Gammalt kvernhus
Slike kunne det vera mange av langs bekkjer og elvar før i tida. No er nok dei fleste borte, men endå står det eit og anna og strittar imot forfallet, som dette, kalla "Larsakvernhuset".
Likte ikkje det vesle asketreet som står i front, men slik er det når naturen tar landskapet tilbake.
Utstyr
  • Olympus E 620
  • Zuiko 14-42
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger64
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_509079} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (5)
Lars Ivarson F.

flott gammalt kvennjhus med steintak og der åsane kvennsteinane kviler på, stikk ut gjennom veggen..grei kameravinkel og godt snitta..trur kanskje eg ville ha dempa høglysa ørlite..gromt
Willy K.

Så flott kulturminne du har tatt bilde av her! Vinkelen gir fin anledning til å studere byggemåte, og det historiske suset anledning til å se for seg aktiviteten her i gammel tid. Fint bilde, og godt det er med litt av bekken i bakgrunnen. Jeg lurer på hvor dette er og hvor gammelt det er?
Roar K.

Ja, hadde det fulgt penger med ei fredning så kunne det kanskje vært en del slike langs bekker og elver som du nevner. Men det gjør det ikke og ikke har visst riksantikvaren oppdaga de små gamle kvennhusa heller. Ofte har fredninger faktisk startet forfallet i og med at det gjerne følger en masse restriksjoner med, men ingen penger og da bygger folk nytt og lar det gamle stå der som offer for vær og vind og forfalle hvilket faktisk var riksantikvaren som freda huset sin skyld.

Men la oss nå holde oss til bildet Underteksten pirka bare borti litt som har irritert meg.
Bildet er kanskje tatt seinhøstes for barfrosten kom. Fint utsnitt med god vinkel. God skarphet som bringer fram alle detaljene og sprekkene i det gamle laftetømmeret. Huset kommer godt fram mot den nakne lauvskogen bakom. Jeg liker godt at du har beholdt livet i det vesle vannfallet og ikke falt for softing med lang lukkertid. Litt liv framstår også i kvennhusets tak som ser ut til å vitne om vedlikehold her da de fleste hellene ser ut til å være av nyere dato mens et par bærer preg av å være av eldre årgang.

Roar
Solvår B.

Jeg henger meg på Roars grundige kommentar. Det er så vakkert med gammelt treverk som er preget av vær og vind.
: ) Solvår
Arve E K.

Hei, og takk for fine kommentarar.
Kvernhuset står i Hardanger, nærmare bestemt i Strandebarm i Kvam kommune. Kor gammalt det er veit eg ikkje, men kan tippa ca 150 år. Langs denne bekken eller elva stod det opphaveleg 3 kvernhus og 1 vassdriven gardssag som høyrde til garden eg kjem frå, no er det berre dette eine kvernhuset att. Lenger nede i same vassdraget stod det også 4 kvernhus og 1 gardssag tilhøyrande andre gardar.
Som Roar sitt skarpe auga fekk med seg, så vart deler av taket restaurert for 10-15 år sidan, difor er ein del av hellene utan mose. (Han har og heilt rett i at det ofte er like greit å ikkje kopla riksantikvar o.a. inn ved restaurering, då det føl alt for mange restriksjonar med pengane.)
Ser ein nøye etter, så ser ein at det stikk fram bordkledning både på venstre og høgre hjørne. Dette var heilt vanleg å bordkle dei to sidene som vender mot bekken/fossen for å beskytta desse, dei to sidene som vende bort frå bekken kunne vere opne og luftige. Forfedrane våre visste kva dei gjorde, og dei sløsa heller ikkje med materialane!
Bilde er teke 25. april, då er naturen nokså bleik og lyset kan vere skarpt.Men det finst sikkert triks for å takla dette også. Eg vil prøva ta eit nytt bilde til våren når naturen har teke grønfargen på.
Arve
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu