Bjølsen-Akerselva 6
Bilde 1
Bjølsenfossen har i stor grad preget industrihistorien til Bjølsen. Fra 1300-tallet lå det møller her, før Bjølsen Valsemølle tok over og ble landets største mel produsent. Fossen, også kalt Lille Niagara, er den største i Akerselva med et fall på 16 meter
Fossen er dessverre innelåst på Bjølsen Valsemølles fabrikkområde. Fra Treschows bru kan du høre fossen.
Bilde 2
Ved Bjølsenfossen ligger Bjølsen Valsemølle, anlagt i 1884. Her stod landets største hvetemølle ferdig i 1919 Så sent som i 1967 leverte Akerselva kraft til produksjonen. Mølla hadde 60 hester som fraktet korn og mel mellom Vippetangen og møllene på Bjølsen og Nedre Foss. Fra 1918 ble hestetransporten erstattet av korntrikken eller «gråtrikken».
Bilde 3
I Treschows gate 8 står Bjølsen Valsemølles direktørboliger fra 1865. I de bratte bakkene ned mot elva ligger fortsatt rester av den første direktørboligens hage, som var bygd i engelsk stil med preg av tysk borgromantikk. Hagen skulle være naturlig og samtidig velpleid – i dag er det dessverre lite som minner om en prydhage, men borgen er der fremdeles.
Bilde 4
Tre bolighus med adresse Treschowsgt. 2,4 og 8. tilhørende Bjølsen Valsemølle, dette er Treschowsgt 2 dette var en av direktørboligene fra 1902
Iver Olsen 1841 startet mølledrift her.
Bilde 5
Treschowsgt 4 Et av dem ble kalt glasshuset eller svalgangs hus, Et svalgangs hus er et toetasjes hus hvor alle rom har inngang fra en overbygd veranda, svalgangen. Et slikt hus ble regnet som ekstra fint. Huset er fra cirka 1850 og var arbeiderbolig
Bilde 6
På øst bredden av Akerselva ser vi spor etter gamle Idun fabrikker, over porten så står det ”De Norske gjær og spritfabrikker AS”
Bilde7
Her var noe i gjære i over 100 år, men nå er det slutt.
Bilde 8
Det ble satt opp en vannvokterbolig da de skulle flytte vanninntaket til Maridalsoset. (1867) Fallhøyden ble så stor at de måtte bygge et reduksjonsbasseng for å regulere vanntrykket nede i byen.
Dette bassenget måtte ha daglig tilsyn, derfor fikk vannvokteren bolig, samtidig med vannreservoaret som grunnmur.
Kilder; Turguide Akerselva Oslo kommune
Akerselva Sigurd Senje Red; Morten Jødal
Bildet inngår i albumet Historiske blikk på Akerselva - Jeg har lagd et historisk foredrag om Akerselva, det tok meg ca 6-7 mnd, og få bilder og historie på plass, serverer små bruddstykker for dere her.
http://hakon58.blogspot.com/2011_11_01_archive.html
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2012-04-08 18:47:33
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2012-04-08 18:48:47
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2012-04-08 18:49:51
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2012-04-08 18:50:45
    Versjon #5
  • Lagt inn: 2012-04-08 18:52:36
    Versjon #6
  • Lagt inn: 2012-04-08 18:53:30
    Versjon #7
  • Lagt inn: 2012-04-08 18:55:56
    Versjon #8
  • Lagt inn: 2012-04-08 19:03:52
    Versjon #9
Utstyr
  • Canon 7D
  • Canon EFS 17-55mm
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriIndustri
  • Lastet opp
  • Visninger98
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_582614} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (9)
Lars Morten B.

En flot bildeserie som er godt dokumentert. Opplysende og historisk. Hadde nok likt V1 best hadde bildet vert litt skarpere. Liker V3. Er det en hudson som er nermest i bildet?

Mvh,

Lars M
Harald G.

Arig disse bildeseriene dine. Imponerende å bruke så mye tid og krefter på dette. Hm..Jeg syns bildene generelt er litt mørke på min skjerm og jeg er litt forundret over blendervalget ditt. Jeg ville nok ha skrudd f-nummeret noen hakk oppover.
Mvh
Harald G.
Håkon Ø.

Hei takk for kommentarene, jeg var klar over bilde 1 her at det ikke hadde all verdens kvalitet, men for historiens skyld så valgte jeg å bruke det. Den kvelden så bøtta det ned med regnvær, og etter dette bilde så kortsluttet kamera, og jeg fikk ikke tatt flere bilder. Men etter at det fik tørket natten over så var det full fart med kameraet igjen, men jeg har ikke hvert på de kanter etter dette, må prøve en tur til siden når anledningen byr seg.
Men takk igjen for kommentarer.
Harald; jeg har en foto bok med Scott Kellby, han annbefaler altif f11 på kveldsbilder, har god erfaring med det.
Tror det er andre faktorer i dette bildet som jeg ikke var helt heldig med.
Morten E.

Nok en fin serie med mange små historier og ditto bilder Håkon:) Brundringsverdig mye arbeid du legger ned med tanke på dine gratisforedrag. Er imponert rett og slett over at du orker, men jeg vet du synes det er morsomt og da er alt arbeide lett. Stå på Håkon!

Snakkes.

mvh Morten.
Jan G.

Svært fin formidling av betydning for de unge og eldre med. Tekst og bilder utgjør en fin helhet.
Mvh Jan
Walter S.

Som historisk "dokument" er dette fine serier, hvor man kan utvide sin egen horisont og se litt anderledes på de forskjellige stedene (Kjelsås, Nydaløen, Bjølsen) samtidig som bildene gir 1.-hånds informasjon.

Godt gjordt å sette sammen så mye tekst og bilder! Strålende, Håkon.

Mvh,
Walter
Birgitta S.

Hej och tack för denna fina serie med dess historia som du berättar. Fina bilder och berikande!
Den "vackraste" bilden tycker jag är V2 med de fina gula speglingarna.

MVH// Birgitta
Bjarte W.

Fin dokumentasjon igjen, Håkon. Billedteknisk ikke fullt på høyde denne gangen synes jeg. Mangler litt på skarpheten i noen og litt støy i andre. I likhet med Lars Morten, holder jeg en knapp på v2 og v3, da v1 ble noe uskarp.

- Bjarte
Lisbeth S.

Nok en god formiddling fra elva og miljøet rundt , godt fortalt med flotte bilder til, V2 veldig bra. liker godt lyset og speilingen i vannet
mvh Lisbeth
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu