Blåveis
Hepatica nobilis-fra en vakker vårdag i 2006. Venter nå bare på en ny vår..
De forrest støvbærerne skulle gjerne vært litt skarpere. Men blender på 5 lurer jeg på hva jeg kunne gjort annerledes
Bildet inngår i albumet Blomster -
Utstyr
  • Canon EOS 350D
  • Sigma 105mm 1:2,8 macro
  • Brennvidde105mm
  • Blenderf/5
  • Lukker1/40s
  • Nei
  • AnnetEksponeringskompensasjon +1/3 og manuell eksponering
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_245029} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Randi H.

Hei Liv Anette !

Nydelig bilde av et nydelig bud om vår ! Blåveisen er en av yndlingene mine.
Det er en fin tid vi går i møte.
God fotovår i tiden som kommer.
Mvh Randi
Steinulf L.

Enig i din vurdering. Du trenger nok enda mindre blender for å få et skarphetsplan som omslutter alle støvbærerne. Det hjelper også å ha objektivet paraellt med motivet, men det blik kanskje vanskelig her. Fin tid vi går imøte.
Liv Anette T.

Takk for kommentarer. Vinkelen på blomsten ville jeg ha slik, og ikke et som var tett rett på/ ovenfra og ned. Får prøve igjen når blåveien blomstrer i år. Men det hadde vel også blitt mer skarphet på støvbærerne om fokuset hadde ligget litt lenger frame i bilde. Vil ha bakgrunden så defus som her helst.
Er forholdsreglene like når ved makrofotografering som ellers når det gjelder områdene som blir skarpe forrand og bak fokuspunktet. I annen fotograferineg er det vel 2/3 bak og 1/3 forran fokuspunktet, eller avhenger dette av hvilken blender en bruker?

Anette
Tone B.

Enig med deg i din vurdering av bildet ang fokus på de forreste støvbærerene. Uansett synes jeg dette var pent med en fin plassering av blomsten i bildeflaten. Fine fargetoner og fin bruk av dybdeskarphet.

mvh Tone
Ann F.

'Er forholdsreglene like ved makrofotografering som ellers når det gjelder områdene som blir skarpe foran og bak fokuspunktet?''

Ja, så vidt jeg vet. Men husk at ved ordentlig makro har du kunn mm å gå på, så uansett blir det forsvinnende lite. Det relative forholdet er, så vidt jeg vet, ikke påvirket av fokusavstand, brennvidde eller blenderåpning. Men spør fagfolk, du, f.eks. Bjørn Rørslett. Så kan jeg få lære noe også, om jeg tar feil.
:-)

Jeg synes ikke det gjør så mye om du har fokus på bakre støvbærere, men det er kanskje litt mange fremre støvbærere som skygger, ville nok sett meg om etter en annen vinkel eller en annen blomst for ''bedre åpning bakover'' (see?). Skal du ha begge skarpe i denne vinkelen, må det så liten blender til at du nok må ta dem med innendørs. Og til og med hive ut katta så den ikke tramper over gulvet i løpet av eksponeringen.

Mvh Ann

P.S: Hepatica - ikke Hepatika.
Liv Anette T.

Takk Ann for opplysningen om navnet. Viste at det var c-og ikke k, men var en smule trøtt i hode i går når jeg la det inn og har ikke tenkt/ sett at det ble feil.
Måtte le av det du skrev om katten :-) her er det ingen katter som pramper over gulvene lenger, bare naboens hund som lager litt viberasjoner i taket av og til når den sitter å dunker halen i gulvet i leiligheten over meg :-)
Når det gjelder å ta blåveisen med meg inn så mister jeg miljøet rundt den, men det kan vel skapes et kunstig miljø inn..

Vet at skarphetsområde blir lite når en holder på med makrofotografering og det kombinert med mitt dårlige nærsyn skaper litt problemer for meg.
Dette var fjorårets blomst og blåveis-sesongen står for døra, så jeg skal garantert på ''jakt'' når de kommer. Forresten så var de vist begynt å blomstre før vi fikk skikkelig vinter her, så jeg er spent på hvordan de går når de normalt spretter opp i lyset.

Anette
Bergliot E.

Heisann,
Jeg likte vinkelen du har valgt her. Dog kunne skarpheten vært bedre som alt nevnt, men utover det var det et flott bilde med fin komposisjon og bakgrunn.

Gleder meg også til våren og dens mangfold av makro motiver.

Bergliot:)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu