Fjellprofil
Kreftene var voldsomme da S Gjeronuten ble dannet. Dette er godt synlig i skrentene fra toppen.
Mektig bakgrunn, fri ustikt til Hardangerjøkulen med brefallet Leirbottenskåki.
I dalen Leiro rett før den slukes av Sysendammen, stor og grå vannføring på grunn av den varme sommeren, i skarp kontrast til naboelvene, som nærmer seg bekker.
Bildet inngår i albumet Søndre Gjeronuten - Søndre Gjeronuten på Hardangervidda er nuten som er godt synlig, men alltid i bakgrunnen.
Den består av kalkskifer med en tynn kappe hardt fjell som slitedekke her og der, står opp om en markant selvstendig rygg bak Dyranutane.
Fint mål på ski om vinteren, også til fots om sommeren på grunn av rik flora og interessant geologi.
Et vanskelig område for fotografer fordi den står alene og det omtrent alltid blåser ganske kraftig der.
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF Macro 50 mm f/2,5
  • Brennvidde50mm
  • Blenderf/11
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger522
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_204291} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (17)
Tom Just O.
- Veldig interessant bilde og medfølgende kommentarer! Ikke minst det siste. Uten kommentarer og forklaring på hvor bildet er tatt blir det for pretensiøst, - noe alt for mange av bildepresentasjonene her er.
Hege J.
Hei Odd Tore!

Teksten har selvfølgelig mye å si for bildet her, uten at jeg ser noe negativt i det. Tvert imot. Det er med på å utvikle meg som betrakter på mer enn det fotografiske.

Profilen i bildet er interessant. Det er jo helt åpentbart en løve som har forvillet seg opp på snaufjellet. Han har til og med skjegg på haka. Bakgrunnen er flott, og jeg synes du har valgt passe stor dybdeskarphet til at jeg kan betrakte den uten at det går på bekostning av hovedmotivet. Løven altså. ;-)

Mvh Hege
Avsluttet .
Hei
Jeg liker det jeg ser. Har selv prøvd å få til noe lignende uten å lykkes. Flotte formasjoner i fjellet, lag på lag og det lille av mose som er gir et fint farvespill, kanskje ørlite hardt lys på det hviteste, men det står i grunnen i fin kontrast med det mørke. Fin vinkling som gjør bildet spennende. Utsikten er jo formidabel, skulle jeg kommet meg dit måtte jeg vel leid meg et helikopter:)
Men si meg Odd Tore, du som har noe innsikt rent teknisk; hvorfor er ikke bildet skarpt ut til hjørnet øverst til høyre der hvor fjellet er, synes som om det også ligger innenfor skarphetsområdet i bildet??
Ellers må jeg og nevne den lille detaljen med at du har med småveksten nederst i venstre som gir et flott utgangspunkt over landskapet.

mvh arild
Lars-Anders M.
Herlig bild Odd Tore. Du er en naturelsker og utmerket fotograf. Fint att du formidler dine erfarenheter og kunnskaper. Bra dette.

mvh
Lars-Anders.
Roger K.
Hei Odd Tore!
Bakgrunnshistorie til bildene dine er et godt kjennemerke fra deg. Så har du et våkent blikk i naturen du frerdes i og komponerer flotte motiver som her. Jeg skal ikke gi meg ut på å tolke event. dyrearten her, men tror ikke vi har lignende skapninger her nord. Det jeg stusser litt på er dybdeskarpheten på berget da det er det du har konsentrert deg om. Oppe i høyre hjørne mister en del der. Ikke helt enkelt med s/h når lyset står slik på som her, men kanskje et trinn til undereksp. hadde hjulpet på. Den diffuse bakgrunnen hadde jeg sansen for. Jeg legger også merke til at det er en del innblanding av andre bergarter i dette flisberget.

Mvh RK
Kjell Sigurd S.
Av en eller annen grunn så jeg for meg en forstenet vær.... men det var før jeg leste om løven. Ikke rart mennesker har sett både alver, troll og andre skapninger oppe i fjellheimen, du har til og med klart å avbilde en :-)

Forøvrig en fin ilustrasjon på hva jordskorpen har vært gjennom av forandringer. Du har et godt blikk.

Kjell S
Steinulf L.
Her ligger jo seismikken helt oppe i dagen! Fint sett og en posisjon som gir fin dybde i bildet. Interessant historie. Har vært mye på Hardangervidda,men mest i Kalhovdtraktene.
Tom A. T.
Rent fotografisk syntes jeg ikke dette noe stort verk, men sammen med teksten fungerer det jo bra i dokumentarisk øyemed. Motivet ville sikkert vært mer takknemlig å jobbe med i et litt bløtere aften eller morgenlys.
mvh Tom T
Fred S.
Litt hardt lys, ja, men samtidig framhever det furene i profilen i forgrunnen. Ingen Sovejet-politiker dette, derimot en blid Flipper-figur med gode, geologiske detaljer. Teksten er som vanlig fin, men har ingen betydning for opplevelsen av bildet, og ville for meg selvsagt ikke ha blitt opplevd som ''pretensiøst'' selv uten tekst. Og med eller uten tekst; en fin og ''hverdagslig'' skildring av innbydende fjellmiljø.

vh fred
ingeborg w.
Fortsett med tekstene dine du, Odd Tore. Jeg lærer av dem og det gjør sikkert andre også. Når det gjelder bildet er jeg glad i fjellbilder og her har du funnet en morsom fjellformasjon, med elv og fjell i bakgrunnen. Det gir god dybde og utsikt. Ikke et utrolig bilde, men et jeg ville spart på selv om jeg hadde tatt det.
Roger V.
Hei
Skal ikke begi meg ut på noe tolkning av hva slags dyr det er vi ser, men syntes kansje at du kunne fått litt lenger bak så vi fikk se litt mer av formasjonene. Vet jo ikke om det lar/lot seg gjøre, men , men.

Enig i de som mener det er en tanke hard lys.

Mvh Roger
Kurt S.
Sier som Ingeborg: Fortsett med tekstene dine.
Noen bilder er slik at man får mere utbytte av å betrakte dem når man vet litt om forhistorie, hvor det er etc.
Opplever bildet som meget interessant.
Her får man innblikk i geologi, fantasien kan tas i bruk og man kan nyte den storslåtte og vakre naturen i bakgrunnen.
M.a.o. en fin naturopplevelse via skjermen på en tidlig morrastund.
Ingen dårlig måte å starte dagen på-:)
For så vidt enig med Roger om at du muligens kunne trukket deg litt lenger bak evt. zoomet litt ut. Formasjonen til høyre ville da virket litt mindre påtrengende.
Flott flatefordeling og et interessant og bra bilde.
Mvh Kurt
Stig Børre E.
Flott bilde med fine farger. Lyset som mange mener er hardt bidrar til å forsterke formene i fjellet. Fin bakgrunnshistorie også. Syns du har bommet en tanke med dybdeskarpheten. Syns fjellformasjonen skulle vært skarp hele veien. Dette må jo være en dinosaur?

StigB

Odd Tore S.
Takk for kommentarene!
Hardt lys er ikke lett å unngå her om Hardangerjøkulen skal komme med som bakgrunn, siden flaten som er fotgrafert er sydøstvendt, og Jøkulen ofte er dekket av skyer også når det er sol på Gjeronuten.
Etter min mening fremhver det harde lyset formene i foldingene også. Likevel tror jeg at et høstbilde med lavere sol kan få bedre belysning.
f/11 og 50 mm skulle gi god nok dybdeskarphet selv om denne detaljen ikke er så veldig stor. Et annet opptak på lenger avstand viser at øvre høyre hjørne er uskarpt også på det.
Dette er et gammelt makroobjektiv med ukjent, men sikkert ganske røff fortid i forbindelse med reiser og skadedokumentasjon. Det var nokså shabby før jeg pusset det opp, kan muligens ha fått seg en smell.
Jeg må sjekke opp dette nærmere.
Søkeren på 300D duger ikke til sjekk av dybdeskarphet nedblendet, det er vanskelig nok å fokusere manuelt på full blenderåpning selv med f/2,5. Skulle ønske at også Canon kom med noen gode nyheter snart.
Odd Tore
Asbjørn M.
'Dyr'' av ukjent opprinnelse som skuer utover mektig landskap.
Artig bilde, men savner litt fokus oppe til høyre.
Mennesker har siden tidenes morgen funnet dyrelignende formasjoner
i naturen som har vert gjenstand for fasinasjon.
Så også her.

Asbjørn
Inger Anne Maritsdotter V.
Fint og interessant bilde fra H-vidda,
usikker på om H-jøkulen i bakgrunnen forstyrrer litt, opplever at bildet får et roligere preg hvis eg scroller nedover, slik at 3-4 cm av øvre del faller bort.

Inger Anne
Inger-Lise S.
Hei! Dette ble flott! Herlig struktur på fjellet og fine fargenyanser.Du har valgt en meget god komposisjon. Riktig fin bakgrunn, mektig natur.
Fint å lese teksten her.

Inger-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu