Suger på kadavre ----
Ospesommerfuglen flyr hovedsakelig i høyde med tretoppene, og kommer sjelden på bakkenivå. Suger da på våt jord, ekskrementer og kadavre. (Cappelens naturhåndbøker: Sommerfugler)
Fotografen er litt usikker på hvilken av disse gruppene han tilhører.
Bildet inngår i albumet Fra verandaen vår - Fra verandaen har vi utsikt over Vestre Bærum og åsene fra Vardåsen i syd til Gyrihaugen i nord med den bratte Rasmåsen midt imot. Vi ser også noen av de beste gjenværende jordbruksområdene i Bærum.
En brukbar standplass for vær- og lysmotiver.
Dessuten har vi faktisk en slags have, nærmest som en forlengelse av naturvernområdet Kolsås.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-07-05 20:35:20
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger520
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_199268} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (19)
Torbjørn K.
Et litt uvanlig sommerfuglbilde, men dette ble artig. Jeg har jo vært på leting etter slike insekter lenge for å forevige de med kameraet, men har ikke lykkes med å finne noen som vil la seg avbilde. Her har du jo vist at det enkleste er bare å sette seg ned å vente, og la småkrypene komme av seg selv. Jeg kan jo vifte med pekefingeren og si at lyset er noe hardt, men på slike bilder har ikke det noe å si. Jeg tror likevel at noe highlights/shadows kunne fått frem noe mer detaljer i de mørke vingene. Ellers så ser det ut som storetåa har fått seg en smell?

Torbjørn
Rune T.
Ospesommerfuglen er en stor og nydelig sommerfugl!
Når jeg bodde i Bærum så jeg ofte dette insektet i skogen fra Solfjellstua og ned mot Isi. Fikk dessverre aldri noe godt bilde av den.
Som artsbilde er v2 meget bra med klar og skarp gjengivelse av tegninger og farger. Spesielt bra at du har fått frem den meget pene blåfargen på vingene som ikke alltid er like tydelig.

Mvh
Rune
Kurt S.
Dersom det var en smell den stortåa hadde fått seg så tror jeg nok det måtte være skrekkelig vondt.
Tåa bidrar uansett til å vise størrelsen på denne flotte sommerfuglen.
Ganske stor til sommerfugl å være ser det ut for.
En slik tror jeg ikke jeg har sett før.
Når det gjelder gjengivelsen av selve sommerfuglen ble det, som Rune nevner, flott i V2.
En vakker skapning.
Mvh Kurt
Kjell Sigurd S.
Au, det så vondt ut. Godt gjort å beholde roen i en situasjon der du har blitt angrepet av en flyvende råtass som lever av kadavere! Selv om jeg ikke kjenner denn så synes jeg V2 ble et fint artsportrett. Fine farge og bra skarphet. Kunne kanskje vært et annet miljø rundt den men. Ellers håper jeg du har kommet deg av sjokket og er klar for ferie.

Kjell S
Odd Tore S.
Takk for hyggelig kommentarer!
Ospesommerfuglen har et vingespenn på nær 8 cm, er stor og flott, og nokså uberegnelig.
v1 er kuriøst, v2 artsportrett mot betongbelegningsstein. Dette var de to eneste stedene den ville sitte. Sterk sol ca. kl 1200.
Besøket varte så lenge at jeg rakk å hente kameraet, men ikke å skifte til telelinse. Den satte seg flere ganger innen rekkevidde, men stakk av igjen så fort kameraet var nær skuddhold om jeg ikke nærmet det uendelig sakte. Det ble fire bilder totalt.
Ferie? Nå er det i alle fall slutt på å jobbe i helgene, og ferie blir det vel i august.
Blå stortånegl(er) og lignende er en årviss hyldest til at o-sesongen har startet.
Odd Tore
Stig Børre E.
Flott sommerfugl - stygg negl og morsom tekst.

StigB
Øyvind A.
Jeg ville tatt det som et dårlig varsel. Å bli okkupert av en som tiltrekkes av kadavre, mener jeg. På den annen side, den tåa ser jo ikke helt bra ut, så sommerfuglen har vel bare latt seg lure kanskje, hehe.
Artig bilde.
Ø.
Caroline M. S.
Au - den tåen ser vond ut! Enig med Rune - v2 er fin. :-)
Andreas S.
Hei

Et imponerende bilde rett og slett. Jeg synes ikke at hardt lys er noe problem her. Skarpheten er upåklagelig, det samme er fargene (særs på v2).

Mvh. Andreas D.
Inger-Lise S.
Klar og vakker sommerfugl. Jeg liker absolutt best v#2 da det skjemmer litt med skyggene og det harde lyset i v#1.Men morsomt,ja:-)
V#2 er meget bra!!

Inger-Lise
ingeborg w.
Jeg er nesten mer fascinert av tåa enn sommerfuglen, så det får bli v2 da. Der er det ingen ''forstyrrende'' elementer. Kadaversugende sommerfugler har jeg aldri hørt om. Jeg trodde det gikk i nektar, men så feil kan en ta.
ingebjørg fyrileiv g.
Jeg liker v#2 best her. -ikke for å si noe vondt om tåa di, men den tar litt mye oppmerksomhet i v#1. Fin og fargerik sand. Savner større skarphet da bare en side av den er skarp.

~ingebjørg
Odd Tore S.
Takker for flere kommentarer!
Tåbildet hadde vel ikke blitt lagt ut om det ikke var for teksten i sommerfuglboka, stortåa ser jo noe havarert og kadaveraktig ut. Sommerfuglen satte seg på den flere ganger, men ikke på noen annen del av meg. Dårlig tegn?
Belegningssteinen som er bakgrunn på v2 er ikke skarpet opp, og ser nok uskarp ut av den grunn. Fant ikke noen bra usm innstilling som holdt små sandkorn og reflekser i den våte overflaten rimelig bra i sjakk.
Fargeinntrykket av sommerfuglen avhenger veldig av vinkelen den har i forhold til sola.
Odd Tore
Lars-Anders M.
Jeg er mest opptatt av stortåa. Den ser ikke helt go ut. har du klemt negelen? Og kadaver er det vel ikke?
Avsluttet .
Hei
Jeg har nok den vakreste tåa her:). Men det er visstnok ikke det som teller skjønner jeg sommerfuglen rett! Kanskje er det lukta den liker. Velvel, fra spøk til revolver så misunner jeg deg litt at slike skjønnheter kommer til deg. Og fotografen har gjort sitt her til å få et fint bilde med gode klare farver, nå er jeg over på v2. Skikkelig detaljrik uten noen gjenngrodde partier her nei.

Artig og flotte bilder.

mvh arild
Odd Tore S.
Stortåa har blitt temaet her:
Kadaver eller ikke, neglen var død, og den falt av i dag.
Og det var der sommerfuglen helst ville sitte, heller der enn på bakken.
Odd Tore
Roger K.
Hei Odd Tore!
Jeg kommer vel ikke utenom denne tåa de jeg heller. Den der kjente du godt vil jeg tro. Som gammel anleggarbeider i F.Selmer med broer som spessialfelt har jeg nok fått min del av denne negellakken. Nå kommer jeg nok utenom litt foto, men forteller deg litt botemiddel for denne verkende neglen. Mått kunne slike knep noe jeg selv fikk erfare som ung brobygger i en alder av 19 år. Alle mine negler på den ene foten var blå og falt av med tiden. Smerten var nok den jeg mest husket til en eldre slusk kom på mitt brakkerom og tilbø hjelp. Han værmet opp en nål med en liten gassbrenner til den var rød og stakk hull på neglene. Den kjentes jo, men straks bedre når blodtrykket hadde gitt seg.
Fint at du tar med litt stoff til arten her. At den kanskje betrakter tåa de som kadaver får så være, men du fikk godt frem sammenligning i størrelse. Som artsbilde står nok versjon 2 best frem, men jeg må innrømme at den første versjonen trekker min oppmerksomhet mest.

Mvh RK
Bente K.
Teksten du har lagt under leste jeg med stor fornøyelse. Denne sammen med bildet gjorde at dette ble dagens mest bisarre bildeopplevevelse for meg. Jeg morer meg godt over slike finurligheter fra hverdagens små hendelser.
mvh Bente
Fred S.
Ikke dumt å tilbringe sommeren som blodgiver/ annenslags giver til grådige sommerfugler. Det som først og fremst slår meg her ( i tillegg til god skarphet på den sugende), er hvor godt fargene på sommerfugl og stortå går matcher hverandre !

vh fred
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu