Tiden går ....
men Gjensidige består, het det i reklamen før.
Her er det stasjonsuret på Hønefoss jb.st. det gjelder.
En skikkelig veteran, sannsynligvis fra stasjonen ble bygget i 1910. Det er godt synlig på bilde fra 1935.
Modernisert med elektrisk drift av elektriker med naturtalent.
På toppen troner vingehjulet, NSBs stolte symbol inntil økonomene tok kommandoen. Symbolsk nok er vingetippen brukket.
Høyttalerene er fra 50-tallet, type dobbeltrakt med konus og low fidelity metallisk lyd.
Og nå trues stasjonen av å bli ubetjent, så her får man skyte det man kan mens man kan.
Bildet inngår i albumet NSB og annet på skinner - før og nå - Tog var og er spennende.
Spennende er også den voldsomme utvikling NSB har hatt, fra hovedvekt på å løse kollektive transportbehov og akseptere at underskuddet går til et godt formål, til dagens leverandør av transport med økonomi som premissetter. Men underskuddet lever videre, og tilbudet er nokså diskutabelt.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-03-01 20:32:42
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2007-03-02 17:13:18
    Versjon #3
Utstyr
  • Canon EOS 20D
  • Canon EF 75-300 mm IS USM
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriArkitektur
  • Lastet opp
  • Visninger377
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_242089} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Torbjørn K.
Dette synes jeg ble riktig så flott. Her er det først og fremst fargene jeg liker godt, men det er også noe finnurlig over motivet som skaper interesse. Synes du får frem hvordan tiden går, med å kombinere klokka og høyttalerene. Ideelt sett, så kunne jeg kanskje tenke meg noe mer luft mellom klokka og høyttalerene.

Torbjørn
Thorbjørn R.
Et virkelig forseggjort stasjonsur, dette. Flotte blå- og gultoner, som får fram den nostalgiske stemningen. Utsnittet er også upåklagelig. Her er egentlig ingen ting å utsette - annet enn at jeg godt kunne tenkt meg en svarthvitt-versjon også.
Dorte G.
Fint bilde, enig!

Er ikke enig med TK: Nettopp berøringen høytalere og klokka skaper en spenning mellom dem, det gnistrer litt akkurat i det punktet, synes jeg.
Dorte G.
Fint bilde, enig!

Er ikke enig med TK: Nettopp berøringen høytalere og klokka skaper en spenning mellom dem, det gnistrer litt akkurat i det punktet, synes jeg.
Odd Tore S.
s/h versjon var klar, men serveren fikk nok med fargeversjonen og ville ikke ha en ekstraversjon før senere.
Jeg kunne godt tenkt meg litt mer klaring mellom høyttaler og ur selv, men skal man holde seg på plattformene blir det kort avstand eller oval tallskive. Jeg valgte å skyte mest mulig vinkelrett på urskiva.
Odd Tore
Bergliot E.
Ja tiden den går, og iblant litt for fort, iallefall når man sitter her på foto.no.

Flott bilde. Likte ekstra godt lyset i bildet. Det var noe gullpreget over det.

Bergliot:)
Erik J.
Dette var et flott stykke historie, for meg desidert best i svart/hvitt. På toalettet innenfor satt to damer og konverserte ivrig gjennom de halve deleveggene: hvor skal du? sa den ene. Den andre svarte: jeg skal til GOOOOOOOL!
Odd Eirik S.
Begynner å bli færre og færre av disse særpregede urene rundt omkring. Fortsatt har vi vårt i Kongsberg i behold. Kanskje jeg bør forevige det før det er for sent.

S/H versjonen er helt enestående og faller best i smak for min del. Nydelige gråtoner i bildet og sylskarpt. Fin utnyttelse av bildeflaten og god balanse i bildet.

Synd at de høytalerene måtte stå der, men der står de jo og da må de være der. Det nostaliske tilsnitt er der allikevel, høytalere fra en mer moderne tid til tross. På den annen side så er det ikke sikkert uret er så gammelt. Hvem vet, i dag lages det jo etterligninger av det meste. Så da blir jeg nå sittende her å lure på om dette er en etterlevning fra lenge før min barndom eller om det er et av den moderne tids nykker i et forsøk på å skape en atmosfære av en svunnen tid.

Uansett, et nydelig stykke fotoarbeid er det.

mvh
OddES
Tone B.
Hei Odd Tore,

Her synes jeg du presenterer en detalj fra miljøet på stasjonen på en fin måte. V 1 er fin med sine varme fargetoner og fine lys, men jeg velger meg v 2 med sine skarpe detaljer og renhet. Jeg er veldig enig med Dorte Gjefsen vedr berøringen mellom klokke og høytalere. Faktisk synes jeg dette ble en litt morsom symbolikk; går ikke tiden fort nok om ikke du skal stå der og rope til meg? Vel, slik ble tolkningen for meg :-)

mvh Tone
Odd Tore S.
Lagt inn v3 uten høyytalere.
Den ble laget før de andre, men ble droppet siden den ikke er historisk korrekt.
Stasjonsuret var garantert på plass i 1935, ref. NJKs stasjonsdatabase. Høyttalerne kom tidlig på 50-tallet, så lat som om bildet er fra før 1950.
Odd Tore
Nils G.
Så flott at du har fått tiden til å stoppe da. Jeg synes ikke det gjør noe om høyttalerne er der. Slike tids/kultur-kollisjoner gir jo det hele mer liv, innhold og refleksjoner over tiden som går.
Jeg liker spesielt den gjenomgående varme fargetonen du har i v1 som jeg helt klart foretrekker, ingen s/vh-versjon kan gi det fylldige synsinntrykket som fargene bidrar med i dette bildet.
Jeg synes også er det flott at bakgrunnen for disse gamle kunstskattene er såpass ren og dunkel.
Vingehjulet er jo bare et enestående flott kunstverk i seg selv. Det er mange tilsvarende flotte kunstverk-ikoner som er blitt borte til fordel for det enkle og kostbesparende.
Dette er et inspirerende bilde for meg.

nils
Tone B.
Hei igjen Odd Tore, du har gjort en flott demonteringsjobb av høytalerene, men jeg foretrekker fremdeles v 2 :-)
ingeborg w.
En morsom liten detalj du har fanget her. Høyttalerne får være som de er. De hører nå engang med. Som vanlig er kveldsbildene dine teknisk bra med klare, fine farger.
Anne-Lise S.
Flott detalj dette her. Høyttalerne burde selvfølgelig ikke vært der, men nå er de nå der, og nye er de heller ikke. Ser nesten ut som disse ropertene, eller disse varslingsgreiene når de tester ut flyalarm? Synes ikke du har lykkes så godt i å fjerne dem i V3. Der er både skygge etter dem og rester etter arbeidet ditt, så velger vekk V3, men forstår at du forsøkte.

Noen sier: Tiden kommer, den går ikke! Det er kanskje noe å tenke på i forhold til hvordan vi velger å bruke den tiden vi har. Hva med å begynne å tenke mer ''Tiden kommer, den går ikke så Carpe Diem!

Anne-Lise
Espen A. I.
V3! Veldig fin teknikk, du viser god innsikt i hvordan man skal takle ulike situasjoner mtp lys, iso osv. Liker alt her, særlig den siste versjonen (3).

Espen
Odd Tore S.
Hønefoss jb.st. har nok fremtiden bak seg.
Fra å være et travelt krysningspunkt mellom Bergensbanen og Randsfjordbanen, med utstikkeren Sperillbanen, med yrende passasjerer, restaurant og Bergmann elektrisk reisegodstralle med tallrike tilhengere, er den redusert til nærmest et stoppested med oppvarmet venterom og kortest mulig opphold for av- og påstigning.
Så her har tiden både gått og gått fra stasjonen siden jeg var assisterende lok.fører for Morfar som guttunge.
Opptaket er fra mars 2005, v3 var et forsøk fra da på å få fram bare stasjonsuret som det var en gang. Droppet uferdig gr. bl.a. unaturlige skygger. Tatt opp igjen fra råfilen i år med med høyttalere og v1 og v2 som resultat.
Odd Tore
Jan Frode A.
Bildet får meg til å reflektere over alle de flotte bygningene som står rundt omkring på stasjonsområdene, og som effektiviseres og automatiseres bort.
Her viser du nydelige detaljer, et nostalgisk preg i vakkert lys. Gylde fargetone som en honnør til et tilbakelagt kapittel. Jeg foretrekker altså fargeversjonen, og høytalerne har sin plass her. Om de kanskje bryter det estetiske i motivet, så er de en del av historien. En flott dokumentasjon.

mvh Jan Frode
Fred S.
..og NSB består også, om enn ikke i samme sjarmerende utgave som i vår ungdom... heldigvis har de bestemt seg for å kutte ut agendavognene nå...

I alle fall, bildet ditt forteller at NSB faktisk har hatt sin gullalder, og om den ikke kommer tilbake, så finnes det i det minste gyldne spor. Pent utsnitt !

vh fred
Odd Tore S.
Mange i slekta var lok.førere som kjørte Bergensbanen.
Da de fikk se Signatur og Agenda, som ikke kan kjøre med (stor) frontplog og er ganske lettbygget, sa de at dette kan ikke gå bra. De kjører seg fast eller sporer av i fonner eller ras.
De gamle ekspresstogene Bmdo 88 gikk aldri over Hardangervidda vinterstid. Det var gode grunner for det.
Men det var før økonomene overtok.
Odd Tore
Lars-Anders M.
Vakkert her i Hønefoss. Men tiden går og allt forandres. Vi trenger ny bane til Bergen.
mvh
L-A M.
Roger K.
Hei hei, Odd Tore!
Du har en fin evne til å plukke frem slike gamle ting og samtidig kommer med flotte historier bakom. En fryd å ta del i og en kan føle godt dine barndomsminner i dette og kanskje litt vemod at deler av dette forsvinner i den kapitalistiske verden. Det må vel være slik. Når det gjelder bilde er jeg litt usikker på versjonene. Versjon 1 har fine toner og med høytaleren som tydelig ikke er av nymotens typer og dermed glir fint inn i bildehistorien. Har sansen også for din s/h versjon også uten denne høytaleren så det får bli dødt løp mellom de versjonene.

Mvh RK
Fredrik E.
Heisann.
Likte renheten i v3 og motivet kom mye bedre frem, så fotomessig ble det best. Men når det gjelder historietimen som du gir i innledningen så hører jo selvfølgelig alle elementene med i dette bildet.
Fredrik
Inger-Lise S.
Klart,rent og dekorativt. God komposisjon og fine farger. Fint motiv dette. Og atter en gang: Det meste fremstiller du vakkert etc....
Jeg liker best v#1, men syns bildet vant på at du fjernet høyttaleren i v#3. Så v#3 i farger vinner:)

Inger-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu