Ternepar
Rødnebbternepar i Liefdefjd., Svalbard, sommeren 2008.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2008-10-04 16:37:39
    Versjon #2
Utstyr
  • -
  • EF 70-200/28L IS USM
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger2351
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_344020} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (45)
Johan S.
Du tar fantastiske bilder Carsten og dette er intet unntak. Smakfull presentasjon av fuglene i et "hav" av nydelige blåfarger. Et bilde med høy OJ-faktor dette her.

Hva er det de driver med - spiser de av hverandres nebb eller flyr den ene forbi den andre?

mvh
Johan

ps
Blir du noen gang lei av å fotografere fugler?
ds
hilde kristine w.
Dette bilde er jo bare helt fantastisk!

Mvh
Hilde KW
Frank P.
Ojsann! Her var det timing!!!
Knallskudd!
Ganske fotkaldt å vente? Hehe;o)
Spent på Hvilken type kamera/optikk du bruker her...
Har du benyttet HDR-teknikk?

Mvh Frank.
Ann T.
Dette var kjempeflott Carsten! Det ser ut som den ene fuglen gir den andre mat. Bra fanget øyeblikk. Fargene er delikate og blanding av lyset blå og turkis på isen gir en fin kontrast til fuglene. Dette kunne jeg gjerne henger på veggen min!
Mvh. Ann
Rune Edvin H.
Mjo. Rødnebbterner. oG bra fanget også. Det eneste jeg har å utsette er at kompen blir litt høyretung for min smak, så jeg hadde nok croppa litt på venstre side.
Nils Christian S.

Et fantastisk motiv - de vakre fuglene, isen, ja hele komposisjonen er helt utsøkt.
Det eneste jeg savner her er å kunne se øynene til disse to Rødnebbtærnene. Jeg vet de har sorte øyne, og at øynene er omringet av sort - så derfor "gror de lett igjen" ved fotografering.
Kåre G.
Dette var lekkert.
Mvh. Kåre
Kjell Sigurd S.
Det er ikke tilfeldig at det er nettopp du som får til et slikt bilde. Situasjonen er meget severdig og enkelheten i omgivelsene gjør mye for inntrykket. Rødnebbternen er i tillegg en meget vakker skapning med utsøkt linjeføring i flukt. Skulle jeg ønske noe anderledes så måtte det være et lite glimt i øyet på både voksen og ung. Et bilde jeg kommer til å huske lenge.

Kjell S
frank ove v.
Enkelt, flott, fantastisk. Fine fargetoner.Fanget i rette øyeblikk.
Lars-Anders M.
Meget bra Carsten. Du er en meget god fotograf og du har entusiasme så det holder.
Dette bilde er helt topp syns jeg.
Takk for en trivelig kveld i Høkk.
Mvh
Lars-Anders Mosskull
Jan Inge K.
Et vakkert bilde, enkelt,(da mener jeg få elementer), og med nydelige fargetoner...:-)
anders s.
herlig positur på fuglene
ikke lett å treffe så brs som du gjorde her
flott komponert og fargene er også helt toppers
savner et lite blink i øyet
men et blinkskudd er det uansett i mine øyne
mvh anders
Stig S.
Vakkert, Carsten; dette kan du!

--stig--
Tove H.
Et blinkskudd er det - en flott fanget sitasjon - få elementer og fine fargetoner. Men siden det er billedkritikken, må det nevnes at du bør fjerne liten flekk oppe til venstre - ser ut som flekk på brikken. Ville kanskje kuttet litt på venstre side, som Rune nevner. Å få sett øynene på ternene hadde vel blitt for mye forlangt... men jeg nevner det nå. Siden du er en dyktig fotograf, blir forventningene deretter.
Hilsen Tove
ingebjørg fyrileiv g.
Men hvor er øynene da, Carsten? Bortsett fra det har ternene svært fine og fotogene positurer. Isflaket og de "tomme" omgivelsene gjør også veldig mye for bildet, og jeg liker at ikke skillet mellom himmel og hav er synlig. Men jeg synes at bildet har litt for mye cyan, og det trekker ned hos meg. Nebbene lyser fint opp.

vh ingebjørg
Aina s.
Hei Carsten.
Jeg synes fargene er fine. Bakgrunnen er veldig lys, men da blir fuglene fremhevet. Flott med isen med grønnskjær som bryter det lyseblå. Jeg synes bildet balanserer fint. Dersom du ønsker å kutte noe, mener jeg du bør kutte på begge sider for ikke å ødelegge balansen. Prikken i venstre hjørne er nevnt, og så er det en mer naturlig prikk under den som flyver. Bortsett fra prikkene, har jeg ingenting å utsette på dette. Utrolig flott blinkskudd.
Mvh Aina
christian m.
Hei Carsten.
Her har du fanget et utrolig bilde,nydelig lys og skarphet.
Mvh Christian.
Avsluttet .
Dette var vakkert! Mvh Vidar
Marcus V.
Nydelig! Teknisk topp og en bra fanget situasjon. Fine farger og bra miljø.
Carsten A.
Takk for kommentarer.

Det er spurt om hva fuglene "driver med". Det er et (antakelig etablert) par av voksne fugler, hvor den ene viser den andre oppmerksomhet med en liten reke (arktisk krill vil jeg tro). Oppmerksomheter er som kjent noe som i mange slags parforhold gjør seg ganske bra når det gjelder å bygge opp eller vedlikeholde et parforhold.

Videre er det spurt om jeg blir "lei av å fotografere fugler?" - svaret er at jeg blir ikke lei av å drive med det som interesserer meg, og det er forøvrig en god del annet enn å lage bilder. Den som undersøker hva slags bilder jeg har lagt ut på FOTOdotNO fra juni 2008 til nå vil forøvrig se at det dreier seg om 14 bilder. Fem -5- av disse 14 utlagte bildene er forøvrig laget samme dag som bildet her (dvs. 16. juli 2008) og på samme sted, altså i Liefdefjorden på Spitsbergen, og bare ett av disse 14 viser fugl.

Spørsmålet om opptaksdata etc. er besvart, se V2.

Et spørsmål gjelder om det her er benyttet HDR-teknikk. Selvsagt ikke, er da svaret. Dels er opptaket gjort fra en ikke-stabil plattform (gummibåt), og dels er det vel klart at motivet er i bevegelse, begge disse to ting utelukker hver for seg HDR-teknikk, som forutsetter minst to identiske opptak, og det er vel lett å se at det ville vært en umulighet etter forholdene. Dessuten var det heller ingen grunn til å forsøke seg på HDR-teknikk (selv om dette hadde vært mulig), for med rimelig godt treff på eksponeringen, og rimelig korrekt EV-kompensasjon, er dynamisk omfang ikke noe problem her i det hele tatt.

"bildet har litt for mye cyan" er det sagt. Det er imidertid ikke en kommentar til bildet men til forholdene på det aktuelle stedet den aktuelle dagen. Liefdefjorden har utløp for en lang rekke større og mindre breer, ikke minst den svære Monacobreen. Disse breene slipper cyanblågrønt smeltevann og cyanblågrønn is ut i store mengder. Gjenskinnet fra disse relativt intense fargene preget ternenes undersider før det ble dempet noe ned under bildebehandlingen (men er fortsatt tydelig under stjerten på fuglen til venstre i bildet).

MVH CA
Robin J.
Super positur. Skikkelig arktisk "drag" over dette.Mvh RJ
Erik L.
Meget flott og lekkert, og i rett øyeblikk.
Etter utsnitt og ISO-verdi å dømme er det også gjort god etterbehandling.
Selv endte jeg opp med jakka full av fuglemøkk og flere hakk i hodet etter å ha nærmet meg rødnebbterner i sommer.
Takk for at du informerer så godt til oss andre på dot-en.
mvh. Erik
Pål E.
En godbit av et bilde. Gratulerer

mvh, Pål
Leif Egil H.
Dette bildet synes jeg er veldig bra.
Flotte, rene og skarpe farger.
Fin speiling.
Veldig bra fanget situasjon.
Takk for teknisk informasjon på bildet.
Per Harald O.
Liker dette! Flott stemning osv.
Litt støy?
Iso 1000- f9? Kunne det blitt mer optimalt med 500 iso f 8?
Carsten A.
Takk for ytterligere kommentarer.

PHO: Støy? Ærlig talt . . .

Og "Kunne det blitt mer optimalt med 500 iso f8?", nei, det er mer sannsynlig at opptaket da hadde vært ødelagt. Ca. 1/800 sekund er suspekt for frihåndsopptak med ca. 300mm brennvidde fra småbåt(her zodiak), dels har båten noen langfrekvente bevegelser, dels mer høyfrekvente (motorvibrasjon - krever opp mot 1/2000 sek), og til dette kommer så meget raske bevegelser i motivet. Dessuten gir hverken 1000 el. 2000 ISO støy av betydning med 1D Mk.III og fornuftig bildebehandling. Ugrunnet frykt for støy ødelegger mange naturopptak hvor rask lukkertid og betydelig nedblending er vesentlig (zoomobjektiv med konverter krever betydelig nedblending), evt. når lysforholdene er suboptimale.

MVH CA
Per Harald O.
Takker for fyldig oppklaring. Ellers kan det være greit å stoppe motoren hvis mulig;)
Erik J.
Helt utrolig bra! Renere kan det ikke bli! Jeg sier det forsiktig slik: jeg er en av de som kan "bli litt lei av å se fuglebilder" MEN ALDRI DINE! De inneholder, som dette, flere fantastiske bonusdimensjoner.
Geir Arne M.

Du formidler et perfekt "skudd" rett sted på rett tid ( hehe ) i rett båt .....
Denne magiske dagen bringer frem flotte minner.
Det er svært god balanse i bildet - istuppen til venstre veier opp fuglene. Fuglene og isklumpen danner en fin diagonal. Teknisk helt topp de lyse partiene med fin gjennomskinning. Et ekstra pluss hadde vært om blinket i øynene kunne vises , men det er bare pirk.

Det litt sterke cyan stemmer overens med slik det var.

mvh geir
Eyvind R.
Dette er etter min mening et blinkskudd, Carsten. Perfekt eksponering, velplassert fokusplan (og nok, men ikke for mye) "fokusdybde". Topp positurer og i et slikt bilde rett lukkertid (skarpe fjærtupper). Veldig bra.
Jeg er også glad for å se hvilken kvalitet man kan få med dette objektivet + 1,4 extender.

Mvh Eyvind
Ole Jørgen L.
Strøkent bilde!!
Elizabeth S. L.
WOW!!!!
Lyset, komposisjonen, teksturene, øyeblikket, timingen..hever dette fuglebildet over alle jeg før har sett.
Ketil K.
Et suverent bilde! Her stemmer jo det aller meste! Nydelig positur og timing på ternene, vakker, rolig komposisjon og fine toneoverganger som skifter fra blått til bregrønt i kontrast til ternenes hvite, sorte og røde farger. Fin speiling, en bakgrunn som viskes helt ut i tåken rendyrker og forsterker motivet. Lav kameravinkel bidrar også.
Gro K.
En ren nytelse.
Hilsen Gro
Nina E.
En flott fanget situasjon tatt fra båt i bevegelse. Meget lekre farger, deilkat og severdig. God skarphet, bra komp. Nina :o)
Geir A. G.
Måtte jo inn og se hva slags bilder du hadde lagt inn her i det siste, og dette hadde jeg av en eller annen grunn gått glipp av. Et fantastisk bilde! Og svært interessant med all den utfyllende informasjonen. Med tanke på brennvidde, konverter og ISO er jeg overrasket over at man kan få et så bra resultat, med et så bevegelig motiv, på så lang avstand! Hvordan noen kunne finne støy her er meg en gåte... :-)
Bjørn H.
Dette er jo et knallbilde.
mvh. Bjørn
Carsten A.
Takk for ytterligere kommentarer.

Til Erik Lerbæk: Angrep fra terner (rødnebbterner og andre ternearter) skyldes normalt at man har nærmet seg hekkeplassen, som alle ternefugler forsvarer ganske hissig. Det som vises på bildet er imidlertid ingen hekkeplass - rødnebbterner hekker på bakken. Faktisk fins det andre arter som utnytter dette til forsvar mot predatorer (alle fugler som hekker på bakken er svært utsatt for predasjon). Eksempelvis kan man se at både gjess og andre andefugler hekker kloss opp til eller mellom ternene.

MVH CA
Eva Marie P.
Eg måtte no inn å se på bildene dine i kveld og må bare si at dette var virkelig et flott bilde:O) skal se om eg har lært noe nå---hvorfor eg syns det er flott;
Eg liker at det ikke er noen forstyrrelser i bakgrunnen og at isklumpen og fuglene er det eneste som ER i bildet. Jeg liker skarpheten som får fjærene i vingene så godt frem. Farvene er rene og klare.
Speilingen i vannet er som en ekstra bonus og for meg hever bildet ytterligere.
Bevegelsen-hendelsen i bildet gjør bildet levende, ikke som mange andre fuglebilder der fuglen "bare" sitter der.
Eg lika bildet ditt!!
-epl
Avsluttet .
Fantastisk bilde, rett og slett! Utrolig flott fanget, liker veldig godt at det ikke er noe annet i bildet. Lurer på om jeg hadde likt å fa med refleksjonen fra fuglen som flyr og, men det er litt vanskelig å se i verson 2.
Margrete
Myriam B.
Jeg synes generelt det er veldig mange fuglebilder her inne, bilder som ofte minner om slike man finner i oppslagsverk, kanskje registrering av en sjelden art, men som ikke sier meg som "ikkefugleinteressert" noe som helst. Men dette er et ( av få) hederlig, og ganske fantastisk unntak. Timingen, fargene, skarpheten, komposisjonen, dette er rett og slett flott!
Carsten A.
Takk for ytterligere kommentarer.

MB : At "det er veldig mange fuglebilder her inne, ..." er vel riktig nok, og at det i den motivgruppen - som i så mange andre - er mye som ikke har noen særlig billedmessig interesse er greit (eller ugreit, ettersom hvordan man ser det). Men en slik betraktning gjelder vel egentlig rent generelt for det store flertall av bilder her på FOTOdotNO, flertallet av fuglebilder er vel sånn stort sett billedmessig på nivå med blitzete knips av egne babyer eller tamdyr, lite inspirerte reiseinntrykk etc. etc. Rene artsbilder av dyr og fugl (f.eks. "fugl-på-kvist"-typen) står heller ikke særlig høyt i kurs blant naturfotografene.

MVH CA
Lars F.
Et suverent bilde, fine farger og godt plasserte elementer. Tatt i rette øyeblikk!
Flott!

Mvh
Lars.
Avsluttet .
Ok, vet det er seint å kommentere dette bildet, men jeg må si at dette er et av de beste bildene jeg noen gang har sett carsten!

Daniel.
Erlend S.
Utrolig elegant komposisjon. Et komplett bilde som er høstutstillingen verdig.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu