Tokagjelsfossen
Denne fossen markerer starten på ''Tokagjelet'' som er en bratt og trang dal fra Kvamskogen ned til Norheimsund i Hardanger. Det er svært få som ferdes der, da man må nesten klatre for å komme seg ned i ''gjelet.'' Jeg vet om to-tre steder det er mulig å ta seg relativt trygt ned, så både stativ og kamera kom bra fra denne fotoseansen.
Utstyr
  • Canon 30D
  • EF-s 18-55mm
  • Brennvidde22mm
  • Blenderf/16
  • Lukker1s
  • FilmtypeISO100
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger760
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_196611} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (34)
Kjell Sigurd S.
Dette var knallbra. Fin romfølelse i bildet (dybde), nesten 3-d. Fint mykt slør av vann med fine fargetoner. Fjell og stein rammer det hele inn på en fin måte. Liker også vannskyen. Godt sett og godt fanget.

KJell S
ingeborg w.
Dette ble bra. Jeg liker de mørke, kjølige fargene. Komposisjonen er bra med fossen som begynner øverst i et hjørne og sprer seg ut nede.
ingebjørg fyrileiv g.
Nydelig, Torbjørn! Flott sløring og fine farger.
Utsnitt og komp sitter også som det skal. Bra at du berget utstyret,
resultatet ble veldig bra.

~ingebjørg
Robin J.
Flott bilde dette. Fin komposisjon og linjeføring. Vannet er passe sløret. Eneste jeg er litt usikker på er om jeg ville hatt med de to steinene nede til høyre...........
Mvh RJ
Jan Frode A.
Dette faller så absolutt i smak. Lyset ved fossen, og det at omgivelsene er dempet, gir en spesiell effekt i bildet. Fargetonene er skikkelig bra. Råken av vannet sammen med sløring gir liv i bildet. Jeg liker utsnittet og komposisjonen. Forgrunnen med steinene leder blikket innover. Meget bra! Anbefales.

mvh Jan Frode
Ivar B.
Et nydelig bilde Torbjørn! Synes du har fått til et spennende bilde hvor du formidler mystikk og villmark. Fin komposisjon med S- formet elv, som skaper en fin dybde i bildet. Du viser også fotografisk dyktighet med fint toneomfang fra lys til mørkeste skygge. Jeg kjenner lukta, fuktigheten i lufta og hører bruset.

Mvh Ivar
Kurt S.
Du verden så flott dette ble! Ypperlig teknisk kvalitet med en sløring i vannet som rett og slett ble lekker.
Flott at du visste om dette stedet. Slike ''hemmelige'' steder kan være fine ''juveler'' -:)
Når du får bildet slik at betrakterne kan føle seg tilstede har du langt på vei lyktes. Føler meg absolutt tilstede i dette bildet. Som Ivar nevner kan jeg også nesten føle den kalde og litt rå lufta rundt elva.
Har i det hele tatt ikke noe å utsette på dette.
Bildet kan bare nytes.
Mvh Kurt
Stine J.
Hei Torbjørn,

Nydelig bilde av fossen med fin sløring i vannet. Lys og farger er topp og er med på å skape stemningen. :)

mvh Stine
Inger-Lise S.
Absolutt av de bedre bilder jeg har sett av slike motiv. Akkurat passe lukkertid. God komposisjon og gode farger.Du har fanget en trolsk stemning her,-meget spesiell.Knallbra motiv, dyktig prresentert.
Inger-Lise
Carsten A.
Meget pent gjort og fint satt inn i et effektivt utsnitt.

Jeg vet jo at enkelte i BioFotomiljøet ikke har den helt store sansen for slike diffuse fossefallsbilder (og kaller det blåsur melk), men selv blir jeg alltid betatt når slikt som dette gjøres så bra som her!

MVH CA
Odd Tore S.
Meget trolsk og vakkert, bra valg av utsnitt.
For min del kunne bildet vært enda litt mørkere for å få enda mer stemning, men det går nok på skjermen også.
Artig sidekommentar til Biofotomiljøet fra CA. Hvis de ser på slikt som dette som blåsur melk, må det være de selv som leverer syrningskulturen.
Odd Tore
Lars W.
Elegant, Torbjørn!! Knallfint komponert, og godt gjort å komme såpass pent fra en temmelig klisjefyllt motivområde!!
LarsW
Inger Anne Maritsdotter V.
Eg henger meg på rosen du har fått her Torbjørn og synes det er eit knakande godt bilete!

Tokagjelet vekkjer nostagiske kjensler i meg, eg ferierte ofte på hytta til besteforeldre på Kvamskogen like ovenfor Tokagjelet, i min oppvekst.

Anbefales!

Mvh Inger Anne
Inger Anne Maritsdotter V.
nostalgiske, skulle det stå:-)
Ketil K.
Meget vakkert!
Lars Kristian A.
Vakkert.
Avsluttet .
Veldig flott. Kunne gjerne tenke meg et par bilder til, men med ulike utsnitt, slik at jeg kunne få se mer av gjelet. Flott arbeid.
Ole E.
Utrolig bra. Et av de bedre bildene jeg har sett av liknende motiv. Veldig godt sug i bildet. Fargetonene er bare helt til å spise opp. Meget lekkert!
Tone B.
Utrolig lekkert Torbjørn! Meget flott motiv som du formidler på en ypperlig måte med høy teknisk kvalitet. Du formidler en spennende stemning i bildet.

mvh Tone
Wiggo T.
Syrningskulturen er tilstedeværende hos enkelte ja, jeg ser overhodet ikke noen antydning til blåsur melk! Et vakkert bilde med gjennomført høy kvalitet, for meg blir det bare å nyte dette... Meget bra!!

Mvh
Wiggo
Wiggo T.
Syrningskulturen er tilstedeværende hos enkelte ja, jeg ser overhodet ikke noen antydning til blåsur melk! Et vakkert bilde med gjennomført høy kvalitet, for meg blir det bare å nyte dette... Meget bra!!

Mvh
Wiggo
Torbjørn K.
Takk til alle for hyggelige kommentarer!

Hehe, syrningskultur ja, jeg synes slike bilder er fine likevel. Det som jeg synes er litt morsomt er at flere omtaler at den tekniske kvaliteten er meget god. Her har jeg fått låne den utskjellte EF-s 18-55mm, og det ser ut som den kan levere skarpe bilder den også....

Torbjørn

Fred S.
'Foss på lang lukkertid'' av det severdige slaget, nærmest diagonalt komponert på en upåklagelig måte. Blåfargen er fin og ''kledelig'', og jeg har sans for det golde steinlandskapet , ingen elementer som forstyrrer komen der.

vh fred
Steinulf L.
Særdeles vellykket dette her.
Tone A.
Hei Torbjørn, det meste er sagt her om dette velkomponert bildet med den flotte effekten på vatnet og vanndampen som mjukar opp bildet med sine lyse blåtonar. Fin kontrast mot all det mørke berget på sidene av fossen. øverst ser du ut som det er liten stamme på veg over fossen.
Den store steinen i forgrunnen i vatnet gir ein fin effekt der blikket førger steinane bakover. Er dette fleire eksponeringar satt i saman? Pga at det virkar temmeleg mørkt og den store steinen nederst er lys. Eit vakkert bilde, og gratulera med anbefalinga.
:) Tone
Torbjørn K.
Takk til dere siste også.

Tone: Dette bildet er en enkelt eksponering, men jeg har brukt en del bildebehandling (blandt annet dodge og burn tool for å fremheve de lyse partiene, og tonene ned de mørke partiene, har også redusert fargemetninga en del) for å oppnå resultatet jeg ønsket.

Torbjørn
Camilla S.
Hei

Dette var rålekkert!
Synes den blåe tonen som ligger over hele motivet lager en frisk bris og en herlig stemning over hele bildet. Nydelig etterbehandling, samt fint valg av lukkertid.
Er bildet tatt på kvelden kanskje?
Synes dette var teknisk meget flott utført:)

-Camilla
Morten W.
Etter hva jeg kan huske av bilder, så har dette svært god dybde. Og så liker jeg det i tillegg!
Espen A. I.
Hei og takk for sist.

Utrolig delikat denne, veldig veggpryd og et slikt bilde man nyter. Kunne ønske at jeg selv fant en slik plass jeg kunne øve meg på. Blåtonene er meget vakre og svært natutro. Kunne du røpet littegranne av hvordan man går frem her?

mvh Espen
Torbjørn K.
Espen: Har på ingen måte noen hemmeligheter, så jeg har ikke noe problemer å med ''røpe'' noe som helst.

Først så trenger man en foss... Seriøst så er det litt viktig at fossefallet er nokså ''flatt'' og bredt. Blitt det for smalt, så blir alt vannet samlet i midten og fossen blir helt hvit og utbrendt. Det er også en fordel at det er ikke er for mye vannføring i fossen, da dette også fører til at vannet blir alt for hvitt. Jeg har jaktet på en slik foss nokså lenge, før jeg plutselig kom på at vi hadde en hjemme i Hardanger der foreldrene mine bor.

Når det gjelder komposisjonen så hadde jeg rett og slett ikke noe valg. Det var bare her jeg kunne sette opp stativet pga. de bratte fjellsidene. Jeg kunne gått noe nærmere fossen, men der var det for mye vanndrev i lufta for fossen (du ser den blå skya ved siden av fossen, men det var mye vann i lufta der jeg stod også). Der jeg sto var det også mye vann i lufta, og jeg måtte pusse objektivet for hvert bilde jeg tok. Jeg hadde på selvutløser med speillås, og holdt hånda fremfor objektivet for å beskytte mot vann mens jeg ventet på at timeren skulle gå ut. Løftet selvsagt hånda like før bildet ble tatt. Jeg hadde også en stri elv og mye store stener og mindre fossefall bak meg, så jeg kunne heller ikke gå lengre vekk. Jeg sto og balanserte på en stein, og plasserte stativet uti elva så det var litt vanskelig å treffe med det utsnittet jeg ville ha.

Jeg synes fossebilder blir best rundt 1/2-2sek, så jeg oppsøkte fossen i 22-tida og valgte 1 sek lukkertid. Da fikk jeg f/16 som er en akseptabel blender, kanskje noe lite da dette i følge puristene kan gi mindre skarphet pga. differaksjon??

Jeg har konvertert bildet i RSP. Har valgt hvitbalanse for å få frem litt blåtone i bildet, og så har jeg redusert fargemetninga en del. Så har jeg tatt bildet inn i photoshop og brukt burn og dodge-tool, for å tone ned de partiene som er mørke og fremheve de lyse partiene.

Torbjørn



Espen A. I.
Takker så mye for en innholdsrik tilbakemelding :-)

vh Espen
Cristina B.
Gratulerer med topp bilde!
Vakkert, rent, harmonisk og stemningsfullt.
mvh Cristina
eivind b.
Stiller meg i kø og klapper.
MaiLis S.
Lekkert bilde med fin sløring.mvh Mai-Lis.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu