Oksøy fyr
Oksøy fyr ble opprettet i 1832, var det første fyret i Norge med linseapparat, og ligger i Kristiansandsfjorden. Fyret danner en sammenhengene struktur av navigasjonshjelpemidler for innseiling til kysten og Kristiansand havn sammen med Grønningen fyr og Odderøya fyr. År 1900 ble det opprinnelige fyrtårnet erstattet av et nytt i støpejern som er 36 meter høyt.

Den første fyrforvalteren C. J. Bergh, arbeidet ved fyret i 38 år, frem til 1875. Da hadde han fått 25 barn. Hva grunnen er til det kan det jo spekuleres i, men kanskje kan en av grunnene være noe han selv har nedtegnet: "at kaldt er her som bittre Fanden, Våningshusets forfatning er af den beskaffenhet at sne og snefokk trenger inn gjennom veggene så det er umulig å holde det varmt tross fyring dag og nat". (Fyrglimt tredje årgang nr. 2, sept. 2000) Noe måtte de jo gjøre for å holde varmen... ;-)

Fra ca. 1950 - 1979 var fyret også losstasjon, da styrehuset fra fiskeskøyta "Agder 2" ble bygd om til utkikkshytte for losene. Oksøy fyr ble avbemannet og automatisert i 2004, og er i dag fredet etter lov om kulturminner, også fordi der finnes tufter av tidligere fyrtårn, losstasjonen (kanskje det minste kulturminnet i Norge?), semaforstasjon og et tysk brakkeanlegg fra 2. verdenskrig på fyrområdet.

Bildet tok jeg på formiddagen mandag 29. desember, mens jeg selv står i snøvær på toppen av Odderøya og ser hvordan solen åpenbarer seg gjennom skylaget over Oksøy fyr...
Bildet inngår i albumet Sørlandet - Motiver fra ulike steder på Sørlandet.
Utstyr
  • Olympus SP-570UZ
  • -
  • Brennvidde43mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/1000s
  • Nei
  • AnnetISO-64
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_364218} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (43)
Per T.

Flott bilde! Liker dramatikken i skyer/sollys. Artig tekst du har lagt ved. Mvh Per
Arnold H.

Hei Anne-Lise
Eit dramatisk inntrykk gjev dette flotte bildet - tungt skydekke med gløtt av sol. Eg likar slike, og her har du fåttt il ein fin presentasjon av fyret og landskapet rundt. Artig historie også. Det gjev ein ekstra dimensjon til bildet.

Godt Nytt År
Arnold
Sveinung J.

Flott komposisjon i en dramatisk lyssetting. Flott historie. Man kunne blitt flinkere å skrive litt mere om bildene slik du har gjordt her. Flott.
sj.
Anne-Lise S.

Tusen takk, Per, Arnold og Sveinung! :-) Å skrive tekst til bilder er litt avhengig av hva det er bilde av, synes jeg. I dette tilfelle synes jeg det passer med historikk omkring fyret, og med en aldri så liten anekdote i tillegg.

Godt nytt år til dere tre! :-)

Anne-Lise
Jan Inge K.

Vellykket komposisjon og dramatisk stemning..:-)
Knut R.

Fantastisk flott lys og en nydelig stemning i bildet ditt, Anne-Lise!

mvh Knut
Tom T.

Er noe mektig over dette bilde, liker slike gotisk natur bilder. Flott komponert.

TomT
Anne-Lise S.

Takk så mye, Jan Inge og Knut! :-)

Ønsker også dere to et innholdsrikt 2009!

Anne-Lise
Ole Arne S.

Virkelig flott og dramatisk bilde dette, nydelig lys som kommer ned mellom skyene..
Likte også godt beskrivelsen av Oksøy fyr du har med under.. Dette gir bildet en ekstra dimensjon, og man studerer bildet på en ny måte når man kjenner litt av dens historie..

Virkelig bra dette Anne-Lise, likte bildet godt..

mvh Ole Arne
Anne-Lise S.

Hjertelig takk også til deg, Tom! :-) Du kom visst i mellom der... Ja, jeg er helt enig med deg, selvfølgelig! :-)

Hurra meg hei for 2009 til deg!

Anne-Lise
Anne-Lise S.

Som jeg nevnte i kommentaren min lenger oppe, så synes jeg det passer med noe tekst om fyret og dens historie akkurat her. Ellers synes jeg nok at mange bilder bør stå seg uten tekst til, så også dette, noe det også gjør, men som sagt... Her ble det riktig å ha med noe til forklaring.

Ønsker deg et spennende nytt år! :-)

Anne-Lise
Anne-Lise S.

Ja, den siste der var til deg, Ole Arne! :-)

A-L
Marit O.

For et nydelig lys som skaper en dramatisk stemning
flott komp Anne-Lise!

Mvh Marit
Stig H.

Nydeligt bilde med flott lys.

Stig
Bjorn F.

Et guddommelig lys du har foreviget Anne-Lise.Liker det meget godt.
Hilsen Bjørn.
Truls L.

Kjempeflott bilde med fint lys og fine siluetter av øyene der ute :)

Mvh Truls
elin a.

Nydelig lys og stemning.
elin
Anne-Lise S.

1000 - 1000 takk! :-) Har til og med stilt inn alt manuelt denne gang, med blender og lukker, noe jeg ikke er så veldig god til, så det er ekstra moro at jeg har fått det litt til i alle fall! :-)

Anne-Lise
Liv F. D.

Hei Anne-Lise!
Så nydelig bilde av fyret. Vakkert lys og mektig skue.
Godt Nytt fotoår til deg Anne-Lise!

mvh
Liv ")
Avsluttet .

Det er lyset som lager dette bildet her.
Mektig og flott med lyset som kommer igjennom de tunge truende skyene.Lyset gir håp i mørket:-)
Nydelig bilde Anne-Lise
Tone
Aina s.

Nydelig bilde. Veldig flott at du har gjort research og kan så mye om fyret. Det gjør bildet enda mer spennende. Liker både det jeg ser og leser her. Et foto bør stå på egne ben, det er så, og det gjør dette bildet, men ofte blir foto brukt for å illustrere en tekst, og her synes jeg det er berikende å lese teksten. Helheten fungerer veldig godt.
Mulig noe støy på himmelen ? Vanskelig å si sikkert, så stor betydning har det nok uansett ikke.

Mvh Aina
Anne-Lise S.

Så moro at dere liker det! :-) Jo, Aina, er helt enig med deg ang. tekst, og her kan også være noe støy, spesielt på høyre side. Bra observert! :-) Håper bare det ikke er så mye at det ødelegger helhetsinntrykket? Tror ikke det, men det er aldri godt å vite hva erfarne fotoseere synes! :-)

Anne-Lise
Ole Petter .

Hei
Flott lysbrytning gjennom skyene og ned mot fyret,dramatikk dette...FLOTT
Mvh Ole Petter
Terje A.

Hei Anne-Lise.
Sørlandet fanget på fantastisk vis. Bra motiv med øyene og fyret i det flotte lyset.
Hilsen Terje
Ann Kristin S.

Nydelig dramatisk lys og himmel. Du har skildret en flott stemning. Flott komposisjon.
Veldig spesiell farge - nesten som i en gammel film..
Mvh Ann Kristin
Anne-Lise S.

Tusen takk, Ole Petter og Terje! Lyset skiftet veldig under skylaget alt ettersom hvor tykt det var; alt fra oransje toner til mer metallisk blålige. Akkurat idet dette ble tatt lå skylaget en del lavere over fyret enn i starten, og i tillegg så det ut til at det også la seg dis eller tåke enda lenger bakenfor fyret. I etterbehandlinga har jeg ikke endret direkte på fargene som var siden også jeg likte dem så godt, men jeg har lagt på et varmende fotofilter i PS for heller å fremheve dem enda mer. :-)

Anne-Lise
Magnus G.

Hei Anne-Lise!
Jeg synes at dette er et virkelig vakkert og stemingsfullt landskapsbilde. Likte spesielt godt lyset du har fanget her.

Mvh
Magnus D. Grande
Avsluttet .

Oi, langt ned her da. På siden altså. Og det er jo et stort og flott bilde du har fått frem her Anne-Lise.
Fint lysspill, solens stråler sendes ned på holmer og skjær, fyr og hav.
Foreslår kutt iblant, eller legg til som det blir i dette tilfellet. Synes du kunne hatt litt større (bredere) stripe av den mørke skyen øverst, føles litt amputert.

Et usedvanlig vakkert skue over et vakkert motiv.

mvh arild
Håvard F.

Dette var knallbra Anne-Lise. Tatt på rett tid.
Et bilde som viser hvor fantastisk og "stor" moder natur er. Blinkskudd.

mvh
Håvard
Hans-Jørgen H.

Vakkert og mektig skue Anne-Lise!
Alltid spennende med slike brå værskifter.
Lyset er fasinerende og i stadig skifting.
Likte kompen godt, og synes det er fint at du tok med noe av de sorte uværsskyer helt øverst.
Bra med historikken.
Tipper du prøvde deg frem med litt forskjellige farvetempraturer og nyanser her.
Tyrihilsen.
Anne-Lise S.

Magnus: :-)
Arild: Takk for flott kommentar! :-) Akkurat dette bildet tok jeg med såpass lite skyer bl.a fordi jeg zoomet inn med alt hva remmer og kamera tålte; 20 x zoom. Gjorde dette for å få selve fyret nærmere der jeg sto, nettopp for å fremheve linjer av lys mot silhuettene der ute. Dermed ble det lite av skyene over. En annen grunn var at jeg prøvde ut ulike utsnitt, bl.a. for å unngå utbrente "hull" i skylaget der lyset var ekstre hardt, som her der det er en åpning like over på venstre side (noe du ikke ser selvfølgelig). MEN jeg har selvfølgelig enda flere eksponeringer enn akkurat dette, og kanskje legger jeg ut et annet senere? Jeg får se. MEN når det er sagt: Jeg forstår hva du mener! :-)
Håvard: :-D Synes du virkelig dette er BLINKSKUDDBRA? :-) Takk for det!
Hans-Jørgen: Det jeg prøvde ut mest var jo innstilling av blender og lukker, noe jeg kan på dette kompaktkameraet, men som jeg faktisk egentlig ikke har særlig peiling på. Dermed var det godt at lyset holdt seg såpass lenge, og at sola ligger lavt. Da fikk jeg god tid til å prøve ut akkurat det. Nei, jeg prøvde ikke ut ulike farvetemperaturer når jeg stilte blender og lukker. Går det ann på speilrefleks? Det er mulig at det går ann på kompakten min også, men hvis så er så kan jeg ikke kameraet mitt så godt enda at jeg vet hvordan det gjøres... :-O He, he. Er glad jeg har noe å lære! Det tar vel et par års tid før jeg kan dette, akkurat som det har tatt et par år for å virkelig kjøre inn og tyne kameratene før Olympusen! ;-) T.T.T, men jøss å gøy! Takk for kjempeflott kommentar, og dersom også du savner mer av skya over, se hva jeg skriver til Arild!

HAPPY NEW YEAR EVERYBODY! :-)

Anne-Lise
Frode F.

Hei Anne-Lise,

du er en produktiv og dyktig fotograf. Herlig lys og farger du har fanget her igjen, og det lille fyret gir et godt bilde av størrelsesforholdene. Komp og format er godt.

FF
Odd E. k.

Hei på deg Anne-Lise!

Dette bildet likte jeg godt. Kan nesten fornemme at Guds herligdom kommer ned fra himmelen, noe værden sikkert trenger i denne stund.
Likerbildet forddi komposisjonen er så bra. Hvorfor:

Øyene har en fin tyngde i høyre del av bildet, noe som blir utlignet mot solens posisjon på himmelen, der strålenes senter ligger i venstre del av bildet og treffer vannflaten med et fint blankt speil. Synest også at skyene kommer fint inn i bildet i øvre del samt at strålene inneholder noe farge av lilla og grønt. Skarpheten er også meget bra, noe som er viktig samt at lyset dekker fint bildeflaten. Meget bra fanget Anne-Lise!

Ønsker det et Godt Nyttår med mange flotte inspirerende motiver!

Mvh

Odd E.
Arvid M.

Nydelig lys over dette bilde, som kjem ovenfrå!
Kan mesten fornemma noke spesielt her, ja. Fantastisk bra fanga og god komp på bilde.
Godt Nyttår til deg og dine!
mvh Arvid
Inger Anne Maritsdotter V.

Hei Anne-Lise.

Eg har vært inne på hjemmeside din og lest bakgrunnshistorien til dette bildet, da får det straks en videre betydning:-)
Syns det er et Vakkert bilde, og med 20xoptisk zoom og med de lysforholdene var det vel helt nødvendig med stativ. Flott stemningsbilde som godt kunne kledd en vegg i stort format:)

Ønsker deg ellers et godt nytt år, og vil samtidig takke for alle givende, godt skrevne og fine tilbakemeldinger gjennom året vi har bak oss.

Mvh Inger Anne
Tove H.

Rene åpenbaringslyset over fyret. Flott fargetone. Vidunderlig bilde!
Hilsen Tove
Camilla S.

Oiiii, så flott lys.

Likte bildet ditt kjempe godt. :-)

--
mvh,
Camilla
Anne-Lise S.

- t u s e n t a k k ! -

Anne-Lise
Erland P.

Hej
Flot
Dejligt lys og farver
Hilsen
erland
Lena H.

Hei.
Enig med all posetiv kritikk her.
Flott bilde med pent lys.
god komp.

God helg,mvh Lena:-)
Anne-Lise S.

Hjertelig takk! :-)

God helg til dere også!

Anne-Lise
Avsluttet .

Kom og besøk oss på Saltholmen i Lillesand=)

Dette var et et flott bilde Anne-Lise. Kjempe stilig. Likte stemningen her...

Mvh

Wilko
Arild J.

dette er et virkelig vakkert og stemingsfullt landskapsbilde. Likte spesielt godt lyset du har fanget

mvh aj
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu