Før oppgangssaga
Hønefossen i vårflom 1961.
En øredøvende og meget våt opplevelse.
Bildet inngår i albumet Storelva - Storelva er egentlig elva fra der Begna og Randselva kommer sammen etter Hønefossen, og til den renner ut i Tyrifjorden.
Her utvider jeg definisjonene til også å omfatte siste deler av Begna og Randselva før de møtes.
Utstyr
  • Minolta SR-1
  • Auto-Rokkor 55 mm f/2
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger594
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_192356} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (21)
Steinulf L.
Tror nok at dette var en våt opplevelse. I utgangspunktet et spennende utsnitt hvor man kunne få følelsen av at elva velter ned over en. Imidlertid stjeler den store svarte steinen til venstre litt for mye oppmerksomhet og forstyrrer inntrykket nevnt over. Kankje et utsnitt uten steinen til venstre?
Lars-Anders M.
Vakkert dette. Nå er fossen fin. Stå på.
Kurt S.
Her var det liv og fart må jeg si.
Fikk du vann på linsa? Vannspruten vi ser i forgrunnen gjorde seg iallefall godt.
Et viktig poeng når man tar bilder er å klare å formidle opplevelsen man selv har videre til betrakterne.
Kan godt forestille meg hvordan det er å stå her ved denne enorme og buldrende vannmassen. Når man står slik som du gjorde er det mange sanser i sving. Bl.a. hørsel og følelsen av vanndrivet i lufta.
Når det gjelder bilder er det dessverre bare en av sansene vi kan sette i sving. Synsopplevelsen. Resten må vi bare forestille oss.
Utfordringen blir da å formidle videre det man ser på en slik måte at betrakteren nesten kan føle seg tilstede.
Mener du klarte det fint. Bl.a. p.g.a den nevnte vannspruten i forgrunnen.
Ellers var lyset i opptaksøyeblikket kanskje ikke helt optimalt noe som førte til litt lys himmel og noen få litt utbrente partier. Steinen, som Steinulf påpeker, ble kanskje litt for mektig.
Steinene ned til høyre ble imidlertid fine å se på der de ligger våte og glinsende.
Et mektig syn og et severdig bilde.
Mvh Kurt
Espen A. I.
Et utrolig sterkt motiv med buldrende vann og eksponeringen sitter på grensen til det umulige. Flott med vannspruten som gir bildet fart og spenning.

mvh Espen
ingeborg w.
Her har du fått fram kraften i de store vannmassene. Vanndråpene helt i forkant er viktige i så måte. Utsnittet synes jeg er greit. Eksponeringen sitter bra i forhold til de lysforholdene det ser ut som du har hatt.
Ketil K.
Du har fått frem den fremveltende kraften i fossen. Den svarte stenen dempes ved gjentagelsen av det mørke til høyre i bilde så det ikke mister harmoni i komposisjonen. Synes ellers du har brukt motlyset riktig bra, og vanndråpene bidra til liv i bildet.
Inger-Lise S.
Friskt, levende og herlig å se på. Beklager at jeg ikke finner flere ord......

Inger-Lise
Bente K.
Her er det ikke tvil om at det er kraft i vannmassene med den vinklingen du har valgt her. Spruten i forkant forsterker dette inntrykket. Jeg synes også du har fått frem lysspillet i vannet godt.
mvh Bente
Tone B.
Sterke krefter i sving her og en kan formelig høre buldringen fra vannmassene. Vannspruten er viktig i formidlingen av opplevelsen og steinene i forgrunnen forstyrrer ikke meg. Lysforholdene ikke de beste og lyset blir gjerne i hardeste laget. Lurer på om jeg ville kuttet litt av himmelen, men usikker her. Bra formidlet!

mvh Tone

Odd Tore S.
Hyggelig å høre at dette var OK!
Litt kryptisk tittel denne gangen:
''Før oppgangssaga'' viser til at bildet ble tatt før 1991 eller så, da skulpturen Oppgangssaga ble plassert i fossen, og deler av fossen ble sprengt ut. Et lite hint til lokalbefolkningen om at dette ikke var fra i år.
Bildet er tatt under bybrua, og jeg søker litt dekning for vannmassene bak berget som stikker opp i høyre hjørne.
Lyset var nok OK her, men fotografen var meget ung og tok sjanser, men ikke bilder i utrengsmål.
På denne utflukten tok jeg dette bildet og et annet vesentlig mer ''kunstnerisk''. Mer tillot ikke økonomien, to slides som hver kostet over en krone var mange penger for en gymnasiast.
Og bildet feirer 45-års jubileum nå.
Odd Tore
ingebjørg fyrileiv g.
Her var det liv og røre gitt! Jeg er svært lyssky idag (har for tiden bare ett øye da jeg åpna en øl og fikk toppa rett i øyet før jeg rakk å blunke..), så dette ble skarpt å se på.

Høyspenten irriterer meg! Fint med dråpene/spruten i forgrunnen.

~ingebjørg
Odd Tore S.
Ingebjørg:
Høyspenten er kjøreledningen på Bergensbanen, som hadde blitt elektrisk fram til Hønefoss samme år.
Du forstår sikkert at det ville vært helt galt å utelate dette tekniske fremskrittet da, og helligbrøde å klone det vekk nå.
Hensikten med disse bildene fra 1961 var å ta de med til USA som bevis på at det ikke går isbjørn i gatene i Norge, og at hest og kjerre var avlegs også her.
Derfor fotograferte jeg ikke Hopalong Skuleduft, og det angrer jeg på nå!
Odd Tore
Får ikke du til stadighet øl i øyet?
Hadde du vært ansatt på det rette stedet, hadde du blitt brukt som grunn til å innføre krav om beskyttelsesbriller når man drikker øl!
ingebjørg fyrileiv g.
Kjøreledningene hører med ;) -et flott bevis. Ingen isbjørn her.

Øl i øyet har jeg ikke hatt noen problemer med tidligere, sist ble det stumpet en røyk der. Denne gangen var det øltoppa som føyk i en forrykende hastighet i en tilstand hvor reaksjonsevnen ikke var på sitt beste. Det endte med et 2mm rift i hornhinnen + smerter i hele høyre halvdel av ansiktet (grunnet kramper i øyet). Utrolig, men tross alt smerten, ler jeg av det. Det verste var at det ikke var min øl engang.

~ingebjørg
Avsluttet .
Jeg hører buldringa fra fossen helt hit. Veldig fint bilde fra 1961.
Høylyset passer også inn her synes jeg, og det blir nødvendigvis mye av det når fosser og solstråler møtes.

Svenn
Inger Anne Maritsdotter V.
Fin stemning i bildet ditt, sjeneres ikke av høylyset,
vanndråpene forsterker stemningen.
Artig at bildet er såpass gammelt.

Inger Anne
Øyvind A.
Jeg synes dette er temmelig uinteressant, bare rett på uten særlig innlevelse. Hvis målet var å fryse bevegelsen i vannet, burde lukkertiden vært kortere.
Ø.
Odd Tore S.
Takk for flere kommentarer!
Noen tar stemningen, andre ikke.
Hensikten min var å fange inntrykket av å næremest få fossen bokstavelig talt i fanget. Midlet var å krabbe ut i fossen. At det blir rett på da, er selvsagt og villet. Standardbildet fra brua blir nokså annerledes.
Lukkertiden var valgt i håp om å få med dynamikken i nærdråpene samtidig med at resten av fossen skulle vise gammeldags fossesprut og -røyk. Skarpe dråper i nærfeltet var ikke det jeg ønsket.
Litt vel ambisiøst, særlig med bare ett forsøk.
Siden det er noen som har vist interesse for disse gamle bildene, hører jeg gjerne rett fram meninger om dem. Kanskje vil jeg da supplere med bilder fra omtrent samme sted, men med mange års utvikling av teknikk og utstyr, og kanskje litt utvikling av fotograf også.
Odd Tore
Avsluttet .
Antar att både du och ditt utstyr fick hängas på tork efter detta! ;o)
Jag befinner mig mitt i händelsen och duckar nästan för vattenkaskaden. Jag gillar dynamiken i bilden och just känslan av att vara där. I övrigt är jag enig med Kurt Sedeniussen om den lite bleka himlen och det utfrätta i vattnet.
Men som sagt, känslan är det inget fel på!
Mvh
Elisabeth
Avsluttet .
Imponerende størrelse på fossen, og formatet du har valgt forsterker dette.
Jeg får en følelse av å være tilstede!
Motlys er vanskelig, noe du teknisk har løst meget bra.

MvhJRH
Kjell Sigurd S.
Fint bilde og definitivt et tøft kamerastandpunkt. Synes det harde lyset skjemmer noe. Fin komposisjon som gir et godt inntrykk av krefter, bulder og brak. Hadde bare lyset vært mer på din side.... :-)

Kjell S
Odd Tore S.
Som skrevet tidligere, lyset var nok krevende, fotografen var bevisst på det, men han var meget ung og uerfaren med SLR og dias fargefilm den gangen.
Om fossen hadde sett slik ut fortsatt, hadde det vært moro og spennende å prøve igjen. Men her er det sprengt vekk mye i forbindelse med nytt kraftverk.
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu