Akerselva - Nydalens Compagnie - 4
Vanskelig og sette nr. På bildene i dag, skildrer miljøet og bygningene, som jeg setter navn på.

Nydalens kompani som var et bomullsspinneri og veveri, i år 1900 hadde de 1000-1100 ansatte de fleste var kvinner og de var Norges største bedrift
Da Nydalens Compagniet ble grunnlagt i 1845, var området «villmark» og langt fra byen.
Bedriften var en av de første tekstilbedriftene i Norge med en rekke virksomheter; fra bomullsspinneri og fargeri til veveri.
Lenge var dette landets største tekstilfabrikk med cirka 1100 ansatte. De som arbeidet på Nydalens Compagniet, ble sterkt knyttet til stedet.
Bedriften sørget for arbeidsplass, bolig, bedehus, spise hus, bad og skole.
Arbeidsliv: Nydalens Compagniet
Fabrikkeierne passet godt på arbeidernes moral, for i arbeidsreglementet fra siste halvdel av 1800-tallet fikk man følgende råd: «Funktionærer der ryger spanske Cigarer, nyder Spirituosa, vanker paa Varieteer og Beværtninger, samt lar sig barbere i Barber salonger, giver de Foresatte Grund til at drage deres Ærlighed og Retskaffenhed alvorlig i Tvivl».
Som om ikke det var nok, anbefalte arbeidsreglementet at funksjonærene skulle lese Bibelen og «andre gode bøker» når arbeidsdagen var slutt. Fabrikkeierne hadde kustus på arbeiderne sine,
og det fortelles at fabrikkbestyrer Otto Gjerdrum tilkalte de ansatte ved å blåse etter dem med en fløyte. Fra dunkle fabrikklokaler kunne arbeiderne skue opp mot sjefsboligen med det velklingende navnet Solbakken.
Tekstil var lenge den viktigste industrien i Nydalen. Etter andre verdenskrig måtte denne industrien skritt for skritt gi tapt for utenlandsk konkurranse.
Importvarene overstrømmet markedet, og i 1967 ble virksomheten innstilt, og i dag huser lokalene kontorer.
Bilde 6
De ansatte ved Nydalens Compagniet hadde eget spisested kalt Dampen, oppkalt etter en stor damp hette på kjøkkenet
Huset er fra 1870-årene og var samlingspunktet i Nydalssamfunnet. Da huset var base for Nydalens landsrenn, var grytene fylt av både mat og klister. Dampen unngikk rivning og er i dag Nydalen Samfunnshus. Som det heter i ei gammel vise: «Du skal bestå du gamle Dampen, og fortsatt huse Nydalsrampen». Du finner gamle Dampen i Gjerdrums vei 1. øst i nydalsbyen.
Kilder; Turguide Akerselva Oslo kommune
Akerselva Sigurd Senje Red; Morten Jødal
Oppslag på stedene
Bildet inngår i albumet Historiske blikk på Akerselva - Jeg har lagd et historisk foredrag om Akerselva, det tok meg ca 6-7 mnd, og få bilder og historie på plass, serverer små bruddstykker for dere her.
http://hakon58.blogspot.com/2011_11_01_archive.html
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2012-04-06 15:01:13
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2012-04-06 15:02:47
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2012-04-06 15:05:08
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2012-04-06 15:11:04
    Versjon #5
  • Lagt inn: 2012-04-06 15:14:07
    Versjon #6
  • Lagt inn: 2012-04-06 15:14:40
    Versjon #7
  • Lagt inn: 2012-04-06 15:15:47
    Versjon #8
Utstyr
  • Canon 7D
  • Canon EFS 17-55mm
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriIndustri
  • Lastet opp
  • Visninger95
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_582220} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
Håkon Ø.

Veveri A
Tor A.

Veldig veldig bra Håkon, det første bilde er så skarpt at jeg må ta av meg brillene hehe. Fint du tar med info om dette stedet slik at sånne som meg lærer mer om det.

Etterfulgt av en fin versjon serie. Toppers

Mvh Tor
Svein Wiiger O.

Dette var en fint bilde, Håkon. Likte veldig godt detaljrikdommen i de lyse og litt mørkere delene av bildet. Er det HDR-teknikken du har brukt?
Svein
Jan G.

En glimrende miljøskildring fra industriens vugge i Oslo (Christiana). Fin skarphet og fargemetning. God komposisjon/beskjæring.
Mvh Jan
Lisbeth S.

Nok en meget god serie fra elva, liker godt orginalen med fin komp, lys og fin sløring på vannfallet, God og informativ undertekst.
mvh Lisbeth
GEIR MAGNE S.

Godt komponert med flere flotte elementer, god detaljgjengivelse.
Morten E.

Takk for en fin undervisningstime med gode bilder og informativ undertekst nok en gang "unge" Øvermo. Når skal du begynne på lærerhøyskolen?

Morten.

PS: Var 15m fra hubroen i dag, men rakk ikke å løfte kamera..Puuhh. Mona ver helt i 100!!
Gry H.

Flott bildeserie fra Akerselva med god informasjon om de ulike stedene.
Lars Ivarson F.

fin og velkomponert serie..flotters
Alf B.

Kjempeflott serie fra Akerselva, fint at du legger med fyldig og god undertekst til bildene

.Alf
Walter S.

Igjen, en solid vandring i historien langs Akerselva opp Nydalen. Fine og informative bilder hvor jeg likte originalen spesiellt godt!

Mvh,
Walter
Roar K.

Flott serie fra Nydalen. Dampen har gått meg forbi. Den må jeg finne.
Fint du nevner Nydalsbakken. Jeg kan huske den faktisk. Den var bl.a. hjemmebakken til Arne Barhaugen som hoppet for nettopp Nydalen og var brannmann på Sagene brannstasjon som Carsten Wagner hadde bilde fra litt før påske.

Roar
Lars Morten B.

God bildeserie med med fin tekst. En liten dokumentar dette. Liker best V1. Hadde nok valgt V2 hvis området var tømt for bilde og mennesker...

Mvh,

Lars M
Bjarte W.

Nok en fin serie med informativ undertekst om 'gamle dager'. Liker godt komp og utsnitt i originalen, hvor elv og bygning gir fin dybde.

- Bjarte
Terje J.

Utrolig fengende bilde og tekst fra et stef jeg har vandret utallige ganger. Fint balansert bilde med god detaljrikdom og spenst i elva. Meget bra! Mvh Terje
Per Ove H.

Meget velkomponert hovdebilde. Fin serie med medfølgende tekst som jeg har sansen for.

Mvh
POH
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu