Etter den første høststormen
Vinden er i ferd med å løye, og bølgene legger seg. Den første nysnøen har kommet på Finnsbergnuten i bakgrunnen.

For vardene her ved bredden av Ørteren under Vardenuten er dette begynnelsen på slutten.
Hvert år bygger turistene hundrevis av varder her, noen enkle steinrøyser, andre mer inspirerte som denne. Så kommer høsten, stigende vannstand og høststormene. De som overlever dette blir tatt av isen når vannet tappes. Og så er det ny runde neste år.
Ikke usannsynlig at det har vært japanere på ferde her, det pleier myldre ut en busslast av dem her med jevne mellomrom.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-10-10 23:34:04
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-10-11 07:26:01
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2006-10-11 07:34:34
    Versjon #4
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
  • Brennvidde83mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/160s
  • Filmtype(ISO100)
  • Nei
  • AnnetVannføyke i lufta gjorde bruk av stativ lite tjenlig, i tillegg begynner stativet mitt gjerne å vibrere i sterk vind.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger672
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_215835} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (30)
ingebjørg fyrileiv g.
Dette var energisk og meget flott. Jeg kjenner vinden og hører bølgene slå mot land (og varder). Nesten.. Lyset er også flott i fjellene bak. -En sterk kontrast til det kalde i resten av bildet. Bølgespruten er bra frosset og historien er fin.

vh ingebjørg
Erik J.
Dramatisk landskap som jeg trives med! Utrolig at det går buss hit helt fra Japan. Jeg blir kald på fingrene fordi jeg blir minnet om garnfangst av ørret for rak i lignende omgivelser og værforhold.
Avsluttet .
Når jeg ser slike bilder som dette kommer lysten på en fjelltur tvert, og gjerne i telt :-) Ingen tvil om at du har klart å formidle uværsstemningen bra her. God skarphet på forgrunnen, og fine kontraster i bildet.

MvhJRH
Steinulf L.
Et skikkelig hustrig høstbilde dette, som viser at været tar. Fint lys i bakgrunnen,men skulle gjerne hatt litt bedre skarphet også der. Et stort pluss for shinto-varden. Den hever komposisjonen betraktlig.
Stig B.
Fin dramatikk i dette bildet, som passer veldig godt på min noe mørke skjerm. Flott kontrast mellom den mørke forgrunnen med dystert og destruktivt hav, og den solstripa som viser på fjellet, som bærer preg av lys og lett vinter med vakker snø. Over der igjen tung himmel som minner oss på at høsten har ikke gitt seg ennå.

Mvh Stig
Stig Børre E.
Høststemning så det holder.
Pent komponert. Bildet er litt i tyngste laget på min skjerm.
StigB
Arne S.
Du har mørke sider, Odd Tore. I hvert fall i bildene dine. Ditt visuelle uttrykk står i kontrast til din underfundige, fine humor. Jeg innrømmer å ha litt problemer med på trenge inn i de mørke bildene dine, som dette. De fine detaljene forsvinner i skygger.
Ivar B.
Ja dette var svært så hustrig høst stemning. Kjenner nesten vinden river tak og lyden av vannet som pisker mot land. Dramatisk formidling, flott himmel, synes forgrunnen og midtre del av bildet framstår litt mørkt på min skjerm. Selv om dette sannsynlig er gjort for å understreke dramatikken, synes jeg det ble litt i meste laget. Mvh Ivar.
Torbjørn K.
Ingen tvil om at det er krefter i sving i dette bildet her. Ser for meg at det har vært en kald opplevelse å forevige dette bildet! Jeg kan være enig i at bildet er noe tungt og mørkt, men det er vel også med på å understreke dramatikken og kreftene i bildet. Bildet er velkomponert og veldig bra, men jeg kunne kanskje tenke meg noe mer skarphet i bakgrunnen.

Torbjørn
Lars-Anders M.
Meget bra.
Inger Anne Maritsdotter V.
Eg har sett på dette bildet ditt fleire gonger, og eg er så hjertens enig i alle superlativene som du har fått her, men føler det berre blir klisje hvis eg skal gjenta det same.
Eg likte veldig godt stemninga som eg syns du har fått fram på ein framifrå måte; solglytt i bakgrunnen, blanda med haustvindar og ein japansk varde; kva meir kan du forlanga...Bildet er meget bra!!

Inger Anne
Ina W.
Vakkert og dramatisk bilde, litt av en sjøsprut. Varden gjør bildet til noe speiselt. Flott værbilde!

Ina
Espen A. I.
Pent, absolutt godkjent dynamikk og sikkert strålende som print.
Kunne tenkt meg litt mer lysning av bølgeskummet, men er
neimmen ikke sikker. Dette gav meg frysninger, noe som er
veldig positivt.

-Espen
Kjell Sigurd S.
Flott! Det mørke toneleiet kler bildet, som formidler høsten på fjellet på en fin måte. Fint komponert. Større dybdeskarphet hadde gitt bedre detaljer i de lyse områdene, men det er bra som det er. Godt laget!

Kjell S
Anders H.
Dramatisk og veldig bra komponert det her. Synes det er synd at det er såpass mørkt. Vet ikke om det er min skjerm, men jeg synes det kunne vært hakket lysere. Uansett er det flott fanget.

Anders
Svein B.
Synes dette er ganske bra. Jeg synes ditt valg av noe begrenset dybdeskarphet er positivt her, et tvers igjennom skarpt bilde ville tatt effekten bort fra bølgeskummet mot vardene. Lyset på kammene i bakgrunnen gir de nok oppmerksomhet som det er synes jeg. For meg formidler bildet høstfjellets pistrende og iskalde vinder, mer enn dramatikk og krefter egentlig. Kontrasten mellom den mørke opprørte innsjøen mot de solbelyste delene av bakgrunnen harmonerer fint. Et godt høstbilde med vær og vind- kjenner det biter litt i kinna her.

Mvh
Svein B
Jan Frode A.
Den lille varden, gir et spennende interessepunkt, som også løfter komposisjonen. Videre syntes jeg den spennende delen av bildet ligger i dette området. Lyset og villskapen, det frådende vannet som slår mot steiner, og denne lille varden, gir masse liv til bildet. Tilsynelatende roligere bakover i landskapet, men de truende skyene vitner vel om noe annet enn ro her. Fott med måten sola bryter gjennom på, og lyssetter deler av landskapet i bakgrunnen.

mvh Jan Frode
Odd Tore S.
Takk for gode kommentarer!
Bildet kan nok synes mørkt, men det er eksponert med -1/3 EV og ikke korrigert i PS i vannpartiet etterpå. Eksponert etter histogram som går helt til høyre, men uten synlig utbrenning.
Ny versjon med lysere vann og fjell er lagt ut, men her var det faktisk store kontraster med jagende uværsskyer med solstreif innimellom, så vannet var mørkt og truende.
Det var vindkuler som blåste vannet av bølgetoppene så det lå som en hvit sprut over mørkt vann, og dusjet fotograf og kamera. Har bilde av en slik, men ingen dramatikk i bølgene mot vardene i dette. En varde til høyre er allerede slått ned.
----------
Erik, det går bra med busser fra Japan og hit. Mange er svenske og har base i danske Aabenraa (Abonnerad på svensk).
Og Arne, det er riktig at jeg liker mørke bilder. Jeg har lys skjerm og er nok melankoliker av legning, så summen av dette kan forklare denne tendensen.
Odd Tore
Odd Tore S.
Nå begynner jeg å bli både trøtt og distré:
Jeg lysnet opp feil bilde.
Får prøve igjen i morgen!
Odd Tore
John-Tore G.
Tøft. Denne kunstformen tror jeg kalles for '' land-art '' på kunstspråket;-)
Ellers et herlig friskt bilde.

Mvh John-Tore
Kurt S.
Hei. Satt og scrollet litt med bildet ditt. Det er nemlig litt for stort for min skjerm. Fikk da frem et utsnitt hvor bare vannet og varden ble med.
Syntes det ble kjempebra. Et annet bilde men likevel flott.
Du kan lysne bildet litt men ikke mye.
Utsnittet som jeg referer til får du dersom du kutter 3-4 cm til høyre og ved, eller like over, horisonten oppe.
Uansett et frisk høstbilde fra fjellet, og det ser kaldt ut ja!
Mvh Kurt
Odd Tore S.
Har lagt til v3 som er lysnet opp noe, og v4 som er kuttet omtrent som Kurt foreslo.
Jeg jobbet også en del med et utsnitt som i v4, men forlot det fordi jeg ville ha med været (=skyene) og fjellene i bakgrunnen. På råopptaket er det også mer forgrunn som da ville vært av interesse, men jeg fikk ikke bildet til å balansere helt i vertikal retning.
Som den mørkemannen jeg er, liker jeg fortsatt best det tunge, mørke vannet i v1. Det var rett og slett slik jeg opplevde denne morgenen, med nysnø ned til 1300 moh og jagende skyer.
Odd Tore
Asbjørn M.
Liker stilen din, kombinasjon tekst, bilde.
Liker best V4, som får meg til å dvele ved den skulpturelle betydning.
V1 blir for rotete innholdsmessig.

Asbjørn
Steinulf L.
V#4 - shintoversjonen - er jo et helt annet bilde som blir svært så dramatisk om du kutter bort landtungen i toppen.
Tone A.
Hei
Dette bildet har eg sett på fleire gonger og fleire versjonar har dukka opp. Versjon 1 formidlar best den dystre stemninga etter den første hauststormen. Blåtonane er tunge på sjøen kor bølgene fresar mot land kor vardene står ennå, men elles er det mørkt på berget med ulike former på steinane i forgrunnen. Fjella bak mot sol-og skuggeparti og med dei tunge skyene må vera med pga at dei gir lit kontrast til den mørke forgrunnen. Dessutan forstrekar dei tunge skyene uveret med snøen som viser at hausten er komen. Versjon 3 likte eg best, men den er littegrann for lys. Elles eit velkomponert bilde med stor dybde. Og kor sjøspruten i forgrunnen viser naturkreftene og er ein fin kontrast mot dei tunge blåtonane, som er best i versjon 1, som eg nå held ein knapp på. ( kjempelang setning)
:) Tone
Nils G.
Versjon 3 for meg. Jeg liker også den litt mørke dramatikken i bildet. Liker godt at varden og de store steinen står i silutt mot bølgespruten.

Nils
ingeborg w.
Jeg leser ikke kommentarene. Det var så mange. Jeg likte dette veldig godt. Du har fått fram uværet på en fin måte med bølgespruten som slår og de mørke tonene i sjøen. Samtidig har du fått fram at været endrer seg ved at du har med det lysere partiet i bakgrunnen. Pent og sikkert utført som vanlig.
Avsluttet .
Versjon 1 och 3 är de som tilltalar mig. Varför beskära sönder hela motivet som i sista versjonen? Då kan man ju hellre rikta in sig på att bara ta en vattenbild i från början.
Jag gillar dynamiken i vattnet, de diffusa bergen med sin vackra ljusspel. Det mörka vattnet i första versjonen ger en stämningsfull karaktär åt motivet.
Jag känner att jag får syre ända hit! ;o)
En livfull bild med bra komposition och innehåll.
Mvh
Elisabeth
Inger-Lise S.
Vakkert motiv med flott stemning. Godt lys i bakgrunnen. Forfriskende vann, godt presentert. Fine farger.

Inger-Lise
Inger-Lise S.
Velger meg v#1 og v#4 her.

Inger-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu