Full gass - eller fuglegass
Ingen nåde når svanefar forsvarer revir, kjerring og egg
Bildet inngår i albumet Fjærkledde fotomotiver - Vakre fugler. Frekke fugler. Støyende fugler. Intelligente fugler. Bare man ser etter.
Fotograf
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_400429} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (2)
Carsten A.
Karakteristisk vårmotiv, hvor svane utøver sin favorittsport, dvs. aktivt å oppsøke kanadagås med sikte på å mobbe denne. Forsåvidt OK formidlet her, også med det plask og den sprut som dette omtrent alltid fører med seg. "Ingen nåde når svanefar forsvarer revir, kjerring og egg" er vel så, men egentlig riktig bare når det gjelder reviret. Kanadagåsen er nok ikke interessert i noen svanekjerring og er faktisk overhodet ikke ute etter eggene. Derimot er det gode grunner til å anta at svanefar (denne og andre svanefedre) syns at dette rett og slett er passende og givende tidsfordriv. Man legger ofte merke til at svanefedre søker rundt på dammer og vann etter en stakkars gås, ofte meget langt fra egen hekkeplass, utelukkende i hensikt å lage ballade. Forsåvidt ikke helt ulikt den type ballade som enkelte deltakere på FOTOdotNO - med varierende begrunnelse og velutviklet sans for egen favorittsport - tydeligvis elsker å lage.

Men rent billedmessig blir dette etter min mening ikke så virkningsfullt. Først og fremst er flatefordelingen (utnyttelsen av billedflaten) ikke så god her, en alt for stor del av flaten opptas av sprut og plask mens man mangler rom for bevegelse forover og til venstre. Kappingen at svanens høyre vinge er ikke så heldig, men egentlig ikke den innvendingen som veier tyngst. Begge aktører beveger seg ut av bildet, og når det gjelder kanadagåsen svikter tydeligheten der litt vel mye, det er en ganske mørk fugl og derfor vanskelig å få frem et godt toneforløp samtidig med den helt lyse svanen. Litt ekstra arbeid med å få vist kanadagåsen på en bedre måte hadde nok hevet bildet endel. Til dette hører at tonegjengivelsen i svanens vinger også kunne vært bedre, dens vingefronter skjærer litt vel hardt i øynene.

Dette bildet ville etter min mening også kunne bli en god del hevet ut fra en rent billedmessig vurdering om ca. halvparten av bildet (høyre halvpart) ble skåret vekk, svanens vingefronter gjort noe mindre dominerende og de mørke mellomtonene i gåsekropp, vinger, hals etc. ble løftet en god del. Akkurat det siste har jeg sjekket med bildet i PS, så det skal være mulig. En liten ekstra selektiv oppskarping på gåsen tar også detaljene der frem på en mer tydelig måte.

MVH CA
Ann F.
Takk for grundig gjennomgang, Carsten, og beklager sen tilbakemelding til deg.
Jeg har lest den for lenge siden . . .

/Ann
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu