RÅD SØKES! Jeg legger ut bildet i håp om hjelp...Jeg tok dette bildet, m.flere, igår og ble uforberedt kastet ut i panorering...I ettertid har jeg lest, men er full av spørsmål.
Jeg er medeier i denne kaldblodstraveren og vil nok ta endel bilder, først endel i mai.
Det var midt på dagen, ble skarp sol, så jeg satte på polafilter.Men lyset er jo ikke bra. Dernest fikk jeg uventet hjelp til å få fart i hesten. Jeg gjorde det jeg nå vet man ikke skal, satte på P, noe som er år og dag siden.Tok både med og uten blitz..Fikk skarpe bilder av hest i ro, men ønsker bilder med fart. Leser om lukkertid, vinkler m.mer. Men i innhegning varierer fart, retning og vinkler....Tror dette er svært krevende...
Jeg lurer på bl.a grenser for bevegelsesuskarphet. Dette må da være mislykket?
Skal jeg glemme alt om forhåndsinnstilling når hesten brått stopper, vender, skifter fart og retning?
Stopper der foreløbig, og ser om noen vil hjelpe...Vi har samme fødselsdag, men hun blir 2 år :) Fikk mange flotte positurer i fart, og våger meg på en v#2...Siden jeg satte på P vil jeg tro opplysninger om lukkertid etc. er uvesentlig her...Takknemlig for hjelp!
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_315931} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Jeg vil ikke ta i solskinn neste gang. Ønsker å få fram fart i bildene..Helst ha hesten skarp, muligens med noe bevegelsesuskarphet, men hvor går grensen? F.eks. ut fra disse to bildene?
Mvh Inger-Lise
anders s.
god kveld inger lise
jeg er desverre ikke noen ekspert,men jeg bruker stort sett innstillinga der jeg styrer blenderen og så kompenserer jeg med over/undereksponering slik at bildet blir mest mulig riktig eksponert.
bruk stativ og prøv deg frem med forskjellige blenderåpninger,og ta flere hundre bilder i slengen i alle mulige vinkler og innstillinger,og når du først har gjort det noen ganger,så finner du fort ut av hva du skal gjøre:-)
angående bilde så synes jeg det ble bra
du har fått til bra fartsfølelse og eksponeringa sitter ganske bra,selv om du har vanskelig lys.
ser frem til flere kreative hestebilder far deg
mvh anders
Inger-Lise S.
Tusen takk!
Men bør jeg ikke panorere? Da går jo ikke stativ..Jeg tok på frihånd, over 100 bilder, men før jeg hadde lest om panorering.Problemet er at jeg bør vite mest mulig på forhånd, da anledningen brått tar slutt og hesten står stille..I et travløp blir det jo annerledes...Tok også uten panorering, men uten stativ.
Jeg leser for harde livet, men det er ikke nok..
Hilsen Inger-Lise
anders s.
hvis du ønsker en panorering så er det viktig å bruke stativ som du kan panorere stødig med,da er sjangsene større for at du klarer å få uskarpe bein og bakgrunn samtidig som at resten av hesten er skarp.
en vanlig overskya ettermiddag med lukkertid på ca 1/100 dels sekund og en hest i farta tror jeg at er ideelle forhold til panorering.
har prøvd meg selv noen ganger,men du må nok fort belage deg på at du kan bruke opp til flere hundre,kanksje 1000 eksponeringer før det klaffer 100%
mvh anders
Inger-Lise S.
Takk igjen! Kan ikke panorere med de stativene jeg har..Visste ikke at slike fantes? Tror så absolutt at jeg vil trenge mange tusen bilder! Men anledningene stopper så brått..
Blir spennende, men virker vanskelig dette..
Inger-Lise:)
Inger-Lise S.
Mente panorere raskt...Vil tro det ikke går med mine stativ..
Men å panorere er tydeligvis ikke påkrevet for å få fram fart...
Inger-Lise
Avsluttet .
Go i natten Inger-Lise 8~)) Liker dette bildet.
Stjerna er fin i farta. En nydelig hest.
Savner litt mer skarphet på hodet. Og en bitt mer farger for å få fram
den fine kastanjebrune manen.
Du har ISO 100, 55 mm brenn, 7,1 blender og 1/100 sek. på dette bildet.
Har vel kanskje stått litt nær her da, hvis du ikke har croppet.
Mister kontrollen på dyret.
Personlig ville jeg ha foretrukket en linse med større brennvidde.
Da kan du stå lenger ifra og bevegelsene blir ikke så store for deg.
Mere kontroll og flere penger. Ditt valg.
Har selv en linse på 28-300mm som følger meg i tykt og tynt.
Anbefales og rådføre deg der du kjøpte kameraet hvis investering er ønskelig.
Dette er mine ord til deg for natten. Det kommer en ny dag med nye muligheter.
Med hilsen fra Eivind
Inger-Lise S.
Takk til deg Eivind!
Ja,satte på Iso 100 da sola kom.
Jeg sto ikke nært nei :) Må bli bedre kjent...Så jeg har croppet,ja.
Jeg har et Canon zoomobjektiv på 300 mm..Til vanlig følger bare macro-objektivet meg:)
Nei, er vel ikke noe som er skarpt her...
Hilsen i natten og takk
fra Inger-Lise
Brit M.
Så mye hjelp ser det jo ikke ut som du trenger. Jeg syns du har fått til fine rørelser i begge utgavene, det gjorde ingenting om det var mer, heller ikke mindre. Tror ikke det er noe fasit.
Det kommer jo an på hva du skal bruke bildene til. Skal de selges til et stutteri, rideskole, hesteutstillinger e.l, så kreves det kanskje et sylskarpt bilde, f.eks av hestens kropp og ''urolige ben''.
Har du sett Viggo Mortensens hester? Der er absolutt ikke noe fast og glitrende skarpt fokuspunkt.
Regner med at du tar i serier? Det eneste du kan tenke litt på er å få tatt så mange bilder som mulig MELLOM stolpene.
Jeg tror jeg ville kuttet ut P, kjør manuelt. Du lærer mer og får snart en følelse av hvor mye lys du vil slippe inn. Regner med at det både er skog og himmel der hesten løper, så det krever jo forskjellig innstilling. Når du tar i serie, kan det bli noen spennende overraskelser.
Dette er en morsom og lærerik oppgave, Inger-Lise! Og jeg gleder meg til å se mer.
Disse rådene er jo fra en absolutt uproff, så mulig jeg lærer deg en uskikk nå :-)
Skal bli spennende å se om du får noen råd fra de dyktige dyrefotografene her inne.
Brit
Inger-Lise S.
Takk til deg Brit!
Jeg har ikke sett V. M's hestebilder, men nettopp graden av uskarphet på bilder jeg ser, gjør meg usikker..
Her er jeg kun fornøyd med positurer og anser bildene som mislykkede.
Men overraskes ofte, også her på Dotten, hva som ''aksepteres'' av uskarphet.Og dette med panorering er jo spesielt...
Jeg tar vanlivis manuelt, men slo over på P da jeg brått og uforberedt sto overfor 2 hester i vill fart. (Den ene en linselus som skapte masse aktivitet ;-)
Leste at P ikke går ved panorering med blitz, om jeg forsto det rett. Men det blir altså ikke gjentatt.(P)
Her tenkte jeg positur og å unngå hestene i innhegningen ved siden av, men vil kreve mer av bakgrunnen neste gang og også samarbeid om forberedelser til fotograferingen. Det er mye å ta hensyn til og i tillegg ønsker jeg jo hesten i fart. Fikk bra bilder ved gange og ro.
Nei, tar ikke i serier..
Bildene er til medeiers hesteside for trav og til bruk i travmiljøet i Sverige.Og litt for min egen skyld.
Det er jo mektig vakre dyr:)
Bildene ble lagt ut under tvil, men med sterkt ønske om tips og jeg har jo fått flere her. Takker! Leser også boken Fotoguide utgitt av National Geographic..Fotografer: P.K. Burian og R.Caputo. Der er noen få foto vedr. bevegelse, men jeg savner flere.
Jeg ønsker bilder med skarp hest og bakgrunn som indikerer fart. Gjerne litt bevegelssuskarphet i bena. Men føler meg svært usikker overfor grensene her..Å øve seg på biler i fart, er jeg skeptisk til når det gjelder denne typen bilder av hest...
Inger-Lise:)
leif b.
Bildet er jo ikke så ille det Inger-Lise. Det som jeg savner mest er: det lille glimtet i öyet på hesten, som viser at öyet er åpent(en lysprikk) Slik det er nå så gror det veldig mye igjen.
Hestene har jo noen fantastiske öyne.
Legger ved en adresse til en av de fotografene som jeg setter pris på når det gjelder dyr/natur. Han har også jobbet en del med bilder av islandshester på Island. Alle bildene til denne fotografen innehar kvalitet og bildene er en nytelse og se på.
Ha en fin dag.
lb
www.timflach.com
Inger-Lise S.
Tusen takk til deg, Leif!
Skal bli spennende!
Ha en fin dag!
Inger-Lise
Odd Karsten H.
Hei, Inger-Lise!
Har du prøvd å klone bort gjerde og gjerdestolpar? Eg er trur at det vil løfte bildet masse.
Odd
Inger-Lise S.
Hei Odd!
Jeg ville klonet om jeg var fornøyd med selve hesten. Var derfor ikke så opptatt av bakgrunnen denne gang. Hadde mer enn nok...
Men jeg vil heller ta nye bilder.
Så får det heller ta tid, om nødvendig.
Har kjøpt landsted 5 min. biltur unna, og blir der mye framover.
Inger-Lise
Eva B.
Hei
Moro å se at du tar dyrebilder også Inger-Lise! Men jeg er helt blank på det området der.. Men jeg lurer på om det ikke stod noe om dyrebilder i digtal foto som kan være til hjelp, om du da har de bladene?
Håper du lykkes med det, og det var en flott hest!
Mvh Eva
Dag T.
Litt hardt lys ja, for trærne i bakgrunnen er litt forstyrrende. Jeg ville foretrukket litt lenger lukkertid og/eller kortere dybdeskarphet. I tillegg synes jeg komposisjonen med streng midstilling blir for stillestående.
Når det gjelder teknikk synes jeg du skal prøve følgende:
Bestem omtrent brennvidde og komposisjon først, for en hest gjerne på vei inn i bildet. Når hesten kommer løpende plasserer du den i bildeflaten og konsentrerer deg om å se på et punktet du vil ha skarpt, gjerne øyet, mens du beveger seg på en slik måte at dette punktet holder seg på samme plass i bildet hele tiden. Best bevegelse får du om du beveger hele kroppen og ikke bare armer og skuldre.
Det er overraskende hvor skarpe bilder du kan få på lang lukkertid med litt trening, men egentlig trenger man jo ikke så mye skarphet. Se for eksempel hestebildene til Ernst Haas.
Brit M.
Hvis du skal ha mer bevegelse i bakgrunnen, dvs hvis den skal ''forsvinne'' enda mer, og mindre bevegelse enn i hesten, må du bruke hurtigere lukker, f.eks et sted mellom 125-200, samtidig som du panorerer (kanskje enda mer).
Personlig liker jeg denne ''uroen'', men skal bildet i et blad, skal hesten fremstå svært skarpt og tydelig, vil jeg tro.
Jeg er innom her og titter sånn dann og vann, er ellers på photosight :-)
Brit
Ole-Kristian T.
Flott hest - flott bilde med en del fart i. Du får sikkert til mer av det du ønsker, men dette må da være en meget god begynnelse. Ser fram til flere hestebilder fra deg!
Avsluttet .
Hei
Så der er hesten:)
Kan nok ikke hjelpe deg med det tekniske, men jeg liker kommentarene du har fått, så de sitter jeg her og pugger:)
Jeg synes egentlig du har gjort en god jobb. Kunne ønsket litt mer lys over øyet.
Eva
Inger-Lise S.
Tusen takk for kommentarer!
Dag: Du forsto visst akkurat hva jeg mente:)
Eva-Liz: Pugg gjerne nå, men lurt å kopiere og lime inn i en mail du
sender til deg selv. Jeg har masser av slike under en mappe
kalt Foto. Råd både til meg og andre jeg har lagret:)
Hilsen Inger-Lise
Thorbjørn R.
Direkte sollys er vanskelig, særlig på objekter som både er sort og hvit. Lett overskyet gir lys som det er lettere å hanskes med.
Brukbar energi i dette bildet, men jeg ville nok forsøkt å rendyrke panoneringen enda mer. Og - som flere har nevnt - stolpene er usjarmerende.
Mvh Thorbjørn
Dag T.
Så fint da, Inger-Lise. Ikke alltid like enkelt å vite hva man skal skrive. Ellers er det nok bare å øve og stå på .-)
Inger-Lise S.
Takk til dere!
Ja, her må nok øving til! Ikke bare litt heller :)
Inger-Lise
Tove H.
Interessant for amatører som meg å lese tipsene du får. Oppsummeringen må vel være å ha litt større avstand med ca blender 100 og stativ - og følge hesten litt med kamera før du tar bildet - med fokus på øyet. Bråsnur den og vender, er det bare å gi opp den runden og begynne på`an igjen. Synes ikke bildet ditt er så verst, jeg. Bevegelsesuskarpheten på beina har du gjengitt bra, med stein/jordsprut og det hele, så er det litt trening for å få resten i boks. Så bra som dette utgangspunktet er, klarer du dette med glans, tipper jeg. Gleder meg til å se flere bilder av mai-hesten. Gjetter at du her ikke har brydd deg om bakgrunnen, ellers ville den nok vært stolpefri. Lykke til!
Hilsen Tove
Hei Inger-Lise!
Har desverre ingen erfaring med hestebilder
men ser du har fått en del bra tips,så her er det bare og prøve seg frem
det sitter nok til slutt,skal bli spennende og se utviklingen
lykke til,du fikser nok dette også :)
Mvh Marit
Avsluttet .
Hei igjen Inger-Lise*,*)
Er vel ganske vrient med tripod og følge en hest rundt om.
Ikke noe gakkgakk eller vannet på Østensjø her.
Løp rundt med kameraet og vær frik.
Still inn forskjellige innstillinger og gjør masse feil.
Ta en bråta bilder av Stjerna i alle fasonger.
Det er da en lærer.
Natti fra Eivind
leif b.
Hei igjen. Er så enig med - EMJ -
Kjenner du noen som skyter på blink? Den beste måten og läre foto på frihånd er og läre hvordan skyttere puster eller ikke i det de skyter. Jeg pratet med en lokal skytter om dette og jeg hadde i den tid ingen problem med skarpe bilder ned til 15 dels sekund på frihånd.
En gammel bok fra skolen, som du også husker, Inger-Lise : Öving gjör mester.
Ha en fin Valborgsaften.
lb
Inger-Lise S.
Hei og takk til dere!
Eivind og Leif: Feilene kommer nok av seg selv de ;-)
Da jeg fikk mitt første speilreflekskamera, fikk jeg et godt råd:
Sett på P og knips i veg,så kommer nok resten av seg selv.
Og nå tar jeg alltid manuelt.
Det Dag skrev fikk meg til å huske da jeg med mitt nyinnkjøpte
kamera fanget hettemåker, bilde nr. 114960 ,helt fersk,
nettopp ved å fokusere på øyet.
Panorering hadde jeg ikke hørt om, men jeg brukte begge
metoder, uten å kjenne til de...
Ja,stativet hang dinglende under armen ;-) Og med en hest i
fart blir det værre.
Joda, kjenner en som kan skyte;) Gubben skal til pers!
Etter Dag,s kommentar har jeg fått lyst til å ta både skarpe og
uklare bilder. (Ernst Haas tar bilder jeg liker svært godt! Tim
Flash tok nesten motet fra meg, men ga ideer også
Jeg vil følge rådene jeg har fått både mht. skarp hest og uklar
bakgrunn, og uklar hest. (Siste for egen del ) Blir spennende!
Tusen takk til dere! God helg og Valborgsaften!
Inger-Lise :-)
Inger Anne Maritsdotter V.
Eg har ingen erfaring med panorering selv, men mitt umiddelbare tanke når eg ser dette bildet er at eg ville hatt en dusere og mer utvisket bakgrunn, den forstyrrer litt slik den er nå. Men hesten er nydelig å se på, elegant og vakker:-)
Mvh Inger Anne
Wenche J.
Hei Inger-Lise
Et flott bilde av et praktfullt dyr.
Etter å ha lest alle kommentarene ble jeg inspirert til å prøve ut dette selv også. Skikerlig lærerikt og interessant. Du er heldig som har dette prakteksemplaret så nærme deg. Gleder meg til å se flere hestebilder. Anbefaler bildet slik at flere kan få anledning til å se bildet og også lese de lærerike kommentarene):):)
Mvh Wenche
Adrian Dyrhaug G.
Hei Inger Lise!
Et vakkert panoreringsbilde av denne sprekingen!
Flotte farger og et passende utsnitt.
Flotte detaljer der jordtorvene fyker bak beina på den.
Flott dette!
mvh Adrian Grande
Odd E. k.
Hei Inger-Lise!
Ikke lett det med å fotografere mørke ting i motlys. Lett for at skyggene blir veldig mørke. Dette fører nok til at autofokusen ikke greier å finne et fokuspunkt å forholde seg til og av den grunn søker frem og tilbake for å kunne finne dette punktet. Da er det bedre å kunne forografere hesten hvor du har solen i ryggen og lys inn på motivet. Da vil autofokusen kunne finne et fokuspunkt å forholde seg til og av den grunn foreta en eksponering med en raskere lukkerhastighet enn du vil kunne få når du fokuserer mot det mørke området på hesten i motlys. Følger du motivet (hesten) vil også omgivelsene bli fartsfylte. I stedet pr (P) kan du bruke (A) som er blenderautomatikk. Da velger du en blenderåpning (f), hvor kameraet selv velger lukkerhastighet og fokuserer inn på motivet. Lykke til Inger-Lise!
Ha en fin maiuke Inger-Lise!
Fra
Odd E.
John H.
Hei Inger- Lise
Har ikke så veldig mange gode råd å gi. Har man god tid på seg er det greit å låse autofokus til manuell etter at man har fokusert objektet. Jeg bruker mest manuell styring både på blender og lukker når jeg tar bilder. Har mest kontroll da. Når det gjelder lys bruker jeg ett gammelt triks med å bruke håndbakken til å lese lyset. Vurderer da lyset ut fra responsen lysmåleren gir fra lyset mot huden. best resultat gir panorering med stativ, men det går også greit med stabil posisjon og støtte til kameraet fra lukker 1/60 og oppover. Ha en fin helg.
John
Julie E.
Hei!
Jeg tar også en del hestebilder for tiden. Det er for min del en møysommelig prosess å ta et godt dyrebilde. Det er jo dette med å forstå hestens språk og sånt som er veldig vrient, synes nå iallefall jeg. De er jo store dyr med relativt forsiktig kroppsspråk. Sikkert en del avhengig av type hest også da.
Har ikke kommet langt nok i dette selv til å kunne vurdere ditt bilde så godt ut fra slike betraktninger, men en viktig kvalitet ved dette bildet for meg er at jeg nesten kan høre lyden av hesten når jeg ser på bildet. Du har på en fin måte fått frem LIVET og tempoet i dyret.
Ellers er jeg enig med, var det Leif? som savner noe i hestens øye.
Lykke til videre med hestebildene dine.
mvh Julie
Inger-Lise S.
Hei og takk for kommentarer!
Jeg jobber med veldige gode råd! Takker :-)
Julie: Ja,Leif har rett mht blikket.
Angående hestens språk: Les Blake (australier) vedr: Hur talar hestar, Hestens språk m.flere..Har desverre bøkene i Sverige, og er usikker på fornavnet...Robert? John? Vel, bøker som bør leses av alle som vil ''lese hesten''...
Til alle andre: Jeg er snart tilbake på foto.no, i hverftfall før eller siden :-)
Ingen grunn til annet!
Inger-Lise
Inger-Lise S.
Forfatteren jeg henviste til heter Henry Blake.
Mvh Inger-Lise
Zett Alexzander E.
Hei Inger-Lise. Du har fått mange gode tips her. Jeg har selv forsøkt å ta bilder hvor jeg følger objektet i fart. Det Dag T. skriver er et godt tips. Jeg legger ut mitt siste forsøk (syklist i fart) hvor jeg satte kameraet på M, valgte lukker 1/60 og hadde på forhånd valgt ut punktet hvor jeg skulle ta bilde. Fulgte syklisten i flere sekunder og beveget hele overkroppet og tok bildet akkurat der jeg hadde bestemt meg. Måtte gjøre flere forsøk før jeg fikk det til (så der). Fant ut en ting til, jeg fikk bedre bilder når jeg fortsatte å bevege overkroppen etter at jeg hadde trykket på utløseren. Du kan jo ta en kikk.
Hilsen Zett
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Mvh Inger-Lise
jeg er desverre ikke noen ekspert,men jeg bruker stort sett innstillinga der jeg styrer blenderen og så kompenserer jeg med over/undereksponering slik at bildet blir mest mulig riktig eksponert.
bruk stativ og prøv deg frem med forskjellige blenderåpninger,og ta flere hundre bilder i slengen i alle mulige vinkler og innstillinger,og når du først har gjort det noen ganger,så finner du fort ut av hva du skal gjøre:-)
angående bilde så synes jeg det ble bra
du har fått til bra fartsfølelse og eksponeringa sitter ganske bra,selv om du har vanskelig lys.
ser frem til flere kreative hestebilder far deg
mvh anders
Men bør jeg ikke panorere? Da går jo ikke stativ..Jeg tok på frihånd, over 100 bilder, men før jeg hadde lest om panorering.Problemet er at jeg bør vite mest mulig på forhånd, da anledningen brått tar slutt og hesten står stille..I et travløp blir det jo annerledes...Tok også uten panorering, men uten stativ.
Jeg leser for harde livet, men det er ikke nok..
Hilsen Inger-Lise
en vanlig overskya ettermiddag med lukkertid på ca 1/100 dels sekund og en hest i farta tror jeg at er ideelle forhold til panorering.
har prøvd meg selv noen ganger,men du må nok fort belage deg på at du kan bruke opp til flere hundre,kanksje 1000 eksponeringer før det klaffer 100%
mvh anders
Blir spennende, men virker vanskelig dette..
Inger-Lise:)
Men å panorere er tydeligvis ikke påkrevet for å få fram fart...
Inger-Lise
Stjerna er fin i farta. En nydelig hest.
Savner litt mer skarphet på hodet. Og en bitt mer farger for å få fram
den fine kastanjebrune manen.
Du har ISO 100, 55 mm brenn, 7,1 blender og 1/100 sek. på dette bildet.
Har vel kanskje stått litt nær her da, hvis du ikke har croppet.
Mister kontrollen på dyret.
Personlig ville jeg ha foretrukket en linse med større brennvidde.
Da kan du stå lenger ifra og bevegelsene blir ikke så store for deg.
Mere kontroll og flere penger. Ditt valg.
Har selv en linse på 28-300mm som følger meg i tykt og tynt.
Anbefales og rådføre deg der du kjøpte kameraet hvis investering er ønskelig.
Dette er mine ord til deg for natten. Det kommer en ny dag med nye muligheter.
Med hilsen fra Eivind
Ja,satte på Iso 100 da sola kom.
Jeg sto ikke nært nei :) Må bli bedre kjent...Så jeg har croppet,ja.
Jeg har et Canon zoomobjektiv på 300 mm..Til vanlig følger bare macro-objektivet meg:)
Nei, er vel ikke noe som er skarpt her...
Hilsen i natten og takk
fra Inger-Lise
Det kommer jo an på hva du skal bruke bildene til. Skal de selges til et stutteri, rideskole, hesteutstillinger e.l, så kreves det kanskje et sylskarpt bilde, f.eks av hestens kropp og ''urolige ben''.
Har du sett Viggo Mortensens hester? Der er absolutt ikke noe fast og glitrende skarpt fokuspunkt.
Regner med at du tar i serier? Det eneste du kan tenke litt på er å få tatt så mange bilder som mulig MELLOM stolpene.
Jeg tror jeg ville kuttet ut P, kjør manuelt. Du lærer mer og får snart en følelse av hvor mye lys du vil slippe inn. Regner med at det både er skog og himmel der hesten løper, så det krever jo forskjellig innstilling. Når du tar i serie, kan det bli noen spennende overraskelser.
Dette er en morsom og lærerik oppgave, Inger-Lise! Og jeg gleder meg til å se mer.
Disse rådene er jo fra en absolutt uproff, så mulig jeg lærer deg en uskikk nå :-)
Skal bli spennende å se om du får noen råd fra de dyktige dyrefotografene her inne.
Brit
Jeg har ikke sett V. M's hestebilder, men nettopp graden av uskarphet på bilder jeg ser, gjør meg usikker..
Her er jeg kun fornøyd med positurer og anser bildene som mislykkede.
Men overraskes ofte, også her på Dotten, hva som ''aksepteres'' av uskarphet.Og dette med panorering er jo spesielt...
Jeg tar vanlivis manuelt, men slo over på P da jeg brått og uforberedt sto overfor 2 hester i vill fart. (Den ene en linselus som skapte masse aktivitet ;-)
Leste at P ikke går ved panorering med blitz, om jeg forsto det rett. Men det blir altså ikke gjentatt.(P)
Her tenkte jeg positur og å unngå hestene i innhegningen ved siden av, men vil kreve mer av bakgrunnen neste gang og også samarbeid om forberedelser til fotograferingen. Det er mye å ta hensyn til og i tillegg ønsker jeg jo hesten i fart. Fikk bra bilder ved gange og ro.
Nei, tar ikke i serier..
Bildene er til medeiers hesteside for trav og til bruk i travmiljøet i Sverige.Og litt for min egen skyld.
Det er jo mektig vakre dyr:)
Bildene ble lagt ut under tvil, men med sterkt ønske om tips og jeg har jo fått flere her. Takker! Leser også boken Fotoguide utgitt av National Geographic..Fotografer: P.K. Burian og R.Caputo. Der er noen få foto vedr. bevegelse, men jeg savner flere.
Jeg ønsker bilder med skarp hest og bakgrunn som indikerer fart. Gjerne litt bevegelssuskarphet i bena. Men føler meg svært usikker overfor grensene her..Å øve seg på biler i fart, er jeg skeptisk til når det gjelder denne typen bilder av hest...
Inger-Lise:)
Hestene har jo noen fantastiske öyne.
Legger ved en adresse til en av de fotografene som jeg setter pris på når det gjelder dyr/natur. Han har også jobbet en del med bilder av islandshester på Island. Alle bildene til denne fotografen innehar kvalitet og bildene er en nytelse og se på.
Ha en fin dag.
lb
www.timflach.com
Skal bli spennende!
Ha en fin dag!
Inger-Lise
Har du prøvd å klone bort gjerde og gjerdestolpar? Eg er trur at det vil løfte bildet masse.
Odd
Jeg ville klonet om jeg var fornøyd med selve hesten. Var derfor ikke så opptatt av bakgrunnen denne gang. Hadde mer enn nok...
Men jeg vil heller ta nye bilder.
Så får det heller ta tid, om nødvendig.
Har kjøpt landsted 5 min. biltur unna, og blir der mye framover.
Inger-Lise
Moro å se at du tar dyrebilder også Inger-Lise! Men jeg er helt blank på det området der.. Men jeg lurer på om det ikke stod noe om dyrebilder i digtal foto som kan være til hjelp, om du da har de bladene?
Håper du lykkes med det, og det var en flott hest!
Mvh Eva
Når det gjelder teknikk synes jeg du skal prøve følgende:
Bestem omtrent brennvidde og komposisjon først, for en hest gjerne på vei inn i bildet. Når hesten kommer løpende plasserer du den i bildeflaten og konsentrerer deg om å se på et punktet du vil ha skarpt, gjerne øyet, mens du beveger seg på en slik måte at dette punktet holder seg på samme plass i bildet hele tiden. Best bevegelse får du om du beveger hele kroppen og ikke bare armer og skuldre.
Det er overraskende hvor skarpe bilder du kan få på lang lukkertid med litt trening, men egentlig trenger man jo ikke så mye skarphet. Se for eksempel hestebildene til Ernst Haas.
Personlig liker jeg denne ''uroen'', men skal bildet i et blad, skal hesten fremstå svært skarpt og tydelig, vil jeg tro.
Jeg er innom her og titter sånn dann og vann, er ellers på photosight :-)
Brit
Så der er hesten:)
Kan nok ikke hjelpe deg med det tekniske, men jeg liker kommentarene du har fått, så de sitter jeg her og pugger:)
Jeg synes egentlig du har gjort en god jobb. Kunne ønsket litt mer lys over øyet.
Eva
Dag: Du forsto visst akkurat hva jeg mente:)
Eva-Liz: Pugg gjerne nå, men lurt å kopiere og lime inn i en mail du
sender til deg selv. Jeg har masser av slike under en mappe
kalt Foto. Råd både til meg og andre jeg har lagret:)
Hilsen Inger-Lise
Brukbar energi i dette bildet, men jeg ville nok forsøkt å rendyrke panoneringen enda mer. Og - som flere har nevnt - stolpene er usjarmerende.
Mvh Thorbjørn
Ja, her må nok øving til! Ikke bare litt heller :)
Inger-Lise
Hilsen Tove
:)Tove
Har desverre ingen erfaring med hestebilder
men ser du har fått en del bra tips,så her er det bare og prøve seg frem
det sitter nok til slutt,skal bli spennende og se utviklingen
lykke til,du fikser nok dette også :)
Mvh Marit
Er vel ganske vrient med tripod og følge en hest rundt om.
Ikke noe gakkgakk eller vannet på Østensjø her.
Løp rundt med kameraet og vær frik.
Still inn forskjellige innstillinger og gjør masse feil.
Ta en bråta bilder av Stjerna i alle fasonger.
Det er da en lærer.
Natti fra Eivind
Kjenner du noen som skyter på blink? Den beste måten og läre foto på frihånd er og läre hvordan skyttere puster eller ikke i det de skyter. Jeg pratet med en lokal skytter om dette og jeg hadde i den tid ingen problem med skarpe bilder ned til 15 dels sekund på frihånd.
En gammel bok fra skolen, som du også husker, Inger-Lise : Öving gjör mester.
Ha en fin Valborgsaften.
lb
Eivind og Leif: Feilene kommer nok av seg selv de ;-)
Da jeg fikk mitt første speilreflekskamera, fikk jeg et godt råd:
Sett på P og knips i veg,så kommer nok resten av seg selv.
Og nå tar jeg alltid manuelt.
Det Dag skrev fikk meg til å huske da jeg med mitt nyinnkjøpte
kamera fanget hettemåker, bilde nr. 114960 ,helt fersk,
nettopp ved å fokusere på øyet.
Panorering hadde jeg ikke hørt om, men jeg brukte begge
metoder, uten å kjenne til de...
Ja,stativet hang dinglende under armen ;-) Og med en hest i
fart blir det værre.
Joda, kjenner en som kan skyte;) Gubben skal til pers!
Etter Dag,s kommentar har jeg fått lyst til å ta både skarpe og
uklare bilder. (Ernst Haas tar bilder jeg liker svært godt! Tim
Flash tok nesten motet fra meg, men ga ideer også
Jeg vil følge rådene jeg har fått både mht. skarp hest og uklar
bakgrunn, og uklar hest. (Siste for egen del ) Blir spennende!
Tusen takk til dere! God helg og Valborgsaften!
Inger-Lise :-)
Mvh Inger Anne
Et flott bilde av et praktfullt dyr.
Etter å ha lest alle kommentarene ble jeg inspirert til å prøve ut dette selv også. Skikerlig lærerikt og interessant. Du er heldig som har dette prakteksemplaret så nærme deg. Gleder meg til å se flere hestebilder. Anbefaler bildet slik at flere kan få anledning til å se bildet og også lese de lærerike kommentarene):):)
Mvh Wenche
Et vakkert panoreringsbilde av denne sprekingen!
Flotte farger og et passende utsnitt.
Flotte detaljer der jordtorvene fyker bak beina på den.
Flott dette!
mvh Adrian Grande
Ikke lett det med å fotografere mørke ting i motlys. Lett for at skyggene blir veldig mørke. Dette fører nok til at autofokusen ikke greier å finne et fokuspunkt å forholde seg til og av den grunn søker frem og tilbake for å kunne finne dette punktet. Da er det bedre å kunne forografere hesten hvor du har solen i ryggen og lys inn på motivet. Da vil autofokusen kunne finne et fokuspunkt å forholde seg til og av den grunn foreta en eksponering med en raskere lukkerhastighet enn du vil kunne få når du fokuserer mot det mørke området på hesten i motlys. Følger du motivet (hesten) vil også omgivelsene bli fartsfylte. I stedet pr (P) kan du bruke (A) som er blenderautomatikk. Da velger du en blenderåpning (f), hvor kameraet selv velger lukkerhastighet og fokuserer inn på motivet. Lykke til Inger-Lise!
Ha en fin maiuke Inger-Lise!
Fra
Odd E.
Har ikke så veldig mange gode råd å gi. Har man god tid på seg er det greit å låse autofokus til manuell etter at man har fokusert objektet. Jeg bruker mest manuell styring både på blender og lukker når jeg tar bilder. Har mest kontroll da. Når det gjelder lys bruker jeg ett gammelt triks med å bruke håndbakken til å lese lyset. Vurderer da lyset ut fra responsen lysmåleren gir fra lyset mot huden. best resultat gir panorering med stativ, men det går også greit med stabil posisjon og støtte til kameraet fra lukker 1/60 og oppover. Ha en fin helg.
John
Jeg tar også en del hestebilder for tiden. Det er for min del en møysommelig prosess å ta et godt dyrebilde. Det er jo dette med å forstå hestens språk og sånt som er veldig vrient, synes nå iallefall jeg. De er jo store dyr med relativt forsiktig kroppsspråk. Sikkert en del avhengig av type hest også da.
Har ikke kommet langt nok i dette selv til å kunne vurdere ditt bilde så godt ut fra slike betraktninger, men en viktig kvalitet ved dette bildet for meg er at jeg nesten kan høre lyden av hesten når jeg ser på bildet. Du har på en fin måte fått frem LIVET og tempoet i dyret.
Ellers er jeg enig med, var det Leif? som savner noe i hestens øye.
Lykke til videre med hestebildene dine.
mvh Julie
Jeg jobber med veldige gode råd! Takker :-)
Julie: Ja,Leif har rett mht blikket.
Angående hestens språk: Les Blake (australier) vedr: Hur talar hestar, Hestens språk m.flere..Har desverre bøkene i Sverige, og er usikker på fornavnet...Robert? John? Vel, bøker som bør leses av alle som vil ''lese hesten''...
Til alle andre: Jeg er snart tilbake på foto.no, i hverftfall før eller siden :-)
Ingen grunn til annet!
Inger-Lise
Mvh Inger-Lise
Hilsen Zett