Hutong
På vei inn til en hutong i bejing.
Bildet inngår i albumet Kina 2007 - 3 ukers ferie i Kina. Bilder fra Beijing, Shanghai og Xian.
Utstyr
  • Nikon D80
  • Sigma 30mm f1.4
  • Brennvidde30mm
  • Blenderf/1.4
  • Lukker1.3s
  • FilmtypeISO-100
  • Nei
  • AnnetTripod
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_278346} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (11)
Janne C.
Hei!
Likte veldig godt fargene og den fine stemninga du hadde fått frem i bilde:)
Janne
Bjørn R.
Ja, sånn kan det også gjøres. Nesten dristig. Både harmoni og en fortelling. Likte bildet ditt veldig godt. Mvh bj.
Njål D.
Aah, dette var flott. Likte veldig godt stemningen her, det virker som om du er i en øde liten bakgate, noe du helt sikkert er. Lyset er veldig spesielt og de lyktestolpene er med på å få gaten til å virke enda trangere.

Dette her likte jeg...
Knut-Inge J.
Ja, dette var jo kjent ''landskap''. Flott skildring av denne særegne bebyggelsen, som desverre er i ferd med å bli rasert før OL neste år. Heilt folketomt - er bildet teke nattestid ? Husker du hvilken del av Beijing dette er ? Vandra ein del i desse bydelane sjølv i november i fjor. ( F.eks. http://foto.no/cgi-bin/bilder/vis_bilde.cgi?id=279404&...falinger=1 )
Caroline M. S.
Tja - slik kan jo også hutongene se ut. Men her synes jeg du har laget et bilde som får det til å se veldig stille, nedslitt og lite bevaringsverdig ut. Kan forestille meg at folk som aldri har vært i Beijing og vandret i hutong-områdene eller sett andre bilder fra området vil tenke at det umulig kan være noe stort tap om alle hutongene blir radert bort før OL.
Victor K.
Takker for tilbakemeldinger :)

Knut-Inge: Ja bildet er tatt ''nattestid'' eller kveldstid (ca 23.00). Dette er ganske sentralt ikke så langt fra den vestlige handlegata wangfujing.

Caroline: Om hutongene forsvinner pga midt bilde så blir jeg veldig overrasket :) Synes du de bevaringsverdige, hvem er det egentlig et tap for?? At de er nedslitte er vel ikke til å legge skjul på. Minner jo bare litt om getthoer.. Menneskene der får det sikkert bedre andre steder. Det er jo kun turister som har ''glede'' av de.

Uansett planene for OL er vel mer eller mindre i boks, blir en litt håpløs kamp å prøve å overbevise de Kinesiske myndigheten nå om å ikke radere det som er ''i veien'' for OL. Jeg tror og håper (som turist) de fleste hutongene forblir, de er jo turistattraksjoner.. En annen ting, jeg likte at det fantes stille og rolige bakgater som ikke var overfylte med folk som over alt ellers..
Caroline M. S.
Hei igjen. Ja, jeg synes det er kjempetrist at så store områder med hutonger blir revet. Ikke det at jeg tror ditt bilde vil bidra til det. Og jeg ville ikke bevare for turistene, men for de mange som bor og trives med å bo der.

Og områdene ser ikke bare ut som på ditt bilde. Noen er riktignok ganske slitt, men det meste er riktig så fint og også ganske velholdt. Folk trives med å bo der (vi snakket med flere og var inne med tolk hos en familie). De har bodd der i generasjoner. Kjenner naboene. Har en liten hageflekk eller bakgård med blomster og gjerne fugler i bur. Noen bygninger/hus er også knallfine - store med forseggjorte detaljer og huset folk med god råd i gamle dager.

Erstatningsboligene folk som blir tvangsflyttet ut av hutongene får er ikke bra eller noe de ønsker. Det de får tilbud om er små leiligheter langt utenfor Beijing sentrum i blokkområder som gjør Groruddalen med sine 30.000 blokkinnbyggere til et bittelite filleblokkområde. Ingen av de vi snakket med ønsket å flytte ut av hutongene.
Victor K.
Caroline: Først, jeg hadde ingen plan eller ''politiskmotiv'' med bilde. Jeg er fullt klar over at bildet mitt kun er en skildring av en liten del av en Hutong. Jeg synes det var fint der.. Stille og rolig var en behagelig overraskelse i det ellers så travle bybildet.

Jeg aner ikke hvor disse områden som blir revet er, sikkert overalt. Jeg husker et område sør for Qiannamen som var sperret, og bak så det ut som de rev, men det så ut som om det kom til å bli fint der, med trikk og greier...

Utenom der så det ut som de pusset opp fasadene til disse områdene og ikke at de ble revet. Jeg har riktignok ikke hatt med meg tolk noen steder. Og å kommunisere var jo generelt ikke så lett der nede da veldig få kan engelsk (overraskende få med tanke på OL om et år) og jeg ikke kan kinesisk.

Men at folk må flytte fra slum/getthoer/hutonger/osv, til små leiligheter utenfor sentrum er vel et kjent problem i byer overalt i verden. Byutvikling kaller de det. Med så mye folk som bor i Beijing så er det vel et nødvendig onde med Høyblokker. For enkelt personer så kan det vel være trist å fælt å måtte flytte, men for Nasjonen og Bejingere generelt tror jeg det er en positiv utvikling. At folk trives der gjør det likevel ikke bevaringsverdig, det skal vel litt mere til..
Caroline M. S.
He, he - riving av verneverdige bygninger er ikke byutvikling, men byrasering! Kina, som mange andre land, bør ta vare på de historiske bygningene der har. Og Kina har råd til det. I tillegg har de tradisjon for at staten griper inn. Sannsynligvis ville det også være økonomisk lønnsomt å ta vare på hutongene pga turisme. Sammenlign med Norge. Hva ville Bergen vært uten hanseatenes bygninger langs bryggen? (De har også vært i dårlig stand og det har kostet en del å bevare de.) Hva ville Oslo vært om alle bygårdene fra 1890-årene var blitt revet og erstattet med høyhus (slik planene var på 1960-tallet for hele Grunerløkka)? Hvis jeg ikke husker helt feil står også hutongene i Kina på UNESCOs liste over bevaringsverdige byområder.

Hutongene blir revet fordi man vil bygge flere næringsbygg (kontorer) i området som ligger sentralt i Beijing. Flytt heller kontorene, sier nå jeg. Jeg synes det er viktig at det bor folk i byer. Lite er så trist som kontorørkener. I slike områder utvikler det seg også ofte til å bli farlig på kveldstid (kriminalitet). Ikke alle hutongene blir revet. Noen blir bevart og pusset opp, men bare en liten prosentandel.
Victor K.
Spørsmålet er vel om de er verneverdige.. Jeg kunne ikke finne de på Unescos liste http://whc.unesco.org/en/statesparties/cn (mulig de er der under et annet navn eller annen liste..) Kina har bøttevis med historiske byggninger og parker etc. som er mer verneverdige etter min mening. Alle hus har en historie, det betyr ikke at alle må bevares for all fremtid. Noen steder må man kunne bygge nytt for å ikke hindre byutvikling. Shanghai for eksempel er en fin og mye mer moderne by. Jeg vil påstå at det ikke blir mer kriminalitet av nye/morderne byggninger. ''Broken Windows' Theory'' comes to mind. Forøvrig er det minst like mye folk i en slik ''kontorørken'' som Shanghai som i Bejing's Hutonger. Jeg følte meg tryggere i Shanghais gater enn Hutongene i Beijing.

Du sammenligner med gammle bygårder og hus i Oslo og Bergen og det er vel å dra den litt langt da Oslo og Bergen ikke har i nærheten av like mye andre historiske verneverdige byggninger som Beijing.

Nå skal jeg også dra den litt langt: Noen Hutonger kan like godt sammenliknes med slumområder i Mexico eller Brazil.. Hva hadde Mexico og Brazil vært uten disse slumområdene? Et bedre sted? Og en annen ting, dersom det var høyhus på Grunerløkka kan det hende det ikke hadde vært så vanskelig å få seg en leilighet sentralt i Oslo i dag.. :)

Jeg er forøvrig imot at Bejing bare skal bestå av kontorbygg og Høyblokker. Men det er fryktelig mange folk på et sted, og alle vil bo sentralt og jobbe sentralt. De fleste byer i verden velger å ha et CBD, og folk som bor i utkantene. Jeg ser egentlig ikke det negative med dette. Høyblokker for å bo og å jobbe i er et nødvendig onde i store byer.

Jeg tror vi setter en strek for denne diskusjonen da vi sikket ikke blir enige
-----------------------------------------------------------------------------------------

Tilbake til bildet.. Noen fler som har meninger om bildet og ikke diskusjonen?

Arne S.
Bildet viser uterommet og det spesielle miljøet som hutongene representerer i Beijing. Og da ledes jeg straks over til debatten .. men jeg skal følge din oppfordring. (Må bare si at jeg er enig med Caroline).

Den lyse fasaden i enden danner en fin avslutning og motvekt mot de skyggefulle partiene. Savner likevel et tegn til liv, om det så var ei rotte.

;)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu