''Trettende januar 1907...
...i Sulis(…)skaptes en scene med fjellene til vegger og himmelen til tak, og denne scenen fyltes av folkene fra Jakobsbakken, Sagmo, Furuhaugen, Hanken, Hankebakken, Charlotte, Giken, Sandnes og Fagerli, kokker og skeidersker, lempere, sjakthuggere, smeder og reparatører.
Alle møttes på det islagte Langvannet. Fra denne mektige scenen kom kaskader av gledesrop som ga ekko i bratthengene rundt om mens de samlet seg, folkene, rundt en margarinkasse på isen der den ene etter den andre sto opp og tok ordet(…)”.
Forfatter Dag Solheim skildrer timene i 1907 da gruvearbeiderne samlet seg på Langvannsisen i Sulitjelma.

Lørdag 13.januar 2007 var det tid for å feire at det var 100 år siden omkring 1500 gruvearbeidere i Sulitjelma – Lapplands Helvete – alle tok et steg til venstre ute på Langvannsisen ved Sandnes – og slik bidro til utviklingen av fagbevegelsen og velferdsstaten.

Bakgrunn for steget på isen for 100 år siden var at Verket skulle innføre et kontrollmerke, en blystøpt nummerplate – kalt slavemerket – som gruvesluskene skulle bruke for at verket skulle kontrollere at de overholdt 10 timers arbeidsdag.
Men arbeiderne nektet – og ble sagt opp. De reagerte da med å møte fulltallig opp ute på den store Langvannsisen - den 13.januar 1907. Gruvearbeiderne tok et steg. Resten er historie.

Versjon 2:
Tidligere gruvearbeider Kjell Basse Lund – nå leder for LO i Sulitjelma - festtaler på den berømte margarinkassen...

Versjon 3:
Et av de mange festdeltagende skolebarna sitt steg inn i bildet/situasjonen blir symbol for (troen på) det berømmelige steget for fremtiden, og en representant som binder fortiden, nåtiden og fremtiden sammen.
Bildet inngår i albumet Lillivers reiser -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-01-17 23:41:03
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2007-01-18 11:57:13
    Versjon #3
Utstyr
  • Olympus E-500
  • Olympus Zuiko 40-150mm 1:3.5-4.5
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetDen storslagne 100-årsfeiringen i Sulitjelma krevde absolutt et vidvinkelobjektiv, men siden mitt 14-45mm var ødelagt - og i påvente av mitt nye 11-22mm skulle ankomme - måtte jeg greie meg med zoomobjektivet 45-150mm.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriReise
  • Lastet opp
  • Visninger206
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_234229} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (9)
Trygve S.

Jeg likte faktisk best versjon 2, kanskje fordi det ga mest mening. Tittelen på versjon 1 finner ikke gjenklang i bildet. Versjon ga det gufset av historie som du er opptatt av, synes jeg da.
Mvh
Trygve
Siv K.

Jeg likte også versjon 2 bedre, sett i sammenheng med tittel og historie. Jeg virkelig føler at skyggen til Kjell Basse Lund ikke er hans egen, men er en av gruvearbeiderne fra 1907 som er kommet for å overvære markeringen... Åh... *grøss*
Lillian L.

Takk for din kommentar, Trygve. Har forandret tittel og tekst litt, samt lagt inn ''troen-på-fremtiden-versjonen'', håper det gir bedre mening...

''Historie er en vitenskap, men også fortellerkunst.'' Gudleiv Forr.

Mvh LillianI.
Lillian L.

Siv, du bare skjønte det... Takk.

Mvh LillianI.
kåre l.

V2 for meg :-)
Den ga liksom en bedre helhet.
Bra du la ut alle 3 versjonene, moro tankegang.
Fruen har funnet en fin vinkel her.
Jeg tenkte det samme som Siv, men slike organisasjoner er jo et fy-ord i disse dager...
Terje M.

Får bare henge meg på de andre. Men rent visuelt likte jeg versjon 1 veldig godt.

Mvh
Terje.
Lillian L.

Fint at du likte- og fulgte min tankegang, kåre. Har titta på bilda både i avisan og på nettet etter 100-årsjubileet i Sulitjelma. Ingen har så langt ''vært oppmerksom på skyggen fra fortiden'' - dèt likte sjølsagt æ. Det e viktig å se bakom de viktige personan - bokstavelig talt...
Ang. fy-organisasjona og Valla versus Yssen: kanskje e det kulturnord som kræsje med kultursør, du kjenne vel til han nordlendingen som i en tale skulle uttrykke kjærlighet til sin mor, men mangla de helt store ordan: ''du mor, du mor, du hælvetes mor...

Så flott at du visuelt likte versjon 1 best, Terje, mens skjønner at versjon 2 og 3, fortellende står best på egne ben.

Mvh LillianI.
Tord-André K.

wow, fett! likte det her! Men hvis jeg skal pirke bittelitt, så ville jeg tatt bort det blå og alt annet, og bare hatt skyggen liksom i versjon 1.. men fett!!

mvh Tord
Lillian L.

'Wow'', og ''fett!'' tar jeg som en stor kompliment fra en ung mann. Tusen takk for det. Jeg vurderte selv å ta bort det blå`, samt resten, slik at bare skyggen regjerte, men så skulle det følge to bilder etter, som en serie, ting/forståelsen skulle henge sammen, og da måtte det nesten bli sånn.
Mvh LillianI.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu