneskehjelp til å plante flere trær å synge i.
Er det rart han var både glad og overrasket? :-)


P.S. Babakoto er som alle kan se ingen teknisse, men han er veldig opptatt av uttrykket ;-)
Bildet inngår i albumet Madagaskar -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-02-15 20:32:51
    Versjon #2
Utstyr
  • -
  • 80-200/2,8
  • Brennvidde200mm
  • Blenderf/2.8
  • Lukker1/250s
  • Filmtype320 ISO
  • Nei
  • AnnetListende, klatrende, lurende.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1777
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_177074} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (31)
Mads B.
Ja, ja, artig foto av underlig skapning.Skulle gjerne høre sangstemmen!
Mvh Mads B.
Mads B.
Ja, ja, artig foto av underlig skapning.Skulle gjerne høre sangstemmen!
Mvh Mads B.
Steinulf L.
Babakoto er litt stiv i blikket, men han har kanskje feiret gaven.
Velplassert fokus på en rask kar i et sikkert kontrastfyllt miljø. Fint bilde.
Avsluttet .
Nydelig!

Lyset bringer frem minner fra mine dager som trofast Globus 2 titter.

Mulig noe mer kontraster kunne gjort bildet enda bedre? Bare litt prøving med curves eller noe slikt.
Carsten S.
Da få vi håpe at ikke bare trærene vokser men også koren og at det kommer en tid hvor de skal singe glade sanger.
Uttrykk er det som teller her, som du selv sier. Hvorfor skal bilde være perfekt når hans verden er ikke det?

mvh, Carsten S.
roar h.
Et moro snapshot. Jeg synes nå bildet var bra, skarpt i ansiktet på min skjerm, resten noe ullent (i stilmed pelsen)
Espen A. I.
For en søt liten krabat, fine øyner også. Slike dyr er morsomme og ikke minst spennende å se på.

mvh Espen
Eirik H.
Søtt, men du har lagt lista veldig høgt med dei to siste bileta frå denne delen av verda. Teksten er derimot rørande og krabaten er sjarmerande. Fint som dokumentasjon, og i dette tilfellet er teksten kombinert med dokumentasjonen langt viktigare enn eventuelle estetiske verdiar.
Arne S.
Sjarmtrollet har absolutt en visuell verdi - i tillegg til sin historie. Øynene og uttrykket er ubetalelig. De grønne klinkekulene er hypnotiserende og passer perfekt inn i skogsmiljøet. Og hvilken munn :)
Thorfinn B.
Utrolig bra uttrykk på pelsdyret du har fanget. Øynene står bra i stil fargemessig med omgivelsene. Bra denne Line, selv om jeg antar det er tatt i en dyrehage?
Avsluttet .
Wowoho.

Ingen teknisse, men en uttrykksape.

Artig. Godt at noen kan vise oss bilder som holder, uten å være teknisk perfektum.

Jeg tror han var litt redd for at du skulle ta fra han det grønne bæret han har spart på i uker, til, den rette anledning, nemlig nyheten om planting.

Stian Håpnes
Magnar B.
heilt ubetalelig!! fekk lyst å leika m han i regnskogen…
Jarle L.
Herlig.......både bilde og historie.
Line Kristin W.
Hjerteligste takk, alle sammen! :-)

Mads; Å høre indriene's sang er en besynderlig og utrolig flott opplevelse, de melankolske stemmene deres kan høres flere km. unna :-)

Steinulf; Indrier - og andre lemurer - stirrer en stakkar i senk, de har faktisk så stivt blikk. Kontrastfylt? Ffotograf på bunnen av tett, mørk regnskog, hvite/sorte indrier hoppende i trekronene mot et bakteppe av strålende sol og kritthvit himmel... jepp, til å gråte blod av! ;-)

Irmelin; Hmm... hadde ikke blitt bra med mer kontrast på min skjerm. Blir glad for flere tilbakemeldinger på det, jeg har hatt litt problemer med kalibreringen.

Carsten S; Hyggelig å se deg igjen! Ja, la oss håpe verden snart forstår hvor viktig det er å ta vare på det lille som er igjen av regnskog ... og Indrier og alle andre utrydningstruede arter. Babakoto's fremtidsutsikter har i hvert fall blitt litt lysere :-)

Roar; Babakoto er nok ekstra ullen pga. tett bladverk som klistret seg obsternasig til objektivet, - derav også grønn nedre halvpart ;-)

Espen; Ja, de er utrolig søte og sjarmerende ... og det synes desverre rikingene som kjøper utsmuglede indrier for å ha dem som kjæledyr også :..(

Eirik; Av og til synes jeg det er godt å legge bort hele listen og i dag var en sånn dag. Historien er trist - og viktig og fortelle -, men jeg blir likevel så hoppende glad av å se på Babakoto's fjes. Kanskje dere blir litt glade (og eftertenksomme) av det også, tenke jeg og slapp ned listen :-)

Arne; Nusselig kyssetrut, ikke sant? Passer jo fint på Valentins dag, det ;-)

Thorfinn; Fint du spør, du som kjenner meg og 'vet' du kan være trygg på svaret ;-) Babakoto er en vaskeekte vill Indri, - han lever fritt i regnskogen på Madagaskars høyland :-)

Stian; Takk for den! Det er bra for 'sindets munterhet' å gi bengen i teknikksnikksnakk og selvhøytidelig perfeksjonisme innimellom, jeg kjenner det gjør godt langt inn i min ellers så pixelfixerte sjel ;-)

Magnar; Lykke til! ;-) og Jarle; Takk for at du liker'n :-)

På Madagaskar er nesten all gjenværende regnskog beskyttet, men hvor enn man snur seg ser en likevel røyken fra 5-6 påsatte skogbranner. Fattigdommen er enorm og hver eneste dag brennes store områder for å gi plass til rismarker. Det er lett å være rik og mett og rope om naturvern på den andre siden av kloden...

Tusen takk igjen til dere alle! Og husk å smile! :-)

- Line :-)
Odd Tore S.
Babakoto må være minst like oppslukt av fotografen som fotografen er av Babakoto.
Han(?) har justert til høy ISO og liten blender for å få skikkelig dybdeskarphet på den treøyde, og har koblet inn IS for alle tilfelles skyld.
Tunga er det litt vanskelig å holde orden på. Man skal jo holde den rett i munnen, men så var det balansen da.
Eller er det ettertanken som skyver den til siden? Tanken på en liten hvit løgn for å kanskje få en ekstra godist? Man skal ikke slikke seg rundt munnen i utide om man vil virke tilforlatelig!
Utrolig bra portrett, her har du øyekontakt som holder for flere opptak framover. Det tekniske synes jeg blir nokså underordnet her siden bildet funker så bra, det holder bra mål i de områdene av bildet som teller, resten er bra nok til å ikke virke distraherende.
Babakotos frisyre ligner forresten litt på den til en av ungdommens lærere som gikk under kodenavnet Gorilla Vrengtryne, men han hadde nok konfiskert kameraet ditt før du rakk å trykke på utløseren.
Odd Tore
Inger-Lise S.
For et uttrykk du har fanget :-) En yndig skapning dette, foreviget i et fint og naturlig miljø. Jeg liker bildet ditt.

Inger-Lise
Avsluttet .
Mulig mine skjerminstillinger er litt annerledes. Men jeg mente uansett ingen ekstrem kontrast forandring, det tror jeg ville gjort seg dårlig :)

http://img.photobucket.com/albums/v176/iaxelsen/babakoto.jpg

Men noe sånt som dette? Tok meg friheten å bare stille litt, for å vise deg hva jeg mener. Håper det går greit.

Ingen store forandringer, det blir bare litt mer dybde og fargene blir noe sterkere.
Men igjen, bildet var nydelig. Rett og slett. Bare småpirk.
Line Kristin W.
Odd Tore; Tusen takk, - du er et unikum til å skrive konstreative kommentarer! Jeg lar alvoret synke inn og ler skvattet av meg, - utålmodig ventende på utgivelsen av OTS' Samlede Muntrasjoner! :-D
Haha, jeg tar lærepengen jeg fikk da jeg spurte hvor ditt bilde ''Gylden Kulde'' er tatt til efterretning og nekter plent å røpe tungehemmeligheten. Ikke et ord utover at Babakoto's meny består av et svært snevert utvalg bladskudd, en og annen blomst samt en håndfull jord i ny og né. En enkel Sølekake kunne jeg vel klart, men det hadde - objektivt sett - neppe blitt no'n godis ;-)

Inger-Lise; Hjertelig takk for blide ord til deg også! :-)

Irmelin; Det var da usedvanlig snilt av deg! Jeg er kjempeglad for at du ''tok deg friheten''. Tusen takk! :-)
For meg er dette definitivt ikke småpirk. Få elementer, ''kontrastfølsomhet'' og ikke minst et begrenset antall farger/toner er ofte en så vesentlig del av bildene mine at riktig skjerminnstilling er helt kritisk, - et lite avvik er mer enn nok til å ødelegge presentasjonen fullstendig.

Jeg har sammenlignet forslaget ditt (sRGB?) med min sRGB-versjon både via nettleser og i PS. Selv når jeg ser dem i omtrent samme størrelse er forslaget ditt for mørkt på min skjerm. Bryst- og magepartiet fremstår som helt gjengrodd, med svake tegninger kun i en liten trekant rett under bildets venstre skulder (mot treet).
Fargene blir også for sterke (særlig i PS selvsagt, noe mindre saturert i nettleser). Babakoto ser ut som han har gått berserk med en brannrød lebestift (den lebestiftfargen har jeg forresten lett efter lenge! ;-)

Kan jeg spørre deg om du har anledning til å legge ut forslaget ditt i omtrent 546x760 pix og fortelle meg hvilke verdier du har brukt hvor (levels/curves), Irmelin? Det ville være av uvurderlig verdi for meg!
Om noen skulle ha lyst til å sammenligne Irmelin og min sin (;-) og avgi en kort rapport, hadde jeg også vært veldig, veldig takknemlig...

- Line :-)
Avsluttet .
:D

Det var da enda godt, var redd du kunne ta det ille opp, hehe.

Jeg stilte i curves, ingen store forskjeller. Men ser at siden det jeg la ut ble så lite ble mye av detaljene borte.
Du får unnskylde mine begrensede kunnskaper da det gjelder navn på alt jeg driver med i photoshop, jeg bare stiller, mikser og prøver meg frem litt. Men mot det svarte tok jeg Input 11 og Output 9, mens på den lyse siden (håper virkelig du skjønner hva jeg mener med det) er Input på 200 og Output 207.

Etter å ha studert både ditt og ''mitt'' bilde mer, så er jeg usikker på om bildet i utgangspunktet trengte mer kontrast. Men fikk litt lyst til å prøve, og det er meget mulig forskjellige skjerminnstilinger er det som gjorde at jeg følte bildet trengte litt mer fargekontrast.

Har prøvd å legge inn en større versjon, men ser ikke ut som om det er mulig, dessverre.

Uansett, jeg må innrømme at bildet ditt har gitt meg tilbake lysten til å reise på en liten utflukt til regnskogen;)

Irmelin
Caroline M. S.
He, he - litt av en type! :-) Fint omgivelser som matcher øyenfargen og den røde munnen og tungen som ''brekker opp''.
Line Kristin W.
Caroline; Tusen takk! Motebevisst kjekkas, må vite! ;-)

Irmelin; Tusen millioner takk nok en gang, - du er en engel! Det var dessuten mye lurere og enklere å få verdiene og legge ut forslaget ditt her i stedet! :-)

Ingen problem å skjønne hva du mener! Tror jeg i hvert fall ... resultatet av curvesjusteringen ser nemlig enda merkeligere ut når bildet ble større. Jeg er fremdeles usikker på min egen skjerm, men histogrammet til din versjon tilsier at skjermen din kanskje ikke er helt grei den heller ;-)

Her kommer'n, - nå håper jeg noen er så kjempesnille å si et par ord om Irmelin sin ift. min sin ;-)

- Line :-)
Avsluttet .
Nei gud. Den så på ingen måter bra ut her. Herlighet, tror jeg må få noen til å sjekke skjermen min :D

Merkelig det der. For den så ikke slik ut da jeg prøvde den ut i photoshop.

*forvirra*

Irmelin
Line Kristin W.
;-) Tusen takk for så kjapp tilbakemelding!
Husk at det ser anderledes ut i nettleser enn i PS, da. Og at det også kommer an på hvilket fargerom du tok den inn/la den ut som, - Adobe RGB98 eller sRGB.

Nettlesere leser sRGB mer korrekt enn Adobe RGB. Hvis du jobber i Adobe RGB fargerom er det lurt å konvertere til sRGB, sjekke bildet i nettleseren og evt. justere fargemetning osv. før bildet legges ut. Dette vet du jo sikkert, men just in case :-)

*Litt lettet, fortsatt forvirret* - noen andre, pliiis...?
Kai-Wilhelm N.
Nå forstår jeg uttykket; du har under teknikk skrevet ''Listende, klatrende, lurende.'' Passe overrasket. Herlig fyr.
Har måtte titte og glise av denne fler ganger i dag... -takk
Teknikk; Ikke så galt, han/hun? er litt mørk under haka, fingetruppene, øret... Har muligens vært litt klipping der. Hvis du har kjørt raw, så ville jeg tatt en ny ''tur''. Men det lever bra som det er. -V1 altså...

mvh
-k

Odd Tore S.
Sjekket begge versjonene på denne skjermen som er nokså lys i mellomtonene:
v1 er omtrent som jeg husker den fra før, dvs. funker uten teknisk anmerkning. Jeg var på en annen skjerm da jeg skrev første kommentar.
v2 gjengrodd og mørk, omtrent som bildene som er forberedt på denne skjermen ble på det tredje skjermalternativet jeg har tilgang til.
Det eneste jeg kan konkludere med er at din skjerm gir resultater som ser bra ut på de skjermene jeg vanligvis bruker, mens Irmelins versjon muligens passer for en uhorvelig lys skjerm. Men jeg fikk til stadighet kritikk for at mine bilder var i mørkeste laget, så den må være veldig lys.
Og igjen reiser spørsmålet seg: Hva er det egentlig vi driver med når vi kommenterer utbrent/gjenngrodd osv. her? For min del velger jeg stort sett å la slikt ligge om det ikke ødelegger inntrykket av bildet fullstendig, og heller satse på bildets innhold, om det er spennende og gir meg noe, komposisjon (min høyst private og uskolerte oppfatning, er passgjenger), og gjerne om bildet appellerer til mer enn nøkterne betraktninger.
Odd Tore

Avsluttet .
Ny her, og har ikke tenkt over det du sier Odd Tore. Men kommer nok ikke til å kommentere slikt noe mer, ihvertfall ikke før jeg gjør noe med skjerminstillingene mine!

Irmelin :)
Odd Tore S.
Sjekker nå på mørkskjermen min:
v1 gjenngrodd i mørke partier, svært mettet rødfarge på munnen. Ville antageligvis nevnt dette om det hadde vært på en annen skjerm.
v2 mer gjenngrodd, men forskjellen mellom skjermene for denne versjonen var mindre enn jeg ventet.
Digitale bilder er en ikke-lineær opplevelse!
Odd Tore
Kjell Sigurd S.
En utrolig morsom krabat! Ser for meg at han lever et hemningsløst liv der oppe i trærne sammen med venene sine. Gjenngrodd eller ikke, jeg klarer ikke å ta blikket fra øynene og holdningen hans/hennes lenge nok til å la meg affisere av eventuelle bagatellmangler. Knallbra!

Kjell S
Line Kristin W.
Odd-Tore; Tusen millioner takk for at du tok deg tid til å sjekke bildet på flere skjermer! Efter lang tids frustrasjon med oppdatering av div. drivere og X antall kalibreringer begynner jeg nå endelig å føle meg en smule beroliget. Kjempesnille deg har hjulpet meg mer enn du aner. SMASK! :-)

Du har forresten et godt poeng vedr. kommentarer om utbrendt/gjengrodd, - det er en god regel å sjekke bilder i PS før en evt. mener noe om denslags.

Kai-Wilhelm; Tusen takk til deg også, - både for lattermild kommentar og for ditt gode bidrag til min beroligelse! :-)

Kjell-Sigurd; Right to the point! Takk & takk for ditt brede smil! :-)

- Line :-)
Lars-Anders M.
Fint bilde av en Indr indri. Fint att du har fått bildet i det han skriker. Var selv på Madagaskar i 2001. Vi dro til en plass øst for Tana. Jeg holdt på en hel dag men kom aldri så nere som dette. Men det var fantastiskt å vakne til deres sang. en av de største naturopplevelser for meg. Takk for fint bilde.
Lars-Anders M.
Jeg har dette bilde av en Sifaka, kanske du så slike og?bilde nr. 30277
M.v.h
Lars-Anders Mosskull.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu