Det svenska stålet
Født før 1928 av fornem slekt i Sverige. I tjeneste ved Elvåga fra 1928 til 1947. Deretter degradert til henslengt jernskrot i 60 år. Er etter min mening fortsatt severdig.
Hva det er? Dampmaskin med røkrørskjele, med isolasjon av tre rundt kjelen. Brukt til drift av skogssag. Dette er fyrluka, eller rettere åpningen der luka skulle vært.
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriIndustri
  • Lastet opp
  • Visninger535
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_253178} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
John B.
Hei !!
Dette formelig oser av gammel nostalgi. Et bilde med historie, masse farger, og et nydelig lys, for ikke å nevne en fabelaktig skarphet....
Det er herved anbefalt..
John B.
Per Einar G.
Hei,

Ser ut som meg og John over, faller for mye av de samme bildene her på foto.no. Denne gamle fyrluka var jammen flott skue.....resten er sagt og jeg har intet negativt å bemerke,

Mvh, Per E
Lars-Anders M.
Svenskt stål er meget bra. Liksom dette bilde. Ok.
Mvh
L-A M
Erik J.
I tillegg til at dette er riktig dekorativt, har jeg stor sans for din kreative dokumentasjon av industrihistorie. At du også har informasjon om saken gjør det hele interessant og severdig. Bra!
Rolf J.
Fabelaktig bra lys på et spennende motiv fra tidliger tiders industriformgiving.
Meget bra teknisk men kunne nok tenkt meg at kvisten/strået til høyre i bildet ikke hadde vært med, synes at det stjeler litt oppmerksonhet.
Bra med historien du forteller om motivet, det hever bildet for meg.

MVH
Rolf
Gunnar John C.
Først syntes jeg den vertikale skyggen over midten av bildet var feil, men etter noen gjensyn ser jeg at den bringer liv og autentisitet. In situ. Farvemessig synes jeg de to turkisblå feltene under røykrørene gjør veldig mye for bildet. Komplementariteten gir smell til rustformasjonene. Kvisten - ingen ville savnet den, men den spiller på lag med mosen, og understreker forgangenheten.

Skulle jeg pirke på noe måtte det være over de tynne, blå stripene, som er vanskelige å få grep på. Før jeg så hva motivet egentlig var, trodde jeg det var knust glass. Kanskje spindelvev? Uansett er dette en estetisk og dokumentarisk glede. I historien om metallenes ''liv'' er det en verdig oppfølger til propellen din, Odd Tore.

Gunnar
Torbjørn K.
Dekorativt og nostalgisk motiv i et bra lys. Jeg irriterer meg litt over den kvisten som stikker inn fra høyre, men på en måte bidrar den jo til hva som skjer rundt gamle og mosegrodde motiv. Jeg føler at utsnittet blir noe trangt og at bildet heller noe mot høyre.

Torbjørn
Bjørn H.
Fin dokumentasjon og en bra historie du forteller Odd Tore..

Som motiv blir det mer...tja...

Kvisten irriterer, trangt på flankene, og det kan virke som fargemetningen er er vel i overkant -

Men artig at du legger slike motiver lell. for jeg lærer mye jeg ikke visste noe om :)

Bjørn.
Stig Børre E.
Fint motiv og fin historie. Utsnittet er greit, men lyset ødelegger en hel del.
Skarpe skygger og generelt litt uelegant. En regnværsdag med polafilter kunne nok gjort susen.

StigB
Kjell Sigurd S.
Fint motiv med en herlig rustfarge som vitner om en lang tilværelse under åpen himmel. Liker miljøfaktoren som tilføres med det lille iriterende gresstrået. Litt hardt lys og for trangt utsnitt er det jeg kan se av forbedringspotensiale. Likte bildet.

Kjell S
Odd Tore S.
Hei og takk for tilbakemeldingene og for en anbefaling til og med!
Til denne gamle dampkjelen er det sånn 22 km tur/retur, mest skogsti. Den må ha blitt fraktet inn på isen, ingen vei i nærheten. Ikke et daglig mål!
Lyset:
Lett sløret sollys gjennom løvtrær uten blader. Ikke min favoritt, så jeg tok turen igjen noen dager senere da det var spådd regn. Det ble samme sort vær igjen.
Fyrrommet er nærmere 1 m dypt. Skikkelig lys på både fyrluke og rørkrørvegg samtidig krever slaveblitz inne i fyrrommet. Jeg brukte sprettopp og PS.
Kvisten:
Den var der, lett å fjerne i PS, men lot det være. Irriterende miljø.
Skjevt og trangt:
Rettet opp etter toppen på midtre røkrørrad. Hengslet er skjevt etter at fyrluka ble brukket av. Omgivelsene er bare mer rust inntil nagleradene ca. en lukehøyde vekk. Men her ser jeg et alternativ nå.
Turkisblå felter:
Sannsynligvis innskrudde offeranoder av sink, skulle hindre innvendig korrosjon i kjelen. Meget sjarmerende innslag etter min mening.
Odd Tore
Inger Anne Maritsdotter V.
Et bilde som forteller en historie, sammen med din tekst.
Artige detaljer fyllt med masser av nostalgi, bra formidlet.

Inger Anne
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu