Fredriksten festning Halden
Fredriksten Festning ligger dominerende plassert på et høydeparti over Halden. Noen av de mest dramatiske og blodige hendelser i norsk krigshistorie har funnet sted her.



Etter en av de mange krigene mellom Sverige og Danmark/Norge, måtte Norge ved en fredsavtale i Roskilde i februar 1658 avstå Bohuslen til Sverige. Men krigen blusset opp igjen senere samme år.

De 3 første angrepene
Svenskene angrep nå Halden 3 ganger over 18 måneder i årene 1658-1660. Målet deres var å ta en større bit av Norge enn det Bohuslen som de nettopp hadde vunnet. Rundt Halden var det på denne tiden bare improviserte forsvarsanlegg. De ble riktignok forsterket og utvidet mellom hvert angrep, og alle de svenske forsøkene på å ta byen ble avvist etter harde og blodige kamper.

Fredriksten bygges
Byggingen av det permanente festningsanlegg Fredriksten begynte i 1661. I løpet av ca 10 år sto murene til det som i dag er Citadellet, eller Indre festning, ferdig. Malen var en moderne bastionsfestning, dyktig tilpasset fjellterrenget. Etter en pause på rundt 10 år fortsatte så byggetrinn 2 i vel 20 år fra 1682. Nå ble det bygget flere forsvarslinjer utenpå Citadellet + de 3 fremskutte utefortene Gyldenløve, Stortårnet og Overberget. Mellom byen og Citadellet ble et stort område omkranset av murer og palisader. Det ble kalt Borgerskansen, og var "tilfluktsrommet" til byens innbyggere.

Karl XII i 1716 og 1718
Blant de mange dramatiske hendelser her, er utvilsomt svenskekongen Karl XII's angrep i 1716 og 1718, og særlig hans død her under det siste, de mest berømte og omskrevne. 4. juli 1716 mislyktes han i et kuppartet angrep på festningen. Svenskene måtte i stedet nøye seg med å ta den nesten ubefestede byen, men heller ikke her fikk de være i fred. Innbyggerne satte byen sin i brann, og drev på den måten okkupantene ut. Denne hendelsen inspirerte Bjørnstjerne Bjørnson til å skrive det 4. vers i "Ja, vi elsker": "- ti vi heller landet brente enn det kom til fall. Husker bare hva som hendte ned på Fredrikshald." 4 dager senere tar Tordenskjold Karl XII's flåte med forsyningsskip i Dynekilen, og svenskene drar hjem. Karl XII kommer tilbake i slutten av november 1718 med en stor hær. Han innleder et systematisk angrep på Fredriksten. Utefortet Gyldenløve blir tatt, og svenskene graver og bygger løvegraver mot Hovedfestningen. Om kvelden 11. desember er Karl XII helt fremme der gravearbeidet pågår. Han løfter seg over beskyttelsesvollen for å observere, og blir drept av en kule rett gjennom hodet. Den dag i dag strides man om kulen var "ærlig norsk" eller kom fra en snikmorder i svensk tjeneste. Uansett så avbrøt svenskene angrepet, og den lange Nordiske krig dabbet av og sluttet et par år senere.

Krigen i 1814, inngang i union med Sverige
Danmark måtte som tapende part i Napoleonskrigene avgi Norge til Sverige ved fredsavtalen i Kiel i januar 1814. Norge motsatte seg dette, laget sin nye grunnlov, og erklærte seg som selvstendig nasjon. Sverige svarte på dette ved å innvadere Norge i slutten av juli. I vel 14 dager var Fredriksten under beleiring og bombardement, men den ga ikke opp. 14. aug ble det inngått en fredsavtale i Moss, og 15. aug stoppet kampene. Norge kom nå i union med Sverige. Fredrikstens innbitte motstand hadde imponert svenskenes nyvalgte franske kronprins og hærfører Karl Johan, og vilkårene i unionsavtalen ble som følge av dette langt mildere enn de var tenkt å skulle bli. Det gjorde det lettere å komme UT av unionen igjen 91 år senere ! Fredriksten ble nå nedlagt som operativ grensefestning.

1905
Unionen med Sverige begynte å knake i sammenføyningene i siste halvdel av 1890-tallet. De første årene på 1900-tallet ble derfor hele Norges Forsvar kraftig opprustet og modernisert. I 1905 var Fredriksten med nye kanoner den viktigste og sterkeste av alle grensefestningene. I september var man nær ved krig, men heldigvis ble det forhandlet frem en fredelig unionsoppløsning. Fredriksten ble nå nedlagt og nedrustet, men den skulle bevares som et nasjonalt minnesmerke.

Fredriksten etter 1905
Etter 1905 var Fredriksten standkvarter for flere militære skoler og staber. Siste skole ble nedlagt i 2005. Under 2. verdenskrig anla tyskerne en sterk forsvarstilling mot øst med front ca mellom Gyldenløve og Overberget fort. I dybden av denne ble det blant mye annet laget mitraljøsestillinger i betong på selv hovedfestningen. Disse er ennå inntakte.
I 1999 ble Fredriksten valgt til Østfold fylkes Tusenårssted. Det bragte festningen inn i en ny æra som kulturarena og møteplass. Nå besøkes den av 250-300.000 mennesker pr år. Her er det en rekke større arrangement som konserter, TV-serien "Allsang på Grensen", Opera Østfold med store oppsetninger annet hvert år, bilutstillinger, sykkelritt, flotte restauranter - og mye mer. Men bak og over det hele ligger den ærerike historien i murene. Fredriksten verget fedrelandet i nesten 250 år - med stolthet sier man her: "Ofte beleiret, aldri beseiret"
Bildet inngår i albumet Østfold -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2011-03-05 18:24:26
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2011-03-05 18:25:32
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2011-03-05 18:26:59
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2011-03-05 18:28:33
    Versjon #5
  • Lagt inn: 2011-03-05 18:30:55
    Versjon #6
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger116
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_515698} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (21)
Erik L.

Her har du sannelig gjort en innsats, Dirk. Flotte toner og lys, meget bra hvitbalanse og detaljrikdom.
Litt av en historie vi har bakover i tiden...
mvh. Erik
Dirk R.

tusen takk Erik :-)
Roar K.

Flott serie du presenterer. Mye bra etterarbeid som får fram fine og fargerike detaljer.
Uten forringelse for de tre siste havner mitt valg på de to første.

Roar
Odd Chr. K.

Fantastisk flotte bilder - og takker så meget for historieleksjonen. Som Østfolding så får jeg vel bare skamme meg over at jeg ikke har vært der...
Odd C.
Nils Christian S.

Flotte dokumenterende bilder i gode utsnitt - og en informativ undertekst!

Mvh
N.Chr.
Avsluttet .

Flott dokumentasjon med mye info om stedet og historien!! veldig flott fra deg!!
Mvh
tove
Liv F. D.

Veldig fint dokumentert fra deg DIrk. Fine utsnitt og flott undertekst.

mvh

Liv ")
Harald N.

Fin serie og god historietime Dirk!

Mvh Harald
Tove H.

Her ramlet det inn med gode nattbilder - liker alle! Interessant!
Veldig bra jobb du har gjort her!
Fortsatt god fotohelg!

Tove
Odd A.

Flott og godt eksponert serie med gode detaljer og flotte farger.
Mvh
Odd
Henning S.

Kult bilde :)
Heidi N.

En flott serie, med informativ og god tekst.
Heidi
Dirk R.

tusen hjertlig takk alle sammen :-)
Aina s.

Jeg liker V1 best. Fin vinkling, flotte farger og kontraster. Dekorativt.

Mvh Aina
elin a.

Veldig flott serie og undertekst Dirk.
elin
Lars Ivarson F.

fantastisk flott serie med engasjerande tekst..kvalitet frå øvste hylla..toppers
Ottar P.

Fin serie fra festningen og mye fin og god
informasjon. Likte alle bildene men holder
en knapp på orginalen.
Kirsten H.

Den første klasseturen på barneskolen gikk hit. Vi reiste med buss og Bastøyferja, vi var stolte som nesten hadde vært i Sverige.
Takk for historieleksjonen som jeg sikkert har hørt før, men det var fint med en repeisjon. Jeg synes hele serien var fin. Veldig godt jobba, Dirk!
mvh Kirsten
Dirk R.

tusen takk :-)
Marit O.

Velig interessant og fin serie som du forteller med tekst og bilder Dirk!
Fine utsnitt og bra etterarbeid!

Mvh

Marit
Håvard F.

Spennende plass dette Dirk. Gode bilder :)
mvh
Håvard
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu