Isslottet som smeltet
Storfossen i Asdøla er vel verdt en tur. Noen nøyer seg med å se, andre finner utfordringer ved å rappellere ned fossen.
Jeg jaktet på isslottet som burde vært der etter den lange kuldeperioden før jul, men det hadde Asdøla smeltet og erodert bort. Så da ble det mest foss i dyp skygge i stedet.
Det er nesten umulig å gjengi dimensjonene her. v2 er et forsøk på å gi et litt bedre inntrykk, i alle fall et annet.
Bildet inngår i albumet Asdøljuvet - Asdøljuvet er en canyon som skjærer seg inn i Vestmarka fra vest til øst.
Opptil 125 m høye stupbratte sider gjør at selv midtsommertid er det lite sol i juvbunnen.
Gjennom juvet strømmer Asdøla i en rekke fosser og stryk. Stort sett er den rimelig vadbar, men i flomtider fyller den opp hele juvbunnen og gjør det umulig å ta seg fram der uten tau.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2008-01-09 18:06:47
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2008-01-10 21:07:26
    Versjon #3
Utstyr
  • -
  • -
  • Brennvidde12mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/4s
  • Filmtype(ISO100)
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger520
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_296261} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (26)
anders s.
dette ble rett og slett et flott bilde
av en nydelig foss
fin sløring og flott komp
likte dette bildet godt
mvh anders
Tove H.
Vakkert! Liker komposisjon, farger og sløring. Bildet kler blåskjæret.
Tove
Avsluttet .
Foretrekker versjon 1 der det rennende vannet kommer best frem. Når du som her unngår at vannet renner ut av bilde så hever det bildet mange hakk etter min smak. Flott blåfarge
Rolv B.
Praktfullt. Bakgrunnen med berg og busk er krystallskarp, passe dunkel og skaper en eventyrstemning. Fossen har jo både det statiske og dynamiske på en fin måte. Anbefalt.
Mvh Rolv B
ingebjørg fyrileiv g.
Oi, så spennende. -Jeg trodde at dette var en liten/mindre bekk/foss ved først øyekast, men de hadde vel ikke vært noen sak å rappelere ned fra.. Når det gjelder bildet, så har det et meget fint blåstikk, og skarphet og sløring sitter bra. Jeg blir litt forstyrret av greina som kommer inn fra høyre, men ellers har jeg ikke noe å pirke på. Det er mange fine trollansikt i isen der.. I v#2 savner jeg en person eller noe som viser dimensjonene mer.

vh ingebjørg
Henriette E.
Fin tittel og flott bilde du har tatt her!
Er fasinert av slike fosser.

-Herniette-
Lars-Anders M.
Dette er meget kallt og bra. Du gir allt for bildet. Ok.
Stig Børre E.
Klassisk vakkert.

StigB
Erik J.
Veldig bra! Jeg regner med at dette bildet ikke ble til helt uten svette, kulde og innsats!
Svend Wiig L.
Hei Odd Tore!

Nok et bilde fra Astøljuvet!
Elsker slike bilder med is, vann og lukkertid!
God dybeskarphet og utsnitt!

Har du et i svart/hvitt med kontraster å legge ut?
Kunnet vært interressant å se!

Bra!!

Mvh Svend
Avsluttet .
Hei Odd Tore.

Fine herlige dype fargenyanser fra en iskald foss med deilig rent vann.

Meget bra komp. og fin sløring av vannet.

Liker best V1.

Synd du ikke har lagt ut noen info. på kamerainnstillingene, men det skal vel være en hemmelighet.

Hallo fra Eivind.
Gunnar John C.
Trolsk til tusen, synes jeg, med kraft og naturmystikk nok til å sende mine tanker rett til Vesaas og hans metaforiske isslott. Du har fått isen til å omkranse vannet på en måte som tiltaler meg, og som setter vannets bevegelse opp mot isens statikk på en fin måte. Det er en vanskelig kunst å fange det storslagne i et slikt naturfenomen med kamera, men her synes jeg du har fått det til - som du gjorde med solbildet ditt.

Av v#2 kan det se ut som om det ikke var verken enkelt eller farefritt å klyve til kameraposisjonen for v#1. Men - alt for det gode bildet :-)

Vennlig hilsen,
Gunnar
Odd Tore S.
Takk for kommentarer og til Rolv for anbefaling! Det varmer, og det kunne trenges etter denne ekspedisjonen.
Det er riktig at inspirasjonen kom fra Tarjei Vesaas ''Isslottet,'' som jeg hørte for lenge siden i opplesning på NRK med Olafr Havrevold (tror jeg). Det gjorde såpass inntrykk at jeg har sett for meg et slik blått og kaldt isslott etterpå, men ikke lykkes i å finne noe som kan fotograferes.
Målestokken mangler på v2, det er jeg enig i. Jeg tror ikke at det hadde vært lett å finne en passende frivillig og selvgående målestokk her. Her er bratt og vanskelig sommerstid, og med is er det mye verre. Men med o-sko med ca 20 lange pigger pr sko og trær som kan brukes til armgang gikk det på et vis. Det ligger et bilde her på dotten (ikke mitt) som viser rappelering i fossen, men jeg finner det ikke igjen.
Eivind,
Jeg har ingen hemmeligheter når det gjelder innstillinger eller utstyr, og jeg skal grave fram data senere. Tidligere dokumenterte jeg slikt fullt ut, men med det utstyrshysteriet som enkelte diskutanter legger opp på diskusjonssidene her, besluttet jeg å kutte det ut. De fleste bildene mine blir tatt med slikt utstyr som enkelte ikke ville hatt om de så hadde fått det kastet etter seg, men enkelte bilder er tatt med forholdsvis bra utstyr. Så lenge ingen kommenterer at kvaliteten er for dårlig, synes jeg utstyr er uinteressant.
Når det gjelder innstillinger bruker jeg alltid histogram og LCD for å bestemme eksponering, og variere så lukker og blender slik at jeg får mange alternativer å velge mellom. Fem bilder av rennende vann med samme innstilling vil vanligvis være svært forskjellige!
Odd Tore
Steinulf L.
Vakkert isslott med spennende lys. Mer er det ikke å si om den saken.:-)
Inger-Lise S.
Meget flott igjen! Fargetoner, lys og ikke minst teknisk kvaltet: Svært bra!

Inger-Lise:)
Tor T.
Så flott dette var, Odd Tore. Meget vel utført bilde av rennende vann. Det er jo så fort gjort at deler av motivet blir overeksponert. Dette bildet er rett og slett vakkert.
Ivar B.
Mektig og flott villmark Odd Tore. Liker blåstikket. Jeg får litt Fønhus følelse med bilder jeg så for meg i fantasien da jeg som liten lå med lommelykt under dyna å leste skriket fra Kvervilljuvet med stor iver. Fin skildring. Mvh ivar.
Odd Tore S.
Takk for enda flere positive tilbakemeldinger!
Jeg har nå lagt ut tekniske data for opptaket.
Viktigere enn disse synes jeg at teknikken som ligger bak er:
Prøveskudd med blenderprioritet og eksponeringskompensasjon for så sjekke belysningen, bruk av histogram og full LCD for å vurdere enda bedre om høylysene ikke brenner ut og at resten av tonene ser slik som jeg ønsker, så flere opptak hvor blender og lukker varieres for å få ''riktig'' vann.
Her ble lukkertiden forholdsvis kort, fordi jeg ikke ønsket så sterk sløring at den lille fossen som renner under den store skulle bli helt borte. Den er likevel mye tydeligere fra andre vinkler.
Selv om det kan se ut som om opptaket ble OK i felten, er det fortsatt gode muligheter for overraskelser på skikkelig skjerm hjemme. Og de er helst negative! Bedre LCD på kameraet står høyt på min ønskeliste.
s/h versjon kommer senere om kvelden rekker til.
Odd Tore
Bergliot E.
Hei,
Dette likte jeg, med en blåtone som falt i go smak her. Fin komposisjon og fin bevegelse i vannet. Det slørete vannet kom ekstra godt fram i s/h versjonen din, men bildet var flott både i farger og uten farger. Her var mange fine detaljer i og rundt Storfossen din. Veldig bra bilde og fortjener absolutt en anbefaling.

Go helg!

Bergliot:)
Kristin S.
Meget flott vann/is bilde. Liker s/h versjonen best, men fargeversjonen er også lekker:)

Mvh Kristin
Per Einar G.
Hva kan man si?
Tenker du har funnet Isslottet!
Lekkert gjennomført, perfekt lukker og akkurat passe blåtoner!

Per E.
Nils G.
Fargeversjonen for meg Odd Tore. Vi er mange som fascineres av slike slørete fosser. Selve fossen og de artige isskulpturene rundt er flott fanget. Skal jeg få pirke litt så ville jeg selv ha klippet vekk litt av den mørke venstresiden.

Nils
Mads B.
Hei. Fine farger på is og vann, passe sløring og jeg liker også fargene på berget i bakgrunnen. Og kvisten på h side må være med, slike henger ofte inn mot slike bekker/fosser og skaper ofte fine isfigurer. Meget bra!
Mvh Mads B.
Odd Tore S.
Takk for flere kommentarer og til Bergliot for anbefaling!
Jo, kvisten på siden må være med, slike var det sikkert i Isslottet også, og så liker jeg slikt. Gjerne som eget motiv, men det gikk ikke her.
Venstresiden er egentlig viktig for bildet, for den viser dimensjonene, eller burde vist dem. Nå mangler målestokken her, men det er langt nok ned til at de fleste trekker seg vekk fra overhengene. På min skjerm er det ikke vanskelig å skille ut to fremspring og overheng, men jeg har lys skjerm og er godt kjent der. Jeg innser at målestokk er et problem som jeg må ta alvorlig ved neste korsvei.
Odd Tore
Bente K.
For meg ble v3 oppkvikkende i forhold til de to andre versjonene. Der synes jeg at isen og vannet kommer til sin rett - frisk, kald, vill og vakker.
Hilsen Bente
Ketil K.
Stemningsfullt! Den nesten umerkelige overgangen mellom rennende vann og frosset is gjør seg!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu