Gaupe på vei
Nok et bilde av gaupa, men denne gangen med et helt annet utrykk. Her er den fotografert i det den springer fra rådyrkadavret i lyset av en bil som kommer, og som har forstyrra rovdyret i måltidet.

Bildet er tatt tidlig på morgenen, og det blå lyset er i ferd med å bre seg over landskapet. Synes selv det kler dyret i billysene, og slik er det vel tross alt de aller fleste får et glimt av gaupa.
Bildet inngår i albumet - Norske dyr - - Bilder av dyr som finnes i mitt nærområde i Namdalen.

De fleste av dyrebildene er da også tatt i naturen rundt meg her jeg bor.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2008-01-29 20:19:38
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D300
  • Nikkon 300 mm AF-S II, F 2,8
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_299893} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (24)
frank ove v.
Oi, oi! dette må ha vært flott å oppleve. En drøm, må det vært. Flott med gaupa i gul-orange mot det blå!
Audun S.
Her har du i hvertfal lykkes bildemessig. Et absolutt severdig bilde som jeg har gitt min anbefaling. Jeg vet ikke om du har forsterket fargene, men om så er så spiller det ingen rolle.
Flott dette!
Geir N.
Utrolig flott, forholdene tatt i betraktning. Fortjener en anbefaling.
mvh
Geir
Jan Inge K.
Dette blir like mye kunstnerisk som naturdokumentarisk. Du har fått til et uttrykk her som går rett hjem hos denne betrakteren...
Thomas M.
Virkelig flott. Dette er jo gaupa i sitt rette element. vanskelig å fotografere, og sky som få.
I går kveld så jeg faktisk ferske gaupespor ikke langt fra fotobua mi;)

Thomas Mørch
Øyvind A.
Jeg synes det er en flott naturskildring. Men fargene blir alt for sterke, jeg ville dratt ned metningen ganske mye. En annen sak er at jeg ville vurdert å pynte på fartsstripene under venstre frambein. Kanskje ingen stor greie, men når blikket først er dratt dit, slipper det ikke taket.
Ø.
Bjørn H.
Superflott bilde, men sier meg veldig enig med Øyvind i at blåfargen blir for sterk og overdreven..

Ellers skjønner jeg at dette må ha vært en fin og spennende stemning tidlig på morgenkvisten.. :)

Bjørn
Jan-Eilert P.
Enig med de to sistnevnte. Funger dog utmerket i gråskala og det gjør det sikkert i farger også om fargene er dempet noe. Det er spesielt med bilder av gaupa. Slettes ikke enkelt å få bra bilder av. Det gjør selvsagt opplevelsen ved bildet litt bedre at vi ikke er bortskjemte. Denne lar seg jo som kjent vanskelig lure inn på åte. Jeg har vært nær på ved et par anledninger selv, men til nå har gaupa trukket det lengste strået og slik er det vel med flertallet av naturfotografene vil jeg tro. Selv om vi i nord nok har ganske gode muligheter på lyse sommernetter om man gjør en iherdig innsats.

At den er avbildet på vei gjør ingenting og som du selv sier det er oftest slik den blir oppdaget. Artig å se dette Kjartan.
Pål G.
Jeg liker bildet - jeg liker også de sterke fargene, jeg regner med at du har gjort justeringer av metningen på fargene for å få denne effekten.

Kanskje synd at gaupa ikke er mer fokusert - men forholdene tatt i betraktning så syntes jeg bildet er flott. Jeg liker at gaupa krysser ''veien'', gir et inntrykk at den er på besøk på ''våre jaktmarker''. Som rent naturfotografi er det vel ikke et ''bra'' bilde, men som artistisk naturfotografi er det rett og slett vakkert! Lykke til videre!
Stig Børre E.
Bortsett fra de litt i overkant intense fargene er dette et topp bilde.
Uskarpheten er akkurat passelig, effektiv dynamikk og god komposisjon.

Skulle gjerne opplevd et slikt møte selv... :-)

StigB
Fredrik S.
Syntes dette vart meget stilig!

Flotte blånyansar, og gaupas farger skiller den fra omgivelsane.
På min skjerm funka fargemetninga bra!

Stripene under gaupas forlabb, som Øyvind er inne på , forstyrrer litt.

Passande uskarpheit som skaper liv i bildet.

Mvh Fredrik S
Kjartan T.
Takk for tilbakemeldinger fra flere her. Er selv godt fornøyd med dette bildet, men det er godt å høre hva andre tenker når de ser gaupa på veien.

Legger ut en versjon med dempa fargemetning, og hører gjerne om det ble bedre. Selv synes jeg de sterke fargene kledde et slikt bilde som var så spesielt i utgangspunktet.
Stig Børre E.
Syns v2 er en forbedring.
Stort foto dette!

StigB
Øyvind A.
V2 er mye nærmere slik jeg ville hatt det. Men jeg synes fremdeles det er i drøyeste laget.
Ø.
Ann F.
Jeg synes V1 er akkurat så drømmeaktig og svevende som gaupa er. OK, sterke farger, men bildet i seg selv er også såpass drømmeaktig og svevende at jeg liker det. Realisme hører andre situasjoner til. Denne gaupa kan godt komme midt i natten bak mine lukkede øyelokk. Jeg ser at jeg gjentar meg selv med beskrivende ord, men finner ingen synonymer i farten.

Mvh Ann (misunnelig - å nei, da) :-o
Per Harald O.
Tar av meg hatten nok en gang!
V2 for meg, en malerisk kreasjon som funker utmerket!
Bjørn H.
V2 er en forbedring så absolutt, selvom jeg fortsatt syns det blir for blått -

Ser at enkelte syns det sterke innslaget av blått blir en fin effekt og gir et drømmeaktig preg. Jeg syns det motsatte. Jeg syns dette bare blir ''FEIL'' bruk av spakene, og et unaturlig uttrykk.

Bildet blir mer, drømmeaktig, og innlevelsen blir enda sterkere med mer avbalansert og harmonsk fargebruk :))

Det er nå mitt (farge)syn -

Bjørn
Rolf S.
Nok et knakende flott bilde av Gaupe.
Det er vel slik mange har opplevde denne arten i den krysser veien foran bilen, det at Gaupen er panorert forsterker opplevelsen av bilde og oppleves ikke ulikt et møte med vilt foran bilen.
Jeg likte best versjon 2, syns det ble vel mye farger i versjon 1.
Anbefales.
Mvh Rolf
Odd E. k.
Hei Kjartan.

Er nok en opplevelse utenom det vanlige å kunne se en vill gaupe ute i vår natur. Flott fanget denne, da det nok er på denne måten at de fleste får sitt aller første møte med gaupa. I denne tiden av året oppholder den seg ganske så lavt nede i dalen, der en lett kan oppdage gaupespor rett utenfor husveggen enkelte steder. Dette kommer nok av trangen til mat, da mange hjortedyr oppholder seg nede i lavlandet på denne tiden av året. Det at høyballer legges ut vil kunne trekke gaupa ut av skogen og inn til folk der hjortedyrene streifer.

Flott fanget denne gaupa, der den krysser veien. Fint at bildet er så skarpt og at gaupa er så godt synlig på den åpne sletta. Flott fanget i et fint utsnitt, da jeg går for V1.

Mvh

Odd E.
Jan-Eilert P.
Helt enig med Bjørn Halfdansen. Jeg ville også desaturert v2. Men det er helt klart en forbedring.
Ole Martin D.
Der kom det!! Men jeg synes Du skulle ha laget bilde langt og smalt, tatt bort noe av det blå i nedre høyre hjørne. Dette er Gaupekunst. Velkommen som lærer i Workeshopen i kveld.
Hilfred M.
Hei :) det her va arti
Godt fanget, forholdene tatt i betraktning.
Jeg synes begge versjonene har sin sjarm, men jeg går for versjon 1.
Kjell G.
Et kjemespennende bilde. V2 er etter mitt skjønn klart best.

mvh kjellg
Avsluttet .
Fotografiet (V1) er absolutt et godt et, slik det lar betrakteren leve seg inn i opplevelsen av synet av gaupa farende forbi. I tillegg til å drive opplevelsen inn i betrakteren viser det også dyrets nydelige form og holdning.

-Stian Håpnes
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu