Sagene - Oskar Braaten - Akerselva 9
Østkant dikteren Oskar Braaten bodde 1887-98 i 3. etasje i denne gården omtalt av ham selv som ”Hjemmet”
Forfatteren Oskar Braaten ble født 25. november 1881 i Sandakerveien 12 på Sagene, Kristiania. Trehuset er dessverre revet. I 1887 flyttet Oskar, moren og søsteren Hanna Matilde et lite stykke ned i Sandakerveien til en leiegård i Holsts gate 2. Gården står fortsatt, og nettopp denne leiegården spiller en sentral rolle i mye av Braatens forfatterskap; selv kalte han den for "Hjemmet". Familien flyttet derfra i 1899, men hele Oskar Braatens barndom og ungdom er bundet til et lite område i Sandakerveien.
Han bodde sammen med søstere og moren som jobbet på en av fabrikkene langs Akerselva. Faren emigrerte til Amerika før Oskar ble født
I 1910. 29 år gammel, ga han ut sin første novellesamling, «Kring fabrikken».
Året etter skrev han sitt første skuespill, «Ungen». Også her skrev han om livet på fabrikken. «Ungen» og «Den store barnedåpen» fra 1925 er Braatens to mest kjente verker. De fleste bøkene tar for seg bo- og leveforhold rundt Akerselva med alt det medførte av arbeidsledighet, alkoholmisbruk, innflyttere og samhold. Han var en populær forfatter, kanskje særlig fordi folk kjente seg så godt igjen i det han skrev. Oskar Braaten døde i en trafikkulykke i 1939.

Sagene folkebad
Norges første folkebad Sagene Bad ble bygget i 1899, en vakker bygning og for fabrikkarbeiderne var det en viktig forbedring.
Badet ble ikke bygget for svømming og lek, men for at arbeiderne skulle få et sted hvor de kunne vaske seg. Boligene på denne tiden hadde selvsagt ikke bad. Nå er Sagene Folkebad dessverre stengt og det er utvist hva som kommer til å skje med huset som står tomt.
Kilde;
http://www.bydelsagene.oslo.kommune.no/kultur_og_narmiljo...?printMe=1

Bildet inngår i albumet Historiske blikk på Akerselva - Jeg har lagd et historisk foredrag om Akerselva, det tok meg ca 6-7 mnd, og få bilder og historie på plass, serverer små bruddstykker for dere her.
http://hakon58.blogspot.com/2011_11_01_archive.html
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2012-04-11 18:37:54
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2012-04-11 18:38:52
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2012-04-11 18:39:31
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2012-04-11 18:40:09
    Versjon #5
  • Lagt inn: 2012-04-11 18:40:37
    Versjon #6
Utstyr
  • Canon 7D
  • Canon EFS 17-55mm
  • Brennvidde17mmmm
  • Blenderf/9
  • Lukker1/160s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriIndustri
  • Lastet opp
  • Visninger60
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_583229} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Tor A.

Flotte bilder av flott arkitektur. Liker godt fargene i bildene dine. Et sett med innholdsrike bilder. Meget bra Håkon :)

Mvh Tor
Carsten W.

Historielekser igjen fra deg. Jeg bor 5 min unna folkebadet og lurte flere ganger hva det egentlig er. Nå vet jeg.
Fra en fotografisk synsvinkel er V1 et bilde for å hå glede av. Meget bra stasted, farger og linjer. Jeg forslar et ørlite kutt til venstre.
Trygve B.

God informativ tekst. Her lærer en mye. Bildene er også av god kvalitet. Orginalen likte jeg spesielt godt. Fin arkitektur. Imponert over alt arbeidet du legger ned. Mvh Trygve
Jan G.

En fin serie med byhistorie i tekst og bilder. Jeg merker meg at du har rettet opp perspektivet, meget bra. Dette er kulturhistorisk innsats av stor verdi for byen.
Mvh Jan
Roar K.

Ser man det, ja. Her har du fått med deg det meste bortsett fra at mange også trodde at "Hjemmet" var modell for Ulvehiet, men det ligger i Urtegata.
På Sagene bad lærte jeg å svømme og aner ikke hvor mange år jeg gikk der 2 ganger i uka og svømte en 1500 meter i det 12,5 meter lange basenget som den gang også ble brukt av barna på Sagene skole som ligger vegg i vegg og hadde egen inngang til badet. Idag drukner unga fordi det ikke finnes svømmehaller å lære å svømme i.
Synd og skam at man ikke kunne få dette badet i drift igjen. men siden alt skal på private hender så blir det slik. Bislet holdt jo på å gå samme veien - der trente jeg jo offisielt en gang i uka i 15 år.

Roar
Walter S.

Takk for interessant guidet tur, denne gang på Sagene. Versjon 6 med sin symmetri er for meg den som tiltaler mest, denne gang.

Mvh,
Walter
Håkon Ø.

Takker for veldig hyggelige tilbakemeldinger.
Artig at jeg snubla borti din hjemmebane Roar, er enig med deg i at all privatiseringen raserer mye av tilbudene vi hadde før.
Avsluttet .

Fin og dokumentarisk serie:))
Hilsen Tove
Bjarte W.

Flott serie og fortelling igjen.
Holder en knapp på v1 denne gangen, med fine linjer og gjentagende former. God komp. Ville nok ha kuttet bilden i venstre side.

- Bjarte
Lisbeth S.

Fin bildeserie og historie fra Sagene,
god kvalitet og komposisjoner,
litt synd med bilene som er litt i vei her og der,
men det er lett å få gjort noe med,
liker orginalen og v6, godt.
mvh Lisbeth
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu