Fortsatt ryker det fra Follum
Nyttårskveld og mørk røyk over Hønefoss.
Fremtiden er usikker.
Er det miljøet de frykter?
Follum fyrer med lettolje og renser forbrenningsgassene, så det er vel ikke den store saken.
Problemet er nok heller at det snart kan bli slutt på røyken. Follum tjener ikke nok penger, og er moden for nedlegging.
Norske Skog må satse på sine utenlandske fabrikker for å oppnå brukbar økonomi og overleve.
Bildet inngår i albumet Treforedling i annet lys - Norske Skog - Follum er en hjørnestensbedrift på Ringerike. Tidligere var det en klynge av papirfabrikker ved Hofsfoss.
Øverst Hofsfoss, så Hofs Brug og Follum på hver sin side av Begna. Det to første var ganske gammeldagse og inneholdt mengder av industrihistoriske motiver som jeg ikke var moden nok til å forevige før det ble for sent.
I den tiden jeg jobbet der som ferievikar og praktikant, spiste Follum de andre og la mye ned.
--------------
Serien ligger både på Galleriet og Kritikken. Koblingen her virker når den vil.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriIndustri
  • Lastet opp
  • Visninger466
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_301107} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (26)
anders s.
er synd med all industrien som flagger ut
flott bilde med fine blåtoner dette her
utsnittet er også helt etter min smak
ha en fin kveld
mvh anders
Bjørn H.
Trist å høre hva som skjer med Follo fabrikker. Dette vil jo kunne bli svært uheldig for lokalmiljøet og sikkeret skape stor arbeidsledighet.... Lite kjekt :(

Bildet er som det pleier, teknisk meget bra. Fint blått kveldslys blandet med en vakkert orang horisont... Bildet er sånn sett meget stemnigsfullt, synd det er en dyster stemning som råder,

Bjørn
Svend Wiig L.
Hei Odd Tore!

Har ikke lest hele kommentaren din men fikk den følelsen som du startet med....!
Fremtiden er usikker i de ''tusen hjem'' der miljøet blir påvirket av bla. røyk og forurensning!
Godt skildret men samtidig vakkert i sine varme gjentagende farger.
Kanskje ''for pent!''
Nei, synes ikke det! Ofte ser en lignende bilder i svart/hvitt og kornethet for å fremheve budskapet!

Synes du på denne måten forteller det som nå er vakkert men som etterhvert kan bli helt svart og grått!

Bra igjen dette Odd T!

Mvh Svend
Bergliot E.
Hei Odd Tore,
Et velkomponert bilde med klare fine farger og fin skarphet. Fint med røyken som sprer seg utover nesten dekker fjellkammen i bakgrunn. Flott komposisjon. Dette var et bra bilde selvom fremtiden kanskje kan bli mørk og grå for dette foretak.

Bergliot:)
Kjell G.
Her lykkes fotografen bra med å kombinere en noe dyster tekst med et teknisk flott bilde som også ligger i den litt dystre enden av skalaen.

mvh kjellg
Jan-Eilert P.
Hei Odd Tore.

Fint bilde og litt mørkt budskap. Det står i fin kontrast til hverandre her og jeg syns det passer godt.

Jan-Eilert
Stig Børre E.
Nok et styggpent industribilde.
Klokkeren komposisjon og gilde farger.


StigB
Christer Hoel O.
Vellykket presentasjon av fabrikkpipe i solnedgang. Teknisk godt. Underteksten gir bildeopplevelsen en tilleggsdimensjon.

Mvh Christer
Tove H.
Ser en bort fra forurensingsaspektet, er bildet vakkert! Fabrikkpipen ligner litt på en en fyrlykt. Vakre fargetoner i røyken og flott himmel. Nydelig med blå by og blått fjell i bakgrunnen. Flott komposisjon og utsnitt. Jeg velger å se dette bildet som vakkert og glemme undertonene!
Hilsen Tove
Ann F.
Ingen annen jeg kan komme på i farten klarer som du, å få en industripipe til å se vakker og stolt ut.
Du velger tidspunktet på dagen med omhu, det viser hvor viktig det er å ta nattbilder FØR det er natt.
Skulle bare ønske den lille buen av en oransjeopplyst vei i høyre del, kunne ligget i mørke.
Tror jeg.

mvh Ann
Odd Tore S.
Takk for kommentarene!
Ja, jeg synes at industri kan være vakkert om lys og vær slår til. Helst klart, mange minus og bare litt trekk.
Her var trekken problematisk. Den sto rett fra meg mot pipa, så røyken ble bare en smal kladd. Det ble mye kald venting for å se om den kunne dreie mer mot nordøst så mer av Hønefoss kom under den, men lenger enn dette kom den aldri.
Ann, jeg tror ikke at Rabbabeboerne hadde blitt glade om jeg hadde knerta gatelyset deres!
De ringerikinger jeg har snakket med er nok mer opptatt av arbeidsplasser enn forurensning. Follum har også gjort mye for å forbedre seg siden bilde nr. 314481 . Da var f.eks. elvebunnen dekket av et tykt lag med papirmasse som de ikke klarte å gjenvinne, og fyrkjelen med pipa på bildet var ikke bygget enda.
Odd Tore
Edmund M.
Teknisk godt bilde fotografert akkurat i riktid tid. 10 minutter senere er det sannsynligvis for mørkt, 10 minutter tidligere er det sannsynligvis for lyst. Her er det naturlige lyset perfekt balansert med lampelysene. Komplementære farger, blått og orange, gir en slående effekt.
Komposisjonen er vel grei nok. Jeg legger merke til lyset som treffer pipa på høyre side, og gir denne form. Bra obserasjonsevne, og kameraet er bestandig med?

Mvh.
Edmund.

Espen A. I.
Fengende motiv og sterkt teknisk utført. Liker fargene, det fremgir en sen ettermiddagsstemning jeg liker godt og kjenner igjen.

mvh Espen
Inger-Lise S.
Trist budskap, men du klarer som vanlig å få motiver fra industrien til å framstå som vakre! Teknisk godt bilde med en fin stemning. Nydelig lys og fine farger i dette lekre bildet!

Inger-Lise
Asbjørn M.
Mange av lysene fra husene vi ser bak fabrikkpipa, er sikkert bygd
en gang i tiden, for å komme nær en ''sikker'' arbeidsplass.
Beskrivende bilde med tekst.

Asbjørn
Odd Tore S.
Takk for flere kommentarer!
Edmund,
Denne gangen var det en målrettet fototur til gamle og nye motiver på Ringerike. Klarvær og frost måtte bare feires, og nyttårsløpet i orientering gikk i kjedelig terreng. Ingen slike fotomuligheter hittil i år.
Asbjørn,
Du har rett hva angår husene lengst til venstre, på selve Rabba. Husene nedover mot høyre på Hengsle er kommet opp etter at jeg flyttet fra Ringerike. Kanskje begynner det å bli lenge siden?
Selve Fålombyen (med å og tjukk l) ligger på motsatt side av elva. Først alle arbeiderboligene på sletta innenfor gangsavstand, så funksjonærer i etasjer oppover i Follumåsen (med o og uten tjukk l), med overingeniører og soussjef på topp. Adm dir bodde på Ringåsen i nordenden av Steinssletta over en mil vekk retning Oslo.
Et ganske lagdelt samfunn, som jeg opplevde som tomtearbeider og ugrasluker i sommerferiene. Lurer på hvordan det er der nå? Kan bli et spennende gjensyn, muligens med kamera. Den tanken hadde jeg ikke gjort meg enda.
Odd Tore
Stine J.
Hei Odd Tore,

Selv om industrirøyk ikke er det hyggeligste synet over byer, betyr det mat på bordet for mange. Trist med all industrien som flagger ut.

Bra og beskrivende bilde og tekst.

mvh Stine
Avsluttet .
Heisann Odd Tore.

Et heianes flott industribilde med en velformulert forklaring fra deg.

Det var vist en maskin til som ble stengt, sa de på nyhetene.

Meget brah jobba.

Hallo fra Eivind.
Brita Helen E.
Hei!
Et teknisk veldig bra bilde med fin blåtimestemning som nesten får en til å glemme den litt dystre teksten under... Triste greier det der.
Bildet er velkomponert og godt eksponert! Bra!

Mvh Brita...
Odd Tore S.
Takk til dere siste også!
Det er PM2 som skal stoppe. Den var ikke ny da jeg jobbet der i 1963, men har blitt ombygd.
Det er ikke direkte snakk om å stoppe PM7 enda. Den var akkurat satt i drift i 1963, og er også bygget om etterpå.
Til tross for disse ombyggingene: Norske Skog har vel ikke akkurat prioritert de norske fabrikkene når de har investert i det siste.
Odd Tore
ingeborg w.
Her har du tatt bildet på rett tidspunkt. Det er fortsatt liv i himmelen samtidig som belysningen fra bygningene skaper stemning. Balansen blir også god med pipa på venstre side mot den rosa himmelen på høyre side.
Nils G.
Røyken skaper en litt trolsk stemning over det hele. Jeg synes det er heldig at fargen på himmelen også finnes i de fleste av huslysene.

Nils
Inger Anne Maritsdotter V.
Beklager Odd Tore, eg har vært skikkelig treg med kommentarene i det siste, men eg trenger vel litt pauser fra dotten eg også;-)

Eg velger meg dette bildet, syns det er et flott stemningsbilde og litt spesielt med lyset fra fabrikken/tårnet(?) og med sola som går ned i det fjerne, her er det stemning i bøtter og spann, både med lys fra husene og blåtimen som du har fanga så fint.

Sorry, bare ros fra meg denne gangen;-)

mvh Inger Anne
Inger Anne Maritsdotter V.
PS: og som vanlig godt dokumentert gjennom bilde og tekst,
du er en ''dokumenterende fotograf''.................trur eg.........:-)

Mvh Inger Anne
Jon-Petter T.
Svært virkningsfullt og godt bilde som forteller sin historie.
Samfunnet har støttet seg til industrien og industrien har vært avhengige av arbeidskraften samfunnene rundt i landet kan gi dem. Samtidig er mange ting i forandring. Tidsskifter, miljø og lønnsomhet.
Bildet, det er flott gjennomført!
Odd Tore S.
Takk for flere kommentarer!
Er jeg en dokumenterende fotograf?
I enkelte jobsituasjoner, ja. Da dikterer hensikten med bildet fullstendig utførelsen. I den tid vi hadde profesjonell fotograf ansatt her rev han seg i håret over mine bilder og vi hadde noen ganske opphetede diskusjoner. Men innenfor mitt fag vet jeg hva bildene må vise, og da må f.eks. avansert og ''pen'' lyssetting vike for sterke kontraster om det siste gir best dokumentasjon. Slike bilder kommer aldri til å vinne veien til dotten!
Ellers vil jeg si at jeg oftest forsøker å ta bilder som gir uttrykk for mine inntrykk og indre bilder av noe som opptar meg. Siden det er slikt som opptar meg, er det i mange tilfelle også passende med litt tekst for å sette det i en sammenheng.
Noen mener at fotografier skal stå på helt egne ben og at til og med tittel er å gå for langt. For utstillinger av fotokunst kan jeg være enig, selv om man da løper risikoen for at et selvportrett blir oppfattet som en abstraksjon av en byggekran. Med det tempoet som folk holder her, tror jeg at tiden til fordypning blir for kort om det overhode ikke finnes noen knagg å henge tankene på.
Jeg ser at diskusjonen om naturfoto som kunst har blusset opp igjen. For min del fotograferer jeg slik at det så langt som mulig gir uttrykk for mine inntrykk. Det er i alle fall ærlig.
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu