Bursdagsbarnet
Bilde tatt i all hast av en glad, men vill jente.
Bildet inngår i albumet Portretter -
Utstyr
  • D700
  • Nikon 85/1,4
  • Brennvidde85mmmm
  • Blenderf/1.8
  • Nei
  • AnnetISO 1600
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriPortrett
  • Lastet opp
  • Visninger97
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_503020} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (2)
Avsluttet .
Jeg ser et bilde av ei jente jeg tolker har bursdag, ettersom hun har en kake foran seg og ser svært blid og tilfreds ut. Historien virker klar. Smilet og blikket på jenta synes jeg er herlig, og skaper skikkelig glad-stemning til bildet.

Komposisjonen synes harmonisk, og domineres av jentas hode og kaka som de klare hovedelementene. Hodet og kaka skiller seg også ut som de eneste elementene som har lysere toner, mens resten av bildet domineres av mørkere toner. Dette bidrar til å fremheve hovedelementene. Stor blender gir kort dybdeskarphet og fokuset er på jentas ansikt, mens øvrige elementer er ute av fokus. Dette skaper behagelig bakgrunnsuskarphet. At kaka som et dominerende element er ute av fokus er jeg mer usikker på. Kanskje kunne denne vært plassert nærmere jenta? De tre lysende elementene på kaka synes jeg tiltrekker seg litt for mye oppmerksomhet, og kan kanskje vurderes å klones bort. Mens jeg er inne på flisespikkestadiet, skulle jeg nok også ønske at kakespaden var fjernet. Det er åpenbart at det er ei kake også uten denne, og den tiltrekker seg også litt oppmerksomhet.

Høydeformat fungerer fint her, og jentas hode til venstre balanserer fint med kaka til høyre. Jeg ville vurdert et kutt i bunn opp til nederste hvite del av kaka. Da blir jentas hode relativt sett plassert en tanke nærmere senter, og på den måten fremhevet positivt synes jeg. Et kutt rett over kakespaden ville gitt et litt annet bilde, og ytterligere fremhevet jenta. Synes også dette kan fungere som et tredje alternativ. (Orginalen fungerer også fint, for all del)

Jeg synes ikke svart/hvitt konverteringen er optimal, og bildet er etter min smak litt for grått, og inneholder for få høylys. Å justere høylysene litt "til venstre" med Levels i Photoshop synes jeg hjalp. Jeg synes også at huden kunne vært i en tanke lysere tone. Vet ikke hvordan du har foretatt konverteringen, og jeg ser at du selv skriver at du er fersk med svart/hvitt. Jeg synes Photoshop Element sin "convert to black & white" er en fin funksjon, som i tillegg til noen standardalternativer enkelt lar deg justere de forskjellige fargekanalene, og på den måten f.eks. fremheve hudtoner. (Du kan gjøre dette i Lightroom også, men jeg liker Photoshop best til sånn detaljfikling).
Forøvrig teknisk synes dette fint. Den lille antydningen til bildestøy synes jeg ikke er skjemmende. Fokus sitter som et skudd. At skyggene på kjolen og kaka er gjengrodde (svarte) synes jeg fungerer fint, og savner ingen detaljer her.

Alt i alt liker jeg bildet godt, med god steming og harmonisk estetikk! Kanskje kan det heves ytterligere gjennom litt annet svart/hvitt-arbeid?

Mvh Jens :-)
Arne Henning G.
Takk for lang og grundig vurdering! Veldig konstruktivt og gull verdt for meg. Er enige i dine forslag til kutt, kloning mm. Dette er mitt førsteutkast, men står fast når det gjelder digitalt etterarbeid. Skal se om jeg ikke får testet ut noen av tipsene med tanke på svarthvitt jobbinga i PS.

Ellers prøvde jeg å ta noen bilder til i denne situasjonen. Tenne lysene en gang til osv. Men min erfaring med å ta bilder av mennesker er at veldig ofte så er det et av de aller første bildene som er bra med tanke på energi. Man kan fortsette og fortsette og knipse, men energien hos den/de man tar bilde av er borte. Så også i dette tilfelle. Tok noen bilder hvor det kanskje var bedre skarphet på både kake og ansikt, og med fyr på lysene, men ansiktet hadde ikke samme liv.


Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu