Orrhane på leik. v#2
Mitt første Orrhane-bilde.
Helt greit bilde selv om det tekniske ikke er av beste klasse, (øver og øver så tips mottas med takk) Det viktigste her var å se hvordan fuglene oppførte seg og hvor sky den er. Nå spilte denne helt alene og bare noen små minutter foran gapahuken før den forsvant opp i fura lenger inn på myra.
Bildet inngår i albumet Fugler - Bilder av fugler
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2010-05-01 20:04:19
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2010-05-05 22:12:28
    Versjon #3
Utstyr
  • Canon EOS 7D
  • Canon EF 70-200mm f/2,8L IS USM
  • Brennvidde280mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/100s
  • Nei
  • AnnetStativ
    Gapahuk
    Extender 1,4x II
    ISO 250
    Grålysninga kl 06:30
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger99
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_464541} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (11)
Avsluttet .

Jaja, du har den værtfall på brikka.
Men opplevelsen er viktigst.
Borgar Engeland H.

Spennende med orreleik! Store deler av fuglen er desverre undereksponert og detaljer kommer ikke frem på bildet. Når du skal ta bilde av en liten mørk ting på lys bakgrunn, er faren stor for at kameraet gir en gjennomsnittseksponerering på bagrunn av alt lyset som snøen i dette tilfellet reflekterer. Det er forklaringen på at fuglen er undereksponert. Når man er klar over dette, lar dette seg lett løse på flere måter. Feks med eksponeringskompensasjon. Still den opp ett eller to trinn i dette tilfellet.
Problemet kunne også vært løst om du hadde valgt "Sentrumsdominert" lysmåling og så plassert den mørke fuglen midt i søkeren. Du kan jo forandre komposisjonen i bildebehandlingen etterpå.
Håvard F.

Gratulerer med orrhane på brikka. Synes det Borgar sier var vettugt.
Mvh
Håvard
Svein O.

Takk for konstruktiv kritikk og gode tenkniske råd Borgar, enig der jeg også.. slik en lærer. Opplevelsen var nok viktigst for meg denne gangen. Skal ut og forsøke igjen snart.
Jan- Erik og Håvard, takk for at dere tok turen innom Orrhanen min og la igjen en kommentar. Setter alltid pris på deres syn på mine bilder:)
jarl kjetil j.

Hei!

Orreleik er morsomt og spennende. Du har fått den på brikka og Borgar kommer jo med gode råd. Skal imidlertid være klar over at det ikke er enkelt selv om en + kompenserer og bruker spot eller sentrumsdominert lysmåling. Fuglen er såpass mørk i forhold til omgivelsene og det er svært vanskelig å få frem alle detaljer uten at snøen brenner kraftig ut i slikt lys du har her. Dette kan føre til at bildet mister mye farge/kontrast (kan selvfølgelig korrigeres i bildebehandling). Du får bruke skjerm og histogram aktivt mens du fotograferer og prøve deg frem. Det beste er jo når en har lyset med seg og får hjelp tilå lyse opp fjærdrakta. Lykke til!

jarl kjetil
Kjell Ivar Ø.

Bare og stå på Svein, bruk histogrammet prøv
og eksponere rett. Synest og sjå bildet har
bevegelses uskarphet også selv om du opplyser
bruk av stativ. Moro er det i allefall.
mvh Kjell Ivar
Svein O.

Hei Jarl Kjetil og Kjell Ivar. Takk for at dere tar dere tid til gode råd. Tar de med meg videre. Overskyet vær med "flatt lys" denne morgenen, og jeg satt nok ikke optimalt i gapahuken. Har brukt statv ja, et eldre 3 bens, men har mistet snorutløseren min, så det er nok litt bevgelse ja. Kunne kanskje brukt bildestabilisatoren i tillegg. Det jeg har av erfaring med bruk av Extender 1,4x eller 2,0x er heller dårlig sammen med 70-200 f/2,8L IS USM til Canon.
Jeg gir meg ikke før jeg får det til, og har det moro mens veien blir til.
Igjen, Takk for gode råd til alle.
Duy P.

Hei Svein !
Liker "jeg gir meg ikke før jeg får det til".
Mye gode råd blitt nevnt av gutta over.

For meg sjekker jeg alltid histogram før jeg fyrer løs,samt lærer meg å kjenne kamera iht histogrammet, derfor vil det gi meg et utgangspunkt å jobbe med når jeg er på feltet.

2x har jeg dårlig erfaring med, men 1,4X burde fungerer ypperlig (selv litt treig fokus på flukt)

Uansett opplevelsen er bare herlig og naturen er bare skjønn. Lys er hovedtema får å oppnå optimal kvalitet som du var uheldig med her. Lykkes til og står på.

mvh duy
Svein O.

Takk for innspillet ditt DP. Har ikke noe særlig god opplevelse med Extender EF 1,4x II fra Canon. Får mye støy og uskarpe bilder med det, kanskje jeg må forsøke med "åpent speil" og snorutløser?
Ole Arne S.

Hei Svein og gratulerer med orreleik bildene..
Mange klokke ord over her som du kan ta med deg, selv bruker jeg aktivt "historiegramet" og justerer ut i fra det...
Ta hele tiden noen prøve skudd og se, samt lysmål både skygge og de lyse partiene og juster ut i fra det..
Tar du samtidig i RAW, så berger du godt..
Prøv, som her på en orreleik og ligg på grensa til utbrenthet på snøen..
Da kan man i etterbehandlingen både hente detaljer fra de lyse og mørke områdene..

Støy kommer Ved sterk undereksponering, spesielt når du da prøver og lyse kraftig opp områdene..
Så prøv hele tiden med litt overeksponering så ungår man dette..

Ekstender x1,4 fungerer utmerket på alle mine objektiver, og da ved bruk av senter fokus punktet på kameraet..


mvh Ole Arne
Svein O.

Takk til deg også Ole Arne. Gode innspill som jeg tar med meg videre. Som nevnt er dette først bilde jeg har gjort av Orrhane så primært har det vært en øvelse i feltarbeid. Skyter alltid i RAW og bruker Lightroom til bildebehandling. Prøver også å huske på histogrammet for justeringer av blender/lukker. Bilde her er vel tatt på blenderpri.(AV)tror jeg.
Kunne kanskje økt ISO verdien her til 5-800 for raskere lukkertid. Den burde vel egentlig vært på min. 1/320 sek, jmrf.brennvidden??
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu