Grandios gruvebyfeiring...
...m/høy gåsehudfaktor.
På Sandnes industriområde i Sulitjelma – Mellom smeltehytta og siloen – Røde- og blå flombelyste operakulisselignende gruvebygninger – Hvite scener bygd av snø - Scoterdresskledt Saltenkor synger ''Slavekoret” – Bergmannssalutt – Storskjermhelikoptertur m/dur - Rappellering – Margarinkassetalere m/ dramatiske steg – Snøscootere m/røde flagg - Dans - Tusen syngende Saltenskolebarn m/fakler – Solister - Korps – Flotasjonsfyrverkeri - Opera

Lørdag 13.januar 2007 tok vi - sammen med fire tusen andre - et steg for framtida, og feiret at det var 100 år siden omkring 1500 gruvearbeidere i Sulitjelma – Lapplands Helvete – alle tok et steg til venstre ute på Langvannsisen ved Sandnes – i det store møtelokalet med himmelen til tak og fjellene som vegger – og slik bidro til utviklingen av fagbevegelsen og velferdsstaten.

Bakgrunn for steget på isen for 100 år siden var at Verket skulle innføre et kontrollmerke, en blystøpt nummerplate – kalt slavemerket – som gruvesluskene skulle bruke for at verket skulle kontrollere at de overholdt 10 timers arbeidsdag.
Men arbeiderne nektet – og ble sagt opp. De reagerte da med å møte fulltallig opp ute på den store Langvannsisen - den 13.januar 1907. Gruvearbeiderne tok et steg. Resten er historie.
Bildet inngår i albumet Lillivers reiser -
Utstyr
  • Olympus E-500
  • Olympus Zuiko 40-150mm 1:3.5-4.5
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriReise
  • Lastet opp
  • Visninger207
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_234235} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (2)
Dag E.

Fin ladet stemning i bildet! Ser ut som et opprop i gamle Sovjet. Sulitjelma er en en spennende plass! Var der på kurs for vel 20 år siden. Mange fine motiver der, med gruvelandsbyer oppe i fjellsiden!
Lillian L.

'Ladet stemning - ved et opprop i gamle Sovjet''. Glitrende godt sagt!!!
Mvh LillianI.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu