Mølen i solnedgang
Opptak nyttårsaften 2008 ca. 40 minutter etter formelt angitt tid for solnedgang.
Bildet inngår i albumet Solnedgang - Alle bilder som tas i eller av solnedgang blir klisjéer, uansett, spiller ingen rolle om det er med dyr, tomtønner, himmel, hav eller annet, er opptaket gjort i solnedgang er status som klisjé sikret. Regelen er forresten også uten unntak, hvilket forøvrig er det unntak som bekrefter regelen. Av en eller annen grunn er "Elg i solnedgang" holdt for å være klisjéen over alle klisjér - tiltross for at fotografiske opptak av et slikt motiv er svært sjeldne.
Utstyr
  • 5D (v1)
  • EF 24-105/4
  • Brennvidde24mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/8ss
  • Nei
  • AnnetISO 50
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger1465
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_365937} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (28)
Carsten A.
Pr. idag er dette de andre bildene i serien "Solnedgang":

"Svane i solnedgang" - bilde nr. 374531

"Rondane - kveldspanorama i solnedgang" - bilde nr. 366838

"Toppdykker i solnedgang" - bilde nr. 303922

"Lunde i solnedgang" - bilde nr. 216579

MVH CA
Avsluttet .
Mølen er et nydelig sted, og har selv tatt mange bilder der! Men dette var jo utrolig flott da. Lyset speiler seg i vannet, og utsnittet er nydelig. Synes det var stilig med stenene i bunnen som protesterer mot roen i bilde. Kjempeflott..

Godt nyttår!

Mvh AB
Geir Arne M.
Ja elg i solnedgang eller andre dyr.

Noen av oss liker å lage bilder i solnedgang , da får det så være. Bildet ditt er vakkert - nydelige farger og vann med lang lukkerhastighet. Speilingen på steinene er fin. Horisonten din er rimelig rett.

Den lange himmelen gir ekstra dybde i bildet

Fint Carsten.

mvh geir
Robin J.
Klisje eller ikke. Pent ble det nå allikevel:) Fin søring av vannet og bra plassering av steinene.Mvh RJ
Christian B.
det er et hdr bildet sant??
Frank W. G.
Fantastisk flott fanget solnedgang. Motiv og utsnitt er kraftfullt og har en skikkelig "power/kraft" samtidig som det er smekkert og lekkert. Veldig flott dette her, Carsten.
Godt Nytt År til deg og dine. Vi ses nok en dag i år.

Mvh
Rune Edvin H.
Ville for min del ha dempa litt på blåtonene så jeg fikk litt hvitt i skummet etter bølgene. Ellers pent.
Lars-Anders M.
Meget pen landskap. Bra fotografert..
Mvh
LAM
Elfi M h.
var eit nydelig bildet. godt nytt år
Pål R.
"elg i solnedgang" uttrykket refererer såhvidt meg bekjent først og fremst til malerier.
Bildene dine er som alltid en nytelse.
Pål R
ingebjørg fyrileiv g.
-Men noen klisjer er bedre utført enn de aller fleste andre i denne sterkeste klisjekategori. Det som gjør dette bildet, er hovedsaklig de sterke fargene og suget i himmelen. Lyset på steinene er også et vesentlig element, og bølgene er passende sløret uten å overdrive. Bildet er uten tvil av god teknisk kvalitet, og resultatet er bra (kanskje litt sterke farger). Men til tross for det, er ikke bilet så meget annerledes og interessen faller etter hvert synes jeg.

vh ingebjørg
Øyvind A.
Pent er det, så klart. Svært pent. Og velgjort også. Men det gjør likevel ikke noe stort inntrykk på meg. Jeg har sett samme greia litt for mange ganger.

For øvrig har jeg to bilder av elg i solnedgang liggende på bk.

mvh Ø.
Avsluttet .
Må bare si fra mitt ringe fotografiske ståsted at dette er ikke noen klisje....bor ikke så langt unna Mølen, har vært der 100 vis av ganger, men noe slikt har jeg aldri klart å feste til brikka...bevegelsene, fargene,lyset, roen over bildet...fotografert, i mine øyne av en mester, mvh Ulv
Carsten A.
Takk for kommentarer. Som sagt en klisjé, eller i allfall en gjenganger.

Christian Bastiansen vil vite om dette "er et hdr bildet sant??". Svaret er nei, denslags er bare en unødvendig komplikasjon, hensiktsmessig avpasset eksponering på hensiktsmessig tidspunkt (her ca. 30 minutter etter solnedgang) er det eneste som skal til.

IFG mener at det er "kanskje litt sterke farger", hvilket i tilfelle er en kommentar til virkeligheten og ikke til bildet.

Ellers er jeg enig i at solen hadde gått ned for en av Øyvinds elger - som forrsten heller ikke var av den klisjetypen man forbinder med tittelen.

MVH CA
Stian H.
Godt nytt år carsten!

Vakkert og fargerikt, med en behagelig komposisjon.
Flotte refleksjoner i steinene, og også i vannet.
Fin dybde, som skapes av strandlinjen, landet der bak, og ikke minst skyene. Valget av lukker ble flott.
Klisje eller ikke, det er et flott bilde, dog uten den helt store spenningen.

Når du nevner elg... det er vel dårlig folkeskikk å linke til sine egne bilder under andres, men teksten under bildet får meg til å undres om mitt bilde nr. 312427
kan oppfylle kriteriene til "Elg i Solnedgang" ?
Ha meg unskyldt for denne ene gangen,

Stian
Carsten A.
Godt nytt år, Stian - og jeg syns slett ikke det er dårlig folkeskikk å peke på at jeg tar feil når jeg antyder at fotografisk opptak av elg i solnedgang ikke eksisterer. Ditt bilde oppfyller utvilsomt kriteriene - kanskje til å være klisjé også, skjønt så få opptak det er av "Elg i Solnedgang" så er det vel mest en innbilt klisjéstatus som gjør seg gjeldende !!!

MVH CA

Ann T.
Et veldig pent klisjé. De sterke fargene og bra dybde sugen gir ekstra poeng fra meg. Tatt på riktig øyeblikk akkurat når solen har gått ned bak horisonten. Egentlig ganske fint.
Mvh. Ann
Per Harald G.
Eg syns du med dette viser at det ikkje berre er å knipse mot ein solnedgang for at eit solnedgangsbilde skal bli bra. Her er det akkurat passe med slør i bølgjene, det er ein flott dønning som er frose i rette øyeblikk, lyset og fargane er eventyraktige, og eksponeringa virkar perfekt på meg. Du har heilt rett i at ein ikkje treng å lage HDR-bilder for å få det rette lyset, men at det berre er å vente på det rette tidspunktet. Eg likar at du brukar kvadratisk format. Litt utypisk for solnedgangsbilder, men her passa det godt inn med den inndelinga du har mellom himmel, hav og land.
Carsten A.
Mølen er jo kjent for at man av og til kan oppleve spektakulære lyssituasjoner, noe lignende har jeg bare opplevd en gang på Skagen. Bildet er faktisk litt blekt i forhold til lys og farger i denne kveldstunden, nyttårsaften 2008!

Jeg ser at det nesten kvadratiske formatet er nevnt. Dette var det bare mulig å få til med panoramateknikk - ikke i bredden, men i høyden. Med manuell fokus, manuellt fastsatt eksponering og én manuelt fastsatt hvitbalanse er det ganske enkelt å få satt sammen to opptak slik at overgangen ikke syns.

MVH CA
Borgar Engeland H.
Brukt gradert gråfilter på dette? Jeg tror jeg liker klisjéer:-)
Carsten A.
Gradert gråfilter regner jeg som en unødvendig komplikasjon. Som alt sagt, hensiktsmessig avpasset eksponering på hensiktsmessig tidspunkt (her ca. 30 minutter etter solnedgang) er det eneste som skal til. Jeg ser heller ikke hvordan denslags skulle kunne brukes ved denne opptaksteknikken, se min forrige kommentar.

MVH CA
Pål E.
Flott solnedgangsbilde. Dine betraktninger rundt klisjébegrepet er interessante, men husk at klisjeen ligger i betraktningen, ikke i utførelsen. Det er jo også den menneskelige fordøyelsen av naturen - og ikke naturen i seg selv - som fremstår forslitt.

Mvh Pål
Carsten A.
PE: Mine betraktninger rundt klisjébegrepet er kanskje ikke helt fri for et visst ironisk innslag.

MVH CA
Myriam B.
Skjønnhet er undervurdert:-) Vakkert bilde, fin forgrunn, fin dybde, i det hele tatt, fint.
Carsten A.
MB: Enkelte ganger på vintertid, om det er skikkelig kaldt, kan lyset være ganske så spesielt på Mølen. Du holder jo til ikke så langt unna, så jag anbefaler besøk til alle årstider og (nesten) alle tider på døgnet!

MVH CA
Jan O Ø.
Hei.
Veldig pent dette, også synes jeg dybden i dette bildet er veldig bra.
Mvh Jan O.
Avsluttet .
Takker for godt svar på mitt inlegg på diskusjonssiden Bilde fra Mølen har en spesiell dybde og speiling som gjør det til noe spesielt. Det kvadratiske formatet passer også. Lyset er unikt
Espen A. I.
Nydelig klisje og fint. Ellers vekker dette ikke mye følelser annet enn fint.

Espen
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu