I vårdrakt
Grums kan skjule sjeldenheter. Den store salamanderen er rødlistet.
Bildet inngår i albumet Turorientering for alle, også fotografer - Turorientering er tingen for deg som liker å komme deg ut i naturen og bli kjent på nye steder. Typisk familieaktivitet, og tempoet velger du selv. Gode muligheter for den fotointeresserte til å oppdage nye motiver, både landskap og dyr.
Utstyr
  • Nikon D80
  • Nikkor 18-200 VR
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger482
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_255789} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (17)
Erik J.
Sikkert at du ikke mener våtdrakt? Her strekker ikke mine zoologikunnskaper til, og jeg blir litt forvirret. Først trodde jeg det var en fisk, men så fikk jeg øye på en ''backhand'' med 6(?) fingre.
Lars-Anders M.
Bra bilde av en Salamander (tro jeg det heter). Når jeg var barn fisket vi slike i en dam hjemme i småland. Vi bandt en trå rundt en mask og la ut i dammen. Da bet dom seg fast og vi kunde dra dem opp. Så samlede vi dem i en bøtte for o siden sette dem ut igjen.
Takk for en fin bild som minnet meg på min barndom.

L-A M.
Svein B.
Dette er jo ikke vanlig kost her inne, så det er jo ikke rart om denne skapningen er noe ukjent for mange. Er det stor eller liten salamander Odd-Tore? Jeg har nok sett ''bedre'' slamanderbilder- men da dreier det seg gjerne om dyr som er plassert i innredede akvarier/glassbeholdere for anledningen. Her ser det ut som om det er bilde av en salamander i vårdammen, liggende med ett øye over vannflata, resten under. Spesielt og ganske tøft bilde synes jeg.

Mvh
Svein B
Inger-Lise S.
Artig å se en salamander igjen:) Fanget mange slike på ''Norgesglass'' som barn.(Slapp de ut igjen..) De kan ha mange forskjellige flotte farger.Det kommer ikke fram her, men et godt bilde likevel:) Fin komp og fine farger.
Sier som Lars: Takk for et bilde som minner meg om barndommen!
Nå er det barnebarna som er fangstmennene;-)

Inger-Lise
Ketil K.
Så vidt jeg skjønner er dette en hann av den svært sjeldne og utrydningstruede store vannsalamanderen i praktdrakt, hvor hannene kjennetegnes av den store ryggkammen og halekammen, adskilt av fordypningsbuen ved haleroten. Hvor i all verden har du sett den? Er det tatt i vår? Ikke noe vanlig bilde og ikke noen vanlig art. Portrett som viser karaktertrekkene bra, der et av kjennetegnene også er den ru huden.
Kjell G.
Et interessant bilde som fortjener at det brukes litt tid på detaljer. Jeg fikk sansen for venstre bakfoten!

:-)

mvh kjellg
Inger-Lise S.
Jeg så disse som barn i mørkt, ''dødt'' vann med slimete planter. De kunne bl.a ha kombinasjon av fargene lilla,blått og fiolett,- m.mer.
Det ser i dag ut til at de holder til i ''illeluktende'' vann med slimete planter....
Bare til orientering..

Inger-Lise
Odd Tore S.
Takk for kommentarer!
Ut fra det jeg kan se fra kammen og vortet hud, er dette stor salamander, men jeg har egentlig ikke god nok faglig bakgrunn til å ha noen kvalifisert mening her. Hunnene så ut som mørke blader i vannet, men nær overflaten virket de grå, med vortet hud.
Jeg mener at disse var over 10 cm lange.
Tatt for ca. tre uker siden. Vanskelige opptaksforhold, sto på flytetorv som sank og fotograferte i sterkt sidelys, nærmest motlys. Fylte en støvel med vann. Drag i luften imot, slik at alt mulig støv og rusk havnet på den siden salamandrene var. Vanskelig å fokusere på salamanderen under rusket på overflaten!
Dette er et forholdsvis brådypt skogstjern i Østmarka mellom Nøklevann og Fjelstadbakken, omkranset av flytetorv med bra med vannplanter langs kantene. Areal 1-2 mål tatt på øyemål. Vannet har ikke innløp, og utløp bare i form av en grunn bekk, sannsynligvis fritt for fisk. Det så ut til å være bra med stor vannkalv der.
Det var litt is på myra i sydenden av vannet, og bare salamandere i solenden.
På bildet er hele salamanderen under vann, men den ligger litt over på siden slik at det kommer litt sol på siden. Se skyggen av kammen.
Odd Tore
Ketil K.
Det er jo rett ved der jeg bor! Det er flere slike små vann i området. Skal jommen ta en tur til vannet der en gang. Funnet burde du kanskje rapportere om?
Inger Anne Maritsdotter V.
Sånn ved første øyekast syns eg dete var et uinteressant grumsete bilde.

Når eg leser hva det er og virkelig tar meg tid til å studere bildet, syns eg det er både interessant og severdig, og ja eg ser salamanderen, slike småkryp er eg for pysete til å studere på nært hold:-)

Kan eg gratulere deg med nytt kamera?

Inger Anne
Odd Tore S.
Ketil:
Det er kanskje en idé å rapportere, sjekket opp registrerte salamanderdammer i Oslo uten å finne dette vannet der. Men hvem er det riktig å rapportere det til?
Fant en forekomst syd for Sollihøgda for mange år siden også, men han jeg rapporterte til da omkom før han fikk undersøkt nærmere.
Inger Anne:
Nei, dette er Aties kamera. Hun ønsket seg DSLR etter mange år med Canon SLR, og D80 med 18-200 VR var det som hun likte best. Jeg får også bruke det om jeg bærer det for henne.
Jeg heller nok i retning D200, har en god del klasisk Nikon optikk med fast brennvidde, men det skulle nå vært artig å vite hva 40D ville være god for også. Jeg tror jeg lander før sommerferien okke som.
Odd Tore
Inger Anne Maritsdotter V.
Ok, Odd Tore, ja, det er sikkert mange som venter på 40D, eg kjøpte meg en 400D m/vertikalgrep (for å få et litt større kamera) like før jul i fjor, og som du vet har eg både D70s (elsker den solide looken på den) og 20D, men eg har skaffet en del optikk etterhvert, sånn at det er alltid kjekt å variere/bytte på, men nå har eg lovet meg selv at det får være nok, er veldig fornøyd med utstyret eg har nå;-)

God helg!

Mvh Inger Anne
Kjell Sigurd S.
Disse krypene er ikke min greie, men jeg synes bildet har interessante kvaliteter. Fargene, det nærmest grafiske uttrykket og øyet som fanger blikket. Interessant å lese at dette også er en sjeldenhet. Godt bilde av en sjelden art, det påkaller en gratulasjon.

Kjell S
ingeborg w.
Grumsigrumsgrums, dette ville jeg gått rett forbi fordi jeg ikke ville visst hva det er. Det er godt noen vet om sånt og nå vet flere det.
Odd E. k.
Hei Odd Tore!

Et fasinerende bilde, der du fint har fanget denne salamanderen under vann. Flotte fine detaljer som godt kommer frem, tenker da på føttene, hoderegionen og fine fargenyanser som forteller mye om kroppens form. Komposisjonen er veldig bra, noe som det sikkert var vanskelig å få til. Vegitasjonen kom også veldig godt frem. Et mesterverk dette Odd Tore.

Ha en fin lørdagskvææld og god fotohelg!

Mvh

Odd E.
Stig Børre E.
Stilig bilde. Liker den rufsete finishen og tonene. Kunne kanskje hatt litt mere skarphet på øyet. Ikke ofte jeg har sett bilde av denne.

StigB
Odd Tore S.
Takker for flere kommentarer!
Overflategrums, ja, i tillegg nesten motsol. Jeg klarte å fjerne den grå hinnen, men grumset fikk være igjen.
Fokus på et slikt urolig og lite (~ 12 cm) krek som holder seg under vannoverflaten er ikke enkelt. AF ser bare grumset, så da blir det helmanuelt. Og moderne kameraer for AF objektiver har ikke mattskive til slikt.
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu