Fullmåne 19.03.2003 - 2300
Har skrapt sammen litt penger og fått kjøpt meg ei telelinse. Da må jo den prøves.....Kanskje ikke det beste motivet for å teste linsa, men litt gøy var det å se hvor nærme jeg kom. Her har jeg i tillegg brukt 2 x telekonverter, så brennvidden blir vel et sted mellom 1200-1300 mm.
Utstyr
  • Canon EOS D30
  • Tokina AT-X 80-400 f/ 4.5-5.6
  • Brennvidde1300mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/40s
  • FilmtypeRAW
  • Nei
  • AnnetStativ, snorutløser, telekonverter.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger1158
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_46005} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (18)
Jeanette L.
Kult!!
Syns bildet var fint, jeg. Enkelt og greit, ikke masse dilldall!Fint utsnitt.
Jeanette:-)
Reidun G.
Oi, dette ble bra.
Hva slags telekonverter har du ?, jeg har en Canon men den tror jeg ikke ville fungert på linsen din ?
Reidun
Øyvind A.
Ganske bra fullmånebilde. Fint eksponert, men ikke helt super-skarpt, slik månebilder helst bør være. Lykke til med linsa!
mvh Øyvind
Avsluttet .
Du har fått fram uvanlig mange fargenyanser i månen her, bra bilde !
Jonas L.
Absolutt av de bedre ''måneportrettene'' dette her.
Fint opptak!
mvh JL
Avsluttet .
wow...
Tone H.
Føler at jeg kan stikke hånden inn i datamaskinen å ta ut månen. Stilig bilde. *vil ha månen i stua*

-Tone-
Lars Erik N.
Reidun: Jeg har brukt en Soligor 2x Teleconverter. Kvaliteten på det kjenner jeg ikke til. Fikk den sammen med linsa. Bildet her er justert rimelig mye i PS. (levels/Curves/color). Med 2x converter fikk månen et grønnskjær på høyre side. Sikker pga. kjiip kvalitet.
- Lars
Torbjørn L.
Dette var bra !

:-)

mvh

Torbjørn
Anne-Cecilie Wendelborg H.
Meget bra og detaljert :-)
Carsten A.
Bra månebilde, ikke minst med det aktuelle utstyret. Litt uskarpt - kan ha sammenheng med optikken, samt trolig også eksp.tid på 1/40s. Det er faktisk klart i lengste laget - månen beveger seg ganske fort. 1/250s er å anbefale.

Ellers er og blir 400mm brennvidde med 2x converter = 800mm brennvidde. Billedvinkelen svarer imidlertid til 1200 mm brennvidde, om dette er hele utsnittet.
MVH CA
Lars Erik N.
Takk for tilbakemeldinger folkens.

CA: Tror nok også at 1/40 er litt for lenge. Merket det da jeg så på alle bildene i etterkant. Da så man tydelig hvor fort den egentlig beveger seg. Men så har jeg lest at på ''billig'' optikk så må man blende ned for å få greit resultat, og da fikk ikke jeg raskere lukker enn dette (2x converteren stjeler vel noen blenderverdier også).

Dette med mm skjønner jeg fremdels ikke noe av. 800*1,6 = 1280 mm. Blir ikke det brennvidden da? eller er det 800 mm med litt forstørrelse vi snakker om???
- Lars
Carsten A.
Brennvidde er optikkens forkuseringsavstand (på uendelig). Brennvidden er den samme enten du har en stor eller liten bit film i fokusplanet, eller en stor eller liten brikke der.

Dersom du setter din Tamron med max brenvidde på 400mm på en vanling filmbasert SLR, vil ingen falle på å si at brennvidden er noe annet enn 400mm. Setter du på en 2x converter. blir brennvidden 2x400=800mm. Og i kombinasjon med en 2x converter er objektivets åpningsforhold endret med 2x=2 blendertrinn. Setter du så denne kombinasjonen på din D30, er dette fortsatt fysisk helt uendret, brennvidden er fortsatt 800mm. Men med D30 (eller Canon D60, Nikons D1*-serie) utnytter du en mindre del av bildet, nærmere bestemt ca. 1/2-part av det du får med en vanlig SLR og filmformat 24x36mm.

Dermed har du altså en bildevinkel som gir samme utsnitt som om du hadde beskåret et dias på 24x36mm til ca. 15x24mm.
MVH CA
Lars Erik N.
Aha...nå begynner jeg å skjønne her. Brennvidden er den samme, mens det er egentlig bare bildevinkelen som er endret. Takk for den informasjonen.
- Lars
Carsten A.
Etter nærmere ettertanke er jeg blitt temmelig sikker på at 1/40s eksp.tid ikke skal spille noe særlig rolle, om noen overhodet, for å få så skarpt bilde av månen som ditt utstyr kan gi. Saht med andre ord, på 1/40s beveger ikke månen seg ikke mer enn at det ligger innenfor den uskarphet som din optiske kombinasjon mv. gir.

Det som antakelig teller mest er :

1) den optiske kvaliteten på kombinasjonen zoom-telekonverter (alltid noe suspekt),

2) om stativet har vært fjellstøtt,

3) samt (meget viktig!) at speil (og ect. kukker) ikke gir vibrasjoner. Kan du låse speilet i øvre stilling og vente 10-20 sekunder før eksponering (selvutløser) er antakelig mye vunnet - da er det bare optikken som setter grensen.
MVH CA
Carsten A.
Så skulle det vært ''(og evt. lukker)'' ikke det som står!
MVH CA
Lars Erik N.
Takk for tipsene CA. Jeg skal teste dette neste gang månen viser seg fra sin beste side. Må nok lese bruksanvisningen for å finne ut hvordan jeg låser speilet, men skal nok klare det og.
- Lars
Frank K.
Fantastisk skarpt månebilde! Gjorde noen forsøk med 300mm og 2x converter, begge av LAV optisk kvalitet, uten å oppnå noe i nærheten av det du har gjort her.. Les forøvrig diskusjon http://foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraad.cgi?id=128490 om beregning av brennvidde og lukkertid fro månefoto. Sier ikke at du trenger det etter et så bra resultat som her, men den er interessant...
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu