- VØMMØLFESTIVAL -
Hva er Vømmøl og hvor kommer det fra?
Hans Rotmo har fortalt at Vømmøl og Porselen slo ned i hodet hans som lyn fra klar himmel en dag han var på veg til en forelesning, mens han gikk på universitetet i Oslo.

Ordet ”Vømmøl” har sitt utspring i Vadmel (eller Veinnmøl som det ble uttalt på innherredsdialekt), For eldre generasjoner er Veinnmøl betegnelsen på et tøystoff som det ble sydd klær av, brukt til hverdags og til fest.

Vømmøl (Vadmel), er grovt, ullstoff, mer eller mindre valket eller stampet. Vadmel ble svært mye brukt til klær blant norske bønder og allmuesfolk tidligere. Vadmel ble som regel produsert av bøndene selv av ull fra gårdens sauer.

I Vømmølsk sammenheng står Vømmøl for noe som er tuftet på tradisjon over flere generasjoner og som er solid og slitesterkt. Mens Porselen er tuftet på den urbane kapitalismens gyngende grunnmur som er skjør og går lett i stykker.

Porselen er et hardt keramisk materiale, vanligvis hvitt eller nesten hvitt. Det brukes i sammenhenger der man trenger et hardt og sterkt materiale med gode formingsegenskaper, som for eksempel i tallerkener og fat.

Når yngre generasjoner hører ordet Vømmøl, tenker de nok først og fremst på Hans Rotmo, vømmølmusikken, vømmølfiguran, karnevalstilstander med gamle klær og ikke minst fest.

Syntes jeg måtte ta med et festivalbilde i disse festivaltider.
Dette er et bilde hentet fra 2009, og det året var temaet radio.

Jeg likte det flotte været og lyset som ga skarpe bilder.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriGatefotografi
  • Lastet opp
  • Visninger56
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_537308} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (2)
Inger Anne Maritsdotter V.

Eg husker godt Vømmøl spelemannslag.....:)

Skikkelig artig med en stor modell av den nostalgiske Kurèr radioen, husker godt morfar hadde en sånn......

Et artig gatefoto dette:)

Inger Anne
Tove H.

Hehe, for en tøff radio! Liker dette stemningsfulle gatefotoet!

Tove
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu