Bekymret nabo
En nabo til åteplassen tok kontakt i dag og meldte om 4 ørner og en mengde kråker og ravn på åteplassen. En drømmesituasjon for naturfotografering. Han var imidlertid begymret for øvrig dyreliv i området. Han fryktet at det å trekke til seg så mange ørn og kråker mv vil kunne gå ut over orrfugler, småfugler osv fremover mot sommeren. Jeg sa at vi ville ikke holde på så lenge fremover og hevdet at dette er helt uproblematisk. Når man slutter å fore forsvinner ørner og ravn. Nå når fuglene vet om plassen legger vi litt åte (noen få kilo) ut feks på torsdagskvelden. Slik at det er litt aktivitet på fredag. Så legger vi ut mer natt til lørdag så vi har litt action om helgen.

Jeg søkte litt på nettet for å finn ut om det er skrevet noen artikler på om emnet men fant intet. Jeg ber ikke om støtte til mitt syn men heller om det er noen som har hørt lest noe som støtter naboen sit syn.
ok for å belyse problemstillingen
Bildet inngår i albumet Fugler - Fugler i nærområdet
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetNeglebit og kalde føtter
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger330
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_574861} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (28)
Monika Frisvold V.

Bekymringsmeldingen du fikk kan jeg ikke svare deg på, men får stadig hit selv om at det er for mye ørn her...(Rauma) Når jeg starter diskusjon er det ørna som er årsaken til at bestanden for småvilt er blitt redusert, men både jeg og mange flere vet vel at det er mange årsaker til dette problemet.
Jeg har ikke noen kunskaper om hva som er rett og gale.
Håper du får fortsette prosjektet deres da det blir flott bilder!
Må smile av teknisk beskrivelse...ikke ukjent fenomen...

Monika
jarl kjetil j.

Hei Vegard!

Jeg vet med sikkerhet at Jostein Hellevik som driver åtevirksomhet i Dalen i Telemark har fått store probelmer med lokalbefolkning og "naboer" pga. virksomheten. Sauebønder og jeger/fiskeforening er overbevist om at dette vil knekke småviltbestanden, samt ta knekken på mange sauer til sommeren fordi ørnebestanden tar seg opp. De mener også at gaupe og rev drar nytte av foringen sammen med ørna. Dessverre er det fortsatt endel ingrodd rovdyrhat utbredt.

Nå er det vel sånn at foringen av ørn fører til at den ikke trenger å felle så mange byttedyr selv og dermed minsker presset på småviltbestanden i området. Når våren kommer er det kunn revirørnene igjen. I og med at dette reviret er såpass stort vil det ikke være rom for noen nyetableringer lokalt.

Dette er argumenter som er lagt frem fra både fylkesmann og andre med faglig bakgrunn, men det virker å være vanskelig å få gehør for dette blant de "lokale"

Så til bildet, et skarpt og veleksponert bilde med flott vinterstemning.

jkj
Odd Chr. K.

Prima Vera har jo laget en sang som heter "Naboen". Tror ikke teksten i den løser noen ting, men her er det vel bare å trå med fornuft og godsnakke litt med`n - så blir det sikkert både ørn, ravn, orrer og småfugl til alle.
Bildet; Jo, det ble jo flott i snøværet det. Fint snitt.
Odd C.
Vegard L.

Takk til dere. Hører gjerne flere synspunkter.
Vegard
Morten E.

Problematikken kan jeg ikke uttale meg om, da jeg ennå har tilgode å knipse vakre skapningene men bilde ditt er jo glimrende som alltid. Vakker skue!

Morten.
Rolf S.

Det er ingen tvil om at flere Rovfugler og Kråkefugler overlever vinteren ved hjelp av slike foringsplasser og at det dermed blir flere av disse artene, Nå har Kongeørnene store revir og jeg tror ikke en slik foringsplass gjør at det blir flere ørner i dette området men det kan bli et overskudd som gjør at Kongeørnene tar i bruk nye områder i nabokommuner eller fylker.
Jeg har hatt en ringmerket Kongeørn som har kommet til Rogaland fra Buskerud.
Helsing Rolf
Kjell Ivar Ø.


Et fotoskjul som de du, og mange andre har, er ikke noe annet enn en måte å se helt naturlig adferd til ellers meget sky og vanskelige fugler UTEN å forstyrre. Både havørn, kongeørn, hønsehauk, lever hele livet på konstant leting etter åtsler. Finner de ett så blir de der en stund før de går videre. Unntaket er mulighens fugler og dyr som hekker/yngler i området - de vil komme igjen og igjen, men aldri miste sin evne til å jakte "naturlig" - nettopp fordi adferden de bedriver når de henter mat ved åteplasser faktisk er helt naturlig.
Vi har sjølv hatt ørner merka eksempelvis i
Sverige (Jamtland) på åte her i (Ørsta) der vi har drevet denne aktiviteten over fleire år.
En annen intresang ting er at vi har også følgt med en orreleik sista åra som ligger 4-500 meter
fra åteplassen. Den viser seg og være stabil.
En liten leik i dag sett i forhold for 25-30 år siden då den var mykje større. Det er nok heilt andre ting som gjer at småviltbestanden minkar
trur eg . Ser også at naboen er bekymra for småfuglane. Har prøvd med fuglekasser i feltet her eg bur men her er så mykje kattar at det er
bort imot umuleg for meisene til dømes og få ro så de får fram ungar. En anan jeger som ferdast både høgt og lavt er måren. En hamstrar som eg har hatt mykje kontakt med dei siste åra og som eg (persoleg) trur gjer store innhogg i småfugl/småvilt bestanden.
Flott bilde som vanleg.
Kjell Ivar
Svein Ove L.

Et godt bilde av ørna i fint snødryss...
Leidulf K.

Hei Vegard.

Nydelig vinterbilde. Topp teknisk dette, flott skarphet og velvalgt komp. Liker måten ørna står på og snøfallet er bare et pluss.

Inspirerene bilde.

Jeg har også en åteplass, der har jeg bare posetive bønder og naboer. Ingen klager over småfuglmangel eller lignende, men måren er et større problem. De har bedt meg informere dem hvis jeg ser mår. Tror også at det finnes mange feil oppfatninger om disse tingene.

Ønsker deg uansett lykke til, håper det ordner seg.

MVH,
Leidulf.
Leidulf K.

Hei Vegard.

Nydelig vinterbilde. Topp teknisk dette, flott skarphet og velvalgt komp. Liker måten ørna står på og snøfallet er bare et pluss.

Inspirerene bilde.

Jeg har også en åteplass, der har jeg bare posetive bønder og naboer. Ingen klager over småfuglmangel eller lignende, men måren er et større problem. De har bedt meg informere dem hvis jeg ser mår. Tror også at det finnes mange feil oppfatninger om disse tingene.

Ønsker deg uansett lykke til, håper det ordner seg.

MVH,
Leidulf.
Odd E. k.

Kan ikke se aT det skal være noe problem med at ørna skal kunne etablere seg i området. Når åta forsvinner, forsvinner også Ørna. Ønra vil falle naturlig inn når det finnes åte, slik det vil gjøre hvor som helst ute i naturen. At ørna etablerer seg på denne plassen eller i nærheten er etter min erfaring lite tvilsomt.Har selv lagt ut åte i årevis og kan ikke se at ørna er etablert eller befinner seg i ormådet utover våren, sommeren og høsten når åteplassen ikke er tilgjengelig, da er den forsvunnet helt. Tror nok at storfuglen merker godt når ørna er ute for å jakter på de eller flyger ut og inn fra åteplassen. Naturen er fint
innstilt slik der storfugl, kråker og skjære bryr seg lite om ørna når den har funnet et kavaver (åte). Har ørna oppholdt seg på en permanent søppelplass der det finnes tilgjengelig mat så og si gjennom hele året, da kan det være mulig at ørna etablerer seg i området, noe kråke og skjære gjør. Tror nok heller ikke at småviltbestanden blir berørt, da ørna bare har fokusert på åteplassen når den finnes.Utover det jakter ørna over et stort område.. Min mening og erfaring...

Flott bilde av ørna, der skarphet. lys og farger er meget flotte og fremmer ørna meget bra. Flott stemning med snø i luften og den fine bakgrunnen. Flott komposisjon og utsnitt!

Mvh

Odd E.
Jostein G.

Flott ørnebilde. Skarpt , fint lys og bra positur. dramatisk med det blodige nnebbet.
Ser du har fått mye foirnuftige innspill her " naboen ". Når hekkingen tar til, så forsvinner vel de fleste ørnene ja. Denne foringa fører vel kanskje til at noen flere overlever, men ørnebestanden er uansett veldig ekspanderende og dette går vel bare fortere og fortere, slik som jeg forstår naturen er laget. Er vel hverken miljøgifter eller jakt som som hindrer veksten nå. Havørna kom tilbake her på Bømlo i 1986 og nå mener de at det hekker over 10 par i Bømlo kommune f.eks. Er jo mest åtselspisere havørna og det er jo gammel kunnskap at den utglør liten fare. Kongeørna derimot tar jo mye forskjellig og det er jo ikke så morro å miste hunden, katten eller andre husdyr til ørna.
Likevel det er jo bestemt at den skal få leve, noe mange gleder seg over. Kan ikke se at det skulle gjøre den helt store innvirkningen om du har en foringsplass. Orrfugl og småvilt bestanden er nok mer relatert til mengden, mår, rev, grevling, røyskatt og lignende tror jeg. Ørna tar vel endel rev og mår og kanskje, så da blir det jo balanse. Hvis du dokumenterer det, så har du jo et godt argument til " naboen "



Mvh Jostein
Vegard L.

Takk for konstruktive tilbakemeldinger :-)

Vegard
GEIR MAGNE S.

liker dette godt, + for snøen og blodet på nebbet.. godt utført.
Terje M.

Fin stemning i bildet.

Mvh
TerjeM
Roy M.

Dette har jeg forsket mye på for Jostein i Dalen. Mye av resultatene er oppsummert i siste halvdel av denne artikkelen der fagfolket uttaler seg om problemstillingen. http://www.vtb.no/vis.php?id=5492
Vegard L.

Hei Roy! :-)
Takk
Kåre G.

Det er morsom lesning dette. Det er ikke uvanlig at bønder er ihuga ørnemotstandere. Jeg har truffet begge deler. Et av mine fotoskjul står hos en bonde som har foret ørn med slakteavfall i årevis, og det midt i sauebeitet.For han, så er ikke ørn noe problem, men en berikelse. Han holder sauene hjemme en måned etter lemming, før han slipper dem ut i utmarka. Ellers så har han ikke noe større tap av lam nå, enn før når det ikke var ørn. Han har telt opp til ti konge og havørn på foringsplassen på høsten. Ellers så har flere av havørnlokalitetene jeg kjenner til, sauebeite rett i nærheten av reiret uten at det byr på problemer av noen art.
Mvh. Kåre
Vegard L.

Takk til deg også Kåre.
Vegard
Per F.

Hei, du har noen fantastisk flotte ørnebilder og dette er intet unntak.
Når det gjelder naboer så er det nå bare sånn at det alltid er noen som må klage på noe, og som regel på grunn av lite kunnskap om det de klager på.

Mvh, Per
Avsluttet .

Interessant problemstilling.
Godt bildet med snø på ryggen av ørnen.

Espen
Bjørn T.

Nært og flott av ørna. Godt eksponert og pluss for snødrevet. Mvh Bjørn
Vegard L.

TAKK TIL ALLE FOR INNSPILL. NABOEN HAR PÅ BAKGRUNN AV DETTE FORSTÅTT AT BRUK AV ÅTE IKKE ER ØDELEGGENDE FOR DYR OG FUGLER I NÆROMRÅDET.

VEGARD
Magnar L.

Interesann diskusjon om temaet rovfugl/småvilt.
Har selv drevet med åtefotografering i en årrekke. Åteplassen min blir regelmessig besøkt av både havørn og kongeørn gjennom vinteren. Ofte opp til 6-10 ørner i løpet av en dag. Kråkefugler er sevsagt også regelmessige gjester på åteplassen.
Trur ikke, som mange andre her, at dette har noen betydning for hekkebestanden av rovfugl. Det har i hvert fall ikke blitt flere par av ørn i mitt nærområde. En stor del av ørnene som besøker åteplassen i løpet av vinteren er ungfugler.
Tilbakegangen av småvilt trur jeg har helt andre årsaker. Personlig trur jeg at reven er den største predatoren. Og også katter er fæle fuglefangere. De har større aksjonsradius enn mange er klar over. Har mange ganger obsevert katter flere kilometer fra næmeste bebyggelse.
Trur også at måren har fått ett ufortjent dårlig rykte selv om den også selvsagt forsyner seg av småviltet.

Så til bildet: Som vanlig ett flott bilde fra deg Vegard. Stemning, komposisjon og fine detaljer i fjærdrakta. Snøen i lufta hever bildet.

Mvh Magnar
Vegard L.

Takk til deg også Magnar. :-)
Vegard
heidi a.

MEGA FLOTT BILDE . FLOTTE FARGER .
hilsen heidi
Bjørn Arne H.

Flott bilde du hartatt, til orientering så forer bøndene her også som tidligere nevnt med døde dyr, og ønsker meg velkommen å ta bilder. Har ikke hørt noen klage på at vi har fått en stabil havørn bestand her tvert imot. Lykke til videre :-)
Liv F. D.

Imponerende av den mektige fuglen. Nydelig i snøvær.

Kongebilde dette!

mvh
Liv ")
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu