Ankomst
Blomster/svevefluen Episyrphus balteatus ankommer til matfatet. I likhet med bilde nr. 479447 og bilde nr. 478103 er også dette i første rekke laget som illustrasjon/eksempelbilde for en artikkelserie om nærfoto/makro som jeg arbeider med.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetBrennvidde: 65mmmm. Lukkerhastighet: 1/640s.

    Teknisk beskrivelse: Opptak i 1:1 med Canon MP-E65. Objektivet må fokuseres "manuelt" ved å sette kamera i avstand som gir fokus. Nominelt f/5.6, effektivt ca. f/11 (jfr. 1:1). ISO 800.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1169
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_418555} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Jan O Ø.
Hei.
Jeg må jo si at dette bildet er veldig og imponerende skarpt.
Så det tekniske er det ikke noe i veien med.
Plasseringen av elementene i bildet er også bra.
Når det er sagt så blir dette for meg et bilde i den store mengden.
Savner særpreg og orginalitet.
Mvh Jan O.
Ivan H.
Hei Carsten,

Det som bemerker meg er flua, detaljrik og klar.
Har erfart at det ikke er lett å ta denne i flukt, selv om den står i ro i luften. Litt usikker på hvordan det var å bruke dette objektivet i denne situasjonen (har bare prøvd den i butikken).
Ikke noe å si på det tekniske.

Når det gjelder komposisjon så er jeg litt usikker. Sitter igjen med at jeg ville hatt litt mer luft bak flua, men usikker på hvordan det blir i forhold til blomen, da du har tatt med hele. Hva tror du om det?

Mvh
Ivan

Carsten A.
Det meget spesialiserte makro objektivet MP-E65 mm f/2.8 er ganske vrient i bruk (dette er et låneobjektiv). Det krever endel øvelse (prøving og feiling) mht. til hvordan det kan brukes på frihånd. I felten er opptak fra trebenssstativ nærmest håpløst. Monopod er litt lettere - men også det setter klare begrensninger. Optisk er dette en meget overbevisende sak, både hva angår detaljgjengivelse ("skarphet"), kontrast og renhet i farge- og tonegjengivelsen.

Nå det gjelder å velge blenderverdi er dette objektivet ganske så contra-intuitivt. Åpningsforholdet (det beste) er angitt til f/2.8. Har man bare objektivet å forholde seg til kan det ta litt tid før man blir klar over at også for dette objektivet er åpningsforholdet angitt for fokus på uendelig (skal være selvsagt, men når fokus på uendelig er fysisk umulig, så kan den innsikten sitte litt langt inne hos mange, herunder undertegnete).

Det faktiske åpningsforholdet (effektiv blenderverdi) stiller seg slik (første kolonne er nominell el. innstilt blenderverdi, siste er effektivt åpningsforhold):

2,8 ved (1:1) = 5,6
2,8 ved (2:1) = 8,4
2,8 ved (3:1) = 11,2
2,8 ved (4:1) = 14,0
2,8 ved (5:1) = 16,8

MVH CA
Ivan H.
Interessant lesning om objektivet. Har vært nysgjerrig på det en god stund, men har ikke fått prøvd det nok til at jeg har bestemt meg for noe, fra eller til.
Det jeg lurer litt på er hva nærgrensen er, for eks under dette opptaket?

Jeg har en del opptak med en snudd 50mm frempå mitt macro-objektiv (sigma 105mm f/2.8), og da blir nærgrensen meget snever. Tror det hadde vært nærmest umulig å ta bilde av en blomsterflue med den teknikken.

Litt tilbake til bildet, er du fornøyd med komposisjonen slik den er nå? Eller vil du forandre den noe før publisering av artikkelserien?

En annen ting, har du overeksponert noe under opptaket? siden du har valgt ISO800 og at det ser ut som solen var fremme under opptaket.

Mvh
Ivan
Carsten A.
Tekniske spesifikasjoner for MP-E65mm f/2.8 1-5X Macro Photo finnes her:

http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/ma...8_1_5.html

Objektivet (ca. 10 cm. langt) og kamerahuset (ca. 5 cm.) opptar det meste av nærgrensen (avstanden mellom bakre og fremre fokusplan). Objektivets filterfatning er vel omtrent 50mm (? har ikke målt nøyaktig) fra fremre fokusplan (motivets fokusplan) ved opptak i 1:1.

Jeg har lagt ut bildet slik jeg vil ha det, det er min vanlige praksis.

"... overeksponert noe under opptaket?"

Nei, litt merkelig spørsmål, bildet bærer da ikke preg av utbrente lyse partier? Noe diffus sol under opptaket, f/11 er en temmelig gitt størrelse ved opptak i 1:1, og tilstrekkelig lukkertid likeså (her 1/640s), da gir ISO-verdien seg egentlig automatisk.

MVH CA
Avsluttet .
Ang. det tekniske, så er arbeidsavstanden oppgitt til 101 mm. ved 1x. Deretter synker den raskt til 63 mm. ved 2x og ender opp ved 41 mm. ved 5x.

Syns bildet er tatt i et fint øyeblikk. Hvis artikkelserien er ment for Naturfotografen, ser jeg fram til å lese den.

Inge
Carsten A.
Jeg oppga feil, avstand fra fremste del av objektiv til fremre fokusplan er utvilsomt ca. 10cm. v. 1:1. Dette er imidlertid ikke det som kalles arbeidsavstand, som er avstanden fra bakre fokusplan til fremre fokusplan. Men den første avstanden er kanskje den som har størst betydning nå det gjelder lettskremte insekter - noe Episyrphus balteatus ikke er.

Det kan bli aktuelt med publisering mer enn ett sted, Naturfotografens fremstid er jo under heftig diskusjon for tiden.

MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu