Støa Kanal
I 1851 begynte Trysilbolaget (Mölnbacka og Quarntorp) som nå eide store skogområder i Ljørdalen å kjøpe opp grunn til bygging av Støa kanal.
Kanalen ville være løsningen for å få tømmeret over til Klarälven, der sagbrukene lå. I mars 1855 startet byggingen av kanalen og all utgraving skjedde med håndkraft, trillebår, spade, slegge og bor.
Vannstanden i Ljøra er 13 meter lavere enn i Flersjøen, og for å komme opp på samme høyden måtte det bygges to tømmerspill. Et tømmerspill består av to vognbaner med skinnegang. Vognene ble trukket opp til toppen av spillet ved hjelp av vannkraft. Her ble stokkene veltet ut i sumpen, sammenslått i bommer og dratt videre med håndkraft.
I tillegg ble det anlagt dammer, mannskapskoier, smie, båthus og en del mindre hus.
Rundt regnet kostet det 100 000 kr å bygge anlegget . En anseelig sum midt på 1800-tallet. I dag tilsvarer dette ca 50 millioner kroner. I 1858 var kanalen ferdig.
I følge en lønningsliste fra 1855 arbeidet det 65 mann på kanalen under anleggsperioden. Arbeidet begynte ved 5 tiden om morgenen og de kunne ha fra 8 til 12 timers arbeidsdag.
I 1883 var arbeidslønna 23 øre timen, ei dagslønn fra 2 til 2,75 kroner. Matforrådet ble oppbevart i magasinet og arbeiderne tok ut den maten de behøvde. Dette ble trukket fra lønna.

Annethvert år fremføres teaterforestillingen ''Kanalen - Spellet om Støa Kanal''.
''Kanalen - et spell om Støa Kanal'' forteller om slitet, romantikken og det hverdagslige livet slik det kan ha fortonet seg for 150 år siden. Vi møter en hissig smed og ei arg kokke, blide vaskejenter i fri utfoldelse, unge og gamle bomdragere i skjemt og alvor. Ikke minst opplever vi gripende skuespill, gode sanger og nydelig musikk. Ca 75 personer medvirker i forestillingen, blant annet et kor sammensatt av lokale kor.

Forestillingen blir fremført 8. 9. og 10. august 2008.
Jeg skal med noen bilder framover prøve å vise litt av kanalen og teaterforestillingen som vises der annetvhert år.
Bildet inngår i albumet Støa Kanal -
Utstyr
  • Canon 350D
  • Canon 18-55mm standardobjektiv
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_285066} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (6)
Trygve O.

Hei Håvard

Jammen har du ikke begynt som historieformidler også he he. Blir veldig spennende å følge fortsettelsen. Jeg har selv en masse bilder fra forestillingen i 2006. Greit bilde dette.

Mvh Trygve
Gulbrand T.

Hei Håvard
Flott historietime du holder her med god bildedokumentasjon.
Er vel mye tømmerfløterhistorie i dine omgivelser, så fortsettelse følger vel.
Mvh Gulbrand.
Håvard S.

Takk for kommentarer!
Veldig gripende forestilling og kan anbefale dere som ikke har sett på før om å dra dit. Det er gitt ut også en CD med musikken som er spesialskrevet for dette teaterstykket med bakgrunn i virkelige hendelser og nedskrivninger.
Problemet mitt var at jeg kjørte for lyse bilder (hadde jo 0 peiling den gangen) så mange av bildene er ubrukelige, dessverre.

Håvard
Monika Frisvold V.

Hei
Flott historie og sommerlig bilde...
Tenk hvor mye arb..dette var...
I dag er alt historie...viktig å ta vare på...
Å jeg som skulle se bilder fra plassen din :)
venter jeg...
I dag har jeg hatt Nøtteskrikem, Grønnspett, ekorn og
3 flaggspetter som satt i hver sin Bjørk...satt der lenge som noen små baller i ly for det fæle været vi har hatt i dag....utrolig artig å se hvordan dyr og fugler innretter seg i naturen....
Ha en fortreffelig aften.....Lykke til med foringen..
mvh monika
Fred S.

Flott og spennende fløter(?)-miljø, men temmelig rotete. Det er plankene som peker i alle retninger som gir det inntrykket, dette er nok et sted der en kanskje heller skal lete etter detaljer enn å søke det store overblikket.

vh fred
Håvard S.

Monika og Fred: Takk for fine tilbakemeldinger:)
Viktig å få med seg lokalhistorie...
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu