Moskusen i fjellheimen...
Moskusen har en strevsom tid gjennom hele året. Om våren kommer dyrene ned fra fjellet for å kalve og finne seg frodige vekster nede i dalbunnen. Denne tiden skifter dyrene til sommerpels og en kan finne moskusull i vierkrattet. Denne perioden er ganske så kortvarig, for etter noen måneder legges turen til fjellet igjen. Høsten kommer snikende med sine stormer, regnfulle dager og med snø på toppene. Kulde og bakkefrost gjør det vanskeligere å finne mat og ikke alle dyrene har helt gått over i vinterpels enda. Nattemørket kommer snikende tidligere og det blir lange økter ute beite. Plutselig er vinteren der, med metertykk snø og skareføre.Da må maten graves frem fra den harde bakken og en må beite hele dagen når lyset er fremme. ja, de lever barskt i fjellheimen disse flotte dyrene. Bildene er tatt den 21.09.2011 oppe på Dovre!
http://0dde-naturfoto.blogspot.com/
Utstyr
  • Nikon D 300
  • Sigma 120-400 mm
  • Brennvidde220 mmmm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/100s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger164
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_551009} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (26)
Liv F. D.

Så utrolig idyllisk og nydelig av moskusen og kalven. Bedårende. Som alltid, veldig godt levert fra deg Odd E.
Flott undertekst.

mvh
Liv ")
Inger-Lise S.

Mektig flott bilde av moskus! Lærerik og god undertekst. Dyktig presentert som vanlig:)

Inger-Lise
Venche J.

Flott bilde av moskus og kalv, der vinden tar godt tak i pelsen. Lærerik og flott undertekst. Dette er du spesiakist på. :)
Venche.
Tove H.

Hei, Odd E.
Så fine de er, den store og den lille som du har fått et stemningsfullt bilde av sammen! Et av de bedre bildene jeg har sett av moskus, skiller seg ut fra mengden. Liker godt utsnittet du har valgt.. og så er stemningen du får fram så mektig og så nydelig. Flotte er de i fjellets farger. Fin undertekst til bildet.
Alltid en glede å se bider fra deg, du er dyktig!

Tove
Inger Anne Maritsdotter V.

Takk for at du deler bildet og den interessante historien om disse særegne dyrearten som vi er så heldig å ha en stamme av på Dovrefjell. Fint bilde av moskusen i sitt rette miljø i det barske fjellklimaet.

Inger Anne
Solvår B.

Nydelig av mor og barn moskus. Interessant undertekst.
: ) Solvår
Svein Ove L.

Et flott bilde av den voksne med kalv.
Fin stemning med høstlige fager.
god fortellende undertekst.
Odd Chr. K.

Storslagent - rett og slett storslagent dyr og natur.
Odd C.
Bjørn Aksel B.

Flott bilde, og en flott og fortellende undertekst. En art jeg gjerne skulle opplevd.
Ha en flott fotohelg Odd:)
mvh
Bjørn A
Jan Inge G.

Hei god dag Odd.

Nydelig bilde av kua og kalven.Ser ut til at dem
vokter deg med argusøyne.Flott undertekst.

Mvh Jan Inge
Heidi N.

Flott dokumentasjon med tilhørende tekst. :)
God helg! :)
Heidi
Håvard F.

Flott bilde Odd. Likte også teksten godt. Lærerikt
God helg
Frode L.

Hei.

Stemningsfullt og at sabla godt bilde av disse praktfulle dyrene.
Flott lys og fine farger og med vind i pelsen som gir et høstlig preg over bildet.
Veldig flott undertekst!

God helg!

Frode.
Avsluttet .

Hei
Så flott foto og fin beskrivelse under..interessant å se og lese..ikke vanlig syn i våre breddegrader...(Oslo) trodde det var tatt i et annet land jeg..
Hilsen
Tove
Avsluttet .

Nydelig bilde av moskusefeet på Dovre, skarpt med fine høstfarger.liker godt hvordan vinden blåser liv i pelsen på den store..må prøve å få tatt meg en tur dit i helga :)

mvh Øyvind
Roar K.

Din opplysende tekst og flotte dyr til tross er visst den sittende regjering likevel ikke særlig interessert i at vi skal ha annet enn husdyr i Norge. Så akkurat en reportasje der det ble fortalt at så fort dyr med kalv forsøkte å bevege seg ut av området og mot Femunden der det også finnes en flokk blir de skutt. Mens man i andre land bedøver dyr og frakter dem vekk fra områder der de er uønsket og lar dem våkne opp på steder der de ikke er til sjenanse avliver man og utrydder i Norge. Kanskje på tide at noen lager tilsvarende reportasjefilmer om villdyrbehandlingen i Norge og lar det gå verden rundt slik man har gjort når det gjelder f.eks. krypskytingen i Afrika. Rart ingen reagerer på at de samme som vil avlive og utrydde ulv, bjørn og jerv lar sauer og geiter vandre fritt uten gjerder og legge seg til på veiene og bli hjelskjørt jfr. over 30 geiter nå forrige dagen. Siden de er så glade i dyrene sine så kanskje de burde ta bedre vare på dem og ikke utsette dem for slikt. Men gjerder koster penger og det skal jo ikke koste noe så de bruker gjerne beitemarker de ikke har eiendomsrett til sjøl så de kan gå fritt og bli byttedyr for arter som naturlig hører hjemme her i landet.
Flott bilde du presenterer her. Moskusen ble jo også i sin tid utryddet her i landet. men ble i sin tid hentet tilbake til Norge og man har nå en levedyktig stamme, men vil slett ikke ha to stammer.
Da bedre med sau som man slaktes ned for fote når høsten kommer fordi man jo ikke har vinterfor til dem.

Roar
Adrian Dyrhaug G.

Hei Odd!

Flott bilde av moskusene på Dovre!
Skarpe detaljer og et fint utsnitt etter min smak.
Bakgrunnen likte jeg også godt.

Her må du ha vært ganske nærme?!

Fin undertekst som alltid!

mvh Adrian Grande
Avsluttet .

Et nydelig skue.
Vakre dyr i sitt rette element.
Flott komposisjon nærhet og farger.
Odd E. k.

Tusen takk til dere all for flotte og utdypende kommentarer til bildet og bloggen. Så hyggelig at dere tar dere tid til å kommentere. Helt enig i det du skriver Roar, ja det er litt av en rovdyrpolitikk vi bedriver i dette landet.
Adrian, viktig å holde god avstand til disse dyrene, da en god sikker avstand ligger på 200 meter.På denne tiden av året er det viktig å ikke forstyrre dyrene unødigt, da de må bruke all næringen til å kunne greie en hard vinter. Det å komme så nært at dyrene blir urolige og flykter, vil tære mye på den næringen de er i ferd med å bygge seg opp for vinteren. Flotte dyr å ha i vår fauna!

Ha en riktig fin fotohelg med mange blinkskudd!

Mvh

Odd E.
Thomas B.

Flotte dyr i sitt eget miljø. Bra farger og komp.
mvh thomas
Ottar P.

Noen mektige dyr som du har foreviget på en utmerket måte. Flott undertekst
Jarle S.

Fint og nært moskusbilde,med et glimt av miljøet de oppholder seg i,som skaper en fin naturskildring.Er forøvrig helt på linje med Roar Kneppen og Odd angående rovdyrpolitikken her til lands.Har opplevd at et tosifret antall moskusdyr har blitt skutt i min egen kommune bare i løpet av de siste 5-10 årene.
Vennlig hilsen
Jarle
Ingrid Milly L.

Flotte bilder av moskusene som også må få være representert i Norsk fauna. Jeg kan ikke leve av bilder men trenger mat innimellom og spiser kjøtt minst en gang om dagen. Har ikke spist rovdyr enda men elg har jeg i fryser,n og fårikål er jo godt fra frysedisken. Mvh. Ingrid Milly
Bjørn T.

Flott bilde av de hardføre moskusene. Liker også underteksten di godt. Artig å se! Mvh Bjørn
Duy P.

Slutter meg til positive kommentarer over.
Herlig formidlet Odd E.

God helg

duy
Lars Ivarson F.

ROAR: HER I LANDET VIL ME HELST HA ULV OG BJØNN..så til saka:nært familieportrett..håper berre den overlever vinteren som påfører moskusen eit vekttap på ca 50%..flotters
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu