Vaterland - Bjørvika - Akerselva 16
Bilde 1-5
Ankerbrua (Nedre Grunerløkka) er oppkalt etter en av Oslos rikeste familier, Ankerfamilien, men kalles også eventyrbrua. Bronseutsmykningene fra 1937 er lagd av Dyre Vaa og hentet fra norske folkeeventyr. Den gangen vekket de nakne skulpturene hissige debatter i avisene. Det var området ved Ankerbrua som først ble omgjort til park, et arbeid som startet rundt 1920.
Bilde 6
Hittil har flere av Akerselvas historiske bygninger stått der ranke og vakre, tross sine år. Når vi nå trer inn i elvas siste strekning, er det meste av historien kjørt over med bulldoser.
Bilde 7-8
Brua er oppkalt etter generalløytnant Fredrik F. Hausmann. Den vakre støpejernsbrua fra 1892 er verneverdig og utstyrt med «jernblonder Den ble bygget usedvanlig solid fordi byen hadde skaffet en 18-tonns moderne dampveivals som krevde en sterk bru. Da brua ble utvidet til fem kjørefelt i 1980-årene, klarte man å kopiere utsmykningen og beholde bruas opprinnelige utseende.
Bilde 9
Alle som kom østfra til byen, måtte gjennom Vaterland. Over Vaterland gikk en av byens eldste bruforbindelser, og den første Vaterlandsbrua ble bygd i 1654. Tidligere var elvene byens kloakkledninger, og da Christianias første kloakkledning ble lansert i 1846, rynket ingen på nesen over at den ble sendt ut i Akerselva ved Vaterlandsbrua. Slammet førte til en gjæringsprosess slik at det dannet seg gassbobler på elvas overflate, som ungene tente på for å lage smell eller såkalte kruttkjerringer.
På Vaterland bodde de fattigste
Bilde 11
Ved kulverten går elva inn i en 500 meter lang tunnel før den dukker opp igjen ved sjøen. Egentlig skulle vi støtt på to bruer til før Akerselva gjenforenes med sjøen. Schweigaards bru og Bispebrua. Som båtene er de bare et minne.

Vil takke alle som har vært med på denne historiske vandringen ned Akerselva. Takk til Roar spesielt, som har kommet med så mange gode og selvopplevde tilleggsopplysninger, og alle andre som har gitt konstruktive og hyggelige tilbakemeldinger.
Kilder; Turguid Akerselva. Oslo kommune
Akerselva Sigurd Senje. Red Morten Jødal.
Bildet inngår i albumet Historiske blikk på Akerselva - Jeg har lagd et historisk foredrag om Akerselva, det tok meg ca 6-7 mnd, og få bilder og historie på plass, serverer små bruddstykker for dere her.
http://hakon58.blogspot.com/2011_11_01_archive.html
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2012-05-02 17:06:00
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2012-05-02 17:06:55
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2012-05-02 17:07:44
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2012-05-02 17:09:56
    Versjon #5
  • Lagt inn: 2012-05-02 17:11:16
    Versjon #6
  • Lagt inn: 2012-05-02 17:11:51
    Versjon #7
  • Lagt inn: 2012-05-02 17:12:48
    Versjon #8
  • Lagt inn: 2012-05-02 17:15:26
    Versjon #9
  • Lagt inn: 2012-05-02 17:19:08
    Versjon #10
  • Lagt inn: 2012-05-02 17:20:12
    Versjon #11
Utstyr
  • Canon 7D
  • Sigma 10-20mm
  • Brennvidde17mmmm
  • Blenderf/7.1
  • Lukker1/60s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriIndustri
  • Lastet opp
  • Visninger56
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_586591} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (8)
Lars Ivarson F.

kjempefin serie der alle bileta står trygt på eiga jand, men mine favorittar er bruene, originalen,v8 og v9..ville ha fått bort skiltet i v8 som er eit fantastisk velvinkla og beskrivande bilete av ei bru frå historismens år..i v9 er speglinga det vesle ekstra, og i originalen er det fargen.. fantastisk..flotters
Avsluttet .

Det er en fornøyelse å følge dine vandringer både i tekst og bilder.
Vakkert og lærerikt av det gode miljøet og kulturen på Østkanten.
Dette området har betydd mye for meg, og reisene dine bringer meg tilbake til en veldig fin tid i mitt eget liv, og vekker mange gode og uforglemmelige minner.
I studietiden var jeg portner i en gammel bygård på hjørnet mellom Møllergata og Hausmannsgaten.
Den er forlengst revet.
Ingen dusj, bare falldo - men det var et herlig sted å bo, så tett opptil alle disse severdighetene som du beskriver med ektefølt innlevelse og kjærlighet.
Håkon Ø.

Takker for hyggelig kommentarer Lars og Ketil.
Carsten W.

Fra denne vinklingen hadde jeg aldri sett brua så jeg måtte se på skulpturene for å kjennen den igjen;)
Underteksten vår lærerik som vanlig. Takk for det!
Bjarte W.

Noke en fin serie fra Akerselven. Interessant lesning. Av bildene velger jeg originalen, med fine linjer og buer, og bra kameravinkel.

- Bjarte
Walter S.

Igjen et fint stykke Oslohistorie, men en del tablåer som vekker gjenkjennelse. Ankerbrua med sine flotte bronsestauene er jo så flott! Jeg har vel aldri sett den fra samme vinkelen som du har i #1 - dette er jo stenarbeide på topp nivå! Elegant, praktisk, solid og meget harmonisk i både buen og i fargen på stenen som er brukt.

Hausmannsbrua og strøket umiddelbat ovenfor, langs med elva ar jo også noe man har gaått forbi og lagt merke til.

Helt flott serie, Håkon!

Mvh,
Walter
Roar K.

Glasshuset i V 10 er et godt eksempel på de mange arkitekturbrølere som har blitt Oslo sentrum til del. Nå skulle man altså oppgradere, men samtidig beholde det gamle miljøet langs Akerselva og så tillater man slik rett og slett MØKK satt opp istedenfor å restaurere det gamle som lå der med villmarksforretning og kanoutleie som var en berikelse for miljøet så lenge det varte. Man skulle nesten tro det var'n Åge Spakmo som gikk igjen - han som reiv fredede og vernverdige bygg i Oslo på natta for ikke å bli stoppa før det var for seint.
Selv i Nydalen med alle sine moderne nybygg har man klart å bevare miljøet rundt Ælva mens man altså i dette strøket har blitt offer for en arkitekt som er både en skam for seg sjøl og Norges hovedstad.
Jeg savner vel et bilde tatt fra der selve veien slutter og plassen som vi kun aner litt av i V 10 slutter og mot Stemjernet(les Oslo Plaza) og Postgirobygget så hadde vandalismen vært fullbragt.

Roar
Lisbeth S.

Da kom du til enden med din flotte presentasjon av bekken gjennom byen, virkelig en god jobb du har gjort, her er det orginalen som jeg syntes er nydelig.
mvh Lisbeth
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu