Gudbrandsjuvet
Sterkt dagslys gjorde det vanskelig med lang lukkertid. Derfor er noe av fossen utbrent, men men. Berget rundt fungerer bra som en ramme rundt vannet synes jeg.
Utstyr
  • Canon EOS 5D mark II
  • Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM
  • Brennvidde26mm
  • Blenderf/22
  • Lukker1 seks
  • Nei
  • AnnetMåtte klone bort rusk på linsa i det hvite på fossen. -Ellers ingenting. Bildet er tatt uten stativ, kun med bruk av anlegg mot et rekkverk.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger241
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_390425} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (14)
Espen R.
Hei Christian
Jeg liker utsnittet/formatet godt, og synes b/w arbeidet er bra. Som du selv sier har du to utbrente partier i fossen som trekker noe ned. Skaff deg et ND-filter for å kunne eksponere såpass lenge i dagslys. Tror jeg ville klonet bort greina øverst i fossen. Ser ut som fokus ligger på steinen i overkant av bildet, det skaper fin dybdefølelse, men samtidig synes jeg kanskje at den roter til komposisjonen noe.
Espen
Bodil Kristine F.
Fin sløring og dynamikk i deler av fossen.
Litt vel skarpe kontraster over det hele. Utbrenthet er nevnt..Dette er et utfordrende motiv mht lysforholdene.Kanskje HDR er løsningen..
Kunne også ønsket et element her som gir en pekepinn på størrelse/perspektiv.
Synes utsnittet er greitt.

Mvh Bo

Christian S.
Takker for kommentarer. Jeg er enig i det meste som sies. Jeg skal prøve å få fjernet griena som forkludrer det hele... :-)

Det ligger an til kjøpefest til uka... Jeg trenger et nytt filter...
Carsten A.
Fossebilder av denne typen er jo en gjenganger, og løsningen her er i og for seg grei (men heller ikke mer). Det som trekker mye ned er at omgivelsene knapt syns, de gror alt for mye igjen.

ND-filter må man gjerne bruke, men det løser ikke det som stort sett er problemet ved slike fossebilder: Lyset. Uansett ND-filter er diffust lys (overskyet vær, skygge, eller best straks før soloppgang eller straks etter solnedgang) påkrevet, for motivkontrasten er betydelig. Og i den typen lys som er nevnt er ND-filter stort sett overflødig, for i slikt lys holder det som regel med 100 el. 50 ISO. Nedblending til f/22 er som regel uønsket, diffraksjon ødelegger maksimal skarphet (men slikt har selvsagt ikke særlig betydning ved støttet frihåndsopptak). Fra støtt stativ er som regel f/11 det optimale av nevnte grunn.

Det som derimot er nødvendig er stativ samt at eksponeringen er godt tilpasset med sikte på detaljer såvel i det strømmende vannet som på (iallfall noe av) omgivelsene. Dette opptaket virker feileksponert (undereksponert) ut fra et slikt hensyn.

MVH CA
Christian S.
Hei Carsten.

Takk for innspillet! Jeg brukte ISO 50. Mener du at stativet ville tillatt meg å benytte tilsvarende lukkertid? Jeg ser ikke helt hvordan det skulle hindre utbrenning i sterkt dagslys? Det at skarpheten blir bedre med blender 11 er jeg enig i :-)

Jeg skal prøve meg på det samme juvet med stativ og blender 11, men det må bli en annen dag, da jeg tok det på påskeferie... Jeg tror den dagen må være en dag med tunge skyer eller i skumringen! Jeg kommer sterkere tilbake ;-)

Takk igjen for gode innspill!

Mvh C
Carsten A.
CS: "Mener du at stativet ville tillatt meg å benytte tilsvarende lukkertid?" Jeg skjønner ikke riktig hvilket innhold som er ment lagt i denne setningen. Opptaket her er imidlertid ikke skarpt, og roper på stativbruk istedet for støttet frihåndsopptak.

"Jeg ser ikke helt hvordan det skulle hindre utbrenning i sterkt dagslys?" - nei, og noe slikt har jeg heller ikke på noen måte antydet. Derimot er "sterkt dagslys" (iallfall om det ikke er skikkelig diffust) som regel ganske uegnet for denne typen motiv, med eller uten stativ.

He-he, her må fotografen gjør rett og skjell for det nærmest perfekte utstyret som tydeligvis står til disposisjon.

MVH CA
Christian S.
Hei Carsten

ja, da er vi skjønt enige! :-) Det må mer utstyr til, noe min kone ikke er spesielt enig i... Det er heldigvis en liten kostnad;i forhold til annet fotoutstyr! Heldigvis er det mer å gå på rent fototeknisk også!

Mvh Christian
Carsten A.
Jeg kan ikke skjønne at det skal noe mere utstyr til en eventuelt et stativ, men det har du antakelig alt.

MVH CA
Carsten A.
Jeg kan ikke skjønne at det skal noe mere utstyr til enn eventuelt et stativ, men det har du antakelig alt.

MVH CA
Christian S.
Stativ har jeg ikke selv, men har hatt et gjennom jobben. Jobbstativet har jeg ikke hatt med på ferie, dessverre.

Om du har noen gode tips til et stativ som kan holde litt tungt utstyr mottas det med takk.

-Mvh C
Carsten A.
Canon EOS 5D mark II med Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM er ikke det jeg vil kalle "tungt ustyr" og setter uansett ikke store krav til stativ.

På vises under "Stativ" tre stativtypen, "Benro Aluminium stativ A-157 m/kulehode(inkl. BH-00)", et "Manfrotto M190XPROB Stativ" og et "Benro Karbon stativ C-258 n6". Jeg bruker et Benro omtrent av siste typen til vesentlig tyngre saker enn det er snakk om her. Til de to siste kommer pris for passende hode.

MVH CA
Christian S.
Jeg bruker et 70 -200 f2.8 også. Jeg regner med at det er innafor for hva det siste stativet håndterer, og med god margin? Jeg regner med at du som tar mye bilder av natur har kraftigere tele enn det...

Jeg lurer på å kjøpe et kulehode. Har du noen favoritter?

-Mvh Christian
Carsten A.
Kulehoder har jeg ikke sansen for. Vurdér heller Wimberley Head eller Wimberley Sidekick (den siste om det gjelder noe litt lettere) - www.tripodhead.com

Fotovideo har forresten noen Benro-hoder som nesten ser ut som Wimberley-kloner, de ser bra ut og er mye billigere enn Wimberleys modeller - og noe lettere, ser det også ut som.

MVH CA
Christian S.
Tusen hjertelig!

Mvh Christian
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu