Elin 27.02.2011
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetOpptak med ISO 6400 i ekstremt diffust lys med lånt EOS 5D Mk.II
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger555
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_515290} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (11)
Lars Ivarson F.

fint lysset med god hudfarge..likte fokusen og snittet også..flotters
Ottar P.

Fint bilde av en vakker modell.
fin fokus og flotte farger!
Solvår B.

Et flott portrett av en vakker modell. Fin blikkontakt. Naturlige farger.
: ) Solvår
Lars-Anders M.

Bra portrett av denne modellen.
Bra positur.
mvh
LAM
Svein O.

Du mestrer høy ISO på en fantastisk måte, og etterbehandlingen er kanskje noe av hemligheten i tillegg til korrekt eksponering.
Ellers er blide også ett flott portrett i fint naturlig lys (lys fra vindu kanskje?).
(prøver å lære meg noe av hemligheten, men det er ikke lett:)
Takk for titten
Svein.
Arne J.

God kontakt med modellen, fin plassering i bildet, veldig fine og samstemte varmbrune toner - her stemmer det meste!
Helge H.

Imponerende med tanke på høy ISO...

Mvh
Helge
Carsten A.

Takk for kommentarer.

Svein Omdahl: Ingen hemmeligheter her. Lyset er fra et (relativt sett) meget stort vindu mot snelandskap, dessuten var dette vinduet trukket for med tynne, lyse gardiner. Vinduet dekker langveggen i et forholdsvis lite rom (Elins eget) med mange lyse flater, dermed var det altså ekstremt diffust lys. For ca. 100mm brennvidde passet f/5.6 ganske godt. Da måtte jeg imidlertid opp i ISO 6400 for å få passende kort lukkertid - her 1/60s. Forholdet er nemlig at jeg alltid forsøker å holde en samtale igang med en portrettmodell, slik at ansikt og blikk ikke blir livløst. Da kan eksponeringstiden ikke være for lang, øye og munn kan da selvsagt være i bevegelse.

Akkurat når det gjelder Elin går slike fotosesjoner meget lett (hun er mitt eldste barnebarn), ettersom vi kjenner hverandre godt og er meget gode venner. Særlig viktig er det nok at hun og jeg opp gjennom årene har laget nærmest utallige bilder sammen. Dermed vet hun meget godt hva som ventes av henne som modell og er vant til det meste som en modell må ta hensyn til ved fotografering. Akkurat denne fotograferingen ble avtalt tre -3- timer i forveien, slik at hun fikk tid til å ordne med det jenter vil ordne med når de vil ta seg ut på beste måte (og det tar T I I I I D!). Dermed fikk fotografen god anledning til noen prøveeksponeringer, vurdering av sted og vinkel, samt også tid til å følge med på søndagens VM-langrenn sammen med modellens yngre bror før modellen var ferdig og fotograferingen kunne komme igang.

Rimelig god planlegging er viktig. 5D Mk.II hadde jeg for min del aldri brukt før, så prøveeksponeringer for å få en viss peiling på hvordan kameraet håndterte såpass høy ISO som 6400 var nyttig. I diffust lys er ellers 1 el. 2 trinns +EV helt ordinært. Med 5D Mk. II på ISO 6400 blir det imidlertid likevel en svak støystruktur i hudtoner eller kanskje mest i det mørke håret. Dette var en støystruktur som hverken modellen eller jeg ønsket, så jeg gjorde en meget forsiktig grad av støyreduksjon med Neat Image.

MVH CA
Svein O.

Takk for "oppskrift" på eksponering(og detaljene i forkant, hehe)
Selv sliter jeg med å eksponere på særlig mer enn 800-1000 ISO, men øver og øver, samt prøver å se og lære hva andre får til. Har fått mange tips fra deg så er meget taknemmelig for din kunskap og lysten til å dele denne med andre.

mvh
Svein.
Torbjørn P.

Inspirerende med tanke på å lære seg å utnytte naturlig lys. Flott blikk som også røper at ditt barnebarn har blitt tatt bilde av før :-)
Carsten A.

Eksisterende diffust er som regel et godt valg både for modellen, for fotografen og for resultatet. Akkurat i dette tilfelle passet det best med innefotografering. Ellers er slik som en overskyet dag eller det lyset man får i skyggen av en bygning veldig bra for portrettopptak, ja for mennesker i det hele tatt. Noe av det aller fineste kan være det lyset man har en kort stund like etter solnedgang (eller før soloppgang hvis du er A-menneske!). Det er faktisk veldig viktig at modellen føler seg komfortabel i opptakssituasjonen, det bidrar til at man unngår et stivnet uttrykk (ofte et problem i portrettfoto).

MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu