Sandlo
Legger ut 10 helt nye fuglearter i serien ''Norske fugler'' i løpet av like mange dager. Nummer 2 er dette bildet av en sandlo i kveldssola.
Bildet inngår i albumet - Norske fugler - - Bilder av arter som finnes i naturen rundt meg her i Namdalen.

De aller fleste av bildene er også tatt i mitt nærområde.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-09-03 12:51:31
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D-200
  • Sigma 300-800 mm (700 mm)
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetIso 800
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger338
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_275085} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (14)
Tommy S.

Hei!

Flott bilde, med et lys jeg ikke har sett maken til!!
Flott også med skyggen fra fuglen.

Tommy S
Kjell Sigurd S.

Fint av sandloen i sommerdrakt, i et flott varmt kveldslys. Typisk miljø. Noe kornete og litt manglende detaljering.

Kjell S
Kjell Ivar Ø.

Hei Kjartan
Må vere en lav kveldsol sia den skyggen strekker seg så
langt. Noe kornete på iso 800. Du har nevnt det tidligere at
super zoomen trenger godt lys for og prestere. Ellers et
flott Sandlomiljø den står i. Fin positur.
Mvh Kjell ivar
Ronny A.

Hei, Kjartan.
Noe kornete og uklart, men jeg tror du signaliserte under ditt forrige bilde at du kom med noe slike bilder ;-)
Ellers et nydig lys som får fram detaljene godt.
Ha ei fin fotouke.
mvh Ronny
Eyvind R.

Fin positur og velvalgt utsnitt. Manglende detaljer i fjærdrakta trekker helhetsinntrykket litt ned..

Mvh Eyvind
Avsluttet .

Altfor mye grønt til at jeg får kveldssol-følelse. Jeg tok det inn i PS og trakk fra en del cyan (eller mer rødt om du vil) og enda mer gult (altså mer mot blått), og synes det ble bedre.

Ellers er det ikke skarpt nok.

Langt under ditt vanlige nivå, for å oppsummere.


Kjartan T.

Takk for kommentarer. Lyset er tilnærmet slik jeg husker det fra kvelden, her vist med en hvitbalanse stilt til 4900 Kelvin. I forbindelse med filmopptak går jeg gjerne enda mer mot dagslys og 5700 K for å dra frem fargene i kveldslyset. Noen fotografer øker gjerne opp mot 7-8000 for virkelig å få frem knallfargene. Hadde jeg redusert ned mot 3000-tallet ville jeg nok ha endt opp der som du Knut-Sverre helst ville ha sett bildet. Men dette blir egentlig som å diskutere filmvalg i gamle dager. Helt håpløst!

Takker likevel for synspunktet og er helt enig i din oppsummering, men det meste skyldes egentlig en innstilling på 800 iso. Legger ved et utsnitt for å vise at det nok er skarpt, men at støyen er det som får folk til å reagerer her. Slik hadde det ikke vært for noen år siden...
Avsluttet .

Du har rett - jeg lot meg lure av støyen, og det er skarpt nok!

Ellers er jeg helt enig i at man ikke skal «fargekorrigere bort» stemningen. Men justeringen jeg øsker meg gir MER preg av kveldssol, ikke mindre - til tross for at jeg trekker fra en del gult. Problemet er at grønnstikket gir inntrykk av at fargene er blitt slik ved et uhell; renere farger gir den varme kveldssola jeg ønsker meg i slike bilder.



Svein B.

Jeg synes ikke det er håpløst å diskutere oppfattelsen av fargetemperatur i et bilde i dag Kjartan. Selv om mye av det valget tidligere hang sammen med filmvalg, så er den tid over. Jeg føler også at dette bildet har mer gulgrønt stikk enn hva som er godt for bildet- selv om bildet viser lyset tilnærmet slik du oppfattet det. Ett greit portrett av sandloen, men teknisk holder det ikke helt mål mht støy, skarphet og farger i mine øyne.

Mvh
Svein B
Kjartan T.

På min skjerm har det en fantastisk fin glød som jeg er veldig fornøyd med Svein. Om du ikke liker den så er det helt greit at du skriver det og sier det. Likevel har jeg tatt valget og presentert bildet slik, også kan vi diskutere rett og galt... og smaken på kjøttkaker i lang tid framover.

Bildet ble tatt i de siste glimt av sola og i et forskrudd lys. Øyeblikket ga meg nesten følelsen av det lyset man får under en solformørkelse. Jeg er glad for at noen bemerker at dette er et lys de nesten ikke har sett maken til, og at noen synes det ser sykelig grønt og merkelig ut. Hvis ikke hadde jeg blitt skuffa.

Det mest spennende med dette bildet er lyset, måtte skru opp til 800 iso for å utnytte det. Ellers enig i at det er mye støy. At det ikke holder får være din mening. Det holder til å legge ut her synes vel jeg, som altså har gjort det.

Jeg kommer foresten til å legge ut langt styggere ting med tanke på støy i tida som kommer.
Svein B.

Jeg tror kanskje du misforstår meg litt Kjartan, det jeg mener er NETTOPP at det må være lov å si ifra at en kanskje IKKE liker en fargetemperatur som dette, uten at det skal bli kalt håpløst å si ifra. For meg som ikke opplevde sandloen og lyset der og da så kan jeg bare ta stilling til det jeg ser, og jeg synes ikke dette gulgrønne fargestikket tilfører noe, heller tvert i mot. Rett og galt er det da vel ikke noe som heter?? Det samme med støy- liker du bildet- eller andre bilder- med mye støy, helt greit for meg. Og jeg sier også det jeg mener. Slik håper jeg også du kommenterer mine bilder, ut i fra hva du ser i bildet. Selvfølgelig holder bildet til å legges ut her, jeg tar heller ikke standpunkt for hvor en ''nedre kvalitetsgrense'' i så måte skulle ligge. Men jeg regner også med at når du legger ett bilde ut så tåler du å høre annet enn ros, det er i allefall slik jeg har oppfattet deg?

Legg gjerne ut ting med styggere støy, kanskje liker jeg støyen bedre i ett annet bilde? Eller kanskje ikke...?

Mvh
Svein B
Kjartan T.

Mitt hovedpoeng her er at mange er forutinntatt når det gjelder både lys og støy på naturbilder. Det skal helst være slik vi allerede har sett det på de beste bildene. Hadde denne diskusjonen med Knut-Sverre Horn under at av mine kongeørnbilder for flere år siden, uten at vi ble enige. Det går jo mye på smak og behag, og smaken er vi etter min mening tillært etter å ha sett på tusenvis av bilder.

''Mors kjøttkaker vil alltid smake best''.

Ellers takk for at du orker å engasjere deg - Setter pris å det. Uten litt diskusjon hadde det aldri vært så morsomt å legge ut gode og dårlige bilder her. Sånn sett er dine og Knut-Sverres kommentarer alltid med på å dra opp nivået.
Kjetil S.

Synes lyset er nydelig, og fargetemperaturen er vel grei. Som artsbilde er det meget ordinært. Skarpheten er god nok, selvom jeg er overrasket over et noe skjemmende støynivå. Nesten som et scannet dias. Sandloen er en svært lettfotogrfert fugl, så hvis målet er å presentere et best mulig artsbilde tror jeg du kan gjøre det bedre teknisk. Det være seg nærmere, eller med mer miljø. Et lavere kamerastandpunkt hadde også gjort seg.

mvh Kjetil
Kjartan T.

Hei Kjetil, takk for kommentaren.

En art jeg har jobbet mye med Sandloen, men bare gjennom jobben og da med video. Der har jeg mye bra av fuglen. Helt enig i at dette kan gjøres langt bedre som artsportrett. En vakker dag håper jeg å få tid til å bruke noen kvelder på matauk i fjæra sammen med fuglen.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu