Øyenstikkere i parringsflukt II
Blodrød høstlibelle (Sympetrum sanguineum). Visstnok sjelden og rødlistet, men lett å finne der opptaket er gjort, ved en dam i Røyken sørvest for Oslo.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetEttersom denne flukten foregår bare få cm. (3-4) over gressbakken var det nødvendig å bruke ekstremt selektiv fokus, dvs. lang brennvidde (300mm+mellomringer) og meget åpen blender (f/2.8) for å få bakken ute av fokus. AF nytter ikke til slikt, her er manuell fokus benyttet.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1852
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_212035} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (38)
Per Harald O.

Knallgodt!

Funker også med en beskjæring på høyresiden- en mere kvadratisk komp.
(Mye grønt stjeler oppmerksomhet fra hovedmotivet)
Magnus T.

OJ! Fantastisk flott! Fin skarphet og meget flotte farger. Hvilken lukkertid har du brukt for å fryse vingebevegelsene?
ingebjørg fyrileiv g.

Utrolig! Skarphet er perfekt og bakgrunnen interessant.
Sommer...Meget bra, Carsten. Kan ikke trekke ned på noe.
Jeg synes at utsnittet bør være slik for retning og rom.

vh ingebjørg
Kenneth R.

BLINK! Dette var meget imponerende Carsten, og takk for tipsene, tenkte å prøve selv. Kom over et vann med masse øyenstikkere, men det slet noe voldsomt med å få de i fokus med min gamle 80-200 L, for ikke å snakke om komp av noe slag! Venter du til de står i ro og fokuserer manuelt, eller fokuserer du på forhånd? Noen tips om type lysmåling og?

Mvh
K.
Stig Børre E.

Knall! Bra skarphet og flotte farger. Litt urolig bakgrunn.

StigB
Finn M.

Heisann, dette var det virkelig klasse over. Imponerende skarphet på aktørene og behagelig bakgrunn.

mvh Finn
Einar Y.

Hei Carsten.
Godt bilde,godt jobba.
Opptaksituasjonen er beskrevet,tipper dette er ett av få som er skarpt,mens det ble flere hundre i bøtta...
E.
Inge S.

Hei.
Ingen ting å utsette på her. Imponerende flott.
Har selv prøvd meg på dette men alt gikk
i bøtta:-/
Må jo ha en tålmodighet av en annen verden:-)
Meget bra dette.

Mvh Inge
Svein B.

Helt utrolig bra dette Carsten!! Når en vet vanskelighetsgraden på slike stunt er dette virkelig et resultat det står respekt av. Dessuten en rødlisteart i en flott situasjon, teknisk glimrende- meget meget bra. Innholdsmessig også mange spennende detaljer å studere.

Mvh
Svein B
Tarjei Ekenes K.

Det skal ikke være så lett å få sjekket damer

bra å få knipset dette


:-D ! tarjei ekenes krogh !
----------------------------
http://fireoyne.blogg.no
www.fireoyne.com
----------------------------
Carsten A.

Takk for kommentarer.

KR: ''Venter du til de står i ro og fokuserer manuelt, eller fokuserer du på forhånd?'', nei, ja og ja, dvs.: Nei, under flukten stå disse ikke i ro, så å vente på det kan man rolig droppe. Ja, manuell fokusering er som alt sagt brukt her, for meg virker det i denne siruasjonen bedre enn å bruke AF/følgefokus (selv om AF/følgefokus med 1D Mk.II og 300/2.8 normalt er det mest lynsnare man kan få tak i). Ja, såkalt prefokusering (forhåndsfokus til omtrent den avstand som blir aktuell) er viktig, dette går ganske fort, så mye tid til fomling har man ikke - dessuten skal man jo også passe på bakgrunn, plassering i bildeflaten osv.

'' Noen tips om type lysmåling og?'' - Nei, egentlig ikke, utover at minus 1/3 eller minus 2/3 EV gjerne er det som passer i relativt hardt lys og et motiv med blanke flater, og så gjelder det å sjekke kameraets histogram og korrigere ut fra det - akkurat det siste får man meget god tid til når man driver med slikt som dette.

EY: At hvert enkelt opptak ikke treffer som det skal er sikkert nok. Men om man etter hver økt er nøye med å analysere egne opptak så øker jo treffprosenten endel, og man får anledning til også å konsentere seg om bakgrunnen og plassering i bildeflaten.

SB: Vel, er det vanskelig så betyr jo det bare at men må bruke mer tid og energi på oppgaven. Dels er dette gjort på et sted som jeg har kjent til i mange, mange år, dels er mye av august og september gått med til Odonata-fotografering på det samme stedet. Denne arten og mange andre er noen skikkelige vanedyr, og med kunnskap om det, og om tid, egnet lys og sted står man straks bedre rustet. Men om ikke interessen er der så blir det selvsagt et ork å kjøre det samme løpet dag etter dag.

MVH CA
Carsten A.

Ps. Jeg glemte å besvare spørsmålet fra MT om lukkertid. Slikt som dette foregår stort sett bare i godvær (sol), og med f/2.8 og 200 ISO får man så 1/6400s etter ''sunnysixteen''-regelen. Så kort eksponeringstid er ikke på noen måte nødvendig av hensyn til motivbevegelse (1/1000 holder i lange baner). Problemet her er egentlig å unngå overeksponering når hensyn til motiv og bakgrunn etc. tilsier meget åpen blender. Da bruker man enten ND-filter eller kort eksponeringstid. 1/6400s fryser som det fremgår ikke vingbevegelsene, men uskarphet som følge av at kroppene vibrerer blir unngått.

MVH CA
Rolf S.

Enig i rosende omtale, ett flott flukt bilde av Øyentikkere.

Ett slikt motiv er ikke enkelt få skarpt bilde av, men er viser du i igjen at du greier/løser det glimrende.
Tipper det ligger del tid og bomskudd før dette bilde satt.
Mvh Rolf
Geir Arne M.


Glimrende opptak Carsten. At det fordrer øvelse å få til slike opptak er det ingen tcil om. I dette tilfelle synes jeg selv litt skrått ovenfra allikevel har blitt en fin komposisjon.

Bakgrunnen kunne gjerne vært en mer uskart. Selv sentrum donataene har glimrende skarphet og fin diagonal, fine farger og reflekser i vingene.

Supert. Det minner meg forøvrig om påfylling i luften.

mvh
geir
Jarl Johnny J.

Hei hei.
Har tittet på bildene dine og virkelig latt meg fasinere av øyestikker bildene dine. Dette er det jeg syns ble best. Er enig i veldig mye av det som er sagt her. Flott skarphet på de riktige stedene. Flotte farger for ikke snakke om motivet da. Kan tenke meg det blir noen eksponeringer før man får et slikt blinkskudd. Selv om de andre bildene du har her sier meg at du får flere blinkskudd en de fleste =) Hvis jeg skal finne noe og pirke på. Og da leter jeg skikkelig så syns jeg nesten at noen av ståene(eller hva det er som har blitt ganske lyse) til høyre kan forstyrre litt. Men for all det da er jeg ute etter noe og trekke for...

Gleder meg til å se flere slike bilder fra deg. For dette er noe du virkelig kan.
Avsluttet .

Utrolig bra fanga. Et virkelig vakkert øyenstikkerbilde, de er til og med i flukt, virkelig imponerende. Veldig vakre farger, perfekt skarphet. Du har forøvrig mange flotte bilder, jeg tok en rask titt på en del av dem. Skal nok se mere en annen gang.
Mvh Liselotte
Wenche J.

Hei Carsten
Slutter meg til alle finordene jeg ogsaa.
Jeg blir rett og slett glad naar jeg ser paa bildet ditt.
Forstaar mer og mer at resultatet paa bildene har med fotografens kunnskap og tolmodighet aa gjoere og ikke bare utstyret han bruker. Dette er du et bevis for, synes jeg. I tillegg deler du villig paa kunskapen din. Som amatoer og helt ny paa dette omraadet sier jeg bare TUSEN TAKK
MVH Wenche
Gro K.

Begge libellene skarpe med bl. 2,8 er jamen bra. Det sier også litt om hvor hurtig vingene slår, når det her er bevegelsesuskarphet på så rask lukkertid.
Flott bilde tatt av en fotograf som vet hva han gjør. Her ligger masse erfaring bak, både på fotosiden og i form av studier av insektene og deres vaner.
Skulle jeg pirke på noe, må det være de lyse stråene i bakgrunnen, men det kan vel du ''fikse'' i photoshop ?
Hilsen Gro.
Carsten A.

Jeg sier takk for ytterligere kommentarer.

Jeg ser det er noen bemerkninger om bakgrunnen her. Det er jo slik at denne aktiviteten foregår meget nær forholdsvis uryddig vegetasjon, og for meg vil det ikke være helt naturlig om bildet ikke ga en viss antydning om dette. Noe problem å gjøre høyre del av dette bildet mer ensartet mht. toner og farger er det i og for seg ikke, men jeg ønsker altså ikke å gjøre det i dette tilfellet av den grunn som er nevnt.

MVH CA
Odd E. k.

Hei Carsten!

Et utrolig flott bilde av øyenstikkere i parringsakten. Har mange ganger sett de snappe opp hverandre i vannet for så å flyge avsted i vindbrisen blant furuleggene. Et fasinerende slue. De å få disse til minnebrikken er god planlegging og noe hell.Det å attpå til få de i fokus, finne lyset, bildevinkel etc. krever tolmodighet. Dette bildet er et eksempel på alle disse tingene, der øyenstikkerne fremstår som et godt stykke arbeid på proffnivå. Det meste er vel sagt i denne sammenheng, om ikke fra min hånd. Gratulerer med10/10 poeng!

Mvh

Odd E.
Avsluttet .

Hei Carsten.

Henger meg på her jeg, alltid hyggelig med positive tilbakemeldinger..
10 av 10 poeng..Jeg ser at jeg har meget å lære...

Arne
Avsluttet .

Et fantastisk bilde! Du må være utstyrt med en rikelig porsjon tålmodighet i tillegg til dine tekniske og billedlige kunnskaper. Et bevis på at godt utstyr er viktig, bare det havner i kyndige hender. Blinkskudd, 10 av 10 poeng også av meg.

MVH JOO
Ole E.

Imponerende håndtering av kameraet. Skikkelig bra arbeid. Stilige fargekontraster. Bakgrunnen er jo litt travel, men ikke nok til at det blir særlig irriterende. Alt i alt en glimrende demonstrasjon av teknikk, såvel som et flott bilde!
Julie E.

Jeg tar et kort: KJEMPEIMPONERT!! Mvh Julie
Julie E.

Og en ting til; er de virkelig så vakre, eller har du justert fargene mye? Julie
Carsten A.

Jeg sier igjen takk for ytterligere kommentarer.

Jan Ottar O: Jeg tror nok interesse og en fast beslutning om ikke å nøye seg med bare pyntelige artsportretter er vel så viktig som tålmodighet. Og like viktig er kjennskap til artens opptreden, hvor og når den finnes, hvor og når den driver med slikt som dette etc.

Julie E: Jeg er enig i at de er vakre, skjønt det fins jo mange langt mer praktfulle libeller. Min gjengivelse her tar sikte på å være rimelig naturtro (fargene varierer forøvrig endel ut fra alder og lys), se andre bilder av samme art:

http://www.natur-lexikon.com/Texte/MZ/001/00008/MZ00008.html

MVH CA
Camilla K.

et kjedelig og typisk bilde som gir meg ingenting og dette fanger ikke mystikken og følelsen øyestikkere innehar

rent doku-bilde. kjedelig!
Carsten A.

CK: ''mystikken og følelsen øyestikkere innehar''. Det mystiske består i det alt vesentlige av at øyenstikkerordenen på mange språk og helt grunnløst er blitt utstyrt med skrekkinnjagende navn (augenstecher, dragonfly, trollslända, og vårt eget øyenstikker). Mystisk, ikke går disse etter noens øyne, ikke stikker de heller. Mulig at de egentlig vil stikke, problematisk, for de har ikke noe å stikke med. Hva de har av følelser skal være usagt, for det er vel ikke så greit å få tak i, men et velutviklet driftsliv har de. Et utslag av dette driftslivet er vist på bildet. Som man ser tviholder hannen (den med mest rødt i kroppen) på hunnen, som han altså vil ha for seg selv. Godt eksempel på at det ikke bare er hanner av arten homo sapiens som foretrekker å holde andre hanner unna egen seksualpartner.

MVH CA
Andre B.

Jeg synes dette bildet var meget bra på alle motivmessige måter, men temaet i bildet av øyenstikkeren som ''hoover'' rett foran linsa til Carsten, er enda bedre. Dette er bra Carsten.

Ketil K.

En liten hilsen fra Quito Equador. Glimrende tatt igjen dette her Carsten. At begge er blitt skarpe i kroppen er imponerende. Skal jeg pirke paa noe maa det vaere at oeyestikkerne overlapper hverandre, dessuten blir det en del reflekser i vingene, og litt mye detaljer i bakgrunnen. Dette er pirk selvfoelgelig, naermest umulig aa gjoere noe med ut fra situasjonen, men kun ut fra en rent bildemessig vurdering, uavhengig av den hoeye vanskelighetsgraden. Som arts-, miljoe- og ogsaa situasjonsopptak er dette foersteklasses.
Eivind S.

enormt bra, perfekt bilde av noe som skjer fort og så nært. veldig velykket må jeg si.
Hans Henrik F.

Dette har jeg ''misset'' - får henge meg på alle de rosende ordene her. Jeg er veldig imponert over bildet! I mine øyne alt annet enn kjedelig når man ser på hva du har fått til rent teknisk og komposisjonsmessig.
Carsten A.

Jeg sier igjen takk for ytterligere kommentarer.

Hans Henrik F.: Bilder som dette kan nok være ''kjedelig'' (og ''typisk''??) for dem som regner seg som billedkunstnere.

MVH CA
Aleksander M.

Veldig bra bilde av en situasjon det ikke er lett å få gode bilder av.

Mvh Aleksander
Laurberg G.

Et meget fornemt skud på rø libelle i parringsflugt. Guldsmed og libeller er i al almindelighed lette at fotografere. Dog sjældent som her flyvende. Fint Biofoto. mvh. lau
Hallgrim B.

Må sei meg mektig imponert over at du har fått eitt så skarp og flott bilete av nokre augenstikkarar som flyg, med tanke på kor kort tid du har hatt til fokusere. Flott dette
Jørgen D.

Jeg må bare si gratulerer! Dette var nok et av de beste øyenstikker-bildene jeg noen gang har sett. Supre farger og imponerende skarphet. Bra at ikke bakgrunnen var helt grønn men at det var litt liv også der selv om den var uskarp.
Dette likte, Supert!
Kjetil Greger P.

fantastisk bra fanget.. en prestasjon dette her
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu