Brahma tempel i syd Goa +3V
Dette tempelet ligger på en høyde slik de hinduiske templer av litt betydning ofte gjør. Den samme skikken ble jo ofte fulgt når det gjaldt kirker i Europa tidligere fordi det var liksaom midtpunktet.
Jeg var litt overasket over å finne et tempel til Brahmas ære i Goa.
I hinduismen finnes tre store Guder og det er Brahma som er skaperen, Vishnu som er vedlikeholderen og sist, men ikke minst Shiva som er ødeleggeren og kanskje den mest populære av de tre. Shiva blir ofte fremstilt med pupper og seks armer. Han er også dansens gud. Det Shiva ødelegger bygger Brahma, skaperen opp igjen. Men i det senere har Brahma kommet mer og mer i bakleksa mens Shiva og Vishnu er de som ofte tilbes. Vishnu er vedlikeholderen. Gudene i hinduismen er svært ofte både han og hunkjønn jfr. Shiva med pupper hvilket også skal symbolisere fruktbarheten. Brahma kalles også den formløse. Det finnes et symbol som ser ut som en liten søyle med avrundet topp og den kan både sees som fallos symbol og rett og slett som at Gud har ingen form.
Jeg var også ifjor bortom dette tempelet og fotograferte ute for jeg trodde at det ikke var tillatt å ta bilder inne. Men kjerringa og dattera hennes gikk inn og donerte noen rupis og fikk fotografere. Derfor dro jeg oppom der på turen sydover og av med sandalene og en hundrelapp i hånda entret jeg tempelet. Jeg møtte en prest eller munk eller hva han nå var som dere ser på utsiden av tempelet i originalen. Det var av ham jeg fikk vite at dette var et Brahma tempel. Navnet fikk jeg ikke tak i for han snakket bare Hindi og Mahrati og der er jeg tom.
Det var ikke helt lett å fotografere inne for lyset kom inn både gjennom døra og vinduer. Brahma sitter i et glassmonter så der ble det problem med refleks og utbrenninger. Derfor bare et noenlunde bilde tatt skrått fra siden gjennom glasset. Rundt dette området der man ser Brahma og et område innenfor der bare prestene slipper inn er det en korridor. Her går man alltid fra venstre og følger rundt. Dette er likt for alle hindutempler - også avarter i utkanten av hinduismen som f.eks. Jain som man kan kjenne igjen ved at det er en liten lyseblå elefant på hver side av inngangen til tempelet.
Tilbake til korridoren der man går fra venstre mot høyre så er det ofte at man kan se et spor i veggen fordi mange setter en finger på veggen og trekker den etter seg. Jeg så ingen slike plasser her, men i de fleste templer finnes det bestemte bønneplasser og der kan man se veggen er slitt fordi mange legger hodet inn mot veggen her når de ber. Da jeg første gang i 1972 gikk denne runden i et Jain tempel fulgte jeg runden slik man følger runden på en bane og følgelig motsatt av det jeg skulle og ble sett ganske så rart på, men ikke tilsnakket og fortalt at jeg gikk feil. Det fikk jeg vite senere.
Tok også denne gang flere bilder av andre ting som tilhører tempelet ute så fortsettelse følger imorra.

http://pbase.com/kneppen
Originalen OK, men de inne kanskje ikke helt bra.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2011-02-16 07:05:09
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2011-02-16 07:05:40
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2011-02-16 07:06:15
    Versjon #4
Utstyr
  • Canon EOS 40D
  • Sigma 18-200mm F3,5-6,3 DC OS
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetBildene er tatt for frihånd. Ingen blitz inne, økte bare ISO.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_512520} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Avsluttet .

Vakkert Roar..liker slike bygninger om miljøer som du viser her.. Flotte farger og dine rammer passer fint til!
Mvh
Tove
Solvår B.

Flott dokumentasjon. Fargesterke bilder som sammen med din undervisning i religionshistorie, viser mange flotte detaljer, og som har lært meg mye nytt i dag.
Nå ser jeg at du er "halvt indisk". Selvfølgelig er du påvirket av alle dine år i Goa. Det er nok der du har fått smaken på alle de sterke fargene.
: ) Solvår
Venche J.

Nydelig arkitektur med mange og flotte detaljer å studere.
Takk for den informative teksten.
Godt jobbet av deg Roar. Jeg følger med på fortsettelsen.
Venche.
Kirsten H.

Flott bygning, men denne gangen har jeg lyst til å komme med et råd til deg. Arkitekten har tenkt nøye på symmetrien i bygningen. Den får man bare se hvis man står nøyaktig i front av inngangspartiet. Jeg har undervist i arkitektur i mange år og brukt tusenvis av innkjøpte lysbilder. Oversiktsbildene var alltid tatt rett forfra, detaljer hadde en annen kameravinkel. Jeg mener ikke å være belærende, men det er jo noe å tenke på når man skal fotografere store bygninger.
mvh Kirsten
Heidi N.

Interessant lesning, igjen, og jeg ser frem til fortsettelsen.
Teknisk er originalen fin, hvor du har valgt et fint utsnitt og skarphet og farge er bra.
Bildene innendørs er greie, men ser at gjenskinn er et problem på grunn av de blanke flatene.
Heidi
Harald N.

Intressan og flott serie Roar. Eg kan bare slutte meg til alle gode kommentarar her.

Mvh Harald
Lars Ivarson F.

flott serie og god tekst, som gjev oss ei fin innføring i hinduisme..vart overraska kor ryddigt og stilig dette tempelet er..flotters
Roar K.

Her kan jeg nok være enig med Kirsten hvis man vil vise arkitekturen fra sin beste side som arkitektur.
Nå er det ingen rein åpen plass utenfor bildekanten til høyre. Det er en byggeplass. Til venstre en mase rot. Tror jeg forsøkte rett forfra, men forkastet det. En annen ting er at fotomessig kan rett forfra og symmetrisk lett blir kjedelig mens det til gjengjeld viser det fagmessig arkitektoniske. Derfor forsøker jeg alltid å finne en annen innfallsvinkel hvis jeg ikke skal ta et utsnitt av et byggverk og bruke elementene til å bygge opp bildet. I mine bilder får bare en sjelden gang symmetrien lov til å dominere.
En annen ting er at i India er det ofte en masse rot og rusk og rask strødd rundt hvilket også her. Derfor så stramt beskåret. I India er det mye flott arkitektur, men ofte ser man det ikke fordi bygningene ligger tett opptil hverandre uten den luft som trengs for å gi det arkitektoniske utfoldelse. Ser bare i mitt nabolag hvor flotte hus ligger bare 1 meter frahverandre og man dermed ser ut av vinduet og rett i naboens vegg.Jeg ser masse flott arkitektur i India som dessverre aldri kommer til sin rett hvilket kan sies å være helligbrøde overfor arkitekten som har brukt tid å kløkt på å skape et flott byggverk.
Takker så mye for kommentarer så langt.

Roar
Maria E.

Flott og interessant serie som i tilleg lærer oss mye om induismen...

Mvh. Maria
Bent S.

Flott dokumentert seri med god tekst under.

vh
Bent
Frode L.

Hei.

En flott serie med mange detaljer å studere.
Flott arkitektur, med veldig fin og lærerik undertekst.

Frode.
Ottar P.

Veldig fine bilder av en fantastisk flott
arkitektur, her sitter alt som det skal i
mine øyne. Orginalen er min favoritt!
Trond W.

Det er noen artige byggninger de har disse inderene :) Flott serie!

Trond
Avsluttet .

flott serie av tempelet,morsomt å se det fra innsiden.fine farger og detaljer og ikke minst lærerik undertekst.

mvh Øyvind
tor åge s.

Et veldig innterresant bidrag fra deg her Roar... En vakker serie som kler din favorittramme....


mvh totto
Avsluttet .

Ja jeg er kongen på haugen jeg også:)
Kjekt at du viser oss dette. Liker slikt. Nydelig byggverk og veldig bra kvalitet på alle bildene dine Roar.
Ja jeg må medgi at jeg liker v1 veldig godt, herlige detaljer du har fått frem utvendig i godt lys, meget meget bra. Kanter og linjer er også vel behandlet, og gir blaffen i den enslige gatelykta i høyresiden som heller ørlite.
Alt det andre er perfekt, og for en detaljstudie, også bildene inne.
Takk for at du deler dette med oss.
Rammen for du ha for deg sjøl:) Har jo blitt ditt varemerke hehe.
mvh arild
Dirk R.

veldig interessant tekst og serie, originalen er topp!
hilsen dirk
Lisbeth S.

Flott dokumentert serie med intressant tekst til,
Rammene passer godt til din stil her.
mvh Lisbeth
Roar K.

Takker så mye for alle de positive kommentarene.

Roar
Håvard F.

Spennende lesning når du kommer med så mye facts. Bildet er også flott, og sammen med de andre skaper det en god serie.
Flott Roar
mvh
Håvard
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu