I bakevja
Lågen som ung og klar på Hardangervidda.
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger544
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_204728} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Stig Børre E.
Et bilde som ikke er så enkelt å kommentere. Syns først og fremst det er for lite detaljer i skyggepartiene. Ved først øyekast virker bildet litt enkelt, men jeg syns det vokser etter å ha betraktet det litt. Komposisjonen er langt i fra enkel, med det lyse feltet i overkant og ''skummet'' som går diagonalt i flaten. Godt sett. Dekorativt. Lurer litt på beskjæringen. Stenen øverst til høyre bryter litt.

StigB
Ivar B.
Det ligger jo nesten et norgeskart og flyter i vannet:-) ''Norgeskartet'' redder balansen i bildet og skaper en fin diagonal. Jeg synes bildet lider litt under hardt lys og skyggene gror noe igjen. Jeg ville nok ha kuttet litt i høyre del av bildet til litt innom den grønne busken i nedre høyre hjørne. Mvh Ivar.
Lars-Anders M.
Vakker naturbild som vanligt fra deg. Liker vannets friskhet. Ok.
Kurt S.
Kan godt si meg enig med Stig Børre om at dette er et bilde som det ikke er enkelt å kommentere. Det er et bilde som krever noe av betrakteren. Et spennende og anderledes fossebilde som du nok kommer til å få delte meninger om.
Det synes jeg er bra.
Alle bildene behøver ikke være ''lettvindte'' slik at man straks kan si: Oi, dette var vakkert.
Som sagt: Det første som slår meg at her er det mystikk og spenning.
Det mørke i bildet bidrar bl.a. til dette.
Graden av mørkhet i disse partiene vil sikkert også variere fra skjerm til skjerm. Hos meg virker det faktisk akkurat passe slik det er nå.
Kan ane detaljer og det bidrar, som nevnt, til å gi bildet spenning og mystikk.
Et bilde man absolutt ikke blir fort ferdig med.
Spennende, vakkert og severdig blir min konklusjon.
Mvh Kurt

ingebjørg fyrileiv g.
Dette var et flott bilde, Odd Tore. Men man må se lenge på det før men kan si hva man riktig føler. Jeg liker spesielt godt at bildet får meg til å nesten føle vannet..Ikke minst høre fossen. Det ser svært friskt (og noe kaldt) ut. Fine kontraster og toner.

Jeg kan ikke unngå å si at det ser ut som en hunnløve som kommer for å spise opp Norge...Naturen er en stor kunstner...!


hilsen ingebjørg
Bjørn H.
Ved første øyekast var jeg usikker, men etter nærmere bekjentskap liker jeg det bedre.

''Norgeskartet'' gjør mye for bildet....

Motivet lider litt p.g.a. det mørke partiet/vannet på venstre side. Der blir det for livløst.

Kompmessig blir hovedelemetet, (kartet) fint rammet inn av grønne friske bølgeskvulp i toppen og svaberg på høyre side.

Du kunne ev.vurdert en beskjæring på høyre side ?

Bjørn.
Avsluttet .
Jøss, jeg bor der til venstre og litt ned. Så du har drevet med nye og oppdaterte oppmålinger av Norge:) Virkelig godt sett, så du selv noe antydning i formasjonene i bakevja i opptaksøyeblikket? Jeg synes slike bilder er flotte og gir betrakteren av og til litt hodebry og assosiasjoner. Det er bra ellers vil vi bare sløves hen med sedvanlige naturbilder osv.

Du er så flink rent teknisk også slik at bildene dine blir en nytelse å se på.

Vel, nå ble det ikke mye kritikk; verken ros eller ris, men det er jo fordi jeg synes bildet er perfekt.

mvh arild
Hege J.
Et spesielt bilde som jeg har kikket på flere ganger. Spennende å studere.

Norgeskartet er jo påfallende, var du klar over det selv i opptaksøyeblikket? Ellers var det artig å lese om løven Ingebjørg kommenterte, jeg har også sett den(!), men hadde tenkt å ikke skrive noe om den siden jeg så en løve i ditt forrige bilde også. Kan jo begynne å lure på om jeg mister bakkekontakten helt med alt jeg ser. ;-)

Fint sett utsnitt av naturen.

Mvh Hege
Inger Anne Maritsdotter V.
For meg virker lyset litt vel hardt, er det tatt på høylys dag?

Ellers et greitt bildeutsnitt.

Inger Anne
ingeborg w.
I Lågen på Hardangervidda er det mye fisk. Det vet jeg. Det er sikkert noen i denne kulpen også. Jeg liker den mørkegrønne fargen på vannet. En ser virkelig hvor kaldt det er. Norgeskartet er morsomt det. Jeg ville kuttet til høyre for å få vekk buskene og oppe for å få vekk steinene.
Fred S.
Enig i at det er gamle Mor Norge som først og fremst gjør bildet rimelig severdig. Litt symbolikk her også, forresten, det er jo enkelte som mener at Norge befinner seg i en permanent bakevje.....
Akkurat det tar jeg ikke stilling til, men konstaterer kort og godt at fedrelandets avslappete positur i bakevja står i fin kontrast til de viltre strykene.

vh fred
Hans Jacob H.
Annerledeslandet Norge, speilvendt i bakevja. ''Finnmark'' er forøvrig langt nærmere strømmen enn ''sentrale'' østlandet, hehe. Tror bildet hadde tjent på litt kutting av berget på høyresiden slik at diagonalen i elven blir enda mer sentral, og akkurat der ble det harde lyset også litt for påtrengende.
Inger-Lise S.
Et bilde som gjør godt å se på :-) Lekre farger,-deilig vann.

Inger-Lise
Roger K.
Hei Odd Tore!
Du gjør det kanskje ikke enkelt for betrakteren å kommentere dette bilde. En ting er nu sikkert at du har øynene med deg når du ferdes ute i skog og mark. Regner med denne skumdotten som absolutt ligner et norgeskart ikke hadde denne formen så alt for lenge. At partiene rundt denne er mørke synes jeg er helt greit og heller ikke for mørkt her på min skjerm. Det fremhever bare det hele. At Norge ligger i bakevja er nok mulig på noen områder vil jeg tro. Vet ikke hvordan jeg skal tolke denne fossen, men kanskje er det uværet som kommer inn fra nord. Ligner litt på satelittbilder som viser feks et lavtrykk som trykker på. Joda en finner ut av det om en bruker litt tid.

Mvh RK
Odd Tore S.
Takker for mange kommentarer mens jeg var på hytta og sjauet ved.
Det er riktig at dette bildet har dobbelt bunn, minst. For egen del ga det også uttrykk for følelsen av å være i en slags fotografisk bakevje, og en viss frustrasjon over at det i det fine været (og vinden) stort sett bare blir bilder i hardt sollys. Det liker jeg ikke særlig bra, i tillegg strekker teknikken dårlig til.
Dette opptaket er eksponert ut fra histogrammet for å sikre tegning i høylysene. I PS er så de mørkere delene av vannet lyst opp til grensen for at fargestøy blir synlig. Døde røde pixler og andre avvikere som det etterhvert har bli en del av i 300D er klonet vekk. På PSskjermen er bunnen synlig over det hele. På denne skjermen er vannet i mørkeste laget. Med det utstyret jeg har i dag klarer jeg ikke å gjøre mer med det.
For meg er det logisk at innløpet til bakevja må være med. Jeg forsøkte også å kutte mer i høyre kant. Det funket også, men så er det dette med inngrodde forestillinger da.
Jeg gjorde mange opptak her fordi formen på skumflaket hele tiden forandret seg, fra nesten firkantet til denne versjonen av Norgeskartet. Valget av versjon var bevisst av denne grunn. En serie hadde kanskje vært spennende.
Ingeborg: Jeg håpet på å få med fisk på bildet, men de var ikke samarbeidsvillige. Litt tidligere traff vi på en bande med fiskere, som ikke fikk napp en gang, mens Atie og jeg fra vårt ståsted hadde god utsikt til pen stekefisk som sto bak store steiner eller pilte omkring. Men vi går fram med forsiktighet!
Odd Tore
Espen A. I.
Jeg derimot likte kontrastene mellom det kritthvite skummet og det nesten helt svarte vannet, men innslag i noe grønt. Dette delingen og blandingen synes jeg ble særs vakkert, og ikke minst likte jeg den gode skarpheten du viser.

vh Espen
Ann F.
Slike opplevelser og synsinntrykk som denne, er det vesentlig verre å få et godt bilde av og formidle opplevelsen og inntrykket til andre gjennom bildet, enn hva det er å oppleve den selv i sin fulle utstrakthet.
Så også her. Et sted må grensene for utsnittet gå. Hvor? Øyet ser mer, det samme gjør dine andre sanser som ikke kan formidles i det hele tatt her.
Bildet inneholder en bakevje med en spennende form og linjer, på tvers av denne strømkrusninger med fin grønnfarge, og det hele avgrenses på den ene siden av fjell med mange detaljer.
Likevel synes jeg ikke det henger helt sammen. Mange sorte flater deler bildet, fjellet er det enten for mye eller for lite av (vanskelig å si siden jeg ikke har vært der).

KANSKJE. Hvis jeg hadde vært der. Der og da. Ville jeg endret standpunkt og vridd meg mer mot høyre (hvis mulig). Slik at Norgeskartet i strømmønsteret fikk råde grunnen alene, gjerne med en flik av de grønne krusningene i toppen med steinen som vises under vann. Og gitt beng i fjellet du har til høyre.
Men som sagt - jeg har ikke den samme opplevelsen, jeg ser det som det todimensjonale bildet du presenterer.

Mvh Ann
Odd Tore S.
Takk for at dere tar dere bryet med å være så konstruktive i kommentarene!
Dette bildet er særdeles skjemavhengig:
På PSskjermen min er det ikke sorte flater i vannet, det hele er i nyanser av grønt til det ganske mørkegrønne. Slik så jeg det, og slik ønsker jeg at bildet skal være.
Her på denne skjermen blir det mørkegrønne så mørkt at det ser nesten svart ut. Jeg forstår kritikken fra dere som ser det slik, jeg ønsker ikke at det skal se slik ut.
Den eneste løsningen jeg ser på dette er å skrive ut til bildet blir slik jeg ønsker, og så må det kommenteres i samme lys som jeg brukte. Ikke særlig praktisk og garantert ikke gjennomførbart.
Utsnittet er jeg helt enig i at kan diskuteres. Det er allerede beskåret nå, men kan beskjæres mer, avhengig av hva man vil vektlegge som sluttresultat.
Annet standpunkt er derimot ikke praktisk mulig uten fotokopter: Jeg står på en bratt og smal utstikker mot elva med bjørkekratt på sidene.
Odd Tore
Stine J.
Hei Odd Tore,

Norgeskartet er hovedmotivet for meg også her. Veldig bra sett. En kutt fra høyre ville gjort at hovedmotivet kom enda bedre fram. På min skjerm er vannet forskjellige fine grønntoner, men mot høyre tenderer de mot sort.

mvh Stine
Avsluttet .
Som att betrakta ett landskap från ovan. Å visst är det ju ett landskap, format av vågorna och stenen. Fantasin triggas igång samtidigt som bilden är vilsam att beskåda.

Klara vackra naturliga färger och en smakfull komposition. Minimalistisk och utan onödiga krussiduller. Bara ren skär natur. Vackert!
Mvh
Elisabeth
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu