Julen er en varm tid
Og hvert år det samme. I takt med at solhverv nærmer sig kommer flere og flere af sommerens produktioner frem i lyset. Porsesnapsen, den gode der er baseret på ekstrakt fra porsens rakler (hanblomster) og på forsommerens topskud er nu tjenlig til smagning ligesom slåensnapsen er færdig til at gøre den følge. Vinteræblerne er pakket ud af det avispapir der har beskyttet dem på det kolde loft og de store spanske appelsiner er nu saftige og fuldmodne. Her har jeg fotograferet nogle få af julensingredienser. Juleavisen nederst er med vilje fotograferet i en vinkkel der skulle hindre at vor norske venner bliver altfor misundelige over de priser som her er gældende og noget, for ikke at sige betydelig, lavere end norske do.
Et gankse almindelig julebillede. Den slags erhvervsfotografer fremstiller i hundredevis af hvert år på denne tid.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-12-15 22:22:40
    Versjon #2
Utstyr
  • Leica V - LUX 1
  • V Elmarit 28 - 420 mm 1:2,8 / 1:3,4
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriStilleben
  • Lastet opp
  • Visninger329
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_291939} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Avsluttet .

Likte dette stillebenet veldig godt.
Godt varmt lys som gir mening til tittelen.
Minner meg om varme innekvelder med masse kos.
God førjulstid.
Hilsen Tone!
Avsluttet .

Julestemningen kom med ditt bilde, Lau! Velkomponert med fine linjeføringer, avstemte, varme farger og god teknikk dette! .. og.. Takk for at du skjulte prisene! :-)

Erik
Laurberg G.

:-) Tak til Jer, Tone og Erik. Men man skal jo nok passe på at de hersens innekvelder ikke bliver for varme med det viste brændstof C2H5OH (alkohol )mvh. lau
Eva Marie P.

For er varmt og godt bilde. Julen byr på mange gleder og fristelser. Det er igrunnen godt å nyte livet litt:O)
Det er flotte friske farver her og lyset blir prikken over Ien. Uten den hadde ikke stemningen blitt så fulkommen. Flott med avisen som ikke viser priser, men at den hører julen til. Et gjennomført godt bilde, som gir julestemning til tusen. Anbefales fra meg.
-epl
Svend Wiig L.

Hei Laurberg!

Deilig still og stemningsbilde dette!
Slående farger og lys!
Fin og hyggelig ''fortelling'' du skildrer!

Mvh Svend
Avsluttet .

God kveld Lau,

Meget roligt og flott bilde med flott fargetoning. Samt med flott story.

mvh
Tommy
Liv F. D.

Hei Lau,
en meget fin atmosfære og god julestemning i dette bildet. Jeg fornemmer duften av Jul!
Likte det.
mvh
Liv '')
Helge R.

Bravo lau, her får du en anbefaling. Porssnaps er en utsøkt drikke, jeg var på et snapseseminar på Hjerl Hede, der gikk nettopp porsan av med seieren.
Stilige farger, lyset bare strømmer mot meg. Flott julestemning
:)Gorm
Laurberg G.

Hjertelig tak til Jer alle herover for Jeres søde og venlige kommentarer. En særlig tak til Eva for anbefaling. mvh. lau
Laurberg G.

Tak Helge. Men da kunne du godt have kigget ind når du nu var på Hjerl. Det er alligevel min kone der bliver snapsemester hvert år. mvh. lau
Monika Frisvold V.

Hei Lau..
når jeg ser på bildet ditt tenkte jeg 5 om dagen...+ litt til
Likte lyset og fargene i bildet. Lunt og godt...
Rolig og fin komp....
mvh monika
Tove H.

Lunt, koselig livsnyterbilde - fint lys og deilig stemning!
Hilsen Tove
Roar K.

Matematikeren Lauberg har vært ute og komponert stilleben igjen ser jeg. Alt står nøyaktig der det skal stå og fargene matcher hverandre. Om det så er avisen så matcher den sågar også fargemessig.
Godt du legger ut noen varme vinterbilder også - ikke bare kalde slik jeg kommenterte på en annen side vi møtes.
Bildet anbefales.

Roar
Ronny A.

Hei Lau!
Travel tid for meg i det siste. Lite tid til å ta bilder m.m.

Mye julestemnig på dette bilde her ja:-) En behagelig komposisjon som du er så flink med. Lager du snapsen selv? Hvor mange prosent er den på?
Tror ikke vi kan måle oss med danske priser på de edle dråper, nei;-) Men, vi har den norske naturen som, for meg, betyr mye mer enn dyre drikkevarer...;-)
Akkurat i dette øyeblikk, ser jeg solen skinne på fjelltoppene som stikker opp over tregrensa, og noen skyer på en ellers blå himmel danne marmorerte formasjoner i kalde fargekombinasjoner. Trærne ved elva som er dekket av rimfrost, temperaturen viser ca. 10 minusgrader. Kameraet er hjemme...

Ønsker deg en flott førjulstid:-)
mvh Ronny
Laurberg G.

Tak Monika Frisvold Vågan.
Når du tænker 5 pr. dag + lidt mere er du nok der hvor julesange trænger sig på og tonelejet for samme ikke med garanti vil være lige velramt hver gang :-) Snapsene holder sine 45 procent, så ca 20 cl af disse vil nok være at mærke. Forsøgsmæssigt står især porsesnapsen godt til rakfisk eller rakøred, men skal som antydet indtages med respekt og en vis forsigtighed. mvh. lau

Også tak til Tove. Livsnyterbillede. Joh såmænd. Ikke nogen dårlig betegnelse for dette foto af disse gamle hæderkronede drikke, som især nydes ved solhvervstider. mvh. lau

Og så tak til Roaring Vikibg, alias Roar Kneppen, der som vanlig ynder at skose mig. Denne gang ved at betegne mig som matematiker. Tror nok at det er en slags hævn for mine gentagne forsøg på at lære vores skæggede ven de mest elementære kompositionsregler. Men hvorom alt drejer sig gamle ven, lykkes det nu ikke at skræmme mig. Så du må trods anbefaling - tak for den - vente det værste i tiden fremover. Du ved at de ægte gamle vikinger af stammen og ætten Gywer/Gywerd/Gyurd/Gyrþ ikke giver op så let. Så jeg imødeser op til flere holmgange i det kommende år. :-) mvh. lau
Thorbjørn R.

Stemingsfullt og fint stillben. Ideelt sett ville jeg hatt lyset litt lengre til venstre slik at det kom imellom fruktene. Uansett veldig bra både teknisk og komposisjonsmessig.

Mvh Thorbjørn
Brit M.

Her ja! Omsider gikk det opp for meg hva du mente! Jeg er jo ikke her så mye lengre, vet du.
Dette likte jeg. Likte godt at flaskene er tatt på sitt eget nivå og får hovedrollen :-)
Hadde jeg cropmulighet nå, som på den andre side, ville jeg vist deg det jeg syns er så vakkert med dette bildet, det er lyset som faller på frukten av talglyset (hvordan ble den setning da, virket litt rar)
Spennende også på flaskene, kontrasten mellom det kalde og det varme lyset.
Og her sitter jeg og drikker Cola, går jo frasagn, til og med her i Norge, om din frues alskens skarpe og spennende drikker :-)

Brit
Bjørn Roger T.

Hei Laurberg.

Dette var eit fint og stemningsfult bilde. Fint lys som får meg til å glede meg over all den kosen eg skal ha no i mørketida.

MVH

Bjørn Roger Thorkildson
Avsluttet .

God kveld Lau.

Nok et deilig og gjennomtenkt motiv fra deg og ikke minst, har de svenske Absolut flaskene endelig kommet til sin rett.:-)

Lyssettingen er varm og behagelig Lau, jeg mistenker deg for å ha fått nytt kamera, har du solgt ditt gamle Fuji?

Ellers skriver jeg ikke så mye om flaskenes oppstilling, eller fruktens utseende, motivet er lett, med en dejlig lun stemning.

Må du få en nydelig helg.

Arne
Bente K.

Dette var jul ja, et flott stilleben med tilhørende juledetaljer.

Jeg blir helt misunnelig på de to flaskene jeg ser. Dersom ikke oppskriften på din velsmakende porsesnaps er en familiehemmelighet, ville jeg satt veldig pris på en oppskrift. Da skal jeg prøve meg neste år.

(Jeg ser at det allerede er minket litt i flasken, klarte du ikke vente til jul?)

Hilsen Bente med et ønske om en riktig god jul til dere i Danmark.
Hilda Hol E.

hei laurberg.

dette syns jeg var et enkelt og harmonisk jule-stilleben, som det gjør godt å se på.
ja, det ser enkelt ut, men du har nok gått mer systematisk til verks,
for eks. tror jeg ikke helt på at den måten avisen er vinklet på er for å spare misunnelige nordmenn.
leste nettopp at vi nordmenn bruker bare ca 10% av inntekten til mat, så her råder i sannhet overfloden, og ingen misunnelse skulle være mulig...
ei riktig god og varm adventstid, med mange deilige naturprodukter ønsker jeg dere i danmark.

mvh hilda.

unnskyld, bare små bokstaver, har bare ei hand for tiden.
Laurberg G.

En hjertelig tak til jer alle her over for Jeres interesse og kommentarer til mit lille julebillede, eller rettere førjulebillede. Til Arne kan bekræftes at dette ereksponeret i dagslys med mit nye camera samt at jeg ikke har solgt og ej heller har tænkt på at sælge mit gode Fuji Finepix 9500 hvis formåen i visse områder er uovertruffen. Til Hilda må jeg tilstå at nok er vinklingen af juleavisen valgt meget bevidst omend formålet ikke var at skåne mine stakkels rige nordmænd for misundelsens kvaler. Snarere en beregnet stopeffekt da der nok ikke er noget der appellerer mere til nysgeririgheden end en næsten læselig tekst :-)

Da der af Bente Klevenberg er ytret ønske om opskriften på hvordan en sådan Porsesnaps fremstilles skal dette med glæde røbes herunder. Dette skulle så i Ben tes tilfælde have en chance for at lykkes idet hun tidligere har haft lejlighed til at smage omtalte urtesnaps her hos undertegnede.

Den første betingelse er selvsagt at man har adgang til planten Pors. Og for at være sikker på at det er den rigtige bedes følgende side studeret nøje. http://da.wikipedia.org/wiki/Mose-Pors

Her plukkes i det tidlige forår, slutningen af marts/begyndelsen af april de rødbrune rakler (hanblomster) Her skal bruges en god stor kaffekop fuld. Disse rakler overhældes med en ikke krydret vodka. Her kan anbefales den svenske Absolut eller en rød Smirnoff. Raklerne trækker i vodkaen i ca. 48 timer og sigtes herefter fra. Gem ekstraktet. En til 2 måneder senere plukkes en liter blade. Helst spæde topskud. Disse overhældes med vodka og trækker ligeledes i 48 timer. Man har nu to ekstrakter, som begge er for stærke til at drikkes. Smag nu først bladekstraktet til med mere ren vodka indtil det har en passende styrke. Ca fifty/fifty. Man har nu en almindelig urtesnaps som kan indtages som sommersnaps. I starten er den grønlig. Ved lagring antager den et brungyldent skær. Denne sommersnaps smages til med ekstrakten fra raklerne der er mere bjesk. Tilsmagning efter egen smag og temperament. Resten er et spørgsmål om tålmodighed. Men snapsen vil vinde i smag ved at henstå til omkring jul og gerne længere endnu idet der sker en modning af smagen gennem tid. Skal stå mørkt.
Tilbage er kun at ønske god fornøjelse. Har du/I først den rigtige plante kan det ikke mislykkes.

På billed i version 2 ses Dorte plukke posens topskud til den herover afbillede høst. God fornøjelse. mvh. lau og Dorte
Anne-Lise S.

Her har vi den sødmefylte porsesnaps som Vidar og jeg var så heldige å nyte sammen med norsk rakfisk av ørrett, med lefse, godt norsk smør, løk og kokte, kalde poteter en vakker sensommerdag i din og Dortes stue i Struer! Jeg har ennå ''en lille en'' stående igjen til jul, og den skal nytes sammen med de mange gode, varmende minner! Her er minusgrader og frostrim i disse førjulsdager, og snapsen varmer godt i maven etter endt tur på heia! Barna har fri fra skolen, og vi lærere puster ut noen dager i familiens lune rede. Tid til å ikle seg ulltøy og knytte fjellsko har vi også nå, og vandre innover i eventyrlandets fredelige gjemmer. Snart blir her lillejul i morgen, med tradisjonsrik risengrynsgrøt og hjemmelaget julemat på fat, av min far, stuerten. Da er vi alle samlet; søsken og barn + de to eldste i deres stue. Lykken er følelsen av samhold... Dernest kommer selveste julaften, da 4 voksne søsken skal være sammen med bedre halvdeler og våre barn til pinnekjøtt og ribbe, med tilbehør. Kvelden og natten blir lang... Jeg gleder meg som et lite barn!

Ditt stilleben bringer minnene fra våre dager sammen frem, noe bilder fra dengang gjør gang på gang! De er godt tatt vare på i mitt indre. Her i fotografiet med bevisste fargevalg og perfekt plassering av de ulike elementene, gjør julestemningen seg godt gjeldende. Lyset gjennom flaskene, vinduet og stearinlyset gir denne varme gløden i porsen og slåen som gjør at jeg nærmest kan kjenne varmen i maven fra de edle dråper. Morsomt at du har lagt ved en versjon av Dorte der hun sanker inn til snapsen også. :-)

Ønsker dere to, og Thor, en varm og kjærlig juletid med fred og harmoni i hjemmet! Sender varme tanker og mang et knus til deres Struerske hjem!

Anne-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu