Nydalen - Akerselva - 5
Bilde 1
Nydalsbyen er vel det området som har gjennomgått den største forandringen langs Akerselva. Tekstiljentene er byttet ut med jenter som nyter kaffe hos Kaffepikene. Spiker og tekstilprodukter er byttet ut med BI-studenter, bøker og Telecom. Radisson SAS Hotell, NRK, TV2, Riksteatret . Også Akerselvas bredder er fiffet opp. I Nydalen har elva fått en renessanse i glass og betong. I dag så er det ca 12000 arbeidsplasser i Nydalen + 7000 studenter i Nydalsbyen, fordelt på mer enn 200 bedrifter.

Bilde 2
Ved Gullhaugfossen hvor spigerverket hadde sedimenteringsbasseng for glødeskall, var det at predikanten og tusenkunstneren Hans Nilsen Hauge anla Bakke mølle på vestbredden. Han slapp ut av fengselet i nødsåret 1811 for å hjelpe til med matproduksjonen. I Bakke mølle malte han korn for garnisonen i Christiania. I 1941 kjøpte spikerverket eiendommen.

Bilde 3
Her ser vi tomta til Christiania spigerverk som ble etablert i 1853 av kjøpmann Oluf Onsum. Den hadde på sitt største mer enn 1800 arbeidsplasser, og tre kantiner med plass til 500 personer i hver. Når jeg kom for å fotografere den i 2011 så var den revet, den klarte ikke utviklingen i jernindustrien i 1980 årene. Det førte til at Christiania Spigerverk la ned stål og valseverket i 1989.
Spigerverket tilbød boliger, skole, spiselokale, korps- og fritidsaktiviteter og likhus. På Spigerverket var andelen barnearbeidere høyere enn for andre bedrifter. Barna pakket spiker, fyrte i ovnene eller la opp emner for spikerklipperne. Harry Lagret, født i 1916, forteller: «Jeg begynte å arbeide på Spikerverket rett etter at jeg gikk ut av folkeskolen. Jeg var 13 år og fikk jobb i spikerklipperiet. Der stanset 40 maskiner ut varmsmidd spiker. Jeg lå bak maskinen og grovsorterte, men kunne ikke forstå at noen holdt ut i lukten, dampen og varmen der. Etter en stund flyttet jeg over i pakkeriet og deretter til spadeskaftverkstedet. Til å begynne med fikk jeg 25 kroner uka, men i spadeproduksjonen hadde vi akkord og kunne tjene opptil 51 kroner i uka. Jeg leverte 50 kroner til mor og beholdt selv en krone. Den gikk til kinobillett på Soria Moria

Bilde 4
Ikke langt ovenfor Gullhaug bru ligger byggingen som opprinnelig ga rom til den eldste kantina på spikerverket Bygningen huser i dag redskapsfabrikken Fiskars Norge.
Kilde; Akerselva, Morten Jødal
Turguide Akerselva Oslo kommune
Bildet inngår i albumet Historiske blikk på Akerselva - Jeg har lagd et historisk foredrag om Akerselva, det tok meg ca 6-7 mnd, og få bilder og historie på plass, serverer små bruddstykker for dere her.
http://hakon58.blogspot.com/2011_11_01_archive.html
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2012-04-07 18:15:42
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2012-04-07 18:17:00
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2012-04-07 18:19:14
    Versjon #4
Utstyr
  • Canon 7D
  • Canon EFS 17-55mm
  • Brennvidde17mmmm
  • Blenderf/6.3
  • Lukker1/400s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriIndustri
  • Lastet opp
  • Visninger62
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_582409} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Tor A.

Virkelig nydelig Håkon, jeg har fått stor sans for dine bilder. Pluss all den informasjonen er helt konge. Her har du en flott serie med mange gode bilder. Liker stilen du benytter her, friske flotte farger med detaljer og skarphet. Flotte motiv. Dette er bare underholdene.

Mvh Tor
Geir M.

Veldig fint presentert bildeserie, med friske farger.
Trygve B.

Her får vi del i en viktig industrihistorie. Det er med interesse jeg leser den. Bildene er også av god kvalitet. Her har du virkelig lagt ned mye arbeid. Bra dette. Mvh Trygve
Morten E.

Utrolig mye arbeid du har lagt ned Håkon. Imponerende! God historikk og fine bilder også.

Fortsatt god påske til deg og dine.

Morten.
Lars Morten B.

Takk for historietimen:) Dette var meget bra både når det gjelder bilder og beskrivelse.

Mvh,

Lars M
Eirik B.

Flott serie med godt komponerte bilder. Du har god kontroll på eksponeringen i dette sterke sollyset. V2 og 3 har et gulskjær i seg. Er det trøbbel med hvitbalanse, eller er det etter hensikt?

Mvh
Eirik
Solvår B.

Fin dokumentasjon med interessant undertekst.
: ) Solvår
Roar K.

Ja, idette området har det skjedd forferdelig mye.
Jeg har bilder herfra fra før disse forandringene tok til. Men jeg må jo si at det har blitt et flott område.
Jeg ser ingen grunn til å kritisere bildene dine for de holder god kvalitet.

Roar
Bjarte W.

Finfin serie med tilhørende interesant lesning. God jobb du har gjort igjen.

- Bjarte
Lisbeth S.

Igjen noen flotte bilder fra elva i tigerstaden, liker veldig godt orginalen med komp, farger og lys, Interessangt og artig lesestoff i underteksten, alt i alt veldig bra !
mvh Lisbeth
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu