Helt SulisKonge...
Det majestetiske fjellet Suliskongen, Nord-Norges nest høyeste fjell med sine 1908 m.o.h., kneiser stolt mot den blå himmelen midt mellom de tilflyttede husene ''Kabelvåg'' og ''Hjemmet'' i den gamle gruvelandsbyen Jakobsbakken (600 m.o.h.) i Sulitjelma i Nordland.

**********

''Stedet Jakobsbakken - GEOGRAFISK PLASSERING I SULITJELMADALEN

Verket skjerpet i starten ganske vidt i fjellområdet rundt Jakobsbakken. De fant malm flere steder, men endte til slutt opp med at forekomstene rundt Jakobsbakken var så gode at et gruvested kunne anlegges på permanent basis.
Sagmo, tre kilometer i nordlig retning fra Jakobsbakken, ble det gruvestedet som Jakobsbakken hadde som nærmeste nabo. Der pågikk driften til etter 1960.
Ca to kilometer på hver sin side av Jakobsbakken, anla Verket også to andre gruver, Anna (mot sør sørvest) og Helsingborg (mot nord nordvest). Driften i disse ble nedlagt før 1920.

Stedet Jakobsbakken var plassert på et platå i fjellsiden, sørvest av hovedstedet Sulis, og på motsatt side av Langvannet i forhold til bebyggelsen langs vannet. Høyden over havet var ca 600 meter. I Nordlandsklimaet betydde det like over skoggrensen.
Avstanden fra smeltehytta og oppredningsverkene i Sulis var så stor at svovelrøyk og andre utslipp ikke nådde fram og fikk gjøre ''ørkenlignende skade'' på vekstliv og annen natur slik det skjedde i nede dalen.

Naturen på Jakobsbakken var mektig. Stedet lå, som sagt, på et platå i dalsiden. Dalen var vid. På den motsatte dalsiden så man inn i en fjellrekke med topper som var blant de høyeste på Nordkalotten; de som lå i fremste rekke var Koppartoppen, Kokedalstinden, Vardetoppen, Stortoppen, Otertinden, Vaknachokka, Kjærtoppen og Saulotoppen. Mellom Stortoppen og Otertinden stakk en arm av Sulitjelmabreen fram og strakte seg ned i en v- formasjon. I bakgrunnen over breen kunne man skimte toppen av Sulitjelmakongen, Nord Norges nest høyeste topp (i mange år regnet geologene den som den høyeste).
Å ha daglig tilgang til slik mektig natur ses normalt på som en luksus. Bakkenfolk tok det med fatning. Det man har enkel tilgang til, blir man lett blasert overfor.''

Sulitjelma historielag

************

''Himmelblaat

I dag er det saa himmelblaat,
saa blaat, saa blaat,
og ingenting stormer paa -
ei ondt, ei godt;
det er saa lyst og fint og let,
saa høit og frit,
det er som himlet gaar i ett
med hjertet mit.''

Fra ''Nye smaaavers'' av Ellisif Weesel, fra 1904.
I boken ''Du ber om mit fotografi'', av Elisabeth Johansen, Liv Marie Austrem og Gro Røde, fra 2007.


http://www.perspektivet.no
Bildet inngår i albumet Lillivers reiser -
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger174
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_315362} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (5)
Avsluttet .

Meget bra bilde !

mvh åsmund
Trygve K.

Her fant jeg et bilde som jeg liker godt både innholdsmessig og formalt. Det er dessverre et sjeldent syn, å se dette majestetiske fjellpartiet.
Sjøl starta jeg en skitur fra Sulitjelma for snart 30 år siden. Da var det uvær, vi holdt på å blåse bort. Da hadde vi ikke noe sikt. Jeg elsker majestetiske fjell, og dette er jo en majestet! Og du har her ''fanget'' dette motivet på en stilig måte, som gjør at det er blitt en flott komposisjon. Synes komposisjonen i seg selv er god nok til å fortjene oppmerksomhet. Dette tydelig mellomrommet mellom det gule og røde huset.
En '' irriterende'' detalj som ledninga som skjærer over kongen, er bare sjarmerende, skaper bare litt motstand...

:>
Lillian L.

Hei Åsmund og Trygve.
Kommentarene deres gjorde meg glad! Tusen takk.
Ledningen som kutter halsen til kongen, skaper kanskje litt motstand - i grunnen godt sagt, Trygve...
Hyggelig å høre at du - en gang - har vært på tur i Sulitjelmas fjellverden. For, når det er godt turvær, og man i tillegg sèr, er det lett å føle seg andektig - og liten...
Mvh LillianI.
Finn M.

Greitt bilde fra et nedlagt gruvesamfunn i Nordland. En litt spesiell tradisjon det med å sette navn på hus.

Stedsangivelsen av fjelltoppene i bakgrunnen er imidlertid feil. Det stemmer at Suliskongen er i midten, men fjellet til høyre kalles Otertind og fjellet til venstre Sulistoppen som består av Vardetoppen og Stortoppen.

mvh Finn Mosti
Lillian L.

Hei Finn.
Takk for din korrigerende kommentar.
Har lagt ut geografisk plasseringsbeskrivelse, henta fra Sulitjelma Historielag si hjemmeside. Håper den er korrekt.
Mvh LillianI.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu