Uten kraft stopper Follum
Kraftens vei inn til Follum, i alle fall et av kraftinntakene.
Norske Skog og Follum er i nyhetene igjen.
Igjen truer nedleggelse. Dyr kraft i fremtiden er et godt argument, da blir arbeidsplasser lite verdt i forhold til profitt.
Krefter som har sett litt lenger enn til overflateargumentene mener at salg av billig innkjøpt kraft, som blir overflødig om Follum legges ned, til høy pris vil generere mer profitt enn et kranglete papirmarked. Og det beste ville sikkert være enda lavere kraftpris, så bedriften kunne drives en passende stund til.
Bildet inngår i albumet Treforedling i annet lys - Norske Skog - Follum er en hjørnestensbedrift på Ringerike. Tidligere var det en klynge av papirfabrikker ved Hofsfoss.
Øverst Hofsfoss, så Hofs Brug og Follum på hver sin side av Begna. Det to første var ganske gammeldagse og inneholdt mengder av industrihistoriske motiver som jeg ikke var moden nok til å forevige før det ble for sent.
I den tiden jeg jobbet der som ferievikar og praktikant, spiste Follum de andre og la mye ned.
--------------
Serien ligger både på Galleriet og Kritikken. Koblingen her virker når den vil.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriIndustri
  • Lastet opp
  • Visninger310
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_290834} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Stig Børre E.
Elegant. Farger, dybde og linjer gjør dette industrimonsteret vakkert.

StigB
Steinulf L.
Du har en helt egen evne til å få skjønnhet inn i disse industribildene dine. Lite å utsette på det tekniske her.
Teksten maner til ettertanke. Da Union ble nedlagt, gikk vel de fleste som ønsket det til REC, som lager ren, om enn fortsatt noe dyr energi.
Erik J.
Fin journalistisk dekning av sterkt betonte krefter i pågående debatt. Som sådan er bildet meget bra. Når det gjelder påvirkninger i dette spillet er det nok flere krefter enn kraft som teller. Et tankekors for meg har vært å besøke flere fabrikker bygget på ''greenfield'' i land med lave arbeidskostnader og med maskiner som i mer enn 100 km/t spyr ut papir med over 10 m bredde, bygget av aktører som beklager overkapasitet i markedet....
Stig B.
Enig med SBE her; vakkert, elegant og også litt dramatisk, noe som passer et industrianlegg med skyer i horisonten og flammer i kantene.

Jeg synes det er godt gjort å se linjer, vinkler og lysforhold som kan kommunisere slike omgivelser på interessante måter. Det ligger langt utenfor mine egne talenter, som ikke er spesielt rike eller brede. Kunne ønske meg litt av dette.

Mvh Stig
Odd Tore S.
Takk for kommentarer og meninger!
Som mange kanskje etterhvert forstår, synes jeg ikke at industri ubetinget er stygt. Jeg håper på noen skikkelig kalde vinterkvelder, helst med måne, før Follum blir til et industrimonument.
Erik:
Det du sier om store og moderne maskiner er nok også et viktig argument. PM7, den mest moderne på Follum, ble montert da jeg var praktikant der. PM1 og PM2 var godt voksne og vel så det allerede da. Det har vært moderniseringer etter min tid, men ikke til slike megamaskiner.
Saken om nedlegging er vel ikke bare en erkjennelse av status fra ledelsens side, men også en del av et spill for f.eks. politikerne.
Odd Tore
Asbjørn M.
Opplever bildet som en dagsaktuell dokumentasjon, noe du også
understreker med tilhørende tekst.
Tung industri kan være vakker. ;-)

Asbjørn
Avsluttet .
Fantastiske farger, flott og orignalt bilde. Ser ut som bygget er i ful fyr.
Espen A. I.
Spennende på en litt rar måte, jeg veit ikke helt, det appelerer kanskje ikke til meg, men det virker jo bestandig bra teknisk sett hos deg.

Litt usikker denne gangen, lander på at motivet er litt kjedelig?

mvh Espen
Odd Tore S.
Takk for flere meninger!
Temaet er dagsaktuelt, derfor dette bildet.
Bildet selv begynner å få noen år på baken nå, temaet har vært kjent for meg lenge. Jeg er opprinnelig fra området og har jobbet på Follum en god stund, så Follums nåtid og fremtid interesserer meg fortsatt.
Etter min egen vurdering er bildet såpass bra at jeg vil legge det ut, bl a er jeg fornøyd med tegningen av kraftledningene. De er egentlig det bærende element her, og bør ha en rimelig klar symbolvirkning.
Avdampen fra PM7 og selve himmelen skulle gjerne vært noe annerledes. -15oC koblet med bare svak nordasno og klarvær har vært mangelvare de siste årene. Kanskje går det til neste år, om Follum fortsatt holder dampen oppe. PM2 har allerede stått i perioder vinterstid, og det reduserer sterkt muligheten for dynamikk her.
Odd Tore
Rune S.
Flott Industribilde med fine linjer og truende skyer i passende farger. Store kjedereaksjoner og sørgelig når slike hjørnestensbedrifter rammes. Fint fortalt med bilde og tekst.

Mvh
Rune S
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu