Øvre Grunerløkka - Cuba bru-Akerselva 13
Bilde 1
Om navnet Kuba er det ulike syn på opprinnelsen, men en av teoriene er at navnet kan sees i sammenheng med trehusbebyggelsen kalt «Ny York» lengre ned.
Bilde 2
Sikkert er det i alle fall at på den store sirkelformede plassen på vestsiden av elva, stod en gigantisk gassklokke som tilhørte Oslo Gassverk
Lenge var nemlig gass en konkurrent til elektrisitet, og gass ble blant annet brukt i gatelykter. Man produserte gass ved å varme opp kull, og derfor ligger det et fyrhus her. Gassklokka har blitt revet, men fyrhuset er restaurert og har gjenoppstått som kafé, noe eierne har mottatt kulturvernprisen for.
Bilde 3-4
Studentsiloen tilhørte Bjølsen Valsemølle og stod ferdig i 1953. I en arkitektkonkurranse på 1980-tallet foreslo man å gjøre den om til hotell, men den ble i stedet overtatt av Studentsamskipnaden og ombygd til Grünerløkka Studenthus. Studentsiloen mottok i 2002 Oslo Bys arkitekturpris. Fra takterassen i 18. etasje er utsikten spektakulær, og titter vi inn gjennom vinduet i første, finner vi en grå trikk! Dette er den gamle korntrikken som gikk mellom Vippetangen og møllene ved Nedre Foss og Bjølsen.
Bilde 5
Fra gammelt av gikk båtene helt opp hit. I dag er det bare fisken som tar sjøveien til Nedre Foss. Ved Nedre Foss er det spor etter det som kanskje er landets eldste mølledrift.
Bilde 6-9
Munkene fra Hovedøya hadde mølle her, som senere ble overtatt av Kongen ved reformasjonen i 1537 og deretter gikk under navnet Kongens mølle.
Nedenfor siloen ligger Grünerløkkas eldste bygning. Hovedbygningen er fra 1802, men gårdens stamtavle går tilbake til middelalderen, da den var eid av klosteret på Hovedøya, senere av Grünerfamilien, og sist av Bjølsen Valsemølle
Ved Nedre Foss har det altså vært mølledrift fra 1200-tallet til 1985. I dag holder Bellona til i den restaurerte hovedbygningen
Kommunen har kjøpt områder ved Nedre Foss for å anlegge ett av Akerselvas største grøntområder, og med det vil det gamle målet om sammenhengende park langs hele elva, være oppfylt. Det er selve kongstanken i Akerselva Miljøpark som snart står fullendt.
Kilder; Guid, Oslo kommune
Akerselva Sigurd Senje Rev. Morten Jødal
Bildet inngår i albumet Historiske blikk på Akerselva - Jeg har lagd et historisk foredrag om Akerselva, det tok meg ca 6-7 mnd, og få bilder og historie på plass, serverer små bruddstykker for dere her.
http://hakon58.blogspot.com/2011_11_01_archive.html
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2012-04-28 14:23:44
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2012-04-28 14:26:11
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2012-04-28 14:27:05
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2012-04-28 14:28:09
    Versjon #5
  • Lagt inn: 2012-04-28 14:32:58
    Versjon #6
  • Lagt inn: 2012-04-28 14:36:04
    Versjon #7
  • Lagt inn: 2012-04-28 14:40:12
    Versjon #8
  • Lagt inn: 2012-04-28 14:40:58
    Versjon #9
Utstyr
  • Canon 7D
  • Sigma 10-20mm
  • Brennvidde18mmmm
  • Blenderf/7.1
  • Lukker1/125s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriIndustri
  • Lastet opp
  • Visninger77
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_585904} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Avsluttet .

Flott serie som det er historisk sus over! Imponerende og interessant undertekst på de forskjellige bildene. God dokumentasjon i ord og bilder!

God helg!

Hilsen Arild
Avsluttet .

Jeg tipper at denne tiggeren sitter på Cuba siden,
o at han drømmer om å komme seg over broa til New York.
Kawa Abdullah D.

En veldig bra serie,men orginalen er helt perfekt.
Mvh go god helg
Kawa
Avsluttet .

V4 kjemepkult!!
Hilsen Tove
Berit A.

Har i mange år hatt lyst til å dra en tur til Cuba, og skjønner nå at jeg ikke behøver å dra så langt. Hele serien er kjempebra i bilder og tekst.
V1 ble veldig fin og v4 av studentsiloen er bare et helt rått bilde. Herlig. :))
Roar K.

Når det gjelder V4 så lå der noe en gang som kaltes hønsehuset. Kan kanskje være en del av dette komplekset eller noe som er revet. Jeg var der for mange år siden og knipset noen bilder - leenge leenge før folk flest hadde hørt om digitalt så det var nok på slides. Hvor de bildene er vet jeg ikke. Kanskje finner jeg noe i et av mine mange album hvis jeg gidder å bla gjennom.
Ser det har dukket opp ny graffiti hos fyrhuset siden jeg var der og foreviget så kanskje på tide å stikke innom - bor jo bare et par steinkast lenger opp.
Kan forresten nevne at den brua ved Kuba ikke er særlig gammel. Men når man blir eldre så går tia fortere så det er kanskje noen år siden den gamle ble skiftet likevel.

Roar
Lars Ivarson F.

engasjerande serie igjen med velkomponerte og godt snitta enkeltbilete..v4 og v7 vart favorittane mine denne gongen pga historieforteljinga i dei..flotters
Lars Morten B.

God historisk bildeserie her. Bildene er helt ok og med god informasjon til bildene blir dette interessant. Rent fototeknisk syns jeg V6 er det beste.

Mvh,

Lars M
Bjarte W.

Fin serie igjen. Går for v1 og v4. Fin dybde. Flott undertekst som vanlig.

- Bjarte
Walter S.

Meget interessant serie fra Oslos historiske steder, Håkon. Du har lagt ned stort arbeide for å glede andre og for å dokumenter og ta vare på en del av byens historie.

Vellaget denne her også, hvor jeg velger meg versjon #4 p.g.a. spennende kameravinkel.

Mvh,
Walter
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu