Gloppedalsura
Gloppedalsura består av rasblokker som ligger oppå en endemorene. Store forandringer skjedde i landskapet her for vel 10 000 år siden da isbreene smeltet bort fra Gloppedalen. En stor endemorene demmet en stund opp Hunnedalselvas tidligere løp mot Veen og Vikeså, og det dannet seg en innsjø i Byrkjedalsgryta.


Krigshandlingene i Gloppedalsura i april 1940





Det foregikk harde krigshandlinger i ura under 2. verdenskrig. To tyske kompanier angrep Gloppedalen fra Veen den 22. april. Ura med sine steinblokker og ganger fungerte som festning for de norske styrkene. Steinura ga også god dekning ved flyangrep. De norske soldatene hadde sovet og frosset i kulda hele natta til den 22. april. De hadde tidligere sprengt veien ved Vinjevatnet på flere steder og sprengt råk på tvers av det islagte vatnet. Tyske fly kom regelmessig over ura. Om kvelden 22. april kom et kraftig tysk angrep, men de kom ikke nærmere enn 25 meter fra de norske soldatene. Tyske tropper snek seg om natten ned fjellsida i Dirdal, og overrumplet og såret major Brandt. Da kapitulerte majoren med hele styrken i Dirdal. Oberst Sporck som var øverstkommanderende i Stavanger anså det da nytteløst å fortsette kampene i Gloppedalsura. Nordmennene mistet en mann. Tyskerne led større tap.

44 Tyskere og 1 Nordmann falt under trefningene. Den norske soldaten var Georg Pettersen fra Oslo.


Utstyr
  • Nikon D3s
  • Sigma AF 24-70mm 2,8 IF EX DG HSM
  • Brennvidde24mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/100s
  • Nei
  • AnnetIso200
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger32
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_585202} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (3)
Petter Jan A.

Fin dokumentar av ura og handlingene som foregikk her.
Jan G.

Å kjøre gjennom Gloppedalsura er en spektakulær opplevelse. Jeg synes ikke at du har greid å formidle dimensjonene og utstrekningen. Lyset er flatt og fargene litt utvaskte. Først og fremst savner jeg noe å relatere ura til. Slik det er nå kan det være hvilken som helst ur, Tekstene var glimrende.
Mvh Jan
Cato E.

Takk Petter & Jan G. Enig med deg Jan at jeg ikke helt har klart å formidle dimensjonene & utstrekningen, men det var heller ikke hensikten min. Da ville jeg nok levert en større samling & eller tatt bilder fra fly/helikopter over dette store området som Gloppedalsura er. Du har også rett i at lyset er bortimot helt flatt & fargene utvasket, slik var det denne dagen. Været var hverken fugl eller fisk, men å manipulere inn lys & farger som ikke var tilstede der & da ville vært feil av meg. At det kunne vært hvilke som helst ur er nok sant med mindre jeg ikke hadde skrevet at dette er Gloppedalsura. Min feil, burde kanskje ha skrevet at dette var små deler av ura. Man lærer noe hele tiden, & jeg setter stor pris på dine tilbakemeldinker Jan :-)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu